Θεσσαλονίκη: Οι παραστάσεις που ακυρώνονται την Τετάρτη λόγω της απεργίας
Οι παραστάσεις που ακυρώνονται λόγω του πένθους των Τεμπών
Την Τετάρτη 28/02 ακυρώνονται παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
Παρακάτω οι εκδηλώσεις που ακυρώνονται.
ΚΒΘΕ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα της χώρας και στην οποία συμμετέχει το ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος) ανακοινώνει ότι δε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις της συγκεκριμένης ημέρας, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων, που έχουν ήδη εκδοθεί.
Οι παραστάσεις που ματαιώνονται:
Οι Ληστές | Βασιλικό Θέατρο
«Οι ληστές», το πρώτο θεατρικό έργο του Φρήντριχ Σίλλερ, του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας, θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Ακύλλα Καραζήση. H εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραγωγή που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε εντατικό ρυθμό προβών. Πρεμιέρα: Πέμπτη 22/02/2024, στις 21.00.
«Οι Ληστές» είναι ένα έργο -σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο- σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε, την εποχή που γράφτηκε – στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα-, ένα «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα. Το έργο, μέσα από τις πολιτικές αναφορές του, μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με τους προβληματισμούς του σε κάθε εποχή, καθώς τα θέματα που θίγει, όπως, η σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα, η ασυμμετρία ισχύος μέσα στην κοινωνία, η σχέση του νόμου με την ελευθερία, ισχύουν πάντα.
«Προσδοκώ» | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Προσδοκώ, το νέο έργο του Γιώργου Βέλτσου (με τρεις παρεμβάσεις της Ευγενίας Βάγια) θα παρουσιαστεί στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα και μουσική Δημήτρη Καμαρωτού. Η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΚΘΒΕ, θα δοθεί το Σάββατο 17/02/2024, στις 21:00.
Το Προσδοκώ είναι ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία, ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα, αλλά και για την Ιστορία. Πρόκειται για ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Οι νεκροί καταλαμβάνουν πολύ χώρο και οι ζωντανοί εκδικούνται συρρικνώνοντας τις ιστορικές μνήμες σε ξέφτια από παλιές ρεκλάμες και απόηχους συνθημάτων. Οι μνημειώδεις φιγούρες της μεταπολίτευσης, αποκαθηλώνονται και αποσυνδέονται από την ουσία της πράξης τους. Ο θρήνος αναδύεται από τον κλαυσίγελο, το πολιτικό αποκτά καινούργιο νόημα καθώς συνδέεται με την καθημερινή αίσθηση της απώλειας, που συνεχώς γιγαντώνεται. Σε αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στα ξέφτια της μνήμης και τον θρήνο πάνω από το κενό, που δημιουργεί η απώλεια, ποιος θα βγει νικητής;
“Εγώ δεν είμαι τίποτα. Είμαι ο αδύναμος. Θέλω να ζήσω εγώ όπως οι άλλοι Έλληνες. Μ’ακούτε; Να ζήσω” (Γιώργος Bέλτσος)
Οι κωμικοί | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά. Το έργο, μια μπουρλέσκ κωμωδία μυθοπλασίας, με αναφορά στο 1920, είναι αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου και είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από τη ζωή και την πορεία του Έλληνα «Σαρλώ», Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ που υπήρξε ένας από τους πρώτους κωμικούς ηθοποιούς και ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή του.
Στην παράσταση σε γκεστ εμφάνιση, συμμετέχει ο Λάκης Λαζόπουλος. Μέσα από μια κινηματογραφημένη σκηνή, υποδυόμενος τον Τσάρλι Τσάπλιν σε μεγάλη ηλικία, επισκέπτεται ονειρικά, τον δικό μας Έλληνα «Σαρλώ», τον Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ.
«Οι κωμικοί» είναι μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή, μια παράσταση «έπος» της προπολεμικής κωμωδίας, με έναν εξαιρετικό 25μελή θίασο και ζωντανή μουσική, που επιμελείται ο Στάθης Παχίδης, με συνοδοιπόρους ταλαντούχους ηθοποιούς και σπουδαίους συντελεστές. Ο Δημήτρης Πιατάς – που συμμετέχει στην παράσταση- υπογράφει τη σκηνοθεσία, ο Μανόλης Παντελιδάκης τα σκηνικά & κοστούμια, ο Δημήτρης Παπάζογλου τη χορογραφία, ενώ τα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της παράστασης έχουν γυριστεί από τον Νίκο Σούλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση θα κινηματογραφηθεί για να προβληθεί από την Εταιρεία Παραγωγής Direct Productions & την Εταιρεία Θεάτρου «COMMEDIA» σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το κείμενο του έργου «Οι Κωμικοί» θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις «Μικρός ΄Ηρως» σε μορφή κόμικς, σε σχέδια του Δημήτρη Αγκαράϊ.
Βίρα τις άγκυρες | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. «Βίρα τις άγκυρες», ένα έργο που αγαπήθηκε από το κοινό, από την πρώτη παρουσίασή του όταν ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αστέριου Πελτέκη, μια νέα οπτική της παράστασης που φιλοδοξεί να ψυχαγωγήσει, να σατιρίσει αλλά κυρίως να ταξιδέψει το κοινό.
Αίθουσα Αναμονής: Humanity | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Αίθουσα Αναμονής», σε σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Ανθρώπινες ιστορίες, που έχουν κοινό παρονομαστή την ψυχή του καθενός, με αναφορά σε γεγονότα που στιγμάτισαν την παγκόσμια ιστορία.
Πρόκειται για μια σύγχρονη παράσταση που αποτελεί «μικροσκόπιο» της κοινωνίας του χθες και του σήμερα αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των θεμάτων που μας απασχολούν. Μια ιστορία που μας αφορά όλους και «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της.
Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος. Υπάρχουν μόνο έξι άνθρωποι που συναντιόνται και αφηγούνται τις ιστορίες τους, στήνοντας ένα προσωπικό γαϊτανάκι , έναν υπαρξιακό ανεμοστρόβιλο που ρουφά το όνειρο και την πραγματικότητα.
Θέατρο Τ
Συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος, η εταιρεία θεάτρου Drama Queens ανακοινώνει ότι την Tετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ημέρα της θλιβερής επετείου του δυστυχήματος των Τεμπών, η προγραμματισμένη παράσταση “The three million dollar lunch” του Fred Carmichael ακυρώνεται.
Συνεπώς, σήμερα και αύριο στις 21:30, είναι οι δύο τελευταίες παραστάσεις της ομάδας στο Θέατρο Τ.
The three million dollar lunch | Θέατρο Τ
Μετά το «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαΐδη-Χαβιαρά που παρουσίασαν πέρσι, οι Drama Queens επιστρέφουν στο Θέατρο Τ με μία…ακριβή κωμωδία που σατιρίζει τις συνέπειες της σπατάλης τροφίμων, ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το πρωτότυπο έργο “The three million dollar lunch” («Γεύμα τριών εκατομμυρίων δολαρίων») του Fred Carmichael, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.
Στο μέλλον, όταν τα χάπια έχουν πλέον αντικαταστήσει τα πανάκριβα τρόφιμα, τέσσερις φίλες συναντιούνται κάθε εβδομάδα για την ομαδική ψυχοθεραπεία τους, που περιλαμβάνει την ανάγνωση συνταγών και τη συζήτηση γύρω από απαγορευμένες λιχουδιές! Ξαφνικά, στην ιδιότυπη Λέσχη τους εισβάλλει το…βαποράκι τους, φέρνοντας τα πάνω κάτω με ένα ανεκτίμητης αξίας ντοματίνι. Μπορεί ένα τόσο δα λαχανικό να αλλάξει τον κόσμο τους;
Στη νέα τους παραγωγή, οι Drama Queens ανακατεύουν την επισιτιστική ανασφάλεια με το χιούμορ, προσθέτουν στο μείγμα δύο κουταλάκια του γλυκού από τη φρεσκάδα τους και ψήνουν στους 180 βαθμούς μια ιστορία με καταιγιστικό ρυθμό, προσκαλώντας το κοινό της Θεσσαλονίκης να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το φαγητό και να σκεφτεί τις συνέπειες της σπατάλης του και της κλιματικής αλλαγής γενικότερα.
Θέατρο Αυλαία
Λόγω συμμετοχής στην γενική απεργία στις 28/03, δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη παράσταση “Σεβάς Χανούμ”
Σεβάς Χανούμ | θέατρο ΑΥΛΑΙΑ
Η συναρπαστική ζωή της Σεβάς Χανούμ, της θρυλικής μορφής του λαϊκού τραγουδιού, ζωντανεύει από 21 Φεβρουαρίου 2024 στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Με εργαλείο του τη χειμαρρώδη συνέντευξη που έδωσε η ίδια στον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο Κωνσταντίνος Ρήγος επαναπροσέγγισε και επανασύστησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη θρυλική αυτή τραγουδίστρια.
Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσει κάποιος επί σκηνής την ηθοποιό Κωνσταντίνα Μιχαήλ, σε ρόλο ζωής, να υποδύεται τη Σεβάς Χανούμ. “Κάθε ιστορία είναι μια διαδρομή χαραγμένη στο μυαλό και στο σώμα. Με κιμωλία στο πάτωμα”
Κωνσταντίνος Ρήγος
«Η ιστορία η δική μου, της Σεβάς, Σεβάς Χανούμ, Σεβαστής Παπαδοπούλου: Ποντία είμαι. Από τον Εύξεινο Πόντο, από τη Σαμψούντα είμαι. Το γέννημά μου είναι Μακεδόνα. Μακεδόνα είμαι! Γεννήθηκα το 1931, ημέρα Τετάρτη, ανήμερα στα γενέθλια της Παναγίας 8 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί».