Η θεατρική ατζέντα της εβδομάδας
Όλες οι θεατρικές παραστάσεις που θα ανέβουν στο θεατρικό σανίδι της πόλης αυτή την εβδομάδα
Η Θεσσαλονίκη πλέον κινείται σε γιορτινό κλίμα εν αναμονή των ημερών των Χριστουγέννων και οι θεατρικές πρεμιέρες και παραστάσεις αυτής της εβδομάδας είναι πλούσιες.
Ρίξε μια καλή ματιά στη θεατρική ατζέντα της εβδομάδας και μαζί με την παρέα σου βάλτε στο πρόγραμμα όσες από τις ακόλουθες παραστάσεις επιθυμείτε.
«Τι ομάδα είσαι ρε;» | Θέατρο Αυλαία & Ιβανώφειο
Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στο ΙΒΑΝΩΦΕΙΟ (σε συνδιοργάνωση με τον Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ), η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ παρουσιάζει την παράσταση «Τι ομάδα είσαι ρε;» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου, με σκοπό να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο για το πολυδιάστατο φαινόμενο της οπαδικής βίας.
«Πώς μπορεί κάποιος να τσακώνεται και να σκοτώνεται για κάτι στο οποίο επένδυσε τα πιο αθώα χρόνια της ζωής του;»
Συγκεντρώνοντας στοιχεία από προσωπικές συνεντεύξεις με στελέχη ομάδων, μέλη συνδέσμων, δημοσιογράφους, προπονητές, κοινωνιολόγους – ανθρωπολόγους, δικηγόρους και αστυνομικούς, μελετώντας σχετικά άρθρα, ντοκιμαντέρ, ταινίες και podcasts και δουλεύοντας αυτοσχεδιαστικά πάνω στο ερευνητικό υλικό, η ομάδα υφαίνει μια πολυφωνική ιστορία που αποκαλύπτει τις διαφορετικές πτυχές του οπαδισμού, ενός παγκόσμιου φαινομένου με βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις.
Υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στην ερώτηση «Τι ομάδα είσαι ρε»; Ισχύει ο όρος “no politica” στις εξέδρες των οργανωμένων οπαδών; Μήπως οι θύτες είναι ταυτόχρονα και θύματα;
*Η παράσταση «Τι ομάδα είσαι, ρε;» είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 13 ετών.
- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαυρόπουλος
- Δραματουργία: Χάρης Πεχλιβανίδης
- Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θανάσης Παναγιωτόπουλος
- Σκηνογραφία: Μαρίνα Κωνσταντινίδου
- Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Σιώνας
- Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Πασαμιχάλη
- Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννης Καμπούρης, Βασιλεία Κλήμη, Βασίλης Μπόγδανος, Τάρικ Ελ Φλάιτι
- Μουσικός επί σκηνής: Γρηγόρης Λιόλιος
- Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσινάρης
- Γραφιστικός σχεδιασμός: Hervik Studio
- Υπεύθυνη επικοινωνίας: Λία Κεσοπούλου
- Οργάνωση παραγωγής: Νίκη Ζερβού
Τετάρτη 18/12, στις 21:15, στο Θέατρο Αυλαία | Σάββατο 21/12, στις 21:00, στο Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο
«Η αγέλαστη πολιτεία με τους καλικάτζαρους» | Artbox Fargani
Μία φορά κι έναν καιρό… ήταν μια πολιτεία όμορφη, μα πάντα λυπημένη… Οι Ρουμπαγιάτ έχουν το αντίδοτο για να μη γίνουν και οι δικές μας πολιτείες… αγέλαστες! Η παράσταση που αγαπήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια στην πόλη μας επιστρέφει και φέτος στο Θέατρο ARTBOX FARGANI για τρεις μοναδικές βραδιές.
Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις τους το χειμώνα του 22 και του 23 και νοσταλγώντας και πάλι τα παιδικά τους Χριστούγεννα, οι Ρουμπαγιάτ θυμούνται και παρουσιάζουν το πολυαγαπημένο παραμύθι των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα “Αγέλαστη Πολιτεία”, μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, γελαστούς και μουτρωμένους, λογικούς και παράλογους.
Παρέα με τους καλικάντζαρους και τον Ζαχαρία Σπανό στην αφήγηση, “μαγεύουνε τα ζωντανά κι οι γάιδαροι λαλούνε”, πριονίζουν το δέντρο που στηρίζει τον απάνω κόσμο και συνεχίζουν το γλέντι σε μια Πολιτεία που δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια.
Τετάρτη 18/12, στις 19:30 | Artbox Fargani
«Βίρα τις άγκυρες» | Βασιλικό Θέατρο
Το έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέρη Πελτέκη, είναι μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση, η οποία κέρδισε το στοίχημα, όπου παρουσιάστηκε.
Μια φαντασμαγορική, λαμπερή παράσταση που ψυχαγωγεί, σατιρίζει και, κυρίως, ταξιδεύει το κοινό, με ένα δυνατό σύνολο από σπουδαίους συντελεστές και ταλαντούχους, ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης Ενορχηστρώσεις και ηχητική επεξεργασία μουσικού υλικού: Γιώργος Ανδρέου Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας Video Art: Βαλλεντίνα Κόπτη Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή Βοηθός σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Δανάη Πανά Συνεργάτης ενορχηστρωτή: Στέργιος Γαργάλας Βοηθοί χορογράφου: Στέλλα Εμίνογλου, Αναστασία Κελέση Οργάνωση παραγωγής: Ευα Κουμανδράκη Φωτογραφίες: Mike Rafail | That long black cloud
ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):
Μαίρη Ανδρέου, Νίκος Βατικιώτης, Άννα Ευθυμίου, Παντελής Καναράκης, Νίκος Καπέλιος, Αγγελική Κιντώνη, Φαίη Κοκκινοπούλου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Τατιάνα Μελίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χριστίνα Μπακαστάθη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Σπύρος Σαραφιανός, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Σιακάρας, Γεράσιμος Σοφιανός, Νίκος Τσολερίδης, Θάνος Φερετζέλης.
Έκτακτη αντικατάσταση: Μαριάννα Αβραμάκη, Μομώ Βλάχου, Θανάσης Δισλής, Ελευθερία Τέτουλα Χορεύει επί σκηνής η Στέλλα Εμίνογλου Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Γκαγκαβούζης, Μαριάνθη Θέμελη, Ορφέας Κάνουρας, Παναγιώτης Μπάρλας, Αλέκος Παπαδόπουλος, Ζωγράφος Σταυρίδης. Φιγκυράν: Φιλαρέτη Πεντούση, Κωνσταντίνος Πόποβιτς, Θωμάς Τάκαλος
Τετάρτη 18/12 και Κυριακή 22/12, στις 18:30, Πέμπτη 19/12 και Παρασκευή 20/12 και Σάββατο 21/12, στις 20:30 | Βασιλικό Θέατρο
«Το όνειρο της Ιωνίας» | Metropolitan the Urban Theater
Μετά από τις SOLD OUT εμφανίσεις στην Αθήνα, το έργο «ζωντανό μνημείο» που μάγεψε κοινό και κριτικούς συνεχίζει για 2 η χρονιά και ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και το Metropolitan: The Urban Theater για 8 παραστάσεις από τις 19 έως τις 29 Δεκεμβρίου.
Βασισμένη σε πάνω από 20 ημερολόγια στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η παράσταση «Το Όνειρο της Ιωνίας, Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τα ημερολόγια των στρατιωτών», σε κείμενο του Αντώνη Κυριακάκη και σκηνοθεσία του Γιώργου Πατεράκη και του συγγραφέα, επιχειρεί να φωτίσει τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1919 – 22, μέσα από τη ματιά των απλών ανθρώπων που τα βίωσαν και των οποίων οι ζωές καθορίστηκαν ολοκληρωτικά από αυτά.
Σύλληψη ιδέας – Κείμενο: Αντώνης Κυριακάκης Δραματουργία: Χάρης Βαλασόπουλος Σκηνοθεσία: Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης Μουσική: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου Φωτιστικός Σχεδιασμός: Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα Σκηνικά: Ανθή Φουντά Επιμέλεια Κίνησης: Ευθύμης Χρήστου Επικοινωνία: Τάμμυ Καρασιώτου (ArtiSocial), Λία Κεσοπούλου Διαφήμιση – Social Media: Τάμμυ Καρασιώτου (ArtiSocial), Στρατής Νταλαγιώργος
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ρίμπα Γραφιστική Επιμέλεια: Κατερίνα Κοντομαθιού , Γιώργος Παπατριανταφύλλου Video Promo: Δέσποινα Αλεξοπούλου Ιστοσελίδα: Χρήστος Καρακίτσιος Φροντιστές: Μιμή Μεϊμαρίδου , Δημήτρης Ζαχαρούδης, Δάφνη Τεντολούρη Τεχνική Υποστήριξη: Χρήστος Ταχτσίδης , Γιώργος Καμπίσιος Οργάνωση Παραγωγής: Βίβιαν Τσουρβάκα Παραγωγή: Μάριος Βελώνης & Naif Ηθοποιοί: Τάσος Τζιβίσκος, Κώστας Κουτρουμπής, Βασίλης Καλφάκης, Μάρκος Γέττος, Βικτώρια Φώτα
Στον ρόλο της αφηγήτριας ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή της Λένας Μποζάκη.
Πέμπτη 19/12, Παρασκευή 20/12 και Σάββατο 21/12, στις 21:00 και Κυριακή 22/12, στις 20:00 | Metropolitan the Urban Theater
«Manolis/καρδιά σε τέσσερις χορδές» | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός
Ένα έργο που σκάβει βαθιά στην ψυχή του μεγαλοφυούς και πρωτοπόρου μουσικού, συνθέτη και περφόρμερ και επικοινωνεί απευθείας με την καρδιά του ερωτευμένου, του προδομένου, του παρατημένου ή μελαγχολικού ακροατή, γιατρεύοντάς την από τον πόνο της ανθρώπινης κατάστασης.
Πάνω σε ένα μαγικό πάλκο, μέσα σε έναν κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, ο Μανώλης Χιώτης και τα κοντινά στη ζωή του πρόσωπα, μιλούν σε πρώτο ενικό. Εξομολογούνται. Όχι φήμες. Όχι ψευδείς ιστορίες. Εξομολογούνται τον πυρήνα του ήθους και του σύμπαντος που αποτέλεσε ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης. Έναν πυρήνα σημαδεμένο από την απώλεια, τον πόνο, τον φθόνο, τη σκληρή δουλειά, αλλά και την επιτυχία, την αναγνώριση, την έμπνευση, τον έρωτα, την τόλμη, την πρωτοπορία, την τιμιότητα και την ανθρωπιά.
Τετάρτη 18/12 και Κυριακή 22/12, στις 19:00, Πέμπτη 19/12 και Παρασκευή 20/12, στις 20:30 και Σάββατο 21/12, στις 17:30 & στις 20:30 | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός
«Δον Κάρλος» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Τι βαραίνει την καρδιά του Δον Κάρλος και αποφεύγει τον πατέρα του Βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας; Ποιο είναι αυτό το μυστικό που τα άγρυπνα μάτια της Αυλής δυσκολεύονται να αποκαλύψουν;
Κάτω από τη φοβερή εξουσία του βασιλιά και τη δύναμη της Ιεράς Εξέτασης, στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο νεανικός ιδεαλισμός, ο έρωτας, η ευαισθησία, η ανάγκη για αλλαγή, για δράση και για ζωή ασφυκτιούν μέσα στην καρδιά του Δον Κάρλος, που ανήμπορος να διαχειριστεί τα πάθη του, εναποθέτει τις ελπίδες του στον αδελφικό του φίλο Μαρκήσιο Πόζα.
Η ισχυρή θέληση του Πόζα, οι ανανεωτικές του ιδέες, η πίστη και η αφοσίωσή του στον Δον Κάρλος, τον οδηγούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κρατική τρομοκρατία του μονάρχη.
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Διασκευή – Δραματουργική & Σκηνική επεξεργασία μετάφρασης – Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, Σκηνικά: Nίκη Ψυγογιού, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Μουσική: Φώτης Σιώτας, Κίνηση – Χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου, Βίντεο Design: Παντελής Μάκκας, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Α΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Παπανικάνδρου, Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Κίτσιου, Γ’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Δούκας Μεντίνα-Σιντόνια), Λουκία Βασιλείου (Βασίλισσα Ελισάβετ), Ζωή Ευθυμίου – Θεοφανώ Τζαλαβρά (Πριγκίπισσα Έμπολι, σε διπλή διανομή), Στέλιος Καλαϊτζής (Κόμης Λέρμα), Γιώργος Κολοβός (Μαρκήσιος Πόζα), Θάνος Κοντογιώργης (Ντομίνγκο), Βασίλης Μπεσίρης (Δούκας Φέρια), Μπέττυ Νικολέση (Μαρκησία Μοντεκάρ), Κώστας Σαντάς (Μέγας Ιεροεξεταστής), Δημήτρης Τσιλινίκος (Δούκας Άλμπα), Χάρης Φραγκούλης (Δον Κάρλος, Διάδοχος του θρόνου), Ελίζα Χαραλαμπογιάννη (Λουίς Μερκάδο, ακόλουθος της Βασίλισσας), Γιάννης Χαρίσης (Φίλιππος Β΄)
Τετάρτη 18/12 και Κυριακή 22/12, στις 19:00 και Πέμπτη 19/12, Παρασκευή 20/12 και Σάββατο 21/12, στις 20:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Προσδοκώ» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Φουαγιέ)
«Προσδοκώ», το έργο του Γιώργου Βέλτσου (με τρεις παρεμβάσεις της Ευγενίας Βάγια), επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα και μουσική Δημήτρη Καμαρωτού.
Ένα έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία. Το «Προσδοκώ» είναι ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα αλλά και για την Ιστορία.
Πρόκειται για ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς.
Σκηνοθεσία: Σοφία Καρακάντζα, Σκηνικά – Κοστούμια: Ράνια Εμμανουηλίδου, Μουσική κειμένου – Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, Χορογραφία – Κίνηση: Μέλπω Βασιλικού, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτις: Ευανθία Σωφρονίδου, Οργάνωση Παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
*Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Λουίζα – Μαρία Χαραλάμπους
Τετάρτη 18/12 και Κυριακή 22/12, στις 19:00, Πέμπτη 19/12 και Παρασκευή 20/12, στις 21:00 και Σάββατο 21/12, στις 19:00 & στις 21:15 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Η αγάπη άργησε μια μέρα» | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Το εμβληματικό βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου «Η αγάπη άργησε μια μέρα» μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή, σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι ο οποίος συνυπογράφει μαζί με τη Ροδή Στεφανίδου και τη διασκευή- δραματουργική επεξεργασία.
Στο έργο σκιαγραφείται αριστοτεχνικά η απάνθρωπη σκληρότητα της πατριαρχικής οικογένειας, οι κοινωνικές συμβάσεις και η ευλογία της αγάπης.
Συντελεστές:
Διασκευή- Δραματουργική επεξεργασία: Ροδή Στεφανίδου, Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά-κοστούμια: Δαναη Πανά
Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Βίντεο: Αντα Λιακου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης
Οργάνωση Παραγωγής (ΚΘΒΕ): Ηλίας Κοτόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης): Στέλιος Σωτηρόπουλος
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Λαβαντσιώτης, Τάκης Συνδουκάς
Ηλεκτρολόγος: Τάσος Διδασκάλου
Διανομή:
Υρώ Λούπη | Ιωάννα Παγιατάκη | Λίλιαν Παλάντζα | Πολυξένη Σπυροπούλου | Δανάη Σταματοπούλου | Άννη Τσολακίδου | Μαρία Χατζηιωαννίδου
Τετάρτη 18/12 και Κυριακή 22/12, στις 19:00, Πέμπτη 19/12 και Παρασκευή 20/12, στις 21:00 και Σάββατο 21/12, στις 18:00 & στις 21:00 | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
«Λαπωνία» | Κολοσσαίον
Μια εκρηκτική παράσταση ηθικών διλημμάτων για τις έννοιες του ψέματος, της αλήθειας, της λογικής, της μαγείας, των οικογενειακών αξιών και των…ανείπωτων μυστικών!
Με φόντο την χιονισμένη χριστουγεννιάτικη Λαπωνία, δύο ζευγάρια, διαφωνούν, συμφωνούν, μαλώνουν, γελούν, κλαίνε και μονοιάζουν.
Λίγα λόγια για το έργο:
Δύο οικογένειες συναντιούνται στη Λαπωνία για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Όμως η χαρούμενη ατμόσφαιρα διαταράσσεται όταν ένα απ’ τα παιδιά λέει στο άλλο ότι ο Άγιος Βασίλης είναι ένα ψέμα που δημιουργούν οι μαμάδες κι οι μπαμπάδες! Και τότε οι γονείς τους καλούνται να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα… Η «Λαπωνία» είναι μία σύγχρονη κωμωδία που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην χώρα μας, κάνοντας πρεμιέρα την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Κολοσσαίον.
Την διασκευή στην Ελληνική πραγματικότητα την έκανε η μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Παίζουν: (Αλφαβητικά): Μελέτης Ηλίας, Βίβιαν Κοντομάρη, Βάσω Λασκαράκη, Σπύρος Τσεκούρας
Παρασκευή 20/12 και Σάββατο 21/12, στις 21:00 και Κυριακή 22/12, στις 20:00 | Κολοσσαίον
«…Και Ιουλιέτα» | Alte Fablon
Η Ιουλιέτα που επέζησε. Η Ιουλιέτα που πενθεί. Σε μια ρωγμή του χρόνου. Που “διασχίζει και διασχίζεται”.
Απόψε, θα απεκδυθεί το ένδυμα της σαιξπηρικής της καταγωγής, θα σβήσει τα ίχνη από το σύμβολο που κουβαλάει, θα διαρρήξει το πλαίσιο που την περιβάλλει και μετά από χρόνια θα διεκδικήσει μια άλλη θέση στην ιστορία της. Μια άλλη θέση μέσα της. Η Ιουλιέτα που αποφασίζει να μιλήσει. Και τα λόγια της είναι και δικά μας λόγια. Για ότι είναι και σημαίνει έρωτας. Για ότι χάσαμε. Για το σημείο εκείνο που θα γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει πάντα μια οπή – εκεί που βρίσκεται η καρδιά. Για ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και δεν μπορούμε.
Όμως “O Φόβος είναι ένα δρόμος κλειστός για τον έρωτα”. Και η Ιουλιέτα, γενναία στον έρωτα, στην αγάπη στην απώλεια, θα ακολουθήσει έναν δρόμο βραχώδη, δύσβατο, που θα την οδηγήσει σε ότι ίσως πόθησε μετά τον Ρωμαίο. Την κάθαρση.
Κείμενο: Άκης Δήμου Σκηνοθεσία: Δήμητρα Λαρεντζάκη Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Κώστας Βόμβολος Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα Ειδικές κατασκευές – κατασκευή σκηνικού: Θάνος Καρώνης Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσινάρης Σχεδιασμός εντύπων: Χάρης Θώμος Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης Οργάνωση παραγωγής: Απόστολος Λιάπης Παραγωγή: Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon
Επί σκηνής, στον ρόλο της Ιουλιέτας η Σοφία Μπλέτσου
Πέμπτη 19/12, Παρασκευή 20/12 και Σάββατο 21/12, στις 21:15 και Κυριακή 22/12, στις 19:15 | Alte Fablon
«Η γίδα» | Artbox Fargani
Πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά (και πολυβραβευμένα) έργα του γνωστού συγγραφέα (Έντουαρντ Άλμπι), όπου το καυστικό χιούμορ και οι συναισθηματικές εναλλαγές κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης αποδομείται, σε χρόνο dt, η αστική και οικογενειακή ευτυχία μέσα στην οποία ζουν οι ήρωες. Ο… τρελός έρωτας του απόλυτα επιτυχημένου Μάρτιν για μια Γίδα φέρνει καταστροφικές συνέπειες στην οικογένεια τα μέλη της οποία έρχονται αντιμέτωπα με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Τελικά δεν είναι όλα και τόσο «τακτοποιημένα» όσο φαίνονται; Την απάντηση την δίνει η ίδια η παράσταση όπου η κωμωδία συνυπάρχει με το τραγικό θέτοντας ερωτήματα για την ίδια μας την κοινωνία..
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Παύλος Δανελάτος Δραματουργική συνεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη Σκηνογραφική / Ενδυματολογική Επιμέλεια: Δανάη Πανά Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ευγενία Κουζέλη, Μιχάλης Ρίζος Βοηθοί σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Τάνια Φουστάνα, Μαρία Προδρόμου Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μάρτιν) Λίλα Βλαχοπούλου (Στήβι) Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ρος) Φαμπρίτσιο Μούτσο (Μπίλλυ)
Πέμπτη 19/12, Παρασκευή 20/12, στις 21:00 | Artbox Fargani
«Το τενεκεδένιο σχολείο» | Θέατρο Αυλαία
Στην αυλή του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα, οι πρόσφυγες αδελφοί –και πρόγονοί μας- από την Σμύρνη έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια, από ξύλα και τενεκέδες, το πρώτο προσφυγικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι και σήμερα υπάρχει το 56 ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης με την επιγραφή «Τενεκεδένιο Σχολείο».
Στην ιστορία μας αναβιώνεται μία αξιολάτρευτη παρέα προσφυγόπουλων του 1923, οι οποίοι μαζί με τους γονείς και τους αγαπημένους τους δασκάλους, τον –λόγιο- κύριο Χαρίλαο και την –μελωδικότατη- κυρία Πολυξένη, έγραψαν Ιστορία. Μέσα από τις λάσπες των προσφυγικών καταυλισμών ενώθηκαν, συν δημιούργησαν κάνοντας την αναποδιά παιχνίδι, την δυσκολία ελπίδα και την προσφυγιά αλληλεγγύη.
«ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», το θεατρικό έργο, βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία, με αυθεντική πρωτότυπη μουσική και παραδοσιακά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, ζωντανεύει φέτος στη σκηνή, ως ένα από τα πιο συγκινητικά κομμάτια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Παίζουν και τραγουδούν:
Κέλλυ Γιακουμάκη, Ηλίας Παπαδόπουλος, Πέτρος Ζαφειρίου, Θανάσης Χασιώτης, Πασχαλίνα Τζιλή, Μελίνα Ταχτσίδου.
Συντελεστές: Κείμενα: Άννα Ιακώβου, Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού, Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Νασιούλα, Βοηθός Σκηνοθέτις: Νίκη Αναστασίου, Μουσική – ενορχήστρωση: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Μουσική διδασκαλία: Κέλλυ Γιακουμάκη, Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης, Σκηνογραφία: Μαγδαληνή Σίγα, Βοηθός Σκηνογράφου: Ειρήνη Αγιαννίτη, Κατασκευή Κοστουμιών: Ελένη Χασιώτη, Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Βιδάλης, Ιάσονας Πετρίδης Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Μητσόπουλος
Παραγωγή: Παραδοσιακό Θέατρο
Σάββατο 21/12, στις 15:00 | Θέατρο Αυλαία
Τσιτάχ, Η ερημιά του τερματοφύλακα | Artbox Fargani
Ο θεατρικός μονόλογος που χάρισε στον Γιώργο Νινιό το Βραβείο Καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας 2022 από τους αναγνώστες της Athens Voice, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για 7 μοναδικές παραστάσεις στο ArtBox Fargani.
Μια παράσταση που ισορροπεί μαγικά ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση, φωτίζοντας την ανδρική μοναξιά, τη ματαίωση, αλλά και τη δύναμη της αξιοπρέπειας. Ο Τσιτάχ, ένας βετεράνος τερματοφύλακας, μας οδηγεί σε ένα ταξίδι ζωής – από τη δόξα και τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι τη σιωπή και το περιθώριο.
Στη σκηνοθεσία, η Ερμίνα Κυριαζή, που ενώνει τις δυνάμεις της με τον μοναδικό Γιώργο Νινιό για να μας παραδώσουν μια αλησμόνητη θεατρική εμπειρία.
Σάββατο 21/12, στις 21:00 και Κυριακή 22/12, στις 19:30 | Artbox Fargani
«Συρανό» | Θέατρο Αριστοτέλειον
Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το διάσημο έργο του γαλλικού θεάτρου, με τον Μιχάλη Σαράντη στον ομώνυμο ρόλο και τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της Ρωξάνης και τον Γιώργο Νανούρη -που επιστρέφει στη σκηνή- στον ρόλο του Αφηγητή.
Ένας αφηγητής (Γιώργος Νανούρης), μας οδηγεί στον κόσμο του έμμετρου ρομαντικού δράματος του Εντμόντ Ροστάν, όπου κεντρικός ήρωας είναι ο ασυμβίβαστος ιππότης και ποιητής Συρανό ντε Μπερζεράκ (Μιχάλης Σαράντης), που είναι ερωτευμένος με τη Ρωξάνη (Λένα Παπαληγούρα).
Θεωρεί όμως πως εκείνη δεν θα αισθανθεί ποτέ το ίδιο, μιας και νιώθει άσχημος εξαιτίας της μεγάλης μύτης του, που αποτελεί χρόνια το αντικείμενο χλευασμού του. Τη Ρωξάνη πολιορκεί και ο πλούσιος Κόμης Ντε Γκις (Δημήτρης Λιόλιος).
Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με τον όμορφο Κριστιάν (Ιάσονας Παπαματθαίου), από τον οποίο λείπει και το πνεύμα και η ευφράδεια.
Ο Συρανό συμφωνεί με τον Κριστιάν να γίνει η σκιά του, η φωνή και οι λέξεις του, ώστε να τον βοηθήσει να την κατακτήσει. Ουσιαστικά μ΄αυτόν τον τρόπο εκφράζει τα δικά του αισθήματα στην αγαπημένη του.
«Απόψε είναι όλα όμορφα, τερπνά και μαγεμένα. Στα λέω αυτά και με ακούς. Εσύ! Ακούς εμένα!»
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Εντμόν Ροστάν
Μετάφραση– Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Μουσική: Βάιος Πράπας
Μουσικός επί σκηνής: Αθηνόδωρος Καρκαφίρης
Σκηνικός χώρος: Γιώργος Νανούρης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Τζίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Σταυροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικήτα Ηλιοπούλου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Λένα Παπαληγούρα, Ιάσονας Παπαματθαίου, Δημήτρης Λιόλιος και ο Γιώργος Νανούρης στον ρόλο του Αφηγητή.
Σάββατο 21/12, στις 18:00 και στις 21:00 και Κυριακή 22/12, στις 20:00 | Αριστοτέλειον