Πώς επιβιώνουν οι νέοι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες – Την Τετάρτη η συζήτηση της Parallaxi

"Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν" - Αναλυτικά όσοι θα είναι στο δεύτερο πανελ της δημόσιας συζήτησης που ανοίγει η Parallaxi στον Πολυχώρο Ισλαχανέ .

Parallaxi
πώς-επιβιώνουν-οι-νέοι-θεσσαλονικείς-1138558
Parallaxi

Η μεγάλη φυγή των καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης προς την Αθήνα για αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης, φέρνει στο προσκήνιο θέματα όπως τι είναι αυτό που απομακρύνει ανθρώπους με ταλέντο και όνειρα από την πόλη; Με τι συνθήκες δημιουργούν όσοι επιλέγουν να παραμείνουν στην πόλη και πώς επιβιώνουν;

Η Parallaxi, το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press της Ελλάδας, που συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια κυκλοφορίας, ξεκίνησε με την έλευση του 2024, μια σειρά από δράσεις που θα ανοίξουν το δημόσιο διάλογο στην πόλη για μια σειρά από καίρια ζητήματα της Θεσσαλονίκης, στη ζωή και τον πολιτισμό, στο παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης της Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς.

Μετά τη δημόσια συζήτηση για το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό μέλλον της Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον, τη δημόσια συζήτηση για το design στην πόλη και τα προβλήματα του σήμερα, φτάνει η στιγμή να κουβεντιάσουμε ψύχραιμα για την καλλιτεχνική αιμορραγία της.

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 20.00, ημέρα που γιορτάζει το θέατρο, στον ιστορικό Πολυχώρο τέχνης Ισλαχανέ, η Parallaxi επιλέγει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και όχι μόνο, με συζητήσεις που χωρίζονται σε δύο μέρη με σπουδαίους καλλιτέχνες που θα μιλήσουν για πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη, τις διεξόδους, την επιμονή και την υπομονή που χρειάζονται.

Καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και καταβολές, που είτε μένουν και επιμένουν να δημιουργούν «μικρά θαύματα» στη Θεσσαλονίκη, είτε έχουν σχεδόν έτοιμη μία βαλίτσα για να φύγουν στην Αθήνα.

Τι δεν βρίσκουν στη Θεσσαλονίκη που τους το προσφέρει η Αθήνα και γιατί δεν υπάρχουν χώροι και δυνατότητες να απασχοληθούν στον τόπο τους σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης που θα έδιναν στην πόλη μία αλλιώτικη αίγλη που λείπει σήμερα ή διακρίνεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις που ακόμα επιμένουν ευτυχώς. Από την άλλη, πόση δύναμη και πόσο πείσμα χρειάζεται για να μείνει στη Θεσσαλονίκη και να «παλέψει» με όλες του τις δυνάμεις ένας καλλιτέχνης που θέλει να επιμείνει μακριά από την Αθήνα;

Είναι αντίσταση ή ένας ρομαντισμός που δεν οδηγεί πουθενά; Υπάρχουν τελικά τρόποι έκφρασης και ποια η στήριξη του καλλιτεχνικού έργου από φορείς και τοπικές αρχές;

Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν. Μία χρήσιμη συζήτηση για τους νέους ανθρώπους της πόλης που ακόμα ονειρεύονται αλλά και για όσους ακόμα αναζητούν το δικό τους όνειρο.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, 5 νέοι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης συνομιλούν με την δημοσιογράφο της parallaxi Μυρτώ Τούλα για τις δυσκολίες των καλλιτεχνών στην πόλη όταν εκείνοι ξεκινούν, για την παραμονή τους στην Θεσσαλονίκη και όλα όσα τους κρατούν πίσω για να παραμείνουν εδώ ή να ξεκινήσουν κάτι δικό τους.

Στο τραπέζι του δεύτερου πάνελ οι:

Χρήστος Διαμαντούδης (ηθοποιός)

Γιάννης Πατελιώτης (Dj)

Σοφία Λαζοπούλου (χορογράφος και επιχειρηματίας)

Γιώργος Κωνσταντινίδης (ηθοποιός)

Ενώ θα υπάρχει παρέμβαση του μουσικού Χρήστου Παπαδόπουλου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΔΗΣ 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2017) και τελειόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε χρόνια με τον πρωταθλητισμό στο TaeKwonDo και είναι κάτοχος μαύρης ζώνης με δύο ΝΤΑΝ (2001-2013). Εργάστηκε στο Κ.Θ.Β.Ε. ως ηθοποιός από τον χειμώνα του 2018 έως τον χειμώνα του 2022. Στο διάστημα αυτό συνεργάστηκε με τον Τάκη Τζαμαργιά (Ορφανά, 2018), τον Μιχάλη Σιώνα (Υπηρέτης δύο αφεντάδων, 2019), την Εύη Σαρμή (Ένας αιώνας σε μια μέρα, Φεστιβάλ Επταπυργίου, 2019), την Ελεάνα Τσίχλη (Μεγαλοπρεπής Κερατάς, 2020), τον Γιάννη Παρασκευόπουλο (Τρωάδες, 2020), την Μαρία Καραμήτρη (Ο τίμιος κλέφτης, διαδίκτυο, 2021), τον Θανάση Σαράντο (Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στην νύχτα, 2021).

Το καλοκαίρι του 2022 μετακόμισε στην Αθήνα για τα γυρίσματα της σειράς Κάνε ότι κοιμάσαι σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Πανταζούδη και Αλέκου Κυράνη και σενάριο Γιάννη Σκαραγκά (2022-2023). Το καλοκαίρι του 2023 συμμετείχε στον χορό του Ιππόλυτου, στο Εθνικό θέατρο, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, ενώ παράλληλα συνεχίζει τα γυρίσματα για την 2η σεζόν του Κάνε ότι κοιμάσαι. Την περίοδο (2023-2024) ήταν στην παράσταση «Το αγόρι με τις δυο καρδιές», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΕΛΙΩΤΗΣ 

Ο Πατελιώτης Γιάννης είναι DJ, διοργανωτής event ηλεκτρονικής μουσικής, απόφοιτος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και την αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη τουριστικών προορισμών.

Είναι ένας από τους πιο δραστήριους DJs στην Ελλάδα σήμερα, ενώ εδώ και 12 χρόνια είναι ένας εκ των διοργανωτών και music director του Street Outdoors, ενός μουσικού οργανισμού που διοργανώνει ως επι το πλείστον open air εκδηλώσεις ηλεκτρονικής μουσικής στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Βασικοί άξονες της σκέψης αναφορικά με την υλοποίηση των event που διοργανώνει είναι η μεταφορά αντίστοιχων ευρωπαϊκών project και γεγονότων ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και η εκμετάλλευση του φυσικού τοπίο και του κλίματος που κάποιος μπορεί να πει πως “επιβάλλουν” την αξιοποίηση των open air χώρων.  Οι εκδηλώσεις του Street Οutdoors επικεντρώνονται στο δημόσιο χώρο, δεδομένο που προσφέρει αμεσότητα, αίσθηση ελευθερίας αλλά και προσβασιμότητα στο σύνολο των πολιτών που το επιθυμούν. Βασικό γνώρισμα  είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ενδιαφερομένων, και για αυτόν ακριβώς το λόγο η είσοδος πλην ελάχιστων εξαιρέσεων είναι ελεύθερη.

Έχει συνεργαστεί με φορείς όπως ο Δήμος Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Πολιτισμού, πληθώρα ιδιωτικών φορέων αλλά και με διεθνείς φορείς και καλλιτέχνες.

Μεταξύ άλλων, έχει υλοποιήσει διοργανώσεις και έχει εμφανιστεί ως καλλιτέχνης σε τοποθεσίες όπως το Λιμάνι και το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η Βαρβάκειος Αγορά, η Πλατεία Θεάτρου και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης στην Αθήνα, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με κορυφαία στιγμή ένα μοναδικό πάρτι στο Λυκαβηττό, θέα όλη την Αθήνα και με κοινό άνω των 10.000 ατόμων.

Είναι πιστός κάτοικος Θεσσαλονίκης, κατοικεί στην καρδιά του κέντρου και αρνείται πεισματικά να μετακομίσει στην Αθήνα.

Ως DJ εμφανίζεται με τα ψευδώνυμα Jiles και Street Outdoors Soundsystem.

ΣΟΦΙΑ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ 

Η Σοφία Λαζοπούλου είναι waack χορεύτρια, χορογράφος και διοργανώτρια εκδηλώσεων. Ξεκίνησε να χορεύει σε ηλικία 9 ετών με τζαζ και σύγχρονο χορό ενώ ανακάλυψε το hip-hop σε ηλικία σε ηλικία 13 ετών. Το 2010 παρακολούθησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το hip hop και τa street styles στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε σε πολλές αγωνιστικές ομάδες hip hop διαγωνισμών (από το 2010 έως τώρα). Η πρώτη επαφή της με το Waacking ήταν το 2012 όμως ξεκίνησε πιο επαγγελματικά το 2014.

Ως χορεύτρια η Σοφία έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα waacking και all style battles στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ μέχρι σήμερα έχει διακρίσεις στον χώρο του χορού.

•Winner waacking battle botb Armenistis in Greece 2022

•Winner feed the flame waacking festival 2023 Bucarest, Romania

•Winner Waack Affair Sofia Bulgaria 2023

•Finalists with team Greece at Nation vs Nation Eleganza Waacking festival, Rome Italy

•Finalist follow the Waack Athens,Greece 2023 etc

Έχει προσκληθεί ως κριτής και δασκάλα σε πολλές εκδηλώσεις σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία, Πολωνία και Βουλγαρία όπως BOTB Armenistis waacking battle Greece 2019, Waack Affair waacking battle Σόφια Βουλγαρία 2021, Follow the Waack Waacking battle Athens Greece 2023, Waackebell Naples , Ιταλία 2023 και άλλα.

Επίσης έχει συμμετάσχει σε διαφημίσεις για τοπικές μάρκες όπως η Doca.

Το 2019 η Sophia δημιούργησε το πρώτο waacking φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Waack the World και άρχισε να χτίζει μια παγκόσμια εκδήλωση κάνοντας τη Θεσσαλονίκη ελκυστική για πολλούς χορευτές από όλο τον κόσμο. Έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη μέσω αυτής της οργάνωσης και το Waack The World έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διάδοση του χορού waacking στην Ελλάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, είναι ηθοποιός και απόφοιτος των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ και της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ. Ασχολήθηκε με την πυγμαχία, ενώ παίζει ηλεκτρική κιθάρα, τραγουδά και έχει παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής θεωρίας και σολφέζ.

Εργάστηκε ως ηθοποιός στο ΚΘΒΕ: Φιγκυράν, Μουσικός – Η Τριλογία του Παραθερισμού, του Κάρλο Γκολντόνι – ΚΘΒΕ – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης – Bijoux de Kant (Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023), Φιγκυράν – Λυσσασμένη Γάτα, του Τένεσι Ουίλιαμς – ΚΘΒΕ – Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας (Δεκέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη. Πήρε δίπλωμα κλαρινέτου τον Ιανουάριο του 2010, στην τάξη του Κοσμά Παπαδόπουλου, με άριστα παναψηφεί και β’ βραβείο για εξαιρετική επίδοση. Έχει συμμετοχές σαν νέος καλλιτέχνης σε συναυλίες της Κ.Ο.Θ. και υπήρξε α’ κλαρινέτο της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας και Αντίστιξης, της τάξης του Ιωάννη Αγγελάκη. Το 2012 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση Ευρωπαϊκής Μουσικής, με ειδίκευση κλαρινέτο. Έχει εμφανιστεί ως σολίστας με την συμφωνική ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια.

Είναι μέλος του συγκροτήματος “The Speakeasies’ swing band” από το 2013 εώς σήμερα, με το οποίο έχει συμμετοχές σε σημαντικά φεστιβάλ εντός και εκτός Ευρώπης (Ιταλία, Ην.Βασίλειο, Γαλλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ταϋλάνδη, Μπαχρέην) αλλά και στις περισσότερες μουσικές σκηνές της χώρας. Έχει ηχογραφήσει με το σχήμα στο “Land of plenty” (2015), Uparoaring Twenties (2020) και στο “Doing some Christmas Caroling” (2021). Έχει συμμετοχή στον δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος “The Ghost notes”, με τίτλο “Secrets of memory”, σε gypsy jazz ύφος κυρίως, με το οποίο πραγματοποίησε δυο ευρωπαϊκά tour. Σημαντικότερες στιγμές, η εμφάνιση το Μάρτιο του 2015 στο Royall Albert Hall του Λονδίνου και η από κοινού εμφάνιση στο Gazzarte στην Αθήνα, με τον διεθνούς φήμης κιθαρίστα Stochelo Rosenberg. Παράλληλα ασχολείται ενεργά με τον τομέα της τραγουδοποιίας. Ήταν ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος ‘’Ούτε Σπόντα’’, με το οποίο κυκλοφόρησαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά το 2014 με τίτλο “Τα ρεφρέν κάποιου χρησμού”.

Από το Γενάρη του 2017 είναι ενεργό και ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκρότηματος ‘’Ρεβάνς’’ με το οποίο έχουν κυκλοφορήσει δυο δισκογραφικές δουλειές ‘’Οι κύκλοι των πουλιών’’ (2018) και “Τσάι στο Παλέρμο” (2021). Το τραγούδι του ‘’Σε ευχαριστώ Λουκιανέ’’ χρησιμοποιείται ως τραγούδι τίτλων στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο «Με τον Λουκιανό». Συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στις παραστάσεις που επιμελείται η οικογένεια Κηλαηδόνη ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο μαζί με το έργο του Λουκιανού Τον Σεπτέμβρη του 2017 παρουσιάζει το “Christos El. Papadopoulos quintet” με δικές του πρωτότυπες συνθέσεις για ένα ιδιαίτερο μουσικό σύνολο, αποτελούμενο από κλαρινέτο, κανονάκι, ακορντεόν, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δουλειά, με τίτλο ‘’Mysterious train” , τα Χριστούγεννα του 2018.

Ένα μουσικό οδοιπορικό εμπλουτισμένο από μεσογειακούς ήχους με jazzy αισθητική. Έχει γράψει τη μουσική για το βιβλίο της Άννας Σελίδου «Το σώμα και το στόμα και η μπάμπω Τερηδόνα» Το 2021 συνεργάστηκε με την Τάνια Τσανακλίδου και τη Λίνα Νικολακοπούλου στην παράσταση “Τα σχήματα των αστεριών” Ήταν μέλος της ορχήστρας της Μαρινέλλας και του Μάριου Φραγκούλη, στην καλοκαιρινή τους περιοδεία το 2021 Από τον Νοέμβρη του ίδιου έτους παίζει πνευστά στους “Ευγενείς Αλήτες”, που αποτελούν την μουσική ομάδα του Νίκο Πορτοκάγλου τα τελευταία χρόνια. Επιμελήθηκε την ενορχήστρωση των πνευστών στην επετειακή συναυλία για τα 40 χρόνια του, στο Ηρώδειο Είναι ιδρυτικό μέλος, παίζει κλαρινέτο και ενορχηστρώνει για την “Big Band Βορείου Ελλάδος” που ιδρύθηκε το 2020 στη Θεσσαλονίκη. Από τον χειμώνα του 2022 συνεργάζεται με τον “Θανάση Αλευρά” στην παράσταση “40+ βγαίνω” και με την Ρίτα Αντωνοπούλου στην χειμερινή και καλοκαιρινή της περιοδεία μαζί με το συγκρότημά του “Ρεβάνς”

Στην ημερίδα «Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν» θα υπάρχει η δυνατότητα και παρέμβασης του κοινού ώστε να ανοίξει η συζήτηση ακόμα περισσότερο. Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 3)

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, Ώρα: 20.00 Είσοδος Ελεύθερη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα