Η θεατρική ατζέντα της εβδομάδας
Από την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Ο Γυρισμός» και «Η αξία της ζωής», έως το «UFO» και το «Μαιευτήριο»
Ο πρώτος μήνας του νέου έτους συνεχίζει, με σπουδαία θεατρικά έργα να ανεβαίνουν στο σανίδι της πόλης και να κρατούν σε συνεχή εγρήγορση το κοινό της Θεσσαλονίκης.
Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω θεατρικές παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, πάρε τους αγαπημένους σου και ετοιμαστείτε για παραστάσεις που θα σας κρατήσουν καθηλωμένους στις θέσεις σας.
«UFO» | Θέατρο Αυλαία
Σε πανελλήνια πρεμιέρα η Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί το θεατρικό έργο του Ivan Vyrypaev “UFO”, σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, τον Ιανουάριο του 2025, στο θέατρο Αυλαία για για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
“Φυσικά κανένας δεν με πιστεύει, αυτό είναι σαφές. Όταν λέω πως είχα επαφή με εξωγήινη ζωή, όλοι καταλαβαίνετε για τι με περνάνε.”
Εννέα άνθρωποι, απολύτως διαφορετικοί μεταξύ τους, από κάθε γωνιά του πλανήτη, καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία για την επαφή τους με εξωγήινη μορφή ζωής. Εννέα αναπάντεχες συναντήσεις που λειτουργούν ως αποκαλυπτικές εμπειρίες και αλλάζουν την αντίληψή τους για την πραγματικότητα, μεταμορφώνοντας τις ζωές τους.
Με το “UFO”, o πολυβραβευμένος συγγραφέας Ιβάν Βιριπάεφ καταθέτει ένα έργο που, συνδυάζοντας χιούμορ και ευαισθησία, μάς αναγκάζει να κοιτάξουμε κατάματα τους φόβους και τις προκαταλήψεις μας, διευρύνει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και καθησυχάζει τις μεταφυσικές αγωνίες μας.
Δευτέρα 13/01 και Τρίτη 14/01, στις 21:15 | Θέατρο Αυλαία
«Incognito» | Θέατρο Τ
Το Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο του βραβευμένου Nick Payne.
«Αν δεν μπορείς να θυμηθείς ποιος είσαι, τότε κατά κάποιο τρόπο δεν είσαι κανένας.»
Το Θέατρο Τ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει το έργο του βραβευμένου Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Nick Payne, Incognito, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, προσκαλώντας το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία που εξερευνά τα μυστήρια της ταυτότητας και της μνήμης.
Μέσα από το πρίσμα τριών φαινομενικά ασύνδετων ιστοριών – ενός παθολόγου που κλέβει τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν ελπίζοντας να αποκαλύψει τα μυστικά της ιδιοφυΐας του, ενός άνδρα που υποβάλλεται σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο που αλλάζει τη ζωή του και την ιστορία της νευροεπιστήμης και μιας κλινικής νευροψυχολόγου που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα συναισθηματικά της προβλήματα όταν ο γάμος της καταρρέει –
ο Payne υφαίνει με αφηγηματική δεξιοτεχνία μια ιστορία για το πώς η μνήμη διαμορφώνει την ταυτότητά μας. Είναι, όμως, οι αναμνήσεις που μας διαμορφώνουν ή μήπως είμαστε κάτι περισσότερο από όσα μπορούμε να θυμηθούμε;
Με τέσσερις ηθοποιούς επί σκηνής, που ερμηνεύουν τους είκοσι χαρακτήρες του έργου, καταιγιστικό ρυθμό και πνευματώδεις διαλόγους, το Incognito συνδυάζει μυθοπλασία και πραγματικά γεγονότα σε μια πολυπρισματική αφήγηση, όπου με περίσσια ευαισθησία και πολύ χιούμορ, επιχειρεί μέσα από τους ήρωες, τις σχέσεις, τις αγωνίες και τις φιλοδοξίες τους, να μιλήσει για τα μυστήρια και τα παιχνίδια του μυαλού.
- Κείμενο: Nick Payne
- Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
- Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
- Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
- Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
- Πρωτότυπη μουσική: Κωστής Παλαιογιάννης
- Φωτισμοί: Αρμάντο Μέμα
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Στεφανίδου
- Βοηθός Σκηνογράφου: Αρμάντο Μέμα
- Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης
- Trailer: Παναγιώτης Κουντουράς
- Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Παναγιώτης Γιωργάκας, Threehop
- Υπεύθυνη προβολής: Λία Κεσοπούλου
- Παραγωγή: Θέατρο Τ Η παράσταση INCOGNITO πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Παίζουν:
- Αλέξανδρος Νικολαΐδης
- Σοφία Βούλγαρη
- Γρηγόρης Φρέσκος
- Άννα Μαρία Μπογιατζόγλου
Δευτέρα 13/01, στις 20:30 | Θέατρο Τ
«Όλα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάζεται με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.Α.Τ.) και την Παιδική Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς και παρουσιάζουν την παράσταση του έργου του Ευγένιου Ο’ Νηλ «Όλα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά» την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Μια παράσταση για τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό με ελεύθερη είσοδο, σε διασκευή- σκηνοθεσία της Άννης Τσολακίδου και σε ιδέα- οργάνωση Γιολάντας Μπαλαούρα.
Συντελεστές:
- Διασκευή-Σκηνοθεσία: Άννη Τσολακίδου
- Ιδέα-Οργάνωση: Γιολάντα Μπαλαούρα
- Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Μαρία Ιακώβου
- Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας/Προσανατολισμού: Λεία Αβραάμ
- Μουσική Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Ελεωνόρα Καλαϊτσίδου
- Κοστούμια: Κωνσταντίνος Τσιγαρός
Παίζουν:
- Πελαγία Αγγελίδου, Γρηγόρης Αργυρόπουλος, Νίκος Αργυρός, Μαριάνθη Βλάχου, Σωκράτης Ζδράκας, Άννα Ιωαννίδη, Σύλια Κακολύρη, Άνιελ Κόλα, Θεοδώρα Κουτσομίχα, Φανή Μορόζοβα, Γιολάντα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπουριώτη, Νατάσα Μπρέντα, Χρίστος Νταρακτσής, Σταυρούλα Ντόβα, Ζένια Παπασυνεφάκη, Ραφαέλα Σαπρίκη, Μυρτώ Στοϊκοπούλου, Γιάννης Τσαμασλίδης, Φανή Τσικούρα, Ευδοκία Χασιώτη.
- Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς.
Τρίτη 14/01, στις 20:00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Βίρα τις άγκυρες» | Βασιλικό Θέατρο
Το έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέρη Πελτέκη, είναι μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση, η οποία κέρδισε το στοίχημα, όπου παρουσιάστηκε.
Μια φαντασμαγορική, λαμπερή παράσταση που ψυχαγωγεί, σατιρίζει και, κυρίως, ταξιδεύει το κοινό, με ένα δυνατό σύνολο από σπουδαίους συντελεστές και ταλαντούχους, ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης Ενορχηστρώσεις και ηχητική επεξεργασία μουσικού υλικού: Γιώργος Ανδρέου Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας Video Art: Βαλλεντίνα Κόπτη Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή Βοηθός σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Δανάη Πανά Συνεργάτης ενορχηστρωτή: Στέργιος Γαργάλας Βοηθοί χορογράφου: Στέλλα Εμίνογλου, Αναστασία Κελέση Οργάνωση παραγωγής: Ευα Κουμανδράκη Φωτογραφίες: Mike Rafail | That long black cloud
ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):
Μαίρη Ανδρέου, Νίκος Βατικιώτης, Άννα Ευθυμίου, Παντελής Καναράκης, Νίκος Καπέλιος, Αγγελική Κιντώνη, Φαίη Κοκκινοπούλου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Τατιάνα Μελίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χριστίνα Μπακαστάθη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Σπύρος Σαραφιανός, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Σιακάρας, Γεράσιμος Σοφιανός, Νίκος Τσολερίδης, Θάνος Φερετζέλης.
Έκτακτη αντικατάσταση: Μαριάννα Αβραμάκη, Μομώ Βλάχου, Θανάσης Δισλής, Ελευθερία Τέτουλα Χορεύει επί σκηνής η Στέλλα Εμίνογλου Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Γκαγκαβούζης, Μαριάνθη Θέμελη, Ορφέας Κάνουρας, Παναγιώτης Μπάρλας, Αλέκος Παπαδόπουλος, Ζωγράφος Σταυρίδης. Φιγκυράν: Φιλαρέτη Πεντούση, Κωνσταντίνος Πόποβιτς, Θωμάς Τάκαλος
Τετάρτη 15/01 και Κυριακή 19/01, στις 18:30, Πέμπτη 16/01 και Παρασκευή 17/01 και Σάββατο 18/01, στις 20:30 | Βασιλικό Θέατρο
«Η αξία της ζωής» | Θέατρο Αριστοτέλειον
Η Ντίνα και ο Μπιλ, ένα βαθιά θρησκευόμενο ζευγάρι βιώνει την απώλεια της κόρης του που έχει δολοφονηθεί. Η Τζάνετ και ο Νιλ είναι ένα προοδευτικό ζευγάρι που έχει μόλις χάσει το σπίτι και τη γάτα του σε μια καταστροφική πυρκαγιά.
Συντελεστές:
- Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
- Μετάφραση – Απόδοση: Ναταλύ Δούκα
- Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη
- Σχεδιασμός Φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας – Έλενα Πετροπούλου
- Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
- Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα
- Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Διασσάκης
Παίζουν:
- Τζάνετ – Αθήνα Τσιλύρα
- Ντίνα – Πέγκυ Σταθακοπουλου
- Νιλ – Βασίλης Ρίσβας
- Μπιλ – Δημήτρης Μαυρόπουλος
«Manolis/καρδιά σε τέσσερις χορδές» | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός
Ένα έργο που σκάβει βαθιά στην ψυχή του μεγαλοφυούς και πρωτοπόρου μουσικού, συνθέτη και περφόρμερ και επικοινωνεί απευθείας με την καρδιά του ερωτευμένου, του προδομένου, του παρατημένου ή μελαγχολικού ακροατή, γιατρεύοντάς την από τον πόνο της ανθρώπινης κατάστασης.
Πάνω σε ένα μαγικό πάλκο, μέσα σε έναν κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, ο Μανώλης Χιώτης και τα κοντινά στη ζωή του πρόσωπα, μιλούν σε πρώτο ενικό. Εξομολογούνται. Όχι φήμες. Όχι ψευδείς ιστορίες. Εξομολογούνται τον πυρήνα του ήθους και του σύμπαντος που αποτέλεσε ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης. Έναν πυρήνα σημαδεμένο από την απώλεια, τον πόνο, τον φθόνο, τη σκληρή δουλειά, αλλά και την επιτυχία, την αναγνώριση, την έμπνευση, τον έρωτα, την τόλμη, την πρωτοπορία, την τιμιότητα και την ανθρωπιά.
Τετάρτη 15/01 και Κυριακή 19/01, στις 19:00, Πέμπτη 16/01 και Παρασκευή 17/01, στις 20:30 και Σάββατο 18/01, στις 17:30 & στις 20:30 | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός
«Ανατροπές της νύχτας» | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Ανατροπές της νύχτας» του Χριστόφορου Χριστοφή, μια νέα παραγωγή που αποτελεί μια πρωτότυπη performance και ταυτόχρονα μια βιωματική εμπειρία, έρχεται τον Ιανουάριο στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη.
Ένας μοναχός και ένας ηθοποιός συναντιούνται σε ένα πανδοχείο, λίγο πριν από την καταστροφή. Σε ένα μέρος που ξεβράζονται πτώματα ενώ τα σπίτια κινδυνεύουν να τα καταπιεί ο ωκεανός. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, μια περιπλάνηση στον χρόνο και ένα παιχνίδι μνήμης και απομνημόνευσης. Ένα ταξίδι σε διαφορετικούς τόπους «διαφορετικές νύχτες και ξημερώματα».
Τετάρτη 15/01 και Κυριακή 19/01, στις 19:00, Πέμπτη 16/01 και Παρασκευή 17/01, στις 21:00 και Σάββατο 18/01, στις 18:00 και στις 21:00 | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Μαιευτήριο» | Θέατρο Αυλαία
Στο θάλαμο αναμονής μιας Μαιευτικής Κλινικής, τέσσερα ζευγάρια περιμένουν να γεννήσουν το παιδί τους, για το οποίο όλα φαίνονται προαποφασισμένα: άρτια υγεία, σπουδαία καριέρα και μακροζωία. Ωστόσο, για όλα τα παιδιά που θα γεννηθούν σήμερα έχει ήδη οριστεί το ίδιο ανομολόγητο μέλλον. Σε ένα καθεστώς που καθορίζει το επάγγελμα και το πότε θα τελειώσει η ζωή μας, ποια θέση απομένει για τις δικές μας επιλογές;
Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Αβράμης
Μουσική σύνθεση: Γιάγκος Μπαμίχας
Σκηνικά: Θεοφύλακτος Σταυρίδης, Στέλιος Βραχνής
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Χατζηνικολάου
Οπτικοακουστικό υλικό: Γιάννης Πορτοκαλίδης
Φωτογραφία: Απόστολος Λινάρδος, Γιάννης Πορτοκαλίδης
Δημιουργικό υλικό: Ανδρέας Νεοκλέους
Δημήτρης Αϊναλής, Βασίλης Βασιλείου, Γιάννης Καίδας, Κατερίνα Κασελίμη, Χαρά Σβάνου, Παύλος Τάνης, Κατερίνα Φωτιάδου, Αγγελική Χατζηβασιλειάδου
«Εύχομαι να πεθάνεις» | Artbox Fargani
Ένα συγκλονιστικό αστυνομικό θρίλερ έρχεται από τον συγγραφέα Στράτο Ναλμπαντίδη (το έργο απέσπασε το 3 ο βραβείο καλύτερου θεατρικού σεναρίου από την Πανελλήνια Ένωση Συγγραφέων) και την ομάδα των Θεατροκάπηλων. Μια ιστορία γεμάτη σασπένς, μυστήριο και αγωνία.
Ένα έργο καλοδουλεμένο, πλημμυρισμένο με ένοχα μυστικά, πολύπλοκους χαρακτήρες, παράλληλες ιστορίες και καλά κρυμμένα μυστικά. Όλα έρχονται στο φως με αριστουργηματικό τρόπο από τον ίδιο τον συγγραφέα και τη σκηνοθέτη Βαρβάρα Δουμανίδου που με μαεστρία φέρνει αυτό το αστυνομικό, ψυχολογικό θεατρικό θρίλερ στα όρια της κινηματογραφικής εμπειρίας. Χειμώνας του 1954 στην Αγγλική επαρχία. Σε μια μικρή πόλη λίγο έξω από το Λονδίνο, στην έπαυλη του πλούσιου γαιοκτήμονα JamesRowden, όλα είναι έτοιμα για τους αρραβώνες της μικρής κόρης της οικογένειας, Patricia με τον νεαρό εκπαιδευτή αλόγων, MasonHoleman. Η δεύτερη σύζυγος του Rowden, Margaret με τη βοήθεια της οικονόμου Ethel, έχουν φροντίσει να είναι όλα στην εντέλεια.
Όλα, εκτός από την παρουσία της μεγάλης κόρης, Sandy που η ψυχολογική της αστάθεια φοβούνται πως θα αναστατώσει τη γιορτή. Οι καλεσμένοι λίγοι και εκλεκτοί. Ανάμεσα τους, η φίλη της Patricia,ElizaDolliver, ο συνταγματάρχης HenryWalker, ο γείτονας, νεαρός αξιωματικός του ναυτικού, Albert Kempster και φυσικά ο αγαπημένος φίλος του ιδιοκτήτη, επιθεωρητής Edward Bloodworth που ευελπιστεί να είναι αυτό το σαββατοκύριακο, μια έκτακτη ευκαιρία για χαλάρωση και ξεκούραση από τις αστυνομικές υποθέσεις του. Εκείνο το παγωμένο βράδυ όμως, τίποτα δεν προετοίμασε τους παρευρισκόμενους για αυτό που θα ακολουθούσε. Ένας πυροβολισμός ήρθε να διαταράξει την ησυχία της νύχτας και όλα άλλαξαν. Ποιος το φανταζόταν πως ένας από αυτούς, σε αυτή τη βραδιά χαράς, θα κείτονταν νεκρός;
Συντελεστές: Κείμενο: Στράτος Ναλμπαντίδης Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου MakeupArtist: Ιωάννα Mπουρνάζη, Πηνελόπη Στάθη (ΜakeupAcademyThessaloniki της Μαριάννας Βλασίδου) Κομμώσεις: Νικολέτα Τζιτζούδη Φωτογραφίες – Προωθητικόvideo: Στέλιος Δουλγερίδης Κατασκευή σκηνικών – Ήχοι: Δημήτρης Βασιλειάδης Γραφιστική επιμέλεια: Ιωάννα Παπάζογλου,
Διανομή: James Rowden: Bασίλης Δομουκτσής Margaret Rowden: Θωμαή Ντόκου Patricia Rowden: Γεωργία Παπαδοπούλου Sandy Rowden: Τιμοθέα Μαλλούση Mason Holeman: Κωνσταντίνος Μπάρκος Albert Kempster: Bλαδίμηρος Δράμος Eliza Doliver: Ιωάννα Παπάζογλου Ethel Loney: Ευαγγελία Προεστοπούλου Henry Walker: Απόστολος Μπακίρης Edward Bloodworth: Στράτος Ναλμπαντίδης
Παρασκευή 17/01 και Σάββατο 18/01, στις 21:00 και Κυριακή 19/01, στις 20:00 | Artbox Fargani
«Η ιστορία του στρατιώτη» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Κείμενο: Charles Ferdinand Ramuz
Μετάφραση: Χριστόφορος Χριστοφής
Μουσική: Igor Stravinsky
Χορογραφίες: Έρση Πήττα
Εικαστική επιμέλεια – Κοστούμια: Εριέττα Βορδώνη
Μουσική διεύθυνση: Ραφαήλ Πυλαρινός
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Σπιτάλας
Στρατιώτης :Γιώργος Βούντας
Πριγκίπισσα: Ελισάβετ Δελακά, Έλενα Πιτσιλή
Διάβολος στις προβολές video: Magnus Peddersen
Γιαροσλάβ Τόκαρεφ- βιολί
Μερκούριος Καραλής- κλαρινέτο
«Ο γυρισμός» | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Κριτική στην πατριαρχία, την οικογένεια αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις ασκεί ο Χάρολντ Πίντερ στο έργο του «Ο Γυρισμός» που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη, από το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Πρόκειται για μια κωμωδία της απειλής, όπου ο βραβευμένος συγγραφέας με βιτριολικό χιούμορ, απροκάλυπτο κυνισμό και ωμό ρεαλισμό θίγει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας τα οποία απασχολούν και τη σύγχρονη εποχή.
Οι χαρακτήρες σοκάρουν όχι μόνο με την αθυροστομία τους αλλά και με το περιεχόμενό τους που αναδεικνύεται μέσα από ακραίες συγκρούσεις και ανατροπές ενώ πολλές φορές ακροβατούν ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό. Πίσω από τη φαινομενικά ρεαλιστική δράση και τους δομημένους με σχολαστική ακρίβεια διαλόγους, ο Πίντερ προκαλεί μια συνεχή αίσθηση ανασφάλειας, σε ένα ασαφές πλαίσιο, στο οποίο χάνονται τα όρια του αληθούς, του ψευδούς, της πραγματικότητας και του ονείρου.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια, Φωτισμοί: Πέρης Μιχαηλίδης
Σκηνικά– Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Ανδρέας Καρανικόλας
Οργάνωση παραγωγής: Ματίνα Παγουλάτου
Φωτογραφίες: Mike Rafail | That long black cloud
*βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Αναστασία Μαρκέλλα Νεαμονίτη
*βοηθός σκηνοθέτη στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Βερόνικα Λεβεντοπούλου
Διανομή:
Γιώργος Κολοβός (Λένυ)
Βασίλης Σπυρόπουλος (Μαξ)
Θάνος Κοντογιώργης (Σαμ)
Μάνος Γαλανής (Τζόυ)
Ελένη Μισχοπούλου (Ρουθ)
Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Τέντυ)
Σάββατο 18/01, στις 21:00 και Κυριακή 19/01, στις 19:00 | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
«Συρανό» | Θέατρο Αριστοτέλειον
Το έμμετρο ρομαντικό δράμα του Εντμόντ Ροστάν, φέρνει στη σκηνή του θεάτρου Αριστοτέλειον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης, από τον Δεκέμβριο του 2024.
Στο ρόλο του κεντρικού ήρωα, του ιππότη και ποιητή Συρανό ντε Μπερζεράκ, ο Μιχάλης Σαράντης και στο ρόλο της Ρωξάνης, η Λένα Παπαληγούρα.
Ο Συρανό είναι ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, αλλά δεν πιστεύει ότι εκείνη μπορεί να τον αγαπήσει, λόγω της μεγάλης μύτης του, που για χρόνια αποτελεί αντικείμενο χλευασμού από τους άλλους.
Στο ρόλο του Κριστιάν, ο Ιάσονας Παπαματθαίου και του Κόμη Ντε Γκις, ο Δημήτρης Λιόλιος.
Σάββατο 18/01, στις 18:00 & 21:00 και Κυριακή 19/01, στις 20:00 | Θέατρο Αριστοτέλειον
«Πολυξένη» | Βασιλικό Θέατρο
Η νέα παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Πολυξένη» έρχεται τον Ιανουάριο στο Βασιλικό Θέατρο. Η Στέλλα Μιχαηλίδου επιστρέφει στο ΚΘΒΕ, ως συγγραφέας και σκηνοθέτις, με το θεατρικό της έργο για παιδιά «Πολυξένη» που είναι βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο παραμύθι της.
Πρόκειται για ένα έργο τρυφερό, συγκινητικό το οποίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές, αναδεικνύοντας την ανάγκη της αποδοχής του διαφορετικού, τη σημασία του να είσαι ξεχωριστός/ή, να παλεύεις χωρίς να χάνεις τον εαυτό σου και να συνδέεσαι με τους ανθρώπους εκείνους, με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς και να αγαπηθείς ουσιαστικά. Ποια είναι η Πολυξένη; Το κοριτσάκι με το γαλάζιο τριαντάφυλλο στο μάγουλο, που δυσκολεύεται να μιλήσει γρήγορα όπως τα υπόλοιπα παιδιά, και στο σχολείο νιώθει πολύ πολύ ξένη; Αλλά όταν τραγουδάει η γλώσσα της πάει ροδάνι;
Είμαι η θάλασσα, είμαι κοράλλι
Είμαι εσείς και όλοι οι άλλοι
Παιδάκι είμαι, είμαι χορτάρι
Είμαι ό,τι εσείς και όλοι οι άλλοι
Συντελεστές:
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου
Σκηνικά- Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου
Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Animation: Μπάμπης Βενετόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Διδασκάλου
Βοηθός φωτισμού: Τουλίν Οσμάν
Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου
*Βοηθός σκηνογράφου/ ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Αναστασία Νεαμονίτη
Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Αφηγητές: Ο θίασος
Γαλάτεια Αγγελή (Πολυξένη)
Άννα Κυριακίδου (Μαμά)
Θοδωρής Πολυζώνης (Παππούς)
Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Δασκάλα)
Χριστίνα Ζαχάρωφ (Λυδία)
Γιάννης Τσιακμάκης (Κωνσταντίνος)
Βασίλης Κουλακιώτης (Μαθητής, Άκραμ)
Δημήτρης Καρτόκης (Άντρας, Κύριος Χάρης)
Μελίνα Αποστολίδου (Άστεγη)
Χορευτής: Ρέβο Κουαχασβίλι
Φιγκυράν: Γιάννης Ακριβόπουλος, Βασιλική Σάρλη
Κυριακή 19/01, στις 11:00 | Βασιλικό Θέατρο