Agenda

Μουσικές στο μνημείο της Άνω Πόλης με ελεύθερη είσοδο

Ένα live που δεν θέλει να χάσει κανείς.

Parallaxi
μουσικές-στο-μνημείο-της-άνω-πόλης-με-ε-246153
Parallaxi

Ο Μάνος Μυλωνάκης ανεβαίνει την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό Λουτρό καλεσμένος της Εφορίας Αρχαιοτήτων και παρουσιάζει σε μία μαγική βραδιά με ελεύθερη είσοδο, τα θεατρικά του soundtrack.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, 50 στο σύνολο με σειρά προτεραιότητας. Λεπτομέρειες κρατήσεων ΕΔΩ.

Μαζί του στον ιδιαίτερο χώρο της παράστασης ο Θοδωρής Παπαδημητρίου στο τσέλο, Bjork Oskarsdottir στο βιολί και ο Γιώργος Παπαδόπουλος στην κιθάρα, synths, θα παρουσιάσουν το σύνολο του soundtrack της παράστασης που έγινε sold out “Festen” αλλά και επιλογές από προηγούμενες θεατρικές δουλειές του καλλιτέχνη.

Ο Μάνος Μυλωνάκης είναι συνθέτης και αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά.

Η ενασχόλησή του με τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή ξεκίνησε το 2006, όταν ίδρυσε, μαζί με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, το σχήμα των “Your Hand in Mine” (www.yourhandinmineband.com), το πρότζεκτ που ουσιαστικά τον εισήγαγε στη σύνθεση για εικόνα.

Ως ένας εκ των δύο Your Hand in Mine, ο Μάνος Μυλωνάκης είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί πιο επισταμένα με τη σύνθεση, τη μουσική τεχνολογία, τις μουσικές του δρόμου, αλλά και να χτίσει μια μεγάλη συλλογή από μουσικά όργανα: wurlitzer piano, ακκορντεόν, ηλεκτρικό μπάσο, κιθάρες, κρουστά, persephone, stroh-violin, γιουκαλίλι, μεταλόφωνο, μελόντικα, toy piano, μουσικά κουτιά…

Το καλοκαίρι του 2014, και μετά τη διάλυση των YHIM, ο Μάνος Μυλωνάκης ταξιδεύει στο Reykjavik, όπου με ντόπιους μουσικούς ηχογραφεί το πρώτο του προσωπικό EP, Sólfar, για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων.

Λίγο αργότερα, ξεκινά να γράφει πρωτότυπη μουσική για θεατρικές παραστάσεις των Κρατικών Θεάτρων Βορείου Ελλάδος και Ρουμανίας, αλλα και για ανεξάρτητες παραγωγές, μικρά και μεγαλύτερα ντοκυμαντέρ, online videos, και τηλεοπτικά σποτ, ενώ δίνει επιλεκτικά συναυλίες σε ιδιαίτερους χώρους και περιστάσεις.

Το Μάιο του 2017 κυκλοφορεί η τρίτη του σόλο δουλειά, το soundtrack για το θεατρικό “FESTEN”, από την καναδέζικη δισκογραφική “Moderna Records”.

To Bυζαντινό Λουτρό

Ανατολικά της πλατείας του Κουλέ Καφέ, στη συμβολή των οδών Θεοτοκοπούλου και Χρυσοστόμου, σώζεται το μοναδικό δημόσιο λουτρό της βυζαντινής εποχής, γνωστό από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ως Κουλέ Χαμάμ. Είναι το μοναδικό μη θρησκευτικό βυζαντινό μνημείο της πόλης και ανήκει στα χαμάμ που λέγονται Βαλανάρια, αυτά δηλαδή όπου γίνονταν χρήση κοινού νερού (όχι ιαματικού). Διαθέτει προθάλαμο, χλιαρό και θερμό χώρο, και διατηρεί τη δεξαμενή του και τα υπόκαυστα.

Υπογείως κυκλοφορούσε ζεστός αέρας για επιδαπέδια θέρμανση, ενώ με επιτοίχιους αεραγωγούς ο ζεστός αυτός αέρας ρύθμιζε τη θερμοκρασία του κάθε χώρου. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, λειτουργούσε εκ περιτροπής ως ανδρικό και γυναικείο. Συνέχισε να λειτουργεί και επί Τουρκοκρατίας, περίοδο κατά την οποία ήταν γνωστό ως «το Λουτρό του Κουλέ Καφέ».

Το μνημείο προφυλαγόταν κάτω από στέγαστρο για 30 περίπου χρόνια, ενώ είχαν γίνει κάποιες εργασίες αποκατάστασης που αποσκοπούσαν στην αποκάλυψη των τοιχοποιίων του μνημείου από τα επιχρίσματα και τις επιχώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (οι εργασίες κράτησαν από τον Φεβρουάριο του 95 έως τον Αύγουστο του 1996). Η μελέτη έδειξε ότι για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν οι τοίχοι προϋπάρχοντος κτιρίου. Αμέσως μετά εκπονήθηκε μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης.

Τον Μνημείο, ένα από τα 15 της πόλης που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παραδόθηκε στην πόλη πλήρως αναστηλωμένο με σκοπό να φιλοξενήσει πολιτιστικές δράσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία του ΕΔΩ.

*Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, Βυζαντινό Λουτρό, Θεοτοκοπούλου 13, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, Ώρα: 20:00, Είσοδος: ελεύθερη με τήρηση σειράς προτεραιότητας μέσω της διεύθυνσης byzantine.bath@gmail.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα