Agenda

Ο φετινός θεατρικός χειμώνας του ΚΘΒΕ

Με νέες παραγωγές αλλά και επαναλήψεις από τον προηγούμενο χειμώνα, επιστρέφει αυτόν τον χειμώνα το ΚΘΒΕ

Γιώργος Σταυρακίδης
ο-φετινός-θεατρικός-χειμώνας-του-κθβε-886957
Γιώργος Σταυρακίδης

Με νέες παραγωγές αλλά και επαναλήψεις από τον προηγούμενο χειμώνα, επιστρέφει αυτόν τον χειμώνα το ΚΘΒΕ, φέρνοντας σημαντικές δουλειές στις σκηνές του, σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που κατάφερε να έχει την περασμένη χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκινώντας η νέα σεζόν, επιστρέφει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου στις 21 Σεπτεμβρίου «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά με μία πλειάδα καλών ηθοποιών και με εξαιρετικές κριτικές από τον περασμένο χειμώνα, με ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας  της εποχής του που  παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη.

Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς και ανατροπές που την περασμένη άνοιξη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους θεατές. «Για μένα έχει να κάνει με το πώς μία ανώτερη δύναμη πετάει σε έναν άνθρωπο το βάρος της ανθρωπότητας για να σώσει το δικό του τομάρι. Πετάνε (οι Θεοί) στην Σεν Τε το βάρος μιας δικής τους διαχείρισης στον κόσμο, και την αφήνουν εντελώς μόνη να την κατασπαράξει ένα πλήθος πεινασμένων ανθρώπων» έχει αναφέρει ο σκηνοθέτης στην Parallaxi για το έργο.

«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν»

Ακόμα, η παιδική παράσταση «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!» του μουσικού από τη Θεσσαλονίκη Στάθη Παχίδη, της Σταυρούλας Παγώνα και της Εύης Σαρμή από 29 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στην ίδια σκηνή, ενώ τον Οκτώβριο, θα δούμε την επανάληψη του «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα στο Φουαγιέ της ΕΜΣ και το σπουδαίο «Η γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» του Έντουαρντ Άλμπυ που έρχεται στο Artbox Fargani Theatre σε μετάφραση και σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Παύλου Δανελάτου σε συμπαραγωγή του Κρατικού με την ΑΜΚΕ Πολιτεία Πολιτισμού.

«Πήρε τη ζωή της στα χέρια της»

Επίσης, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να δει για δεύτερο χρόνο το «Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα σε σκηνοθεσία του Αστέριου Πελτέκη από τις 30 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο με έναν μεγάλο θίασο, τον Μανώλη Παντελιδάκη στα σκηνικά, τον Δημήτρη Παπάζογλου στις χορογραφίες, τον Γιώργο Ανδρέου στη μουσική επιμέλεια και τη δύναμη της επιτυχία του από την Αθήνα που παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες σκιαγραφώντας μία ολόκληρη εποχή για το θέατρο και την επιθεώρηση στην Ελλάδα.

«Βίρα τις άγκυρες»

Από εκεί και πέρα, τον Νοέμβριο, περιμένουμε την νέα συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου με τον σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, 22 χρόνια μετά την τελευταία τους συνεργασία, που αυτή τη φορά καταπιάνεται με το έργο «Δον Κάρλος» του Φρίντριχ Σίλλερ σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και θα το παρουσιάσει στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με τον σημαντικό Χάρη Φραγκούλη στον ομώνυμο ρόλο και τον Φώτη Σιώτα στη μουσική. Μαζί τους, οι ηθοποιοί Κώστας Σαντάς, Γιώργος Κολοβός, Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Τσιλινίκος και άλλοι.

Γιάννης Χουβαρδάς

Ο Σίλλερ σε αυτό το έργο, χρησιμοποιώντας ως φόντο την Ισπανία του 16ου αιώνα, αμφισβητεί την απολυταρχία της δικής του εποχής, υπερασπιζόμενος την ελευθερία της σκέψης και τις ιδέες του Διαφωτισμού. Επαναφέρει κρίσιμους διαχρονικούς προβληματισμούς, αναπτύσσοντας διαλεκτικά τη σύγκρουση μεταξύ απολυταρχικής εξουσίας και ελεύθερης δράσης, αυταρχισμού και ανυπακοής, ηθικής επιταγής και νέων ιδανικών, ιδεαλισμού και πραγματικότητας.

Για τα καλά μέσα στον χειμώνα, τον Γενάρη του ’25 στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα δούμε τις «Ανατροπές της νύχτας» του Χριστόφορου Χριστοφή, σημαντικού σκηνοθέτη και συγγραφέα που του απονεμήθηκε το Βραβείο ∆ραµατουργίας Ελληνικού Έργου 2020-21 «Κάρολος Κουν», ενώ έχει συνεργασίες με την Ελένη Καραίνδρου, τον Περικλή Κούκο, τον Νίκο Ξανθούλη και πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Την σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων Χάρης Πεχλιβανίδης.

Αστέρης Πελτέκης

Τον Μάρτιο περιμένουμε δύο μεγάλες νέες παραγωγές, την κωμωδία «Θελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέριου Πελτέκη στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, και το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι σε θεατρική Διασκευή του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη και σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός στη Μονή Λαζαριστών.

Στο «Θελεστίνα» ο ισπανός συγγραφέας Φερνάντο ντε Ρόχας  έγραψε μια συναρπαστική ερωτική ιστορία, που καθρεφτίζει τη μεσαιωνική ηθική, απεικονίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της. Βρίσκεται όμως στο κατώφλι μιας νέας εποχής που αρχίζει να ξεπηδάει με νέους κώδικες. Η σάτιρα, το ποιητικό στοιχείο, ο συνδυασμός του υψηλού και του ευτελούς, τα μεγάλα πάθη και τα συναισθήματα με την ταυτόχρονα κωμική αποδόμησή τους, επιτυγχάνουν μια επιδέξια κοινωνική κριτική της εποχής, αποδομώντας διακριτικά τις αρχές που τη διέπουν, σε ένα κείμενο που επιφανειακά τις παραχωρεί τη νομιμοποίησή τους.

Θανάσης Τριαρίδης

Από την άλλη, Το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι έρχεται να αφηγηθεί την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, του φοιτητή της νομικής που ζει φτωχικά στην Αγία Πετρούπολη και διαπράττει ένα φρικτό διπλό φονικό με κίνητρο να αποσπάσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στην θεατρική μεταφορά του Θανάση Τριαρίδη η δράση συναιρείται σε οχτώ πρόσωπα – ενώ στην σκηνή βρίσκεται και ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι ως ένας ααπό τους πρωταγωνιστές του εφιαλτικού σύμπαντος. Μέσα στο έργο ανακαλείται προφανώς ο Άμλετ (ως συνδεόμενο όριο με τον Ρασκόλνικωφ), η Κόλαση του Δάντη, ο Νίτσε, ο Φρόιντ και ο Κάφκα (που ορίζουν την εποχή του Χάους – συνεπώς και καθε σύγχρονη ανάγνωση του κόσμου πριν από αυτήν). Ενώ στον τρόπο που η Πουλχερία γίνεται δραματουργικά το πρόσωπο-κλειδί του έργου προφανώς αντανακλάται ο αυτοθυσιαστικός ενσυναισθητικός κόσμος του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Στέλλα Μιχαηλίδου

Στην παιδική και εφηβική σκηνή του ΚΘΒΕ, οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία από τον Ιανουάριο του 2025 να παρακολουθήσουν στο Βασιλικό Θέατρο την νέα παιδική παράσταση «Πολυξένη» σε σκηνοθεσία της Στέλλας Μιχαηλίδου που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ γράφει ιστορίες και θεατρικά έργα για παιδιά, σκηνοθετεί και χορογραφεί θεατρικές παραστάσεις και παράλληλα διδάσκει Κινησιολογία καθώς και Σκηνοθεσία παραστάσεων για παιδιά και νέους, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λίγο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του ’24, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέλιος Χατζηαδαμίδης παρουσιάζει στην σκηνή Σωκράτης Καραντινός στη Μονή Λαζαριστών το δικό του θέατρο ντοκουμέντο «# letsparty» για εφήβους. Ένα έργο που βασίζεται στις αρχές του θεάτρου ντοκουμέντου και της φόρμας του Verbatim Theatre. Μια νεανική παραγωγή γρήγορη σε ρυθμό, με εναλλαγές εικόνων και συναισθημάτων, με ανθρωπιά, πολύ χορό, πολύ μουσική, πολύ χρώμα που στόχο έχει να «φωτίσει» την αίσθηση της κοινωνίας και της αρμονικής συνύπαρξης.

Στο ενδιάμεσο βέβαια, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κι άλλα πράγματα στις σκηνές του Κρατικού, τόσο από επαναλήψεις παραστάσεων, όσο και από νέες παραγωγές. Κάπου εκεί άλλωστε, θα συναντιόμαστε κι όλο τον χειμώνα!

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα