Βράδυ Πέμπτης με «Δον Κάρλος», βιβλίο και «Στέγες του Παρισιού»

Από την παράσταση «Προσδοκώ» και «Homo Hapticus», έως μια βιβλιοπαρουσίαση στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και ένα σημαντικό σεμινάριο ψυχολογίας

Parallaxi
βράδυ-πέμπτης-με-δον-κάρλος-βιβλίο-κ-533498
Parallaxi

Η σημερινή πολιτιστική ατζέντα είναι πλούσια και απευθύνεται σε όλα τα γούστα και τις ηλικίες.

Θεατρικές παραστάσεις που αγαπήσαμε και άλλες που σηκώνουν αυλαία, μια παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Θυμικού Εκδορές», ένα σημαντικό σεμινάριο ψυχολογίας και μια αγαπημένη εικαστική έκθεση με θέμα «Οι στέγες του Παρισιού», είναι μερικά από όσα μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμά σου, απόψε το βράδυ.

«Δον Κάρλος» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Τι βαραίνει την καρδιά του Δον Κάρλος και αποφεύγει τον πατέρα του Βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας; Ποιο είναι αυτό το μυστικό που τα άγρυπνα μάτια της Αυλής δυσκολεύονται να αποκαλύψουν;

Κάτω από τη φοβερή εξουσία του βασιλιά και τη δύναμη της Ιεράς Εξέτασης, στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο νεανικός ιδεαλισμός, ο έρωτας, η ευαισθησία, η ανάγκη για αλλαγή, για δράση και για ζωή ασφυκτιούν μέσα στην καρδιά του Δον Κάρλος, που ανήμπορος να διαχειριστεί τα πάθη του, εναποθέτει τις ελπίδες του στον αδελφικό του φίλο Μαρκήσιο Πόζα. Η ισχυρή θέληση του Πόζα, οι ανανεωτικές του ιδέες, η πίστη και η αφοσίωσή του στον Δον Κάρλος, τον οδηγούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κρατική τρομοκρατία του μονάρχη.

Ο Δον Κάρλος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1787 και έχει ως αφετηρία ένα γαλλικό ρομαντικό μυθιστόρημα του 17ου αιώνα.

Πέμπτη 21/11, στις 20:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«Οι Σκέτοι» | Θέατρο Αυλαία

Δύο – άγνωστοι μεταξύ τους – δολοφόνοι της συμφοράς, συναντιόνται τυχαία σ’ ένα γιαπί. Είναι…ΣΚΕΤΟΙ. Δεν έχουν όπλα μαζί τους. Τα έχουν παραγγείλει και τα περιμένουν…με κούριερ! Στόχος τους το πλούσιο ζευγάρι που ζει στην απέναντι έπαυλη. Τον ένα τον έχει πληρώσει ο σύζυγος να σκοτώσει την γυναίκα του, τον άλλο τον έχει πληρώσει η σύζυγος να σκοτώσει τον άντρα της. Περιμένοντας τα εργαλεία της δουλειάς τους αλλά και τα υποψήφια θύματά τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον πραγματικό τους καθρέφτη που, για τον καθένα, είναι ο άλλος.

Και ο άλλος είναι αμείλικτος.

Ο συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχαήλ Άνθης, συναντάει τον εξαιρετικό ηθοποιό και μουσικό Γιώργο Χατζή σε μία ανατρεπτική, μαύρη κωμωδία-μιούζικαλ τσέπης πάνω στο φαίνεσθαι και το είναι.

Οι δυο τους γελάνε, κλαίνε, αστεΐζονται, τραγουδάνε, χορεύουν, τρώνε, χωνεύουν, παίζουν, ερωτεύονται, αυτοσχεδιάζουν, μέχρι την τελική ανατροπή που θα τους δείξει πως, όταν δεν αντέχουμε αυτό που είμαστε, δεν είμαστε ούτε αυτό που θέλουμε να φαινόμαστε.

Πέμπτη 21/11, στις 21:00 | Θέατρο Αυλαία

«Ρασκόλνικωφ» | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Η Αγγελική περνά από τον κακοποιητή πατέρα στον κακοποιητή σύζυγο, η Ευδοκία καταπιέζεται και καταπιέζει, η Φοίβη φοβάται πλέον να κυκλοφορεί μόνη, η Ελευθερία προσπαθεί να διαχειριστεί τα έμφυλα στερεότυπα, ο Άλκης γίνεται θύμα οπαδικής βίας και δολοφονείται. Δύο θύτες που βρίσκονται στη φυλακή, αποκαλύπτοντας τους λόγους που τους οδήγησαν εκεί, διαπραγματευόμενοι το ζήτημα της μετάνοιας.

Υπάρχουν ποτέ αρκετοί λόγοι για να εγκληματίσει κάποιος; Ιστορίες που δομούνται μέσα σε έναν χώρο που συνεχώς ανακατασκευάζεται. Ιστορίες που αφηγούνται πρόσωπα που φαίνονται για πρόσωπα που δεν φαίνονται. Μια εναλλαγή σκηνών που σχηματίζουν μια μεγαλύτερη εικόνα – καθώς τίποτα δεν βρίσκεται ξέχωρα από κάτι άλλο.

Εφτά πρόσωπα καλούνται να μιλήσουν για τη βία, έτσι όπως τη βίωσε καθένα ξεχωριστά και έτσι όπως επηρεάστηκε καθένα ξεχωριστά.

Η παράσταση Ρασκόλνικωφ είναι καλλιτεχνική δράση μιας ομάδας φοιτητών του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Αποτελεί δραματουργική επεξεργασία μιας σειράς κειμένων του Γιώργου Τριανταφύλλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καζάκου και δραματουργία Μαρίας Πάνου.

Πέμπτη 21/11, στις 19:30 | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

«Προσδοκώ» | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το «Προσδοκώ», είναι ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία, ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα, αλλά και για την Ιστορία.

Πρόκειται για ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Οι νεκροί καταλαμβάνουν πολύ χώρο και οι ζωντανοί εκδικούνται συρρικνώνοντας τις ιστορικές μνήμες σε ξέφτια από παλιές ρεκλάμες και απόηχους συνθημάτων.

Οι μνημειώδεις φιγούρες της μεταπολίτευσης, αποκαθηλώνονται και αποσυνδέονται από την ουσία της πράξης τους. Ο θρήνος αναδύεται από τον κλαυσίγελο, το πολιτικό αποκτά καινούργιο νόημα καθώς συνδέεται με την καθημερινή αίσθηση της απώλειας, που συνεχώς γιγαντώνεται.

Σε αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στα ξέφτια της μνήμης και τον θρήνο πάνω από το κενό, που δημιουργεί η απώλεια, ποιος θα βγει νικητής;

Πέμπτη 21/11,  στις 21:00  | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«Homo Hapticus» | Μικρή Σκηνή

Η πρώτη παραγωγή του κουκλοθέατρου Μαρμίτα για ενήλικο κοινό, επιχειρεί μέσα από την πολυδιάστατη τέχνη του κουκλοθεάτρου να δημιουργήσει μια ποιητική οπτική που εξερευνά το ανθρώπινο σώμα και την απτικότητα σαν καμβά πάνω στον οποίο γράφεται η ιστορία μιάς ζωής και ενός αιώνα.

Αξιοποιώντας τα δραματουργικά εργαλεία της εμψύχωσης, της κούκλας, της φιγούρας, της σκιάς, της μάσκας και του σωματικού θεάτρου η παράσταση σας προσκαλεί να γνωρίσετε το σύγχρονο κουκλοθέατρο για ενήλικες. Ξεκινώντας από το 1937 και με πλαίσιο αναφοράς το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη “Επιφάνια,1937 “ ακολουθεί την ιστορία μιας γυναίκας και ενός αιώνα για να φτάσει μέχρι το κοντινό μέλλον, στο 2037.

Μέσα από την σκηνική γλώσσα του ποιητικού θεάτρου και χωρίς λόγια δημιουργούμε μικρές σκηνικές τελετουργίες με κεντρική θεματική την ζωή που κρατήθηκε στην διάρκεια ενός αιώνα.

Πέμπτη 21/11, στις 21:00 | Μικρή Σκηνή

«Στην υγειά του μακαρίτη» | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

Το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας και Χορού του Δήμου Καλαμαριάς υπόσχεται 8 μοναδικές παραστάσεις και γέλιο μέχρι δακρύων… στους θεατρόφιλους της Καλαμαριάς αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει την κωμωδία «Στην υγειά του μακαρίτη» της Μαρίας Κίτρα σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Σαπάτρα.

Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής», στην ανατολική Θεσσαλονίκη,  η θεατρική ομάδα ανεβάζει τη γνωστή θεατρική κωμωδία για φιλανθρωπικό σκοπό, στηρίζοντας το Παιδικό Χωριό ΣΟΣ Πλαγιαρίου.

Στο έργο τέσσερις αδελφές και οι κόρες τους, ειδοποιήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο της κ. Άννας Γούλας, ότι ο αδελφός τους που έφυγε στην Αμερική, πέθανε και τις αφήνει γενικές κληρονόμους και ότι πρέπει να παρευρεθούν στο άνοιγμα της διαθήκης του.

Και εδώ ξεκινούν τα ευτράπελα.. Αλλά και το «αιώνιο ερώτημα»: τι είναι σημαντικό στη ζωή μας η αγάπη ή το χρήμα!

Πέμπτη 21/11, στις 21:00 | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»

Παρουσίαση βιβλίου: «Θυμικού εκδορές» | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Θυμικού Εκδορές», ένα έργο που μας οδηγεί σε ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα από τον καμβά της ψυχής. Μέσα από πλούσιες εικόνες και βαθιά νοήματα, κάθε ποίημα αποκαλύπτει τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, από την απέραντη χαρά έως το βαθύτερο πένθος, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27 & Αλ. Σβώλου) που θα γεμίσει από λόγια, συναισθήματα και τέχνη, την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024 στις 18:00. Παρουσιάζουν οι: •    Ελένη Σακκά, κριτικός και ποιήτρια •    Γιώργης Σαράτσης, ποιητής και ραδιοφωνικός παραγωγός Διαβάζουν οι: •    Χρυσάνθη Ινάχογλου •    Μερόπη Κόπτση Συμμετέχουν οι: •    Γεωργία Βεληβασάκη •    Αντρέας Ζιάκας

Η ποιητική συλλογή “Θυμικού Εκδορές” είναι ένας φάρος φωτός για όσους αναζητούν έμπνευση και κατανόηση μέσα από την τέχνη των λέξεων. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί το βαθύτερο νόημα της ζωής και της τέχνης σε μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση.

Πέμπτη 21/11, στις 18:00 | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Σεμινάριο ψυχολογίας με τίτλο: «Κριτική σκέψη, ψυχολογία και επιστημονικός εγγραμματισμός» | Αίθουσα Εκδηλώσεων Φ.Α.Α.Θ

Μπορούν τα άστρα να προβλέψουν το μέλλον; Τα όνειρα; Δουλεύει η ομοιοπαθητική; Ο βελονισμός; Η ρεφλεξολογία; Είναι θεραπευτική η Αλόη; Τα ανθοϊάματα; Είναι χαζές οι ξανθιές; Κάθε φορά που πλένω το αμάξι μου βρέχει. Μόλις τώρα σε σκεφτόμουνα και πήρες τηλέφωνο! Αν δεις μαύρη γάτα…

Τι να πρωτο-πιστέψω; Γιατί πιστεύουμε σε παράξενα πράγματα; Πού μπορώ να βρω έγκυρες απαντήσεις; Πώς μπορώ να διακρίνω μεταξύ του έγκυρου και του ψευδούς ή του αληθοφανούς; Τι είναι η επιστημονική μέθοδος και ποιοι οι κίνδυνοι των ψευδο-επιστημών; Πώς αναπτύσσεται η κριτική σκέψη;

Πέμπτη 21/11, στις 19:00 | Αίθουσα εκδηλώσεων Φ.Α.Α.Θ.

Visual Arts International Festival | Διάφοροι Χώροι

Το VAIF είναι φεστιβάλ αφιερωμένο στην ανάδειξη και προώθηση των οπτικών τεχνών, εστιάζοντας στη φωτογραφία, τη γραφιστική και το βίντεο. Πραγματοποείται στη Θεσσαλονίκη κάθε Νοέμβριο, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης από όλο τον κόσμο.

Οι δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις καλλιτεχνών, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι χώροι που φιλοξενούν το Visual Arts International Festival (VAIF 2024) και τις δράσεις του (εκθέσεις και προβολές)είναι:

–esp+ gallery: Ναυμαχίας Έλλης 5, Λαδάδικα –Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ: Τσιμισκή 11 – Κτήριο Κ3 και Φουαγιέ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 26ης Οκτωβρίου 62 –ΥΔΡΟ: Ναυάρχου Κουντουριώτου 11 –Ορατός: Στρ. Σφέτσου 2

Δευτέρα 18/11 έως Παρασκευή 22/11, από τις 10:00 έως τις 18:00 | Διάφοροι Χώροι

Έκθεση ζωγραφικής: «Οι στέγες του Παρισιού» | Γαλλικό Ινστιούτο

Σε αυτή την ατομική του έκθεση, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος επικεντρώνεται, όπως πάντα, στη μελέτη του φωτός, το οποίο μεταβάλλεται δημιουργώντας χρωματικές σχέσεις, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και της νύχτας ή την εποχή.

Πρόκειται για έργα με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα καθώς ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει από το ατελιέ του ενώ το παράθυρό του λειτουργεί ως το όριο που διαχωρίζει τον ιδιωτικό από τον δημόσιο χώρο.

Ο Εδουάρδος Σακαγιάν, Έλληνας αρμενικής καταγωγής, έχοντας μοιράσει τη ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καλλιτέχνη στη ζωή του οποίου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η γαλλοφωνία. Ζώντας και εκθέτοντας τακτικά στη Γαλλία, το έργο του αντικατοπτρίζει έναν διαρκή διάλογο μεταξύ των πολυπολιτισμικών του ριζών και της σύνδεσής του με τον γαλλόφωνο κόσμο.

Πέμπτη 21/11, από τις 18:00 έως τις 21:00  | Γαλλικό Ινστιτούτο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα