Τέσσερα θεάματα που μπορείς να πας αυτή την εβδομάδα δωρεάν
Προτάσεις δωρεάν δρώμενων στην πόλη για ολόκληρη την εβδομάδα!
Ξεκίνησε νέα εβδομάδα και ήρθε η ώρα να ρίξεις μια ματιά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Μην σκέφτεσαι το πορτοφόλι σου, εδώ θα βρεις προτάσεις για όσα μπορείς να δεις και να ακούσεις δωρεάν τις επόμενες μέρες.
Εμείς κάναμε μία μικρή… “έρευνα” και σας προτείνουμε όλα εκείνα που γίνονται στη Θεσσαλονίκη αυτή την εβδοιμάδα, χωρίς να ταράξουν καθόλου το πορτοφόλι σας, αλλά αξίζουν να βρεθείτε εκεί.
Performance στην έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή
Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή που φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Casa Bianca μουσική και κινησιολογική performance της Καλλιόπης Σφήκα στο σύγχρονο χορό και του Φλώρου Φλωρίδη στη μουσική.
Πρόκειται για ένα ιδιότυπο ηχητικό περιβάλλον, το οποίο θα προκύψει από την αλληλεπίδραση της αυτοσχεδιαστικής μουσικής με το σύγχρονο χορό, λειτουργώντας ταυτόχρονα διαδραστικά με τους ακροατές – θεατές που θα παραβρεθούν.
Η σύλληψη της ιδέας οφείλεται στους καλλιτέχνες Καλλιόπη Σφήκα, Φλώρο Φλωρίδη και Σταύρο Παναγιωτάκη, θα υλοποιηθεί στους δύο ορόφους (ισόγειο και 1ος όροφος) της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και ανάμεσα στα έργα της έκθεσης του φωτογράφου και μουσικού Νίκου Κουκή.
Τη σκηνοθεσία και το βίντεο υπογράφει ο Σταύρος Παναγιωτάκης και μουσικά η performance ενισχύεται με τη συμμετοχή του Νίκου Κουκή στο φλάουτο και του Χρήστου Γρίμπα στο βιολοντσέλο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 στις 20.00.
Μουσική και κινησιολογική περφόρμανς:
Καλλιόπη Σφήκα, χορός. Φλώρος Φλωρίδης, μουσική. Νίκος Κουκής, φλάουτο. Χρήστος Γρίμπας, βιολοντσέλο. Σκηνοθεσία: Σταύρος Παναγιωτάκης.
Διάρκεια performance: 35 λεπτά
Silver lining – Τζαζ στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Με μια φανταστική συναυλία τζαζ ξεκινά η νέα χρονιά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) την Τετάρτη 18/1 στις 21:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» (Φράγκων 15) με ελεύθερη είσοδο. Πιάνο και βιμπράφωνο, Giovanni Mirabassi και Χρήστος Ραφαηλίδης, σε ένα πρόγραμμα με τίτλο Silver Lining. Δυο φημισμένοι και πολυταξιδεμένοι μουσικοί συμπράττουν σ’ ένα σχήμα που ενώνει τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και σμίγει στην πόλη μας στο τέλος της περιοδείας τους.
Το ρεπερτόριό τους κυμαίνεται από πρωτότυπες συνθέσεις μέχρι διασκευές – από τον Horace Silver μέχρι τον Stevie Wonder – μεταφέροντας πλούσια μουσική εμπειρία και πληθώρα συναισθημάτων.
Το μουσικό τους DNA έχει τις ρίζες του στο δράμα και την όπερα, με τον λυρισμό να αποτελεί κοινό παρονομαστή στην κληρονομία Ιταλών και Ελλήνων. Ταυτόχρονα, η σύμπραξή τους χαρακτηρίζεται από μια μοναδική αίσθηση ωριμότητας και ισορροπίας, η οποία πηγάζει από τη μουσική τους «ανατροφή» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και τον βαθύ σεβασμό που τρέφουν ο ένας για την μουσική προσωπικότητα του άλλου.
Ο Ιταλός Mirabassi ζει στο Παρίσι από το 1992 κι απολαμβάνει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αναγνώρισης στο μουσικό στερέωμα που ξεκίνησαν όταν – σε ηλικία μόλις 17 ετών – έπαιξε το 1987 στο πλευρό του Chet Baker. Ηγήθηκε σχημάτων, κατέκτησε βραβεία, ξεκίνησε το 2017 το δικό του label (Jazz Eleven) και πρόσφατα, μάλιστα, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών, λαμβάνοντας την ύψιστη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας για το έργο του.
Αντίστοιχα, ο Ραφαηλίδης μεγάλωσε στην Ελλάδα, έζησε και σπούδασε και στις δύο ακτές των ΗΠΑ για να καθιερωθεί στη Νέα Υόρκη, εκεί που «βρήκε τη φωνή του» με το σχήμα Manhattan Vibes. Το παλμαρέ των συνεργασιών του εκτείνεται από την Chaka Khan, τον Jovanotti και τον Louie Vega ως τον Μίμη Πλέσσα, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη εντός των ελληνικών συνόρων.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, πυρήνας της συνεργασίας τους είναι η ομορφιά. «Η τέχνη υπάρχει μόνο για να περιγράφει τις ακραίες καταστάσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ομορφιά παράγεται από την ψυχή μας την στιγμή της σύλληψής της».
*Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 21:00 | Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Φράγκων 15) | Είσοδος ελεύθερη
Έκθεση “1822-1895: Από τον Λουί στον Παστέρ” στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Στις 27 Δεκεμβρίου 2022 γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, του διάσημου Γάλλου χημικού και βιολόγου που θεωρείται ο πατέρας της μικροβιολογίας. Ο ίδιος μάλιστα δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου ‘Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) υποδέχεται από τις 19 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2023 την έκθεση με τίτλο «1822-1895 : Από τον Λουί στον Παστέρ», η οποία διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι.
Μέσα από έντεκα πίνακες παρουσιάζονται τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα του Λουί Παστέρ, ορισμένες στιγμές της προσωπικής του ζωής, εστιάζοντας στη σημασία της επιστημονικής του κληρονομιάς.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του χημείου του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, Δευτέρα και Τετάρτη από τις 13:30 έως τις 17:00.
Από τις 16 Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμη για προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων με εργαστήρια που θα οργανώσει το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ.
Για πληροφορίες και εγγραφές: Καρόλ Περετό, υπεύθυνη πανεπιστημιακής και επιστημονικής συνεργασίας τηλ. 2310821231 (135) και mail: [email protected] Η έκθεση είναι στα γαλλικά και ένα έντυπο στα ελληνικά θα είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες.
*Διάρκεια έκθεσης από 19 Δεκεμβρίου 2022 έως 16 Φεβρουαρίου 2023 | Δευτέρα και Τετάρτη απο 13:30 έως 17:00 | Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) | Είσοδος Ελεύθερη.
Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου: Τα έργα ηχούν σαν μουσική
«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00, στο Φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1 του Οργανισμού.
Η έκθεση, την οποία επιμελείται η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, αποτέλεσε την αφιερωματική εκδήλωση της Art Thessaloniki 2022 και περιλαμβάνει 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη.
Τα γλυπτικά και ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου δεν θα μπορούσαν να εκτεθούν σε πιο φιλόξενο και ταιριαστό χώρο από αυτόν του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, διότι ο αναγεννησιακός κορυφαίος αυτός καλλιτέχνης αφενός λάτρευε τη μουσική. Άλλωστε, σε διάφορες αποστροφές του λόγου του, έχει επισημάνει πως «μια μουσική του Σούμαν έχει έναν όγκο ιδιαίτερο. Μια μουσική του Μότσαρτ έχει έναν όγκο διαφανή. Μια μουσική του Μπαχ έχει έναν όγκο μνημειακό. Από την πλαστική πλευρά, όταν βλέπεις ένα έργο με έναν ορισμένο ρυθμό, σε πάει κάπου, ακόμα και ηχητικά αν θέλεις, ερμηνεύεται ενστικτωδώς μέσα σου. Όχι ότι είναι γραμμένα σε γραφή μουσικής, όχι. Τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική».
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ευγενώς ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του Φουαγιέ του 3ου ορόφου σε εκθεσιακό χώρο.
Στο Μέγαρο Μουσικής το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του καλλιτέχνη, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών.
Στην έκθεση οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και τον ζωγράφο Ζογγολόπουλο και θα αντικρίσουν στις δύο διαστάσεις φόρμες γνώριμες τρισδιάστατα, όπως γεωμετρικά σχήματα δουλεμένα με χρωματική αρμονία και φως ή τις περίφημες ομπρέλες, που έγιναν τοπόσημο της πόλης μας, αποτυπωμένες σε καμβά. Η σημαντικότερη όμως ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν μουσικός τρόπος που έβλεπε τον Κόσμο.
Η έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα φιλοξενείται για τρεις ολόκληρους μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας μας να αναζητήσουμε με όλες τις αισθήσεις μας την ψυχική ανάταση που προσφέρουν.
*Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022-Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 | Ώρες: Δευτέρα – Σάββατο 17.00 – 20.00 και Κυριακή 12.00 – 20.00.