Η θεατρική ατζέντα της εβδομάδας
Από την παράσταση για καλό σκοπό «Στην υγειά του μακαρίτη», έως την παράσταση παντομίμας «Το πάρκο» και την πρεμιέρα «MANOLIS, καρδιά σε τέσσερις χορδές
Η εβδομάδα μόλις ξεκίνησε και η θεατρική ατζέντα της πόλης βρίσκεται παρακάτω.
Το φιλοθεάμον κοινό της πόλης , αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να απολαύσει θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία, αλλά και παραστάσεις που αγαπήσαμε και συνεχίζουν να ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι της πόλης.
Η Parallaxi, σου έχει ετοιμάσει μια λίστα με όλες τις θεατρικές παραστάσεις που δεν θες να χάσεις.
«Δάφνη» | Θέατρο Αυλαία
Η «Δάφνη» της Ραφέλλα Μάρκους: ένα κουίρ παραμύθι για τον έρωτα, την αποδοχή και την επιβολή της εξουσίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη Λίλα Μπακλέση και την Άρτεμη Γρύμπλα.
Η Δάφνη είναι μια κανονική κοπέλα. Το πρωί παίρνει το λεωφορείο για να πάει στην δουλειά, κοιτάζει έξω απ’ το παράθυρο, παρατηρεί τα δέντρα και τους ανθρώπους.
Η Δάφνη είναι μία σύγχρονη γυναίκα που σιχαίνεται τις ταμπέλες και λατρεύει τα φυτά. Προσπαθεί να επιβιώσει στον έξω κόσμο, σ’ αυτόν τον ετεροκανονικό κόσμο: Στον Κόσμο.
Ένα βράδυ, ερωτεύεται μία γυναίκα – μια γουόντερ γούμαν. Και ακριβώς τη στιγμή που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την ευτυχία, ένα (όχι και τόσο) μικρό μυστικό από το παρελθόν της, έρχεται να ταράξει τη σχέση και τη ζωή της.
Δευτέρα 25/11 και Τρίτη 26/11, στις 21:00 | Θέατρο Αυλαία
«Sylvia» | Θέατρο Τ
Νέα Υόρκη.
Δυτική συνοικία.
Ένα ερωτικό τρίγωνο γεννιέται μεταξύ των Γκρεγκ, Κέιτ και της Σύλβια που είναι… σκυλί. Ναι, καλά διαβάσατε.
Ο Greg και η Kate έχουν κενά στη ζωή τους, που προσπαθούν να γεμίσουν με διαφορετικό τρόπο.
H Κέιτ αφοσιώνεται στην δουλειά της ενώ ο άντρας της βρίσκει νέες ελπίδες στην σκυλίσια συντροφιά. Έξυπνη, παιχνιδιάρικη, εκλεπτυσμένη, ασεβής και περιστασιακά σκληρή, η «Σύλβια» του A.R. Gurney είναι μια κωμωδία για τις σχέσεις, τη φύση και τη μοναξιά.
Δευτέρα 25/11, Τρίτη 26/11 και Τετάρτη 27/11, στις 21:15 | Θέατρο Τ
«Δον Κάρλος» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Τι βαραίνει την καρδιά του Δον Κάρλος και αποφεύγει τον πατέρα του Βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας; Ποιο είναι αυτό το μυστικό που τα άγρυπνα μάτια της Αυλής δυσκολεύονται να αποκαλύψουν;
Κάτω από τη φοβερή εξουσία του βασιλιά και τη δύναμη της Ιεράς Εξέτασης, στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο νεανικός ιδεαλισμός, ο έρωτας, η ευαισθησία, η ανάγκη για αλλαγή, για δράση και για ζωή ασφυκτιούν μέσα στην καρδιά του Δον Κάρλος, που ανήμπορος να διαχειριστεί τα πάθη του, εναποθέτει τις ελπίδες του στον αδελφικό του φίλο Μαρκήσιο Πόζα.
Η ισχυρή θέληση του Πόζα, οι ανανεωτικές του ιδέες, η πίστη και η αφοσίωσή του στον Δον Κάρλος, τον οδηγούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κρατική τρομοκρατία του μονάρχη.
Τετάρτη 27/11 και Κυριακή 01/12, στις 19:00, Πέμπτη 28/11, Παρασκευή 29/11 και Σάββατο 30/11, στις 20:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Προσδοκώ» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το Προσδοκώ είναι ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία, ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα, αλλά και για την Ιστορία. Πρόκειται για ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Οι νεκροί καταλαμβάνουν πολύ χώρο και οι ζωντανοί εκδικούνται συρρικνώνοντας τις ιστορικές μνήμες σε ξέφτια από παλιές ρεκλάμες και απόηχους συνθημάτων.
Οι μνημειώδεις φιγούρες της μεταπολίτευσης, αποκαθηλώνονται και αποσυνδέονται από την ουσία της πράξης τους. Ο θρήνος αναδύεται από τον κλαυσίγελο, το πολιτικό αποκτά καινούργιο νόημα καθώς συνδέεται με την καθημερινή αίσθηση της απώλειας, που συνεχώς γιγαντώνεται.
Σε αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στα ξέφτια της μνήμης και τον θρήνο πάνω από το κενό, που δημιουργεί η απώλεια, ποιος θα βγει νικητής;
Τετάρτη 27/11 και Κυριακή 01/12, στις 19:00, Πέμπτη 28/11 και Παρασκευή 29/11, στις 21:00 και Σάββατο 30/11, στις 19:00 & 21:15 | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Το Πάρκο» | Μικρή Σκηνή
Ένας μοναχικός αλήτης περιπλανώμενος οδοιπόρος, που ζει σε ένα πάρκο κάπου στην παιδική μας ηλικία – γνωρίζει αναπάντεχα και από το πουθενά πώς ο χρόνος μπορεί να καταστρέψει την αγάπη.
Δεν μας μιλάει γιατί δεν έχει τίποτα να πει – αλλά μας διασκεδάζει σαν παιδί που ξέχασε να μαζέψει τα παιχνίδια του. Έχει μία μαγική τσέπη από όπου εμφανίζει και εξαφανίζει τους κόσμους που μας μεγάλωσαν – ομπρέλες, πανοπλίες, άλογα, ηλεκτρικές σκούπες και γιγαντιαία κατσαβίδια.
Στέκεται με απορία μπροστά στο κοινό που τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Μα εγώ; Μπορεί να έχω το οτιδήποτε ενδιαφέρον επάνω μου;
Μέχρι που το καλοκαίρι, μπαίνει εκείνη, εκείνο, εκείνος. Το άλλο – ο άλλος – η άλλη. Και ερωτεύεται ο αλήτης για πρώτη φορά. Την ιδανική του εκδοχή.
Τετάρτη 27/11, στις 21:00 | Μικρή Σκηνή
«Η γίδα ή ποια είναι η Σύλβια;» | Artbox Fargani
Η καταστροφική, ισοπεδωτική, μαύρη κωμωδία του Έντουαρντ Άλμπι «Η Γίδα», σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου, παρουσιάζεται τον Οκτώβριο στο «Artbox Fargani» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με την Πολιτεία Πολιτισμού.
Πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά (και πολυβραβευμένα) έργα του γνωστού συγγραφέα όπου το καυστικό χιούμορ και οι συναισθηματικές εναλλαγές κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Κατά τη διάρκεια της παράστασης αποδομείται, σε χρόνο dt, η αστική και οικογενειακή ευτυχία μέσα στην οποία ζουν οι ήρωες.
Ο… τρελός έρωτας του απόλυτα επιτυχημένου Μάρτιν για μια Γίδα φέρνει καταστροφικές συνέπειες στην οικογένεια τα μέλη της οποία έρχονται αντιμέτωπα με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Τελικά δεν είναι όλα και τόσο «τακτοποιημένα» όσο φαίνονται; Την απάντηση την δίνει η ίδια η παράσταση όπου η κωμωδία συνυπάρχει με το τραγικό θέτοντας ερωτήματα για την ίδια μας την κοινωνία.
Πέμπτη 28/11, Παρασκευή 29/11 και Σάββατο 30/11 και Κυριακή 01/12, στις 20:00 | Artbox Fargani
«Στην υγειά του μακαρίτη» | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας και Χορού του Δήμου Καλαμαριάς υπόσχεται 8 μοναδικές παραστάσεις και γέλιο μέχρι δακρύων… στους θεατρόφιλους της Καλαμαριάς αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει την κωμωδία «Στην υγειά του μακαρίτη» της Μαρίας Κίτρα σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Σαπάτρα.
Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής», στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η θεατρική ομάδα ανεβάζει τη γνωστή θεατρική κωμωδία για φιλανθρωπικό σκοπό, στηρίζοντας το Παιδικό Χωριό ΣΟΣ Πλαγιαρίου.
Στο έργο τέσσερις αδελφές και οι κόρες τους, ειδοποιήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο της κ. Άννας Γούλας, ότι ο αδελφός τους που έφυγε στην Αμερική, πέθανε και τις αφήνει γενικές κληρονόμους και ότι πρέπει να παρευρεθούν στο άνοιγμα της διαθήκης του. Και εδώ ξεκινούν τα ευτράπελα.. Αλλά και το «αιώνιο ερώτημα»: τι είναι σημαντικό στη ζωή μας η αγάπη ή το χρήμα!
*Αντί εισιτηρίου θα συγκεντρωθούν τρόφιμα (λάδι, δημητριακά, σάλτσες, γάλατα) είδη γενικής χρήσης, μωρομάντηλα, εντομοκτόνα , κλπ για το παιδικό χωριό ΣΟΣ Πλαγιαρίου.
Πέμπτη 28/11 και Παρασκευή 29/11, στις 21:00 και Σάββατο 30/11 & Κυριακή 01/12, στις 20:00 | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»
«MANOLIS, καρδιά σε τέσσερις χορδές» | Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Ένα έργο που σκάβει βαθιά στην ψυχή του μεγαλοφυούς και πρωτοπόρου μουσικού, συνθέτη και περφόρμερ και επικοινωνεί απευθείας με την καρδιά του ερωτευμένου, του προδομένου, του παρατημένου ή μελαγχολικού ακροατή, γιατρεύοντάς την από τον πόνο της ανθρώπινης κατάστασης.
Πάνω σε ένα μαγικό πάλκο, μέσα σε έναν κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, ο Μανώλης Χιώτης και τα κοντινά στη ζωή του πρόσωπα, μιλούν σε πρώτο ενικό. Εξομολογούνται. Όχι φήμες. Όχι ψευδείς ιστορίες. Εξομολογούνται τον πυρήνα του ήθους και του σύμπαντος που αποτέλεσε ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης. Έναν πυρήνα σημαδεμένο από την απώλεια, τον πόνο, τον φθόνο, τη σκληρή δουλειά, αλλά και την επιτυχία, την αναγνώριση, την έμπνευση, τον έρωτα, την τόλμη, την πρωτοπορία, την τιμιότητα και την ανθρωπιά.
Η παράσταση παρακολουθεί τη ζωή του Μανώλη Χιώτη από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του, με σταθμούς-κλειδιά και μεγάλες στιγμές στην καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και στην προσωπική του ζωή, εκεί όπου, ιδιωτικά, κρίνεται η επαφή του ανθρώπου με το θείο και το αν ο κάθε άνθρωπος πήρε και έδωσε εκείνο το μερίδιο αγάπης για το οποίο ήταν προορισμένος.
Παρασκευή 29/11, στις 21:00, Σάββατο 30/11, στις 18:00 & 21:00 και Κυριακή 01/12, στις 19:00 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών
«Ερωφίλη» | Θέατρο Αυλαία
Η «Ερωφίλη» ένα συγκλονιστικό έργο, γραμμένο το 1600 από τον Κρητικό συγγραφέα Γεώργιο Χορτάτση, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα θεατρικά έργα της αναγεννησιακής λογοτεχνίας.
Το έργο γραμμένο στην Κρητική διάλεκτο, πλημμυρισμένο από εκατοντάδες πλουμιστές λέξεις βυθισμένες στο παρελθόν και στη λήθη, αναδύεται ως παράσταση, μέσα από το Θέατρο του Άλλοτε και τη σκηνοθετική ματιά της Βαρβάρας Δουμανίδου, ολοκαίνουργιο, χωρίς την οξείδωση του χρόνου, χωρίς τη φθορά του κοινωνικού κατεστημένου, ως συμμαχία του Έρωτα, ως μια αντιεξουσία στην εξουσία του πλούτου και της δύναμης, ως πράξη επαναστατική, ως αποκρυσταλλωμένη συνειδητοποίηση, πως η Αγάπη είναι εκείνη που θα φέρνει πάντα τη Δικαιοσύνη.
Σάββατο 30/11, στις 19:00 και Κυριακή 01/12, στις 21:00 | Θέατρο Αυλαία
«Βίρα τις άγκυρες» | Βασιλικό Θέατρο
Η πετυχημένη παραγωγή, της περσινής σεζόν, «Βίρα τις Άγκυρες» που έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 30.000 θεατές, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές επιστρέφει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο.
Το έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέρη Πελτέκη, είναι μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση, η οποία κέρδισε το στοίχημα, όπου παρουσιάστηκε.
Μια φαντασμαγορική, λαμπερή παράσταση που ψυχαγωγεί, σατιρίζει και, κυρίως, ταξιδεύει το κοινό, με ένα δυνατό σύνολο από σπουδαίους συντελεστές και ταλαντούχους, ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.
Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Σάββατο 30/11, στις 20:30 | Βασιλικό Θέατρο