Agenda

Το Thessaloniki Fringe Festival επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!

Το Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών με καλλιτέχνες από την τοπική και παγκόσμια σκηνή έρχεται ξανά στην πόλη!

Parallaxi
το-thessaloniki-fringe-festival-επιστρέφει-για-δεύτερη-συνεχ-1148002
Parallaxi

Το Thessaloniki Fringe Festival έρχεται για 2η χρονιά, κατοχυρώνοντας τη συμμετοχή της πόλης στο παγκόσμιο Fringe κίνημα. Με 29 παραστάσεις, που θα πραγματοποιηθούν 15-19 Μαίου, σε 10 διαφορετικούς χώρους, το ThessFringe καλεί κοινό και καλλιτέχνες να ανακαλύψουν την ανεξάρτητη σκηνή των παραστατικών τεχνών και να εξερευνήσουν τα όρια της τέχνης.

Ο θεσμός του Fringe Festival ξεκίνησε το 1947 από το Εδιμβούργο και έκτοτε τα Fringe Festivals  ανά τον κόσμο αγκαλιάζουν διαφορετικά ταλέντα και διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες.

Το Thessaloniki Fringe Festival είναι ένα ανεξάρτητο, διεθνές, open-access φεστιβάλ παραστατικών τεχνών που επιδιώκει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στο κοινό, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους καλλιτέχνες και να υποστηρίξει χώρους τέχνης της πόλης.

Έπειτα από την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση του τον Μάιο του 2023, το ThessFringe μεγαλώνει και υποδέχεται καλλιτέχνες από 10 χώρες. Οι φετινές συμμετοχές από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Τουρκία, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους με παραστάσεις θεάτρου, χορού, σωματικού θεάτρου, μουσικής, τσίρκο, καμπαρέ, κωμωδίας και κουκλοθέατρου.

Το φετινό Thessaloniki Fringe Festival φέρνει – μετά από επιτυχημένες εμφανίσεις στο Soho Playhouse (NY) – τα βραβευμένα έργα σύγχρονου χορού UROBOROS&AKMÉ. Παράλληλα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα εμφανιστεί το κωμικό, φωνητικό τρίο από τη Γερμανία Muttis Kinder, καθώς και ο ΤζαμαϊκανoΚαναδός Duane Forrest με το βραβευμένο στο FringeMi Festival CLIMB και το BobMarley: how reggae changed the world, που κέρδισε διθυραμβικές κριτικές στο Edinburgh Festival Fringe. Το διεθνές πρόγραμμα περιλαμβάνει και τις παραστάσεις Goodbye Erdogan, RİT Performans και Self Help.

Το φεστιβάλ στηρίζει την ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και δίνει χώρο σε ανερχόμενους καλλιτέχνες, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του παραστάσεις όπως τις When life gives you garbage, Kαι τον ονόμασαν Φως, PROJECT: GIRLS και SPECTRUM. Μια Παράσταση Ιmprov.

Το ThessFringe, μένοντας πιστό στις αξίες του, όπως αυτές της συμπεριληπτικότητας, του πειραματισμού και της δημιουργικής συνεργασίας, προσφέρει μια πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης για τους καλλιτέχνες. Ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ που υπόσχεται να προσφέρει 5 ημέρες γέλιου και διασκέδασης, μα και εξερεύνησης σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων και “όλων εκείνων που κρατάμε κάτω από την επιφάνεια, γιατί πολλές φορές μοιάζει δύσκολο να μιλήσουμε γι’ αυτά”, όπως εξηγεί και η δημιουργός Sanne van Dijk για την παράσταση Flood.

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των παραστάσεων:

Τραβιάτα με… κι ας κλαίω

Μια stand-up όπερα, βασισμένη στη δακρύβρεχτη ιστορία της αγαπημένης ηρωίδας του Giuseppe Verdi, που θα σας κάνει να κλαίτε από τα γέλια. Η θεσσαλονικιά stand-up comedian, Ευα Αθανασοπούλου, μας διηγείται, με τον δικό της απολαυστικό τρόπο, την ιστορία της Violetta Valery, ενώ μαζί της στη σκηνή βρίσκονται οι Γλυκερία Ροηλίδη και Αριστοτέλης Χαϊτίδης, στον ρόλο της σοπράνο και του τενόρου αντίστοιχα.

Μέσα σε μια ώρα, θα απολαύσετε ένα crash course στην όπερα, θα ακούσετε αποσπάσματα της όπερας «La Traviata» και όλα αυτά θα συμβούν, χωρίς τον φόβο να σας πούνε κουλτουριάρηδες! Το stand-up παντρεύεται την όπερα κι εμείς κουμπάροι! Αν ακόμα πιστεύετε ότι δεν σας αρέσει η όπερα, ότι δεν θα πηγαίνατε ποτέ να ακούσετε ουρλιαχτά και όλα αυτά τα δραματικά δεν σας λένε τίποτα, τότε αυτή η παράσταση είναι ό, τι πρέπει για εσάς. Για το θεσσαλονικιώτικο stand-up οι συστάσεις είναι περιττές: πίτα γύρο απ’όλα!

Την ιδέα και την υλοποίηση υπογράφει ο Αριστοτέλης Χαϊτίδης.

Self Help

Το “Self Help” εξερευνά την ψυχική υγεία, βάζοντας στο μικροσκόπιο μια σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, χρησιμοποιώντας το Movenglish® – μια γλώσσα κίνησης, που αντιστοιχεί στην αγγλική γλώσσα. Η μετάφραση των προφορικών συνομιλιών συμπληρώνεται από και αποδομημένες προτάσεις που αναπαριστούν τις έννοιες που βρίσκονται πίσω από τις λέξεις και μέσα στο μυαλό, ενσαρκώνοντας ένα αέναο αλλά ελπιδοφόρο ταξίδι προς την κατάκτηση της ισορροπίας μεταξύ της σκέψης και του συναισθήματος, του μυαλού και του σώματος, του εαυτού και του άλλου.

UROBOROS&AKMÉ

Δύο βραβευμένα έργα σύγχρονου χορού και σωματικού θεάτρου.

To Uroboros φέρνει με ενσυναίσθηση στη σκηνή, στιγμές του κύκλου της ζωής, με τον οποίο ο καθένας μπορεί να νιώσει ότι ταυτίζεται. Χρησιμοποιώντας συστατικά από διαφορετικά παραστατικά είδη– χορού, σωματικού θεάτρου και performance, χαρακτηρίζεται από έναν παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό τόνο, που έρχεται σε αντίθεση με την ένταση της κίνησης, που αντανακλά τη μετάβαση του ανθρώπου πέρα από τη γέννηση, το μεγάλωμα, την αναπαραγωγή και τον θάνατο.

Το Akmé ωθεί τις αισθήσεις κοντά στο όριο. Χρησιμοποιεί το σώμα για να δημιουργήσει εικόνες ανοιχτές στην ερμηνεία του θεατή. Μια διεγερτική χορογραφία, που μεταφέρει το κοινό στον κόσμο των σχέσεων, τόσο εκείνων που μοιράζονται με έναν άλλον άνθρωπο, όσο και αυτών με τον εαυτό μας.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους χορευτές.

Με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Και τον ονόμασαν Φως

και τον ονόμασαν φως θεωρία χορδών / μετρική

μια ποιητική συλλογή που ήθελε να γίνει παράσταση

Δυο πλάσματα που βαδίζουν ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο, το βίωμα και τη μνήμη, την οργή και τον έρωτα. Μια παράσταση για την πορεία της αγάπης, πώς ξεκινά, πώς αντιμάχεται τον φόβο και τον πόνο, και πώς τελικά η μνήμη θριαμβεύει ως η πραγματική δύναμη της ανθρώπινης κατάστασης.

Συντελεστές: Λέξεις: Άγγελος Λουκάκος Μουσική: Λευτέρης Γκουβέντας Σκηνοθεσία: Νίκη Ζερβού Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης Τρέιλερ: Μαρία Κοντοβουνήσιου

Παίζουν: Κωνσταντίνος Δραμπάζης, Θανάσης Τζιντζιός

CLIMB

Ο Τζαμαϊκανο-Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης, Duane Forrest, μοιράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα τραγούδια και τις ιστορίες, που έχει αποκομίσει από τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο και τη συμεμετοχή του σε διεθνή φεστιβάλ.

Είτε τραγουδά για τον έρωτα και τα ταξίδια στη Λατινική Αμερική, είτε διηγείται ιστορίες για την αναζήτηση διαύγειας, κατά τη διάρκεια μουσικών εμφανίσεων σε Ασία και την Ευρώπη, η συγκλονιστική, γεμάτη συναισθήμα φωνή του και οι ρυθμοί samba-reggae σίγουρα θα ανεβάσουν τη διάθεση και θα γεμίσουν το κοινό με ελπίδα.

Μέρος των εσόδων διατίθεται για την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου του Duane, Genesis Community of the Arts.

Δημιουργός: Duane Forrest Δραματουργός: Ins Choi Παραγωγός: John McGowan Πρωταγωνιστεί: Duane Forrest

Μην χάσετε την άλλη παράσταση του Duane στο φεστιβάλ Bob Marley: how reggae changed the world.

Noir Theater Room – who done it?

Ποιος είναι ο ένοχος;

Καλώς ήρθατε στη συναρπαστική θεατρική εμπειρία του “Who done it”! Σε αυτή τη νέα αστυνομική ιστορία του “Noir Theater Room” οι ηθοποιοί αναδημιουργούν σκηνές ενός μυστηριώδους εγκλήματος, αποκαλύπτοντας σταδιακά τα στοιχεία-κλειδιά, που θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου.

Ο σαγηνευτικός ήχος της τρομπέτας προσθέτει ένα ρυθμικό τζαζ στοιχείο στην ατμόσφαιρα, καθώς το κοινό συμμετέχει στην επίλυση του μυστηρίου, συνταιριάζοντας τα στοιχεία που βρίσκει σε έναν φάκελο, με τα στοιχεία που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Στο φινάλε, η λύση του εγκλήματος αποκαλύπτεται και παρουσιάζεται από τους ηθοποιούς.

Πρόκειται για μια μοναδική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει αγωνία, μυστήριο και χιούμορ με ζωντανή διάδραση και γρίφους για δυνατούς λύτες!

When life gives you garbage

Μια χοροθεατρική performance για το «καθάρισμα» του σπιτιού και του μυαλού, μέρη που πάντα καθαρίζεις, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο παραμένουν διαρκώς ασυμμάζευτα. Μια σπουδή πάνω στην έννοια της πτώσης, της επανάκαμψης και της αγάπης μας να (μην) βρισκόμαστε στο πάτωμα.

Η αποθήκη του μυαλού άνοιξε και όλα τα πράγματα έχουν ξεχυθεί εδώ. Ένα χάος του μυαλού και της καρδιάς, ατελείωτο, που θέλει περίτεχνους χειρισμούς για να οργανωθεί. Χρήσιμα και άχρηστα, δικά μας και δανεικά, νοσταλγικές μνήμες και βραδινές υπεραναλύσεις, τρόπαια αποτυχημένων προσπαθειών είναι όλα εδώ απλωμένα. Το ιδιαίτερο για τον καθένα μας φορτίο. Και φυσικά η συνθήκη πως δεν δυνάμεθα να φύγουμε, να ευτυχήσουμε, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, αν πρώτα δεν καταφέρουμε να το οργανώσουμε.

Κάθε απογοήτευση και αποτυχία, ένα χτύπημα, που θα μας βυθίσει βαθύτερα σ’ αυτόν τον ωκεανό αταίριαστων πραγμάτων. Και θα μας αναγκάσει να τα αντιμετωπίσουμε. Να ξεδιαλέξουμε τα χρήσιμα από τα σκουπίδια. Οι φορές που θα σωριαστούμε, αμέτρητες. Ο διαθέσιμος χρόνος άγνωστος, αλλά σίγουρα πιεστικός. Την επόμενη φορά θα τα κάνω καλύτερα, την επόμενη φορά θα είμαι καλύτερη, την επόμενη φορά θα ξέρω καλύτερα, την επόμενη φορά δεν…

Kiki and Koko go loco

Η ομάδα «Yasemin» με έδρα την Κύπρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ThessFringe την ολοκαίνουρια παράσταση κλόουν «Kiki & Koko go loco»! Η Κίκη και η Κόκο αποκαλύφθηκαν στην Ναταλία Παναγιώτου και Άννη Σοφοκλέους αντίστοιχα, στην πρώτη τους παραγωγή κλόουν «The New Reality Show» . Κάθε δημόσια εμφάνιση επιβεβαίωνε στις ίδιες και στο κοινό ότι αυτό το δίδυμο είναι τόσο εξωφρενικό, όσο η ίδια η ζωή.

Στην παράσταση, οι δύο πρωταγωνίστριες, φίλες από παλιά, καταλήγουν στο ψυχιατρείο, λόγω της πεποίθησής τους ότι οι άνθρωποι μπορούν να πετάξουν. Πάντα πάλευαν να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία, η Κίκη, ούσα εξαιρετικά απαιτητική με τις ανάγκες της και η Κόκο υποφέροντας από κατάθλιψη και αγοραφοβία. Η αποστολή τους είναι να αποδείξουν τη λογική τους στους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς, που παρατηρούν με ανυπομονησία. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δραπετεύσουν πετώντας.

Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο θέματα όπως η ψυχική υγεία, η διαφορετικότητα, η κοινωνική απόρριψη ή αποδοχή καθώς και η φιλία. Στον πυρήνα του, αυτό το ξεκαρδιστικό δίδυμο θέλει περισσότερο να αναδείξει την ομορφιά της ανθρώπινης ανθεκτικότητας, παρά τη συνεχή αποτυχία. Το «Kiki & Koko go loco» είναι μια παρότρυνση για αποδέσμευση από τις κοινωνικές νόρμες του σημερινού παράλογου κόσμου, μια απόπειρα αναζωπύρωσης της φλόγας της αυθεντικής, μη-ενοχικής ανθρώπινης ύπαρξης.

Goodbye Erdogan

Στα βάθη του μεγαλύτερου δικαστηρίου του κόσμου βρίσκεται ένας κρυμμένος θησαυρός – ένα δωμάτιο αποδεικτικών στοιχείων, που πλημμυρίζει από πραγματικά και υπερφυσικά αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην τέλεση φρικτών εγκλημάτων. Ο Σεβκί Ντουρού είναι ο αινιγματικός άρχοντας αυτού του υπόγειου βασιλείου, έτοιμος να αποκαλύψει τα πιο πολύτιμα αντικείμενα: μια συναρπαστική συλλογή εγκληματικών όπλων, καθένα με τη δική του εκπληκτική ιστορία.

Προερχόμενος από μια χώρα, όπου ο Μεγάλος Αδελφός εξακολουθεί να κυριαρχεί, ο Ντουρού καταφθάνει με μια τολμηρή ατζέντα. Μα προσοχή! Τα κίνητρά του παραμένουν μυστηριώδη. Είναι απλώς ένας ταπεινός γραμματέας, όπως δηλώνει, ή ένας εξαιρετικός αφηγητής; Ένας επιτήδειος απατεώνας ή ίσως ένας απεγνωσμένος που ψάχνει άσυλο; Η απόφαση είναι δική σας. Σηκωθείτε όλοι και ας αποδοθεί η δικαιοσύνη.

RİT Performans

To “RİT-” είναι μια εμπνευσμένη δημιουργία της ερμηνεύτριας Iraz Akçam, η οποία συμπλέκει τα θέματα της ψηφιοποίησης, της απομόνωσης και της αλλοτρίωσης στη σύγχρονη κοινωνία. Ο τίτλος αντλεί έμπνευση από τις ρίζες των λέξεων “Ritüel” (τελετουργικό) και “Ritim” (ρυθμός) στα τουρκικά.

Η performance συνδυάζει την τελετουργική επανάληψη ιδεών, με έναν ποιητικό ρυθμό RAP (Ρυθμός και Ποίηση). Καθώς η αφήγηση ξεδιπλώνεται, το κοινό καλείται να κάνει μια βουτιά στις ρίζες της ατομικής και συλλογικής συνείδησης και να αφεθεί στο άκουσμα λησμονημένων ρυθμών από τα βάθη της καρδιάς. Είναι ένα κάλεσμα για δράση, μια υπενθύμιση να κοιτάξουμε πέρα και κάτω από την επιφάνεια, καλώντας όλα τα άτομα να χορέψουν στον ρυθμό της ενότητας της ζωής με κάθε χτύπημα, με κάθε κίνηση.

Ελάτε να περπατήσουμε μαζί στον ρυθμό των τυμπάνων στη συμφωνία της ζωής, υπό την καθοδήγηση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας, Iraz Akçam.

Η παράσταση θα είναι στα αγγλικά.

]eco.philia.sym.posion[

Η performance ]eco.philia.sym.posion[ προσκαλεί το κοινό σε ένα οικείο τελετουργικό αναπόλησης, δράσης και μοιράσματος. Μας δίνει την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε και να βιώσουμε τη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και να αναρωτηθούμε τι σημαίνει η φιλία (philia) με τη φύση (home/eco) και πώς μπορούμε να την (ανα)δημιουργήσουμε. Ο όρος ‘ecophilia’/«οικοφιλία» αντικατοπτρίζει την αγάπη για τον τόπο, όπου ζουν όλα τα όντα, δηλαδή τη Γη και τη Φύση. Η υποβάθμιση των φυσικών πηγών και η περιβαλλοντική κρίση είναι δραματικές εκδηλώσεις της διατάραξης της σχέσης μας με τη φύση.

Πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη φιλία μας (philia) με το σπίτι μας (eco), το φυσικό περιβάλλον; Τι σημαίνει να αγαπάς τη φύση; Μπορούμε να σκεφτούμε τη βιωσιμότητα ως μια θεραπευτική διαδικασία; Ποιοι είναι οι μύθοι, που καλλιεργούνται και πώς μπορούμε να ανατρέψουμε τον «μύθο της προόδου»;

Το ]eco.philia.sym.posion[ λαμβάνει χώρα γύρω από ένα τραπέζι, με τη μορφή ενός οικείου δείπνου, ενώ τα οπτικοακουστικά μέσα χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την εμβυθιστική ατμόσφαιρα. Μέσω της ενσώματης γνώσης, που χτίζεται συλλογικά και της αξίας του μοιράσματος, το ]eco.philia.sym.posion[ γεννάει μια νέα αφήγηση, που πάει κόντρα στη δυστοπία που μας περιβάλλει και μας προ(σ)καλεί να φανταστούμε ένα διαφορετικό μέλλον.

Flood

Βυθιστείτε στο «FLOOD», μια παράσταση αφήγησης που συνδυάζει τον κόσμο του κουκλοθεάτρου και του θεάτρου, με έναν ειλικρινή και προσωπικό τρόπο. Μέσα σε μια μπανιέρα, η Sanne van Dijk εξερευνά θέματα ορίων, (άνθισης της) σεξουαλικότητας και επιθυμίας για κολύμπι ενάντια στη ροή. Είναι μια ευαίσθητη εξερεύνηση, που δεν της λείπει το χιούμορ, καθώς ελαφραίνει τα βαριά θέματα με προσωπικές ιστορίες.

Το «FLOOD» αποκαλύπτει τα υπόγεια ρεύματα της ζωής· είναι ένα τραγικωμικό ταξίδι, που μας καλεί να ρίξουμε μια ματιά σε όλα εκείνα, που κρατάμε κάτω από την επιφάνεια και να εξερευνήσουμε μαζί γιατί μερικές φορές μοιάζει τόσο δύσκολο το να μιλήσουμε.

Η Sanne van Dijk (NL) είναι μια πολυτάλαντη ηθοποιός, κουκλοπαίχτρια και αφηγήτρια, με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στο θέατρο και την τηλεόραση, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ταλέντο και η αφοσίωσή της την έχουν καθιερώσει ως ένα αναγνωρισμένο όνομα στον κόσμο του κουκλοθεάτρου και της performance. Η τηλεοπτική παραγωγή «Doopie», στην οποία συνεργάστηκε ως κουκλοπαίχτρια, αναλαμβάνοντας τον κεντρικό ρόλο, υπήρξε υποψήφια για πολλαπλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των Διεθνών Βραβείων «EMMY Kids».

Το «FLOOD» είναι η πρώτη σόλο παράσταση που έγραψε η Van Dijk και υπόσχεται στο κοινό μια αξέχαστη εμπειρία και το προτρέπει να βυθιστεί ελεύθερα σε αυτή την αποκαλυπτική παράσταση.

Love Is…

Αγάπη είναι… Τι είναι τελικά η αγάπη; Μήπως κάτι τεράστιο, φουσκωτό και ανάλαφρο; Ή μήπως κάτι, που μοιάζει με χαλί, ένα μαγικό χαλί, που ανεβαίνουμε πάνω και μας πάει βόλτα; Όχι, ίσως είναι κάτι, τόσο μικρό, όσο ένας κόκκος άμμου, μα όταν το κρατάς στην χούφτα σου, μεγαλώνεις και γίνεσαι γίγαντας.

Ένα κορίτσι και ένα αγόρι συναντιούνται και μέσα στη σιωπή τους προσπαθούν να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν το αίσθημα της αγάπης. Μερικές φορές κάνουν λάθη, αλλά με κάθε τι σωστό, κάτι αλλάζει στο χώρο τους. H παράσταση είναι βασισμένη στις τεχνικές του τσίρκου, των θεατρικών κλόουν και του κουκλοθέατρου, ενώ η αρχική ιδέα προέκυψε από τα γνωστά σκιτσάκια της Kim Grove από τη Νέα Ζηλανδία.

Σύλληψη ιδέας, Σκηνοθεσία: Μαρία Βάρσου Σκηνικά – Κοστούμια: X-Saltibagos Μουσική επιμέλεια: Μαρία Βάρσου, Νίκος Γαρόζης Παίζουν: Μαρία Βάρσου, Νίκος Γαρόζης

SPECTRUM. Μια Παράσταση Improv

To «SPECTRUM» είναι μια αυτοσχεδιαστική παράσταση Improv Τheater.

Στο Ιmprov Theater όλο το έργο δημιουργείται επί σκηνής, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, σενάριο ή σκηνικά. Όλα γεννιούνται εκείνη τη στιγμή, μπροστά στα μάτια των θεατών –έπειτα από κάποια πρόταση ή έμπνευση που προέρχεται από το κοινό– και σβήνουν με το τέλος της παράστασης. Κάθε παράσταση είναι διαφορετική και παίζεται για μία και μόνο φορά.

Spectrum {noun}: /ˈspɛktrəm/ = φάσμα, οπτική

Oι διάφορες οπτικές στον καθημερινό διάλογο αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την Ομάδα μας, ώστε να δημιουργήσει το «SPECTRUM», ένα original format αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Theater. Σε κάθε παράσταση, οι χαρακτήρες συναντώνται επί σκηνής, έχοντας ως κοινή αφετηρία τη σχέση τους με τον «πρωταγωνιστή-κλειδί» της ιστορίας. Μέσα από τη δική τους ματιά, ξεδιπλώνεται μια κοινή πραγματικότητα, όπου κάθε εξέλιξη είναι πιθανή και κάθε αλήθεια βρίσκει τη θέση της…

1 ΠΡΙΣΜΑ, 5 ΑΛΗΘΕΙΕΣ, 1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ

*Η Ομάδα του SPECTRUM σχηματίστηκε το 2021. Μετρά στο ενεργητικό της επιτυχημένες παραστάσεις σε αθηναϊκά θέατρα, συμμετοχές σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ εξωτερικού, καθώς και μία τιμητική διάκριση.

Η Ομάδα: Σάντρα Δόμβρου // Θοδωρής Μαγκαβέτσος // Ακριβή Μπερδεμπέ // Φαίδων Πασσιάς // Αλέξανδρος Παπακώστας // Μαρία Ρηγοπούλου // Νικολέτα Τζηρίνη

Bob Marley: how reggae changed the world

Ο Τζαμαϊκανο-Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης με έδρα το Τορόντο, Duane Forrest, παρουσιάζει με μεγάλο ενθουσιασμό το συναρπαστικό μουσικό show “Bob Marley: Πώς η Reggae άλλαξε τον Κόσμο, ” στο Thessaloniki Fringe Festival.

Μετά τις διθυραμβικές κριτικές και την επιτυχία των εμφανίσεών του στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου, ο Duane αποτίει φόρο τιμής στον θρυλικό Bob Marley, φέρνοντας το show του για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Συνδυάζοντας τον προσωπικό του δεσμό με τις ρίζες της Τζαμαϊκανής κουλτούρας και τον βαθύ θαυμασμό για τη μουσική του Marley, ο Duane καλεί το κοινό σε ένα ταξίδι μέσα από την ιστορία, τις πολιτισμικές και πολιτικές επιρροές και τα αξέχαστα τραγούδια του superstar της reggae.

Δημιουργός: Duane Forrest Παραγωγός: John McGowan Πρωταγωνιστής: Duane Forrest

Μην χάσετε την άλλη παράσταση του Duane στο φεστιβάλ CLIMB

Elephant Walk

Το «Elephant Walk» είναι μια πειραματική παράσταση, που εξερευνά την έναρξη και την πορεία ενός θεραπευτικού ταξιδιού. Είναι μια τελετουργία με ρίζες στην αρχαιότητα. Ένα σύνολο ποιητικών πράξεων, που καλούν το κοινό να εμπλακεί περισσότερο μέσω των αισθήσεων και λιγότερο βάσει λογικών υπολογισμών, εστιάζοντας κυρίως στη δύναμη των συμβόλων.

«Τόσο πεπεισμένος για το ολοκληρωτικά ανθρώπινο, ο τυφλός που επιθυμεί να δει και που γνωρίζει ότι η νύχτα δεν έχει τέλος, είναι πάντα στον δρόμο». (από τον «Μύθο του Σίσυφου», Αλμπέρ Καμύ)

Polarities 01: Violet Performance (Μια βιολετί απόχρωση)

Πώς θα ένιωθες, αν έπρεπε να διαλέξεις, ανάμεσα στην αιώνια ψηφιακή ζωή και στην θνητότητα της φυσικής εμπειρίας και του υλικού σώματος;

Μια multimedia περφόρμανς, που κατευθύνει τον φακό σε έναν δυστοπικό κόσμο, όπου οι πλειοψηφία των ανθρώπων έχει εγκαταλείψει το φυσικό σώμα και τις ζωντανές αισθήσεις, για να ζήσει ως αιώνια ψηφιακή συνείδηση, μέσα σε μια τεράστια βάση δεδομένων, που προστατεύεται από πάνοπλα αυτόματα. Το κοινό εισέρχεται σε αυτόν τον κόσμο και συναντά τέσσερις ανθρώπους, που διατηρουν ακόμη την φυσική μορφή τους. Κάτι σαν είδος προς εξαφάνιση. Τέσσερις άνθρωποι σε μετάβαση, μια γάτα και ένα αυτόματο, που παράκουσε την εντολή για παύση λειτουργίας.

Βασισμένη στο διήγημα επιστημονικής φαντασίας του Γιάννη Στάγκου, δημοσιευμένο το 2007 στο περιοδικό 9 της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» με τον τίτλο «Μια Βιολετί Απόχρωση».

metaδραματικό

Μία αστική κολυμβήτρια ψάχνει τη θάλασσα/ μία γυναίκα αναζητά την ταυτότητά της σε έναν κόσμο αποσπασματικό, παράλογο, γελοίο. Μία χαμένη περφόρμανς metaδραματικού θεάτρου για όσ@ δεν ξέρουν τί ψάχνουν.

Το καλοκαίρι του 2018 η κολυμβήτρια φωτογραφίζεται για πρώτη φορά να ψάχνει τη θάλασσα, από τον Δημήτρη Νικολάου, σε ένα νεκροταφείο της Σερίφου. Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει πληθώρα φωτογραφικών καταγραφών του οδοιπορικού της. Στη συνέχεια και με αφορμή την πρώτη καραντίνα του 2020, η κολυμβήτρια γίνεται τρισδιάστατη και βιντεοσκοπείται να ψάχνει τη θάλασσα στο σπίτι της.

Το καλοκαίρι του 2022 η κολυμβήτρια κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο φεστιβάλ «Legs Performing Arts Festival» στην Αθήνα, ως μεγάλη πρωταγωνίστρια της μικρής παράστασης με τίτλο «μεταδραματικό», συνολικής διάρκειας 12 λεπτών. Η δεύτερη δημόσια εμφάνισή της πραγματοποιείται το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου στο φεστιβάλ «10th Handmade and Recycled Festival» του «Τεχνοχώρου Φάμπρικα» στην Αθήνα με την 20λεπτη εκδοχή του «μεταδραματικού». Εκεί, μοιράζεται το πρώτο βραβείο του φεστιβαλικού διαγωνισμού περφόρμανς με την Ίριδα Φουστέρη (και τη δική της 20λεπτη «(Α)utopia 2.2») και συνεχίζουν μαζί μια σύντομη και γλυκιά διαδρομή 10 παραστάσεων υπό τον τίτλο «Μαρτζινάλια | back to back soli». Λίγο μετά, μαζί με τον παραθεριστή ηχητικών τοπίων, μουσικό και εικαστικό, Στράτο Στεριανό, έψαξαν επανειλημμένα για τη θάλασσα στο αστικό τοπίο της Αθήνας. Δεν την βρήκαν.

Η κολυμβήτρια ακόμα την ψάχνει.

Η ολοκληρωμένη παράσταση θα παρουσιαστεί στις 17 & 19 Μαΐου στα Ελληνικά και στις 18 Μαΐου στα Αγγλικά.

Muttis Kinder – Concert

Το διάσημο φωνητικό τρίο «Muttis Kinder» εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μια συναυλία με κωμική διάθεση και ανάλαφρο χιούμορ. Οι διασκευές τους πάνω σε γνωστά τραγούδια ((Unchained Melody, Major Lazer, Wicked Game) φέρνουν στη σκηνή έναν κωμικό-μουσικοθεατρικό αέρα, γεμάτο ευρηματικότητα!

«Ένα νέο κύμα τελειότητας» Berliner Morgenpost

Γύρω από ένα μικρόφωνο, χωρίς μουσικά όργανα, οι τρεις φωνές των «Muttis Kinder» («Τα παιδιά της Μαμάς») συμπλέκονται, για να δημιουργήσουν ένα μείγμα τζαζ, ποπ και ροκ μουσικής, με κλασικές επιρρόες και παιγνιώδη διάθεση. Η Claudia Graue, ο Marcus Melzwig και ο Christopher Nell φτιάχνουν, με μοναδικό εργαλείο τις φωνές τους, μια ολόκληρη ορχήστα ή μια ροκ μπάντα, ενώ παράλληλα μεταμορφώνουν κάθε τραγούδι σε θεατρικό κωμικό νούμερο, που υπόσχεται μια διασκεδαστική μουσική βραδιά. Σε απόλυτη επικοινωνία στο παρόν της σκηνής ακροβατούν σε ένα μουσικό σκοινί, εκπλήσσοντας τόσο το κοινό, όσο και τον εαυτό τους και δημιουργώντας τελικά ένα απολαυστικό θέαμα και άκουσμα!

Βραβεία Winner Vokal.Total International A Cappella Competition Winner Freiburg Ladder Award Winner A Cappella Award Ulm

“Ειρήνη, του Αριστοφάνη” παράσταση κουκλοθεάτρου

Η ιστορία της «Ειρήνης» αρχίζει με έναν άνθρωπο που βαρέθηκε τον πόλεμο. Ο αμπελουργός, Τρυγαίος, θα τα βροντήξει όλα και με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, θα πετάξει ως τον Όλυμπο με ένα γιγάντιο σκαθάρι για να ζητήσει τον λόγο απ’ τους Θεούς. «Γιατί, δηλαδή, να λείπει η Ειρήνη από τον κόσμο»;

Οι εκπλήξεις και τα εμπόδια που θα συναντήσει θα βρουν λύση, μέσω της λαχτάρας του για ειρήνη, της αφοσίωσης του, αλλά και της συνεργασίας του με όλους αυτούς, που βαρέθηκαν τον πόλεμο, αλλά δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα.

Μια διασκεδαστική, διαδραστική παράσταση, όπου τα παιδιά συμμετέχουν και συναποφασίζουν την εξέλιξη της ιστορίας.

Εκτέλεση: Γκούζιας Θωμάς Σκηνικά και κούκλες: Γκούζιας Θωμάς – Ελένη Κάντα – Αναστασία Καραφύλλα Σκηνοθεσία: Ελένη Κάντα

Πώς λένε το κορίτσι που κρατά ένα μπαλόνι;

Βλέποντας συνεχώς ανθρώπους να τρέχουν, να προσπαθούν να προλάβουν, να ξεχνούν να ζήσουν, να ονειρευτούν, ανθρώπους που λησμονήσαν το παιδί μέσα τους, προέκυψε αυτή η παράσταση, στην οποία προσκαλούμε μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά, για να δουν και να θυμηθούν πώς λένε το κορίτσι, που κρατά ένα μπαλόνι.

Η υπόθεση Ένα αγόρι ψάχνει ένα κορίτσι που κρατά… ένα κόκκινο μπαλόνι. Μα το κορίτσι όλο έρχεται και χάνεται. Στη στάση ενός λεωφορείου πρέπει να την πρωτοσυνάντησε, μα ούτε το όνομά της δεν πρόλαβε να μάθει. Πού να βρίσκεται το κορίτσι που χόρεψαν μαζί κάτω από τη βροχή; Σε ένα πάρκο; Σε μία παρέλαση; Μπροστά από κάποιο βιβλίο; Το αγόρι την ψάχνει παντού, μπροστά από ψηλά κτίρια, μα και στενά δρομάκια και αναρωτιέται μήπως κάποιος την έχει δει. Μα κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί. Εσύ; Μήπως εσύ την έχεις δει; Ίσως κάπου να την έχεις συναντήσει;

Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής, μ’ ένα πρωτότυπο σκηνικό που ίσως θυμίζει το σκίτσο ενός μικρού παιδιού, παρέα με το χαρακτηριστικό κόκκινο μπαλόνι, χορεύουν, τραγουδούν και μιλούν για την παιδικότητα, την ελευθερία, την ανιδιοτελή αγάπη και το κυνήγι της ευτυχίας.

Amelia Jane Hunter: Exquisite Pervert

Υπέροχα: (επίρρημα) εξαιρετικά καλά, προσφέροντας έντονη χαρά Διαστρέφω: (ρήμα) διαφθείρω ή παραμορφώνω την αρχική πορεία ή κατάσταση κάποιου

Χαρτογραφώντας τα περιθώρια της ελευθερίας και τις ασταμάτητες περιπέτειες μιας πενηντάχρονης που αναζητά μετά μανίας τον τέλειο φωτισμό, αλλά και την τέλεια σως για τα λουκάνικα, το «Exquisite Pervert» είναι μια κωμική παράσταση καμπαρέ, που αντλεί έμπνευση από τα υπόγεια του Βερολίνου, τις ομορφιές της Βαρκελώνης και την επιδίωξη μιας γυναίκας να ξαναζωντανέψει την αγάπη μέσα της.

Παρενοχλητής: (ουσιαστικό) ένα άτομο του οποίου η σεξουαλική συμπεριφορά θεωρείται ως ανώμαλη ή αποκλίνουσα από τα κοινωνικά πρότυπα.

Διοργανώτρια του “Soho House Comedy” σε Βερολίνο και Βαρκελώνη, πρώην οδηγός πεζοπορίας, η Amelia Jane Hunter επιστρέφει στη σκηνή με μια παράσταση για την χαρά που προσφέρουν η διαφθορά, το kink, η καλοσύνη και η συμπόνοια.

«Η αντισυμβατικότητα ως άθλος, μια εκκωφαντική κραυγή για το θάρρος της αυθεντικότητας και την ανατροπή των συμβάσεων» – Chortle, 2023

Βραβευμένη με τα Melbourne International Comedy Festival Award, Sydney Comedy Festival Directors Prize και Edinburgh Fringe Total Theatre Award.

«Ακατέργαστη, ξεδιάντροπη, εντελώς αμετανόητη και συναρπαστική» – UK Comedy

Loukoum

Μια Παράσταση Θεατρικού Clown

Δημιουργία και Ερμηνεία : Antidotes Clowns Σκηνοθεσία : Gözde Atalay

Μια διαδραστική παράσταση θεατρικού clown, που βασίζεται σε συγκεκριμένα νούμερα και ταυτόχρονα στον αυτοσχεδιασμό. Στόχος είναι η ειλικρινής σύνδεση με το κοινό, το οποίο, ουσιαστικά, σκηνοθετεί την παράσταση.

Numero 1 : Life is a mystery -Zoumbi Numero 2 : Concerto Por favor – Roula Numero 3 : About Love – Thanasis Numero 4 : Kama sutra – Rukutu Numero 5: Unbalanced Diving – Poupou Numero 5 : Fam Fatales – Ouei & Thanasis

Οι Antidotes είναι μια ομάδα Θεατρικού Clown, που ζει και δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα. Το δυνατό τους σημείο είναι οι αλλεπάλληλες αποτυχίες, όπως κάθε γνήσιου clown, και η αναζήτηση του αντίδοτου σε αυτές. Το 2018 συναντήθηκαν για πρώτη φορά και ξεκίνησαν το ταξίδι τους, με σεμινάρια της Gozde Atalay & του Παναγιώτη Κοκκόρη.

Zoumbi: Ξένια Καλαβρέζου Roula: Θωμάς Γκούζιας Thanasis : Νάνσυ Μωυσίδου Rukutu : Αλέκος Χρήστου Ouei : Ελένη Κάντα Poupou: Emmanuel Braun

PROJECT: GIRLS

Girl-math: Ξυπνάω. Καθαρίζω το πρόσωπό μου, θέλω να τα καταφέρει. Περίεργη η ανάγκη να ξεχειλωθώ. Όνειρα μεγάλα. Βάζω serum, είναι σημαντικό να μην μετατοπιστεί από τις περιοχές που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Δεν πιστέψαμε σε τίποτα. Απλώνω το moisturiser. Οι ρουτίνες βοηθούν. Απλώνω την eye cream στο λεπτό και ευαίσθητο δέρμα. Θα έπρεπε να έχεις γεννηθεί σε άλλη εποχή. Μην σκέφτεσαι. Απομακρύνω την πρόωρη γήρανση. Κολλάνε πάνω μου στο λεωφορείο, ενώ προσπαθώ να διώξω το πρήξιμο στα ζυγωματικά, τον σεξισμό και το πόδι της χήνας. Δεν πονάς εσύ; Η επόμενη ημέρα θα ‘ναι αφιερωμένη στην ανάρρωση από το hangover και την ομαλή επανένταξη στην κανονικότητα της γενιάς του tik-tok.

Στο “project: girls” οι performers μοιράζονται τις σκέψεις τους, χρησιμοποιώντας τα σώματά τους, αλλά και τις ηχογραφημένες φωνές τους, ελπίζοντας πως θα βρεθεί μία σύνδεση με τις ζωές των υπόλοιπων κατοίκων αυτής της πόλης. Το κοινό παρακολουθεί την πορεία αυτών των σκέψεων, η οποία διαρκεί όσο ένα θεατρικό 24ωρο, δηλαδή περίπου 60 πραγματικά λεπτά. Τα πέντε κορίτσια χορεύουν επί σκηνής σε ρυθμούς κλασικούς, jazz, reggaeton, techno, τσιφτετέλι κ.α. Τι μπορεί να σκέφτεται μια κάτοικος της Θεσσαλονίκης από τη στιγμή που ξυπνά, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, προτού πέσει για ύπνο;

Stand Up Comedy Mix @Γιαπί

Stand Up Comedy Line -Up Show Μια απίστευτη νύχτα γέλιου! Με τους: Γιώργο Καραμανλή, Μιχάλη Πρέκα, Δημήτρη Μπότσας, Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο & Καλεσμένοι-έκπληξη

Ετοιμαστείτε να παρακολουθήσετε μια σειρά από διαφορετικούς κωμικούς, καθένας από τους οποίους φέρνει το μοναδικό του στυλ στη σκηνή σε ένα απολαυστικό, κωμικό θαύμα, που δεν πρέπει να χάσετε!

Μια παράσταση stand-up comedy, κατάλληλη για όλ@. με πρωτότυπα αστεία, παρατηρήσεις της καθημερινότητας, προσωπικές ιστορίες, αυτοσχεδιασμό και γέλιο, γέλιο, γέλιο!

Σημείωση: Δεν προσβάλλουμε κανέν@ και δεν γελάμε εις βάρος του κοινού.

Performance Karaoke Tutorials

Το Performance Karaoke Tutorials συνδυάζει το Fluxus με το Dada, τον φουτουρισμό και τις άναρχες βραδιές των καμπαρέ, με την τηλεοπτική αισθητική των ’60s, τις εκπομπές με ζωντανό κοινό και την ιδρωμένη εξτραβαγκάντζα της Zumba, τη ζωντανή διαδικτυακή θέαση και το VJing.

Μια αλλοπρόσαλλη ιστορία της περφόρμανς (performance art) ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των θεατών, που καθοδηγούνται και ενίοτε παραπλανώνται από έναν οικοδεσπότη. Σημαντικές performances με ελάχιστο ή περισσότερο διασωσμένο αρχειακό υλικό, γίνονται το υλικό αυτής της βραδιάς karaoke, που οι performers χτίζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, ενίοτε ταυτόχρονα ή ακόμα και διακόπτοντας ο ένας τον άλλον.

Πώς αποδομείται και ανακατασκευάζεται η ιστορία της performance στο παρόν; Στον σκηνικό χώρο, εικόνες, βίντεο ή παρτιτούρες προβάλλονται στην οθόνη του καραόκε.

Μια performance που συμβαίνει σε δημόσιο χώρο προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο, μέχρι που το δημόσιο και το ιδιωτικό ταυτίζονται. Οι performers μεταπηδούν από τη μία performance στην άλλη, εγκαταλείπουν τη σκηνή και επιστρέφουν. Ο οικοδεσπότης, κάτι ανάμεσα σε τηλεοπτικό παρουσιαστή και γυμναστή, καθοδηγεί το κοινό και ενθαρρύνει τους performers. Η ευζωία και η φιλολογία του «γίνε-το-καλύτερο-που-μπορείς-να-είσαι» διακωμωδούνται με ντανταϊστική διάθεση ως η νέα θρησκεία. Μια επιμορφωτική εμπειρία, που μέσα σε μια ώρα μας δίνει μια αίσθηση της ιστορίας της performance με σαρκασμό και ανάλαφρη διάθεση.

Argalios

Οι «Argalios» είναι ένα μουσικό σχήμα που αντλεί έμπνευση από τις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου, με έμφαση στην ελληνική δημοτική, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ήχου, με ξεχωριστό ύφος και έμφαση στον αυτοσχεδιασμό. Πώς συνυπάρχουν στον ίδιο χορό ο Rachmaninoff, ο Bill Evans και οι Χαλκιάδες;

Αν και τρίο, οι Αλέξανδρος Ιωσηφίδης (πιάνο/ενορχήστρωση), Όλγα Αλεξίου (νταούλι, φωνή, κρουστά) και Ζωή Μάντζου (φωνή, κρουστά) χτίζουν έναν ήχο πυκνό και ευέλικτο, με επιρροές από τζαζ, κλασσική και ψυχεδέλεια, όλες υφασμένες στο αρχαίο groove της δημοτικής μουσικής. Τα αέρινα φωνητικά συνδυάζονται με τον γήινο ήχο του νταουλιού και το παιχνίδισμα των διάφορων κρουστών (νταρμπούκα, ντέφι, κρόταλα κ.α.), ενώ το πιάνο χτίζει ιδιαίτερες αρμονίες, σε ένα ταξίδι έκφρασης, με στόχο το ανθρώπινο συναίσθημα: από έναν εύθυμο καρσιλαμά σε ένα ηπειρώτικο μοιρολόϊ, από ένα ποντιακό διπάτ σε ένα περσικό τραγούδι αγάπης, κάθε συναυλία των «Argalios» καλύπτει ένα φάσμα από το γέλιο ως το κλάμα, όπως μόνο σ’ ένα αυθεντικό πανηγύρι μπορεί να συμβεί.

Μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει τρία EP και ένα single. Το νέο τους EP «INVITE Live Studio Session» κυκλοφόρησε τον χειμώνα του 2023 και πρόκειται για μια ζωντανή στουντιακή ηχογράφηση, σε συνεργασία με προσκεκλημένους σολίστ.

Ήρθε η ώρα του Καραμανλή (ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΟΝ) – Stand Up Comedy

Γάτες, διακοπές, περίεργα ραντεβού, άγχος, μοναξιά, ψυχαναγκασμοί, νεύρα, άκυρες έρευνες… Ο Γιώργος Καραμανλής μας καλωσορίζει στον ανατρεπτικό του κόσμο με έναν stand-up comedy μονόλογο.

Έχει διαλέξει τα καλύτερα αστεία του! Είναι μπαρουτοκαπνισμένα και κοσμο-γυρισμένα σε όλη την Ελλάδα, σε μπαρ, θέατρα, αυλές, ταράτσες, υπόγεια, μεζεδοπωλεία, φεστιβάλ, κάμπινγκ. Ήρθε η ώρα να τα απολαύσετε κι εσείς!

Μία παράσταση stand-up comedy για όλες τις ηλικίες, με όλο το χιούμορ που απαιτεί η παρατήρηση της καθημερινότητας, με προσωπικές ιστορίες, αυτοσχεδιασμούς και τρελό, τρελό κέφι. Ξεχωριστοί καλεσμένοι και opening acts συνοδεύουν τον Γιώργο και ενώνουν τις δυνάμεις τους μια νύχτα γεμάτη γέλιο.

Σημείωση: Δεν προσβάλλουμε κανέν@ και δεν γελάμε εις βάρος του κοινού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα