Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις της εβδομάδας
Από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τις Κεντρικής Δημοτικής Θεσσαλονίκης, έως την παρουσίαση βιβλίου «Σμύρνη (1870-1922) και τον 21ο Χάρτη των Γεύσεων
Αυτή την εβδομάδα, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης και να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις που “τρέχουν”.
Η Parallaxi, σου ετοίμασε μια κατατοπιστική λίστα με όλα όσα δεν θες να χάσεις αυτή την εβδομάδα στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης.
Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών | Iasis Hypatia
Το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών ΥΠΑΤΙΑ, σας καλεί να συμμετάσχετε σε μια ξεχωριστή ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, τη βιωματική δράση και τη συλλογική ευαισθητοποίηση.
- Ενημερωτικές συζητήσεις που φωτίζουν το ζήτημα της έμφυλης βίας
- Βιωματικές δραστηριότητες που ενδυναμώνουν και κινητοποιούν
- Εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλους όσοι θέλουν να γίνουν φορείς αλλαγής
- Περίπατο ευαισθητοποίησης στην κοινότητα για να μεταφέρουμε το μήνυμα σε κάθε γωνιά της πόλης.
Δευτέρα 25/11, από τις 11:00 έως τις 21:00 | Iasis Hypatia
Τελευταία ξενάγηση: «Το Ελληνικό Φως» | Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας -Θράκης
52 κοστούμια που παρουσιάστηκαν στην επίδειξη μόδας Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα 10-Το Ελληνικό Φως παρουσιάζει η έκθεση που φιλοξενείται στο Ισόγειο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκη.
Οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πρωτότυπες δημιουργίες, αλλά και να γνωρίσουν το ιστορικό της δημιουργίας τους, την πηγή έμπνευσής τους από τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και Θράκης ή από άλλες περιοχές της Ελλάδας, να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειες των υλικών, την επεξεργασία τους και να μάθουν όλα τα μυστικά τους!
Τετάρτη 27/11, στις 18:00 | Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας -Θράκης
«Let’s play spoons» | Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια Αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας & Κοινωνίας των Πολιτών και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών, διοργανώνουν το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο “Let’s play spoons” με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μουσικό και συγγραφέα Έφη Μπαχτσεβάνα.
Το σεμινάριο απευθύνεται στις παιδαγωγούς της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18:00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης»). Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και άκρως διαδραστικό workshop με την πρωτοποριακή και πολυβραβευμένη μέθοδο “Let’s play spoons” – Χρωματιστά μουσικά κουτάλια / Νέα Μουσικά όργανα.
Εφαρμόζεται μία καινοτόμος Μεθοδολογία, κατοχυρωμένη με βραβείο ευρεσιτεχνίας που σκοπός της είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά στην εφαρμογή πρότυπων μεθόδων βιωματικής διδασκαλίας, μέσα από την εφαρμογή παιγνιωδών δραστηριοτήτων. Η μέθοδος βοηθά τα παιδιά να ανταποκρίνονται στη μουσική και το ρυθμό και να εκφράζουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να ενισχύουν τη μνήμη, την προσοχή, και τη συγκέντρωση, να αναπτύσσουν αδρές κινητικές δεξιότητες, συντονισμό ματιού και χεριού, δύναμη, ευκινησία, ταχύτητα και ισορροπία μέσα από ποικίλες κινήσεις.
Τετάρτη 27/11, στις 18:00 | Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης»
Δράσεις Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου:
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» σας προσκαλούν στην προβολή του αφιερωματικού ντοκιμαντέρ «Τάσος Φάλκος- Στιγμές ζωής και τέχνης» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου).
Πρόκειται για μια εικαστική φιλμική προσέγγιση του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Φασόη για τη ζωή και το έργο του φιλόσοφου, συγγραφέα και ποιητή, Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη. Είναι ένα εγχείρημα, με στόχο την περιγραφή όσο και την κατανόηση μιας πολυδιάστατης δημιουργικής παρουσίας, τουλάχιστον 50 χρόνων, πανεπιστημιακής, επιστημονικής, φιλοσοφικής και κυρίως συγγραφικής δραστηριότητας του Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη, κατά την οποία αναδείχθηκαν όλες οι μείζονες θεματικές κατευθύνσεις όχι μόνον του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος αλλά και της ευρύτερης φιλοσοφικής και ηθικής αναζήτησης σε διεθνές επίπεδο.
«Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω την ποίηση του Τάσου Φάλκου μέσα από την επαφή μου με τον ανεκτίμητο χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της “ΥΔΡΙΑΣ”. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που ξεχώρισα και εκτίμησα ιδιαίτερα ήταν οι ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες, υλικά της ποίησης διαχρονικά, τα οποία και μας προσφέρει η συγγραφική δεινότητα του ποιητή Τάσου Φάλκου», αναφέρει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Αλέξανδρος Φασόης στο προλογικό του σημείωμα, ο οποίος συνεχίζει «… (στην ταινία) καταγράφεται η πολύτιμη συνάντηση του έντεχνου και του καθημερινού, ο κοινός τόπος της ζωής και της ποίησης, το πέρασμα από το “εγώ” στο “εσύ”. Και αυτό είναι που υπηρετεί με συνέπεια, με αγάπη και τόλμη η ποίηση του Τάσου Φάλκου».
«Τάσος Φάλκος- Στιγμές ζωής και τέχνης» Σενάριο, κινηματογράφηση, μοντάζ και σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Φασόης Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και επεξεργασία ήχων: ALEF Project Ψηφιακή επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού: Ιδεόγραμμα Film Amargi Παραγωγή: ΥΔΡΙΑ – Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου & Τιτίκας Αρβανιτάκη Είδος, διάρκεια και έτος παραγωγής: Digital HD – 60’ – 2024
Ο Αλέξανδρος Φασόης είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου, θεάτρου και εικαστικών ψηφιακών πολυμέσων. Προσανατολίζεται στις πειραματικές μορφές τέχνης και τις συνδυαστικές τεχνικές του «μη αφηγηματικού κινηματογράφου», του «τρίτου θεάτρου», της «μουσικής περιβάλλοντος», καθώς και τη συνάντηση της φιλοσοφίας και των επιστημών με τις νέες τεχνολογίες. Διδάσκει φιλοσοφία του κινηματογράφου και των ψηφιακών μέσων.
Πέμπτη 28/11:
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης προσκαλεί σε ομιλία με θέμα «Διατροφή και Καρκίνος», με εισηγήτρια την Δρ. Δέσποινα Σαχπαζίδου, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024, στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεών της, στον 2ο όροφο.
Θα μιλήσουμε για την διατροφή, μία λειτουργία απαραίτητη και συχνή που μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, να κινηθούμε, να κάνουμε ό,τι μας ενδιαφέρει και να είμαστε χαρούμενοι. Θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι ο καρκίνος και ποιες καταστάσεις τον ενθαρρύνουν, καθώς και τι στοιχεία στη διατροφή μας τον βοηθούν να αναπτυχθεί. Θα δούμε επίσης ποιες είναι οι καλές διατροφικές επιλογές για να προλάβουμε τον καρκίνο, αλλά και άλλες χρόνιες νόσους, όπως επίσης και άλλες καλές πρακτικές για να είμαστε υγιείς και με ενέργεια.
Παρουσίαση βιβλίου: «Η Σερβιτόρα» | Ιανός
Την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Ανεμολόγιο, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Η Σερβιτόρα» της Εύης Μαραζοπούλου. Ένα βιβλίο για προκλήσεις και διλήμματα, μυστικά και πάθη που αντιμετωπίζουν τα νεαρά άτομα στην επαρχία και όχι μόνο.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Γεωργία Μακρογιώργου, συγγραφέας και ο Γιάννης Κοτσιφός, δημοσιογράφος. Αποσπάσματα του βιβλίου θα αναγνώσει η Νέλλυ Δελή, ηθοποιός- σκηνοθέτις-Μέλος Επιτροπής Πολιτισμού Αντιπεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Βιβλιοπωλείου IANOS (Αριστοτέλους 7 – Θεσσαλονίκη).
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η εικοσιπεντάχρονη Γιώτα επιστρέφει μετά τις σπουδές της στην Ηγουμενίτσα και ζει στο πατρικό της. Ο Μάνος, σαράντα δύο ετών, παντρεμένος, αποτελεί σεβαστό πρόσωπο της πόλης. Δύο άνθρωποι εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους θα συναντηθούν στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του ραδιοφωνικού σταθμού. Η Γιώτα, η κολλητή της, η Δανάη, και ο Μάνος, καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, διλήμματα, μυστικά και πάθη. Με λίγα λόγια, την ίδια τη ζωή. Θ’ αντέξουν τις εξελίξεις, και αν ναι, πόσο ακριβά θα πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους; Μια σερβιτόρα που προσπαθεί να ευχαριστήσει τους πάντες. Ένα λαμόγιο που φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν. Μια καπάτσα μάνα που έχει μυστικά. Μισή δολοφονία και μια ολόκληρη αρχή για όλους…
Πέμπτη 28/11, στις 19:00 | Ιανός
Εγκαίνια ατομικής έκθεσης Κωστή Σταφυλάκη:«GZPRM GOPNIK SKG» | The Eye Altering
Το The Eye Altering είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού και θεωρητικού Κωστή Σταφυλάκη στη Θεσσαλονίκη με τίτλο GZPRM GOPNIK SKG.
Σε αυτή την έκθεση, ο καλλιτέχνης πραγματοποιεί μια ενδελεχή έρευνα στην πολιτισμική υποκουλτούρα των Gopnik, η οποία αναδύθηκε στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κυρίως στη Ρωσία, και αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μέσω της μετατροπής και χρήσης της ως μιμίδιο (memefication).
Η φιγούρα του Gopnik λειτουργεί ως εμβληματική αναπαράσταση της μετασοβιετικής νεολαίας – κυρίως ανδρών – οι οποίοι προέρχονται από εργατικές ή οικονομικά ασθενέστερες τάξεις των αστικών περιοχών. Οι νέοι αυτοί διακρίνονται από τη χαρακτηριστική τους ενδυμασία (φόρμες Adidas και τραγιάσκα), κινησιολογία (βαθύ κάθισμα/ ανακούρκουδα) αλλά και κοινές πολιτισμικές αναφορές (techno μουσική, κατανάλωση ηλιόσπορων), που τους έχουν καταστήσει αντικείμενο ευρείας αναπαράστασης στη λαϊκή και ψηφιακή κουλτούρα, τόσο με θετικό όσο και με σατιρικό τρόπο.
Παρασκευή 29/11, στις 19:00 | The Eye Altering
Παρουσίαση βιβλίου «Σμύρνη (1870-1922) | Ιανός
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου , στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Βασίλη Κολώνα με τίτλο «Σμύρνη [1870-1922]. Πόλη και αρχιτεκτονική. Η συμβολή των Ελλήνων».
Για το βιβλίο θα συζητήσουν οι : Βασίλης Κολώνας, ιστορικός της αρχιτεκτονικής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ποια είναι η εικονογραφία της Σμύρνης, του σημαντικότερου λιμανιού της Ανατολικής Μεσογείου πριν την καταστροφή του 1922; Στην έκδοση αναδεικνύεται η ανανεωμένη εικόνα της και η συμβολή των Ελλήνων στη διαδικασία του εκσυγχρονισμού της. Η ενεργός συμμετοχή τους στη δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική της πόλης, σε παράλληλη πορεία με την ανάδυση της κοσμοπολίτικης και πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Σμύρνης, ως οικονομικό και ιδεολογικό πλαίσιο της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, παρουσιάζεται υπό το φως νέων στοιχείων, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία. Tα χρονικά όρια της μελέτης αντιστοιχούν στην έναρξη μιας περιόδου μεγάλων εκσυγχρονιστικών έργων και στην πυρκαγιά του 1922, τότε που, εκτός από την τραγική δοκιμασία του ανθρώπινου παράγοντα, καταρρέει και η εικόνα της τελευταίας άνοιξης για την πολυεθνική κοινωνία της πόλης.
Παρασκευή 29/11, στις 19:00 | Ιανός
21ος Χάρτης Γεύσεων | Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης
Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, ανοίγει τις πόρτες του ο Χάρτης των Γεύσεων. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη οινική εκδήλωση της Βόρειας Ελλάδας και καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη Helexpo.
Και φέτος, ο Χάρτης των Γεύσεων ξεκινά την 3 δεκαετία του!
Ο Χάρτης των Γεύσεων θα διαρκέσει ένα Σαββατοκύριακο, με ώρες λειτουργίας 12:00- 20:00, στο οποίο οινοπαραγωγοί, αποσταγματοποιοί, εισαγωγείς οίνων, επαγγελματίες του κρασιού, της εστίασης, του τουρισμού και χιλιάδες οινόφιλοι δοκιμάζουν, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες σε καλαίσθητο, ευχάριστο, πολιτισμένο περιβάλλον.
Ποιους θα συναντήσετε στον Χάρτη των Γεύσεων 2024;
Στην 21 η διοργάνωσή του, ο Χάρτη των Γεύσεων είναι μεγαλύτερος και πιο δυνατός από κάθε άλλη φορά. Συμμετέχουν τα γνωστά οινοποιεία της χώρας και πολλά νεότερα, ενώ φέτος με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε και αρκετά πρωτοεμφανιζόμενα. Περισσότεροι από 160 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί που εκπροσωπούν όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας, καθώς και εισαγωγείς οίνων που θα δειγματίσουν κρασιά από όλες τις σημαντικές αμπελουργικές χώρες.
Τι θα δοκιμάσετε;
Περισσότερες από 1.000 ετικέτες, ένα καταπληκτικά ευρύ φάσμα κρασιών, ξεκινώντας από τα φρέσκα της εσοδείας 2024, τις νέες ετικέτες και συσκευασίες, αρκετές από τις οποίες θα λανσαριστούν στην εκδήλωση και φτάνοντας έως τις αγαπημένες κορυφαίες ελληνικές και τις συναρπαστικές διεθνείς επιλογές. Ο Χάρτης των Γεύσεων είναι το σωστό σημείο για να παρακολουθήσετε και να δοκιμάσετε τις τελευταίες οινικές τάσεις.
Σάββατο 30/11 και Κυριακή 01/12, από τις 12:00 έως τις 20:00 | Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης
Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου | Πλατεία Αριστοτέλους
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τα Χριστούγεννα 2024 με την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, παράλληλα με τα Εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Τη μεγάλη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του δήμου Θεσσαλονίκης θα πλαισιώσει η απογευματινή, εορταστική συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και το συγκρότημα Onirama, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου.
Τη βραδιά παρουσιάζει ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.
Σάββατο 30/11, στις 18:00 | Πλατεία Αριστοτέλους