Agenda

Μάθε από κοντά τα πάντα για τις Καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης!

Ειδική παρουσίαση στο πλαίσιο της 16ης ΔΕΒΘ.

Parallaxi
μάθε-από-κοντά-τα-πάντα-για-τις-καπναπο-440165
Parallaxi

Το βιβλίο που ανατρέχει στην ιστορία των μοναδικών κτιρίων αποθήκευσης καπνού της πόλης, με τίτλο «Οι καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης: Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του καπνού στον 20ό αιώνα» (University Studio Press), από τους Σοφία Γκουβούση και Σπυρίδωνα Ταβλίκο, παρουσιάζεται στην προσεχή 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δίνοντας μια ευκαιρία σε όλους να ακούσουν περισσότερα για αυτή τη σπουδαία δουλειά.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το βιβλίο: Το νέο βιβλίο που διεισδύει στις καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης / Συνέντευξη με τους συγγραφείς

Το βιβλίο, σε 456 σελίδες, παρουσιάζει τα 88 κτίρια καπναποθηκών, εκ των οποίων τα 56 υφίστανται έως σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας εξελίχθηκε στο κυριότερο καπνεμπορικό κέντρο της Ελλάδας, με την εμπορία και επεξεργασία φύλλων καπνού να συμβάλλει ουσιαστικά στην άνθηση της οικονομίας της πόλης. Τα κτίρια των καπναποθηκών, μάρτυρες της οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης της καπνεμπορικής δραστηριότητας, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών που τα περιέβαλαν, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής – βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

«Οι περισσότερες παρουσιάσεις των κτιρίων διαρθρώνονται στα πλαίσια ενός τετρασέλιδου, και περιλαμβάνουν εκτός από το κείμενο πλήθος σχεδίων, χαρτών και φωτογραφιών με στόχο την πληρέστερη πληροφόρηση του αναγνώστη. Θεωρούμε ότι τηρήσαμε τις ισορροπίες εκείνες ώστε αφενός οι πληροφορίες να είναι κατανοητές σε όλους αφετέρου η έκδοση να μην στερείται της απαραίτητης επιστημονικότητας και της πληρότητας των πληροφοριών», ανέφερε πριν από λίγο καιρό στην Parallaxi η Σοφία Γκουβούση, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός του Α.Π.Θ.

Οι συγγραφείς του βιβλίου

«Η σχέση των καπναποθηκών με τον αστικό ιστό και το εργατικό δυναμικό είναι μια σχέση άρρηκτα συνδεδεμένη στη διάρκεια των χρόνων και κρατάει έως σήμερα. Δε θα πρέπει να λησμονηθεί ότι η ύπαρξη των κτιρίων σηματοδότησε την προσέλκυση του εργατικού δυναμικού και τη διαμόρφωση του αστικού τοπίου με επίκεντρο τα κτίρια. Η βιομηχανική όμως χρήση των κτιρίων ήταν πάντοτε ασύμβατη με το οικιστικό περιβάλλον και η όχληση δημιουργούσε σχέσεις αντιπαλότητας με τους περίοικους. Τα κτίρια αυτά διώχθηκαν δύο φορές από τον τόπο δραστηριοποίησης τους μέχρι να εγκατασταθούν στις βιομηχανικές περιοχές στα προάστια της πόλης», σχολίασε με τη σειρά του ο Σπυρίδων Ταβλίκος, Αρχιτέκτων Μηχανικός του Α.Π.Θ.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 13.00, στο Περίπτερο 13 (αίθουσα Δ. Σωτηρίου). Μιλούν: Ελένη Γαβρά, καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ, Στυλιανή Λεφάκη, επίκ. καθηγήτρια αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Νίκος Αλλαμανής, πρόεδρος ΔΣ Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού, και οι συγγραφείς Σοφία Γκουβούση και Σπυρίδων Ταβλίκος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

*Υπενθυμίζεται ότι οι εκδόσεις University Studio Press συμμετέχουν στην 16η ΔΕΒΘ, με τον εκθετήριο χώρο τους να βρίσκεται στο Περίπτερο 15/ Stand 46, facebook page

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα