Αυτήν τη Δευτέρα πήγαινε στην παλιά Φιλοσοφική!
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορική παλιά Φιλοσοφική του ΑΠΘ.
«Η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ: από το παρόν στο παρελθόν και το μέλλον» είναι ο τίτλος της κεντρικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 και ώρες 18:30 με 21:00, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δημοσιεύει ιστορικές σπάνιες φωτογραφίες από το παρελθόν της κοιτίδας των Γραμμάτων της πόλης, την Παλιά Φιλοσοφική Σχολή. Τότε που το μεγαλείο και η αίγλη των ελληνικών Γραμμάτων περνούσε από τα έδρανα της σχολής. Τότε που μπροστά στην θέα του Σεφέρη γινόταν κυριολεκτικά συνωστισμός των φοιτητών, τότε που ο Ρίτσος γινόταν επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Αριστοτελείου.
Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925 ύστερα από πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Η απόφαση ίδρυσής του από το δημοτικιστή πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπαναστασίου συνδέθηκε με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα Φιλοσοφική Σχολή, όσο γινόταν διαφορετικής νοοτροπίας από εκείνην που τα χρόνια εκείνα χαρακτήριζε τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Πράγματι, η Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης καθόρισε από πολύ νωρίς τις συντεταγμένες της: πιο προοδευτική στο πνεύμα και στη γλώσσα από τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων σε αληθινό προπύργιο του εκπαιδευτικού και φιλολογικού δημοτικισμού, αλλά και σε καθοριστικό παράγοντα της φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Φιλοσοφική Σχολή άρχισε να λειτουργεί το 1926 και αριθμούσε στο ξεκίνημα της 65 φοιτητές.
90+ χρόνια Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 90+ χρόνια Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ, με το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται να μας κάνει να αποζητάμε τώρα περισσότερο από ποτέ, η πραγματική κοιτίδα της πόλης, να ξαναβρεί την πάλαι ποτέ μεγαλειώδη αίγλη της. Χωρίς καμία διάθεση για υποβάθμιση του σύγχρονου έργου της σχολής τουναντίον με πρόθεση για την συγκινητική ανάδειξη του ιστορικού μεγαλείου της.
«Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει καθημερινά, το προσωπικό της Σχολής δεν παραμένει απαθής και άβουλος θεατής των τεκταινόμενων και των μελλούμενων» αναφέρει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης και επισημάνει «Αγωνίζεται με πνοή και σχέδιο για την ενίσχυση των ήδη ισχυρών σημείων της Σχολής και την αντιμετώπιση των αδυναμιών της. Κι ακόμη, πιέζει για την καθιέρωση, σε κεντρικό επίπεδο, ενός αποτελεσματικού συστήματος για την παρακολούθηση της ποιότητας, καθώς και για τη εμπέδωση σε όλο το προσωπικό και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Σχολής υψηλού ακαδημαϊκού ήθους και έθους. Σύνθημά μας στον αγώνα που κάνουμε είναι η προσταγή του Νίκου Καζαντζάκη “φτάσε όπου δε μπορείς”. Το οφείλουμε άλλωστε, στην υψηλή παράδοση της Σχολής, στους εαυτούς μας και στους νέους και νέες που έρχονται μετά από εμάς».
*οι φωτογραφίες προέρχονται από την συλλογή Τάσου Κουκιόγλου, όπως δημοσιεύονται στον επίσημο ιστότοπο του ΑΠΘ