Συναυλίες, θερινές προβολές και εκθέσεις: Όσα μπορείς να απολαύσεις απόψε στη Θεσσαλονίκη!

Δες εδώ τα διαλεκτά πολιτιστικά δρόμενα που παίζουν στη πόλη.

Parallaxi
συναυλίες-θερινές-προβολές-και-εκθέσ-320622
Parallaxi

Σχεδόν μεσοβδόμαδα και η Τετάρτη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας. Μαζέψαμε και σήμερα τα πολιτιστικά δρόμενα που παίζουν στη πόλη!

Διάλεξε και απόλαυσε ότι σου ταιριάζει καλύτερα, εξάλλου υπάρχει μια πλειάδα επιλογών απο θέατρο, συναυλίες, σινεμά και εκθέσεις.

Θέατρο

Παράσταση Χορού από την Σχολή Χορού της ΕΛΣ | Βασιλικό θέατρο

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη στο Βασιλικό Θέατρο, την επετειακή παράσταση χορού με τίτλο Progression.

Στην παράσταση θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τη Ζιζέλ, η χορογραφία Verge και, σπουδή στην τεχνική της Μάρθα Γκράχαμ, Exceedance.

Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τετάρτη 17/07, 20:30 | Βασιλικό θέατρο

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των είκοσι ετών λειτουργίας της, η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει την επετειακή παράσταση Progression, στις 17 και 18 Ιουλίου 2024 στο Βασιλικό Θέατρο, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή της Γιώργου Μάτσκαρη.

Μαθητές και σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν αποσπάσματα του κλασικού ρεπερτορίου και να συνεργαστούν με καταξιωμένους χορογράφους σε πρωτότυπες σύγχρονες δημιουργίες.

Για την επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος Ράσσελ Μάλιφαντ δημιουργεί μια νέα χορογραφία με τίτλο Verge.

Παράλληλα, οι σπουδαστές της Σχολής θα παρουσιάσουν τη σπουδή στην τεχνική της σπουδαίας Μάρθας Γκράχαμ, σε χορογραφία της καθηγήτριας της Σχολής Όλιας Τορναρίτου και σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία Γιώργου Κοντοβά.

Επιπλέον, από την γκάμα του κλασικού ρεπερτορίου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το εμβληματικό έργο Ζιζέλ, σε χορογραφία του Σολίστ του Μπαλέτου της ΕΛΣ και καθηγητή της Σχολής Χορού Φώτη Διαμαντόπουλου, βασισμένη στη χορογραφία των Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό και Μαριύς Πετιπά και σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ.

Μουσική

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα – Βραδιές Ποίησης και Μουσικής | Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί δύο Βραδιές με Ποίηση και Μουσική αφιερωμένες στο έργο του Ανδαλουσιανού ποιητή, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Αφήγηση, μελοποιημένα τραγούδια και ποίηση, με θέμα τη γυναίκα στο έργο του ποιητή, θα απαγγείλει ο Αντίνοος Αλμπάνης και θα ερμηνεύσουν οι Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Διονυσίου και Μέλα Γεροφώτη.

Τετάρτη 17/07, 21:15 | Επταπύργιο

Οι βραδιές ποίησης του Φεστιβάλ Επταπυργίου  2024 είναι αφιερωμένες στο έργο του Λόρκα, του Ανδαλουσιανού ποιητή με τα θλιμμένα μάτια, του οραματιστή και επαναστάτη, που σημάδεψε με το έργο του γενιές αναγνωστών, σε όλο τον κόσμο.

Εμείς οι Έλληνες τον αγαπήσαμε με το πάθος μιας παράξενης συγγένειας, αφού το έργο του έχει βαθιά τις ρίζες του στην ηθική της Μεσογείου. Μας παραδόθηκε άλλωστε από χέρια αγαπημένων Ελλήνων δημιουργών, που τον μετέφρασαν και τον μελοποίησαν με ευγένεια και φροντίδα.

Στο Επταπύργιο, μέσα από αφηγήσεις, ποιήματα, μελοποιημένα τραγούδια θα προσεγγίσουμε το ποιητικό του σύμπαν, αλλά και τα θεατρικά του έργα, που είναι ποτισμένα από την Ισπανική ύπαιθρο.

Οι στίχοι του, αποτυπώνουν με συναίσθημα και χρώματα ζεστά τις εικόνες της γενέθλιας γης. Θα επικεντρωθούμε όμως κυρίως στη θέση της γυναίκας στο έργο του.

Οι ηρωίδες των ποιημάτων του αλλά και των θεατρικών του έργων του Λόρκα είναι γυναίκες που ζουν σε μια σκληρή ανδροκρατούμενη κοινωνία, εγκλωβισμένες σε στερεότυπα, αλλά και σε κανόνες που έχουν θεσπιστεί από άνδρες.

Ο Λόρκα τις θαυμάζει για την αστείρευτη δύναμη της ψυχής τους και τις συμπονά για την κοινωνική καταπίεση και την αδικία που υφίστανται.

Στη βραδιά θα ακουστούν περίπου 20 ποιήματα, σε μελοποιήσεις Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Χρήστου Λεοντή, Δημήτρη Μαραμή, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιάννη Γλέζου.

Συντελεστές: Κείμενα-λογοτεχνική μελέτη: Άννα Μυκωνίου | Συμφωνικό σχήμα: Jovenata Ensemble | Μουσική Διεύθυνση: Safira Antzus Ramos | Μουσική επιμέλεια – ενορχηστρώσεις: Μανώλης Ανδρουλιδάκης |Ερμηνεία: Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Διονυσίου, Μέλα Γεροφώτη | Αφήγηση απαγγελία: Αντίνοος Αλμπάνης | Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης | Διεύθυνση χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου

Γιάννης Χαρούλης, Summer Tour live 2024 | Θέατρο Γης

Ο Γιάννης Χαρούλης για ακόμη ένα καλοκαίρι θα μας ενώσει με τη μουσική του κάτω από τον έναστρο ουρανό. Από το χθες μέχρι το σήμερα, με αγαπημένα τραγούδια μπλεγμένα όπως πάντα με τις βαθιές ρίζες της κρητικής παράδοσης, θα μας ταξιδέψει σε άλλους τόπους, θα μας συγκινήσει και θα μας χαρίσει υπέροχες βραδιές. Το πάθος και η φλόγα του θα φωτίσουν τα βράδια μας, σε μια γιορτή που όλοι θα θυμόμαστε.

Τετάρτη 17/07 | 21:00, Θέατρο Γης

O Γιάννης Χαρούλης με το λαούτο του θα μας αγκαλιάσει και θα μας συνεπάρει με τις μελωδίες του, τους στίχους του και τον ηλεκτρισμό του. Καλή αντάμωση. Μαζί του οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης – Λύρα | Ορέστης Μπενέκας – Πλήκτρα | Αλέκος Βουλγαρακης – Ηλεκτρική κιθάρα |Γιώργος Δούσος – Πνευστά | Σωτήρης Μαυρονάσιος – Τύμπανα.

Επιμέλεια Ήχου: Παναγιώτης Ριζόπουλος, Νίκος Κωνσταντάκης Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης

Εισιτήρια: Προπώληση: 15€, Ταμείο: 17€

Οι πόρτες ανοίγουν: 19:30 

Fortissimo Live | Βίλα Μορντώχ

Οι Fortissimo,το πρώτο γυναικείο ηλεκτρικό κουαρτέτο στην Ελλάδα, συμμετέχουν σε μια ανοιχτή εκδήλωση, στον αύλειο χώρο της Βίλας Μορντώχ στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 17/07, 20:30 | Βίλα Μορντώχ

Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Ε΄ δημοτική κοινότητα διοργανώνουν μία ανοιχτή βραδιά, με το γυναικείο κουαρτέτο Fortissimo, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στον αύλειο χώρο της Βίλας Μορντώχ.

Την μουσική εκδήλωση θα πλαισιώσουν έργα ζωγραφικής καλλιτεχνών της “Επίμονης Τέχνης”.

Έμπνευση-Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα

Τη βραδιά θα εμπλουτίσουν οι χορευτές της σχολής Καφαντάρης με μοναδικές χορογραφίες. Ιδιαίτερα, το αγαπημένο μας ζευγάρι ταγκό, η Βάσω Γεννηματά και ο Γιάννης Μπαλλής, θα μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές.

Φιλική συμμετοχή: Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης- Σχολή χορού Καφαντάρη.

Μαρία Κωστράκη-Mosaico Mediterraneo | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Μαρία Κωστράκη έρχεται στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και ερμηνεύει τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό της δίσκο, Mosaico Mediterraneo -Μεσογειακό Μωσαϊκό, τον Ιούλιο του 2024.

Ηχοχρώματα από κλασική μουσική, τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

Τετάρτη 17/07, 21:00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μεσογειακό Μωσαϊκό είναι το σύνολο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του ομώνυμου δίσκου της Μαρίας Κωστράκη πάνω σε ενορχηστρώσεις και μουσική παραγωγή του Αντώνη Σουσάμογλου.

Ο πυρήνας του συνόλου είναι το μεσογειακό τραγούδι, σε όλες του τις ενσαρκώσεις, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και μακριά από τις οριοθετήσεις των μουσικών ειδών.

Το ρεπερτόριο του συνόλου κινείται με ευελιξία από τον Μεσαίωνα, την εποχή της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και τον Ρομαντισμό του 19ου αιώνα, στις λαϊκές παραδόσεις της Νότιας Ευρώπης, τα ηχοχρώματα και τους ρυθμούς της κοντινής Ανατολής και της Αφρικής, μέχρι την σύγχρονη ελληνική τραγουδοποιία.

Τα μέλη του συνόλου προέρχονται τόσο από τον χώρο της κλασικής μουσικής και της ιστορικά ενημερωμένης προσέγγισης αλλά και από αυτόν της τζαζ και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής γενικότερα. Η μουσική πρόταση του συνόλου είναι το να εξερευνήσουν με τόλμη και κέφι τις αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρει ο μουσικά πλούσιος χώρος της Μεσογείου.

“Tα τραγούδια φοράνε κάθε φορά το ένδυμα της εποχής τους, αλλά ο πυρήνας τους παραμένει άχρονος και πανανθρώπινος. Με γοητεύει αφάνταστα το να ντύσω τη μουσική με καινούρια ενδύματα, μόνο και μόνο για να ανακαλύψω με ενθουσιασμό πως σε όλες τις εποχές και σε όλα τα είδη, η συγκίνηση, τα πάθη και οι επιθυμίες των ανθρώπων παραμένουν τα ίδια.

Η φωνή της Μαρίας έχει την ικανότητα να εκφράζεται το ίδιο υπέροχα και με την ίδια ευκολία πέρα από μουσικά σύνορα, τις γλώσσες και τις παραδόσεις. Μια φωνή που, σαν ταξιδιώτης μέσα στο χρόνο, διαπερνά τους αιώνες της Ευρωπαϊκής παράδοσης.

Συντελεστές: Αντώνης Σουσάμογλου | Μαρία Κωστράκη Τραγούδι | Αντώνης Σουσάμογλου Βιολί, ενορχήστρωση | Δήμος Γκουνταρούλης Βιολοντσέλο | Κωνσταντίνος Μάνος Κοντραμπάσο | Κώστας Μακρυγιαννάκης Κιθάρα | Δημήτρης Βίττης Κρουστά | Γρηγόρης Σημαδόπουλος Πιάνο

Κινηματογράφος

Τραγουδώντας στη βροχή (Singin’ in the rain, 1952) | Απόλλων Θερινός

Η ταινία Singin’ in the Rain περιγράφει με χιουμοριστικό τρόπο το κλίμα που επικρατούσε στο Χόλιγουντ κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’20 μετά τη μετάβαση από τις βωβές στις ομιλούσες ταινίες.

Πλέον θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών καθώς και το καλύτερο σε παραγωγή του Άρθουρ Φριντ για την Metro-Goldwyn-Mayer.

Στο Χόλιγουντ του 1927 οι μεγαλύτεροι αστέρες της εταιρίας Monumental είναι ο Ντον Λόκγουντ (Τζιν Κέλι) και η Λίνα Λαμόντ (Τζιν Χάγκεν), οι οποίοι σύμφωνα με τον κίτρινο τύπο είναι ζευγάρι τόσο στη μεγάλη οθόνη όσο και στη ζωή.

Στην πραγματικότητα όμως ο Ντον ανέχεται μετά βίας τη Λίνα, ενώ εκείνη παρά το γεγονός ότι θεωρεί τον Ντόν κατώτερό της, επιβεβαιώνει τις φήμες ότι έχει σχέση μαζί του, προκειμένου να αυξηθεί η δημοτικότητά της.

Ο Σίμπσον αποφασίζει να γυρίσει κι εκείνος μια ταινία με ήχο, όπου θα πρωταγωνιστούν τα δυο μεγαλύτερά του αστέρια η Λίνα και ο Ντον.

Ο Ντον προκειμένου να σώσει την ταινία αποφασίζει να την μετατρέψει σε μιούζικαλ, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει είναι η άσχημη και τσιριχτή φωνή της Λίνα.

Τετάρτη 17/07, 20:45 | Απόλλων Θερινός

Σκηνοθεσία : Στάνλεϊ Ντόνιν | Τζιν Κέλυ

Σενάριο : Μπέτυ Κόμπτεν | Άντολφ Γκριν

Υπάρχει Πάντα το Αύριο (There’s Still Tomorrow / C’è Ancora Domani, 2023) | Σινέ Άλεξ

Η ταινία Υπάρχει Πάντα το Αύριο είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Πάολα Κορτελέζι, η οποία κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ταξιδεύουμε στην Ιταλία του 1940 και συναντάμε την Ντέλια, μια γυναίκα φτωχή, που παλεύει να μεγαλώσει τρία παιδιά και να επιβιώσει από την καθημερινή λεκτική και σωματική κακοποίηση που δέχεται από τον άντρα της.

Όταν θα λάβει ένα μυστηριώδες γράμμα, θα σπάσει τα δεσμά της.

Μια ασπρόμαυρη ταινία, που αποτίνει φόρο τιμής στις πρώιμες ταινίες του De Sica και του Fellini, ένα εξωφρενικά συναισθηματικό δράμα της εργατικής τάξης της μεταπολεμικής Ρώμης, μια ιστορία ενδοοικογενειακής κακοποίησης, της οποίας η ηρωίδα τελικά ξεφεύγει από τον μισογυνισμό και τη σκληρότητα μέσα από ένα αφηγηματικό, ταχυδακτυλουργικό, κόλπο.

Δευτέρα 15/07, Τρίτη 16/07 & Τετάρτη 17/07, 21:00 | Σινέ Άλεξ

Σκηνοθεσία : Πάολα Κορτελέζι

Σενάριο : Φούριο Αντρεότι | Τζούλια Καλέντα | Πάολα Κορτελέζι

Πεσμένα Φύλλα (Fallen Leaves, 2023) | Σινέ Άλσος 

Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους.

Βαθιά ρομαντικά αλλά και ριζωμένα στην πραγματικότητα (όταν η ηχητική μπάντα δεν παίζει τις πιο απροσδόκητες μελωδίες, το ραδιόφωνο μεταφέρει νέα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), τα Πεσμένα Φύλλα σε αγκαλιάζουν σαν μια μαλακή κουβέρτα στη φθινοπωρινή ψύχρα και σου θυμίζουν την αξία της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και το μεγαλείο της απλότητας.

Το σινεμά του Άκι Καουρισμάκι, με τα νυχτερινά αστικά τοπία και τις «ξεκούρδιστες» μουσικές, το ιδιόρρυθμο σκανδιναβικό χιούμορ, τον απολαυστικό αυτοσαρκασμό, τους αλλοπρόσαλλους ήρωες που ψάχνουν αμήχανα την ανθρώπινη ζεστασιά και επαφή, είναι το ιδανικό φινάλε για την κινηματογραφική γιορτή του Νοεμβρίου, αφού επιλέχθηκε ως η ταινία λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2023.

Το Πεσμένα Φύλλα, που απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες και αποτελεί την επίσημη υποβολή της Φινλανδίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του μεγάλου ουμανιστή του σινεμά και αγαπημένου του ελληνικού κοινού, Άκι Καουρισμάκι.

 Τετάρτη 17/07, 21:15 | Σινέ Άλσος

Σκηνοθεσία : Άκι Καουρισμάκι

Σενάριο : Άκι Καουρισμάκι

Πίτσα Γλυκόριζα (Licorice Pizza, 2021) | Απόλλων Θερινός 

H ιστορία διαδραματίζεται στην καρδιά μιας άγριας και γόνιμης πολιτισμικά και κοινωνικά εποχής για την Αμερική και στην αυγή της τελευταίας δεκαετίας που δημιούργησε γνήσια ρομαντικές γενιές.

Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία του θεάματος στη δεκαετία του ‘70, η αβεβαιότητα της νέας γενιάς που δεν πρόλαβε τον συναισθηματικό αντίκτυπο της δεκαετίας του ’60 και η καπιταλιστική υπόσχεση του Αμερικάνικου ονείρου, καθορίζουν δομικά ένα σπάνιας ομορφιάς ειδύλλιο που θρέφεται από την ακεραιότητα της συναισθηματικής ευφυΐας των ηρώων.

Η Αλάνα αρχικά αντιμετωπίζει με τρυφερή καχυποψία τον Κούπερ αλλά Ένα κάλεσμα για casting στη Νέα Υόρκη όπου αναζητούνται ταλαντούχα παιδιά θα αποτελέσει αφορμή για να ταξιδέψουν μαζί οι δύο ήρωες της ιστορίας και να ξεκινήσουν μια πλατωνική σχέση που θα περάσει δια πυρός και σιδήρου προκειμένου να μετασχηματιστεί σε κάτι υποσχόμενο και λαμπερό.

Τετάρτη 17/07, 22:45 | Απόλλων Θερινός

Σκηνοθεσία : Πολ Τόμας Άντερσον

Σενάριο : Πολ Τόμας Άντερσον

Animal (2023) | Σινέ Άλεξ

Κάτω από τον καυτό ήλιο της ελληνικής υπαίθρου, οι περφόρμερς που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο, προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν.

Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας. Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και η πίεση αυξάνεται, οι νύχτες τους γίνονται βίαιες και ο αγώνας της Κάλιας αποκαλύπτεται στο σκοτάδι.

Αλλά όταν ανάψουν ξανά τα φώτα, το σόου θα πρέπει να συνεχιστεί.

Τετάρτη 17/07, 23:00 | Σινέ Άλεξ

Σκηνοθεσία | Σενάριο: Σοφία Εξάρχου

Εκθέσεις/Φεστιβάλ

43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024 

Το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2024, μας υποδέχεται στην παραλία του Λευκού Πύργου, στην καρδιά της πόλης μας  με συντροφιά χιλιάδες τίτλους βιβλίων, τον Ιούλιο του 2024. Η φετινή γιορτή του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη,  είναι αφιερωμένη στα Κυπριακά γράμματα και την Κυπριακή ποίηση. 110 εκθετήρια με όλη τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, από 400 εκδοτικούς οίκους ενώ πάνω από 500 συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους.

Από τις 5 έως τις 21 Ιουλίου 2024, η παραλία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε ένα σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της λογοτεχνίας, του βιβλίου και του πολιτισμού, φιλοξενώντας το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου της πόλης.

Το Πανελλήνιο φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί μια ετήσια γιορτή που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, εκδότες και συγγραφείς από όλη την Ελλάδα, προσφέροντας μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών και την προώθηση του πολιτιστικού διαλόγου.

Τετάρτη 17/07, 20:30 | χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα: Εκδήλωση αφιερωμένη στην κυπριακή ποίηση « ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ » Μια ποιητική περιπλάνηση με λέξεις και μουσική εμπνευσμένη από την κυπριακή ποίηση.

Η Έκθεση του Σαλβατόρ Νταλί “Dali Cybernetics” | Αποθήκη Γ΄Λιμάνι

Το καράβι των ονείρων του Σαλβατόρ Νταλί, σαλπάρει στις 29 Μαρτίου 2024 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ), με αίθουσα Immersive Experience, διαδραστικά δωμάτια και Virtual Reality.

Τα πιο διάσημα έργα του Σαλβατόρ Νταλί στην επίσημη έκθεση Dali Cybernetics Metacerse, κατά την οποία οι επισκέπτες θα απολαύσουν ένα μοναδικό (digit art) υπερθέαμα, Immersive Experience σε οθόνες 400τμ και Αίθουσα Virtual Reality, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ολογράμματα και τεχνητή νοημοσύνη, καθώς μεταφέρονται εικονικά στο μετασύμπαν.

Καθημερινά εκτός Δευτέρας και Πέμπτης έως 19/07 | Αποθήκη Γ’ λιμάνι

Ο θαυμαστός κόσμος του πρωτοπόρου καλλιτέχνη ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας με τον πιο συναρπαστικό τρόπο!

Αίθουσα Immersive Experience 400 τμ Οθόνες, Virtual Reality 360!

Η έκθεση Dali Cybernetics αφού ταξίδεψε σε πολλές πόλεις του κόσμου, έρχεται στην Ελλάδα στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης! Η επίσημη έκθεση Dali Cybernetics, ένα μοναδικό (digit art) υπερθέαμα, Immersive Experience σε οθόνες 400τμ και Αίθουσα Virtual Reality.

Μια μοναδική εμπειρία που θα μαγέψει όλες τις ηλικίες.

Ετήσια Έκθεση από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ε. | Δημοτική Πινακοθήκη

O Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος σας προσκαλεί στην 41η ετήσια, εικαστική έκθεση, που πραγματοποιεί στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης – Casa Bianca και παρουσιάζει 99 έργα καλλιτεχνών-μελών του.

Τίτλος:  “Η Guernica της Επικαιρότητας”

Καθημερινά εκτός Δευτέρας και Κυριακής έως 27/07 (Τρίτη-Παρασκευή, 10:00-18:00 | Σάββατο, 10:00-16:00)

Στην έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη, παρουσιάζονται ενενήντα εννέα έργα καλλιτεχνών-μελών του Συλλόγου, για τα οποία, η επιμελήτρια της έκθεσης, Μουσειολόγος, Εύη-Μαρία Πιτσιάβα, αναφέρει:

«Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εμπνευστούν τα έργα τους από την εμβληματική Γκερνίκα που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο το 1937, μετά τον βομβαρδισμό της ομώνυμης ισπανικής πόλης από ναζιστικά αεροπλάνα.

Η ανάμνηση της καταστροφής γίνεται ταυτόχρονα και βίωμα καθώς καθημερινά η βία, η θλίψη και ο φόβος διαποτίζουν τον σύγχρονο κόσμο μας.

Για τον κάθε καλλιτέχνη η σημερινή Γκερνίκα φέρει διαφορετική σημασία που μπορεί να αφορά την πληθώρα κακών ειδήσεων στα Μ.Μ.Ε., τον φόβο μιας νέα πανδημίας, την ενδοοικογενειακή βία, τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες.

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν και αισιόδοξες προσεγγίσεις καθώς κάποιοι καλλιτέχνες διακρίνουν σημάδια προσαρμοστικότητας, συλλογικότητας ή ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Στόχος της έκθεσης, με έργα διαφόρων τεχνικών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κεραμική, ψηφιδωτό, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη και το video art, είναι να συγκινήσει, να προβληματίσει, να προκαλέσει στον θεατή μία συναισθηματική διασύνδεση με τα έργα τέχνης, έναν αναστοχασμό για τον δικό του ρόλο στον κόσμο και να τον ευαισθητοποιήσει για σημαντικά ζητήματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα