Όσα εντυπωσιακά θα δούμε και θα ζήσουμε στο Φεστιβάλ Χορού Motum!

Κρατήστε το ραντεβού στην ατζέντα σας! Η Τατιάνα Παπαδοπούλου μας λύνει όλες τις απορίες.

Ράνια Κουτσιαύτη
όσα-εντυπωσιακά-θα-δούμε-και-θα-ζήσουμ-428987
Ράνια Κουτσιαύτη

Η Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 12-14 Απριλίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Χορού MOTUM, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Τατιάνας Παπαδοπούλου.

Η Τατιάνα Παπαδοπούλου είναι το πρόσωπο πίσω από το φεστιβάλ. Μια καταξιωμένη καλλιτέχνιδα, απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου (με υποτροφία), BA Dance Education, MA in choreography and performance, είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας σύγχρονου χορού «Χορευτές του Βορρά», έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμαριάς “Motum” και είναι performers manager στο Τedx Θεσσαλονίκης (2016).

«Το Motum είναι ένα Φεστιβάλ χορού που διοργανώνεται για τρίτη φορά. Ξεκινώντας από την Καλαμαριά πριν τρία χρόνια, είναι μεγάλη η χαρά μας που η ιδέα αυτή αναπτύσσεται και διοργανώνεται φέτος από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης», αναφέρει στην Parallaxi.

«Στόχος της διοργάνωσης, της οποίας ηγούμαι προσωπικά αυτά τα χρόνια, είναι να προσφέρει ποιοτικό θέαμα χορού στη Βόρεια Ελλάδα. Με επίκεντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσω του συγκεκριμένου Φεστιβάλ, προσπαθούμε να δώσουμε την ευκαιρία παρουσίασης του έργου κυρίως Ελλήνων καταξιωμένων χορογράφων για να μας μεταφέρουν μέσω των παραστάσεων ό,τι νεότερο και πρωτοποριακό, τεχνικές και τάσεις του σύγχρονου χορού.

Πέραν τούτου, η δράση των master classes είναι μία ευκαιρία για να φέρουμε πιο κοντά τους χορογράφους και τους χορευτές και να στηρίξουμε την εκπαίδευση στο χορό. Οι χορογράφοι κάθε ομάδας, παραδίδουν δωρεάν σε επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές χορού, ηθοποιούς, αλλά και χορογράφους δίωρα μαθήματα σε κάποια θεματική του χορού.

Διοργανώθηκε τα έτη 2016 και 2017 υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς ξεκινώντας από μία προσωπική μου ιδέα που μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε να την υλοποιήσουμε. Με μία παύση το 2018 διότι δεν καταφέραμε να βρούμε οικονομικούς πόρους στήριξης του Φεστιβάλ, μου έγινε πρόταση από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση και να στηρίξει το μοναδικό Φεστιβάλ Χορού της Βορείου Ελλάδος. Μία ανέλπιστη βοήθεια από έναν φορέα της πόλης που κατάλαβε την αναγκαιότητα να στηρίξει την τέχνη του χορού», σημειώνει.

Πού και σε ποιους απευθύνεται το Φεστιβάλ του 2019; Η Τατιάνα Παπαδοπούλου, λύνει τις απορίες μας και μέσα από μια απλή ανθρώπινη συζήτηση, αναφέρει τις αξίες και τον σκοπό αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού, για την πόλη, φεστιβάλ.

«Σε όλους όσους αγαπούν το χορό! Απευθύνεται σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο. Οι παραστάσεις είναι κατάλληλες για νέους άνω των 14 ετών. Γεμάτες χορό και εικαστικές παρεμβάσεις οι παραστάσεις είναι προσιτές στο ευρύ κοινό. Θα θέλαμε να καταφέρουμε να προσελκύσουμε με τις επιλογές μας τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, ακόμη και όσων δεν έχουν τη παραμικρή ενασχόληση με την τέχνη του χορού. Η ομάδα μας πρεσβεύει την ελεύθερη, δημιουργική έκφραση του ανθρώπου. Τη μετάδοση των συναισθημάτων μέσω της υλικής δημιουργίας. Το ωραίο, το καλαίσθητο και άρτιο. Αποσκοπούμε και στην αποτύπωση κοινωνικών ή άλλων προβληματισμών προβάλλοντας τις αρνητικές, τις άσχημες, ακόμη και τις αποτρόπαιες πτυχές της ζωής, ώστε να δίνονται ερεθίσματα για απογείωση και εκπλήρωση υψηλών στόχων».

Η τέχνη είναι ανάσα, είναι ανάγκη. Ο χορός είναι τέχνη, υγεία, τρόπος ζωής και πάνω απ’όλα έκφραση.

«Είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψω τι σημαίνει χορός για μένα. Το αισθάνομαι κυρίως. Πηγή ζωής, καθημερινή ανάγκη. Σημαίνει για μένα τη μοναδική και πλήρη μορφή έκφρασης και αγαπώ ακριβώς ότι συνδυάζει τη μουσική με τη κινησιολογική έκφραση. Είναι η δεύτερη γλώσσα μου για να μιλήσω και αποτελεί τόσο πολύ την προέκταση του εαυτού μου που δε μπορώ να διανοηθώ τον εαυτό μου χωρίς αυτό τον τρόπο έκφρασης. Με μία λέξη, για εμένα είναι ελευθερία. Αν όλοι χόρευαν, ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός», τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.

Και συμπληρώνει: «Ο χορός έχει επίδραση τόσο στη σωματική διάπλαση και την καλαίσθητη μορφή μας, αλλά η σημαντικότερη επίδραση είναι αυτή στη ψυχολογία μας. Θεωρώ ότι είναι το φάρμακο στο στρες και τη μελαγχολία, δύο επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Είναι λυτρωτικό και εκτονωτικό να κινείται κάποιος υπό το ρυθμό της μουσικής. Σώμα και ψυχή γίνονται ένα και ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, την πίεση και τη ρουτίνα. Είναι εκγύμναση μαζί με μύηση στην τέχνη. Τι καλύτερο;».

Πώς οραματίζεται μια επαγγελματίας χορεύτρια το καλλιτεχνικό μέλλον της Θεσσαλονίκης; «Θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση όσο αφορά στη συμμετοχή του κόσμου. Ευελπιστώ ότι και οι συνάδελφοι καθηγητές χορού και χορογράφοι να βοηθήσουν να διαδώσουμε την τέχνη του χορού στην πόλη. Ακόμη, θα ήθελα οι Δήμοι, η Περιφέρεια να στηρίξουν ενεργά με κονδύλια και δράσεις υπό την αιγίδα τους, ώστε να διοργανώνονται αντίστοιχα Φεστιβάλ. Και όταν λέω αντίστοιχα φεστιβάλ εννοώ φεστιβάλ που πληρώνουν τις παραγωγές και όχι εκμεταλλευόμενοι τη ανάγκη των δημιουργών και των χορευτών να παρουσιάσουν και να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις χωρίς να αμείβονται, κάτι που είθισται να γίνεται στην πόλη μας. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι, ότι ο χορευτής είναι επάγγελμα και όχι χομπίστας διασκεδαστής!».

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ MOTUM, θα παρουσιαστούν πέντε ομάδες που θα σκιαγραφήσουν τη σημερινή εικόνα του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Το κοινό της πόλης θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς, να παρακολουθήσει μοναδικά θεάματα γεμάτα συγκινήσεις και να ενημερωθεί για τις διεθνείς πρωτοποριακές τάσεις της ορχηστικής τέχνης.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 : X-it Dancetheater Fotis Nikolaou: Τάματα

Τάματα: Υποσχέσεις και αφιερώματα που δίνονται σε θεούς ή αγίους με αντάλλαγμα μία χάρη, μία ευεργεσία ή την εκπλήρωση ενός πόθου. Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν την καινούργια τους πίστη. Σε ένα τοπίο άχρονο και μοναχικό, σε έναν τόπο όπου η μνήμη γίνεται εφιάλτης και το παρόν μια βαθιά πληγή, παλεύουν βίαια αλλά συγχρόνως αθόρυβα για να ξανασυναντήσουν το σώμα τους, την αλήθεια τους… το φως. Τα σώματα πέφτουν, αγκαλιάζονται, τρέμουν, ακινητοποιούνται, αναπνέουν, τινάζονται, εκτινάσσονται, λικνίζονται, παλεύουν, χορεύουν, ποθούν, ελπίζουν, υπόσχονται και τάζουν. Στιγμιαίες συναντήσεις που έρχονται και ξανάρχονται και άλλες που χάνονται για πάντα στο σκοτάδι αφήνοντάς τους και πάλι μόνους, αντιμέτωπους με τα πάθη τους, τις επιθυμίες τους και τους φόβους τους. Μοναδικός αντίπαλος, μόνο ο εαυτός τους. Ένα σκοτεινό, παγανιστικό και συγχρόνως ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας, της ανάγκης για τρυφερότητα, της αίσθησης του να ανήκεις κάπου, του να ανήκεις σε κάποιον, της συνύπαρξης. Ένα ταξίδι μελαγχολικό, κρυμμένο πίσω από σκιές και σκοτάδια αλλά και γεμάτο με επιθυμίες, πόθους, ορμή, θραύσματα μνήμης και ξαφνικές, αιχμηρές σκιές φωτός. Μια ματιά στις κρυφές επιθυμίες και ανείπωτες ιστορίες της τρυφερής αρσενικής ψυχής.

Συντελεστές: Σύλληψη – Χορογραφία: Φώτης Νικολάου, Μουσική: Δημήτρης Σπύρου, Σκηνικά: Έλενα Κοτασβήλι, Αλέξης Βαγιανός, Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου, Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης, Promo videos: Νίκος Νικολόπουλος

Χορευτές – Ερμηνευτές: Πάνος Μαλακτός, Ηλίας Μπαγεώργος, Φώτης Νικολάου, Γιάννης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σπύρου

Σάββατο 13 Απριλίου 2019: Hannes Langolf & Ερμίρα Γκόρο: Dandelion

Πόσο απέχει ο κίνδυνος από την ευτυχία; Γιατί στεκόμαστε εμπόδιο στους ίδιους μας τους εαυτούς; Τι περιμένεις; Μια σειρά από επίκαιρα και αναπάντητα ερωτήματα μπαίνουν στο στόχαστρο των δύο ταλαντούχων δημιουργών και χορευτών, παρουσιάζοντας το Dandelion τον Απρίλιο του 2017 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.Η Ερμίρα Γκόρο και ο Hannes Langolf συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή ως δημιουργοί. Τους ενώνει, βέβαια, το κοινό παρελθόν τους δίπλα στον καταξιωμένο χορογράφο Lloyd Newson και η συνεργασία τους με τη διακεκριμένη παγκοσμίως ομάδα του, DV8 Physical Theatre. Αυτή η νέα δημιουργική συνύπαρξη δεν στέκεται απλώς στην ανασύνθεση όσων ήδη γνωρίζουν στο πεδίο της χορογραφικής έρευνας. Με το Dandelion επιθυμούν να ερευνήσουν σε βάθος τόσο τη συγγένεια μεταξύ του θεατρικού και του χορευτικού κώδικα όσο και τη μεταστοιχείωση της σκηνικής εμπειρίας τους σε ένα νέο, προσωπικό σκηνικό ιδίωμα.

Συντελεστές: Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Hannes Langolf, Ερμίρα Γκόρο, Χορογραφία: Hannes Langolf, Ερμίρα Γκόρο & οι ερμηνευτές, Σχεδιασμός Σκηνικών – Κοστουμιών: Χρήστος Δεληδήμος, Μουσική Σύνθεση: Coti K., Σχεδιασμός Φωτισμών: Richard Godin, Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς

Ερμηνευτές: Ερμίρα Γκόρο, Hannes Langolf, Δήμητρα Μερτζάνη, Rafael Pardillo, Δημήτρης Καραγεώργος (πρώτη εκτέλεση: Άντι Τζούμα), Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (στην πρώτη εκτέλεση συμμετείχε ο Αντώνης Σταμόπουλος)

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Α’ Μέρος: Ομάδα χορού Aris & Martha: touching.just

Το touching.just περιστρέφεται γύρω από τις σύντομες, επεισοδιακές συναντήσεις δύο χαρακτήρων, σε μια προσπάθεια να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν. Περνώντας στην πορεία τους εναλλάξ από άβολες και περισσότερο οικείες καταστάσεις, αναζητούν τον κοινό τόπο. Σχεδόν! Ένα ρυθμικό παιχνίδι κίνησης και ήχου, που οδηγεί σε μη γραμμικές αναγνώσεις.

Χορογραφία / Performers: Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Σχεδιασμός φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Σχεδιασμός σκηνικού / ήχου: Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Φωτογραφία & Βίντεο: Μάνος Αρβανιτάκης, Γραφικά: Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης

Β’ Μέρος: Ομάδα χορού Free Fall: the outside

Κάθε πρωί βρίσκετε τον κόσμο σε μεγάλο βαθμό όπως τον αφήσατε. Είστε ακόμα εσείς. Το δωμάτιο στο οποίο ξυπνήσατε είναι το ίδιο που πήγατε να κοιμηθείτε. Ο εξωτερικός κόσμος δεν έχει αναδιαμορφωθεί. Η ιστορία δεν άλλαξε και το μέλλον παρέμεινε άγνωστο. Με άλλα λόγια, ξυπνήσατε στην πραγματικότητα. Όμως, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα που νομίζετε ότι ζείτε, πιθανόν να είστε λάθος. Το σύμπαν είναι ένας υπολογιστής και ό,τι συμβαίνει σε αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την οπτική της επεξεργασίας πληροφοριών.

Χορογραφία & ερμηνεία: Ευάγγελος Πουλίνας

Γ’ Μέρος: Oμάδα χορού «Άρθρωσις»: Καθ’ οδόν / En Route

Σαν ένας σύντομος συλλογισμός για την ανθρώπινη ψυχή, το Καθ’ οδόν δίνει έμφαση σε μία απλή, ωστόσο σημαντική βεβαιότητα: Mόνοι μεταξύ μόνων, μοιάζουμε όταν στεκόμαστε αδύναμοι απέναντι στη μοναξιά και την απώλεια.

Συντελεστές: Χορογραφία: Πένυ Διαμαντοπούλου, Μουσική: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Φωτισμοί: Διονύσης Τσαφταρίδης, Κοστούμια: Ευτυχία Χατζηγεωργίου

Χορευτές: Βασίλης Αρβανιτάκης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Αριστέα Ιατρίδου, Σταύρος Ικμπάλ, Μαρία Κακολύρη, Βεατρίκη Καπνίση, Δημήτρης Καραγιώργος, Βάσια Κολλιού, Ζελίκα Μουζάκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Αυτή η ιδιαίτερα καλλιτεχνική βραδιά θα συμπληρωθεί με μια σειρά από ενδιαφέροντα master classes για τους επαγγελματίες του χώρου, στα οποία η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Master classes : Φώτης Νικολάου: Τεχνική σύγχρονου χορού, Hannes Langolf – Ερμίρα Γκόρο: Movement as Story, Ευάγγελος Πουλίνας: Antigravity

*Ημερομηνία: Παρ| Σαβ |Κυρ 12 – 14 Απριλίου, στις 21:00, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη, Eισιτήρια: 18€, 15€, 12€ (μειωμένο), Ενιαίο εισιτήριο φεστιβάλ: 45€, 35€, 25€ (μειωμένο) Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.tch.gr

**Τα master classes απευθύνονται σε σπουδαστές χορού, ηθοποιούς, επαγγελματίες χορευτές και χορογράφους και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα