Βράδυ Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη με «Fame», «Πλήρη Ντάξει» και εκθέσεις
Από την παράσταση «Monaolis/καρδιά σε τέσσερις χορδές», έως την έκθεση «We are all made of stars»
Απόψε, η πόλη επιφυλάσσει σημαντική πολιτιστικά δρώμενα, από τη μια άκρη της έως την άλλη και προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς σε μια πολιτιστική “ανάσα”, στη μέση της εβδομάδας.
Θεατρικές παραστάσεις που θα σε κρατήσουν καθηλωμένο στη θέση σου, ένα μουσικό ταξίδι με τους «Πλήρη Ντάξει», αλλά και σημαντικές εκθέσεις, είναι μερικά από όσα θα μπορέσεις να βάλεις στο πρόγραμμά σου, για ένα ενδιαφέρον βράδυ Τετάρτης.
«Fame-The Musical» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το Fame, το φαντασμαγορικό μιούζικαλ που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ένα εξαιρετικό cast απευθείας από το Λονδίνο!
Μια ομάδα υπερταλαντούχων ηθοποιών, χορευτών, τραγουδιστών και μουσικών, έρχονται για να μας ξεσηκώσουν με το ταλέντο και την ενέργεια τους, στο επίπεδο που τα musical αξίζει να παρουσιάζονται στη χώρα μας.
Βασισμένο στην ιστορική ταινία του 1980, που σημάδεψε την pop κουλτούρα της εποχής, το Fame ακολουθεί τις ζωές, τις φιλοδοξίες, τους έρωτες, και τα όνειρα των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης, όσο αυτοί αγωνίζονται να τα καταφέρουν στο δύσκολο χώρο της βιομηχανίας τους θεάματος.
Η παράσταση – θρύλος του Ντέιβιντ Ντε Σίλβα έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ υπήρξε υποψήφια για τρία βραβεία Λόρενς Ολίβιε στην Αγγλία.
Είναι βασισμένη στην κλασική κινηματογραφική ταινία του 1980, που κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, έγινε σήριαλ, αλλά και κινηματογραφικό ριμέικ 30 χρόνια μετά, φέρνοντας ξανά το FAME στην καρδιά της νεότερης γενιάς.
Τετάρτη 08/01, στις 20:00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
«Βίρα τις άγκυρες» | Βασιλικό Θέατρο
Το έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέρη Πελτέκη, είναι μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση, η οποία κέρδισε το στοίχημα, όπου παρουσιάστηκε.
Μια φαντασμαγορική, λαμπερή παράσταση που ψυχαγωγεί, σατιρίζει και, κυρίως, ταξιδεύει το κοινό, με ένα δυνατό σύνολο από σπουδαίους συντελεστές και ταλαντούχους, ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης Ενορχηστρώσεις και ηχητική επεξεργασία μουσικού υλικού: Γιώργος Ανδρέου Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας Video Art: Βαλλεντίνα Κόπτη Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή Βοηθός σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Δανάη Πανά Συνεργάτης ενορχηστρωτή: Στέργιος Γαργάλας Βοηθοί χορογράφου: Στέλλα Εμίνογλου, Αναστασία Κελέση Οργάνωση παραγωγής: Ευα Κουμανδράκη Φωτογραφίες: Mike Rafail | That long black cloud
ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):
Μαίρη Ανδρέου, Νίκος Βατικιώτης, Άννα Ευθυμίου, Παντελής Καναράκης, Νίκος Καπέλιος, Αγγελική Κιντώνη, Φαίη Κοκκινοπούλου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Τατιάνα Μελίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χριστίνα Μπακαστάθη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Σπύρος Σαραφιανός, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Σιακάρας, Γεράσιμος Σοφιανός, Νίκος Τσολερίδης, Θάνος Φερετζέλης.
Έκτακτη αντικατάσταση: Μαριάννα Αβραμάκη, Μομώ Βλάχου, Θανάσης Δισλής, Ελευθερία Τέτουλα Χορεύει επί σκηνής η Στέλλα Εμίνογλου Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Γκαγκαβούζης, Μαριάνθη Θέμελη, Ορφέας Κάνουρας, Παναγιώτης Μπάρλας, Αλέκος Παπαδόπουλος, Ζωγράφος Σταυρίδης. Φιγκυράν: Φιλαρέτη Πεντούση, Κωνσταντίνος Πόποβιτς, Θωμάς Τάκαλος
Τετάρτη 08/01, στις 18:30 | Βασιλικό Θέατρο
«Δον Κάρλος» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Τι βαραίνει την καρδιά του Δον Κάρλος και αποφεύγει τον πατέρα του Βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας; Ποιο είναι αυτό το μυστικό που τα άγρυπνα μάτια της Αυλής δυσκολεύονται να αποκαλύψουν;
Κάτω από τη φοβερή εξουσία του βασιλιά και τη δύναμη της Ιεράς Εξέτασης, στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο νεανικός ιδεαλισμός, ο έρωτας, η ευαισθησία, η ανάγκη για αλλαγή, για δράση και για ζωή ασφυκτιούν μέσα στην καρδιά του Δον Κάρλος, που ανήμπορος να διαχειριστεί τα πάθη του, εναποθέτει τις ελπίδες του στον αδελφικό του φίλο Μαρκήσιο Πόζα.
Η ισχυρή θέληση του Πόζα, οι ανανεωτικές του ιδέες, η πίστη και η αφοσίωσή του στον Δον Κάρλος, τον οδηγούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κρατική τρομοκρατία του μονάρχη.
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Διασκευή – Δραματουργική & Σκηνική επεξεργασία μετάφρασης – Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, Σκηνικά: Nίκη Ψυγογιού, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Μουσική: Φώτης Σιώτας, Κίνηση – Χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου, Βίντεο Design: Παντελής Μάκκας, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Α΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Παπανικάνδρου, Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Κίτσιου, Γ’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Δούκας Μεντίνα-Σιντόνια), Λουκία Βασιλείου (Βασίλισσα Ελισάβετ), Ζωή Ευθυμίου – Θεοφανώ Τζαλαβρά (Πριγκίπισσα Έμπολι, σε διπλή διανομή), Στέλιος Καλαϊτζής (Κόμης Λέρμα), Γιώργος Κολοβός (Μαρκήσιος Πόζα), Θάνος Κοντογιώργης (Ντομίνγκο), Βασίλης Μπεσίρης (Δούκας Φέρια), Μπέττυ Νικολέση (Μαρκησία Μοντεκάρ), Κώστας Σαντάς (Μέγας Ιεροεξεταστής), Δημήτρης Τσιλινίκος (Δούκας Άλμπα), Χάρης Φραγκούλης (Δον Κάρλος, Διάδοχος του θρόνου), Ελίζα Χαραλαμπογιάννη (Λουίς Μερκάδο, ακόλουθος της Βασίλισσας), Γιάννης Χαρίσης (Φίλιππος Β΄)
Τετάρτη 08/01, στις 19:00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Manolis/καρδιά σε τέσσερις χορδές» | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός
Ένα έργο που σκάβει βαθιά στην ψυχή του μεγαλοφυούς και πρωτοπόρου μουσικού, συνθέτη και περφόρμερ και επικοινωνεί απευθείας με την καρδιά του ερωτευμένου, του προδομένου, του παρατημένου ή μελαγχολικού ακροατή, γιατρεύοντάς την από τον πόνο της ανθρώπινης κατάστασης.
Πάνω σε ένα μαγικό πάλκο, μέσα σε έναν κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, ο Μανώλης Χιώτης και τα κοντινά στη ζωή του πρόσωπα, μιλούν σε πρώτο ενικό. Εξομολογούνται. Όχι φήμες. Όχι ψευδείς ιστορίες. Εξομολογούνται τον πυρήνα του ήθους και του σύμπαντος που αποτέλεσε ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης. Έναν πυρήνα σημαδεμένο από την απώλεια, τον πόνο, τον φθόνο, τη σκληρή δουλειά, αλλά και την επιτυχία, την αναγνώριση, την έμπνευση, τον έρωτα, την τόλμη, την πρωτοπορία, την τιμιότητα και την ανθρωπιά.
Τετάρτη 08/01, στις 19:00 | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός
«Πλήρη Ντάξει trio» Live | Igglis
Το τρίο Πορφυράκης, Τσικουρίδης, Παππάς συνεχίζει τις εμφανίσεις στο Ίγγλις και παρουσιάζει ρεμπέτικα του μεσοπολέμου και τραγούδια της δισκογραφίας των «πλήρη ντάξει».
Τετάρτη 08/01, στις 21:00 | Igglis
Έκθεση «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου» | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση Ναυτικών χαρτών, του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Παρασκευά Σαββαΐδη, με τίτλο: «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου».
Η έκθεση χαρτών αναφέρεται στις προσπάθειες και τις περιπέτειες των Βρετανών υδρογράφων, για να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν ακτές, νησιά και λιμάνια, για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα νερά της Μεσογείου συγκέντρωναν διαχρονικά το ενδιαφέρον πολλών κρατών και λαών σε ένα μεταβαλλόμενο ιστορικό περιβάλλον πολέμων, παιχνιδιών εξουσίας και ανταγωνισμών για το εμπόριο, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Για την επικράτηση των επιδιώξεων της Μεγάλης Βρετανίας, τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία της που διέπλεαν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος χρειάζονταν αξιόπιστους ναυτικούς χάρτες, για να πλοηγηθούν στις θαλάσσιες διαδρομές και να βρουν ασφαλή αγκυροβόλια και λιμάνια.
Αυτό το έργο έφεραν σε πέρας οι Βρετανοί υδρογράφοι σε διάστημα περίπου εξήντα χρόνων (1810-1870). Καπετάνιοι και ναυτικοί σε υδρογραφικά σκάφη ερεύνησαν και χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (τότε ονομαζόταν και Ελληνικό Αρχιπέλαγος), τις ακτές της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Κρήτης και της Κύπρου.
Τετάρτη 08/01, από τις 09:00 έως τις 20:00 | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Αίθουσα Α. Χαΐτογλου
«Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ος αιώνας» | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Μπροστά στα μάτια τους και στα δικά μας ξεδιπλώνεται μια πόλη με πολλαπλές πραγματικότητες.
Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.
Τετάρτη 08/01, από τις 08:00-15:00 | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
«Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αστέρια -Ψηφιακά μέσα και νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη εικαστική πρακτική». » | MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι
H διαπίστωση ότι ο γήινος κόσμος αποτελείται από τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το άγνωστο και αχανές διάστημα που τον περιβάλλει, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας έκθεσης.
Στην έκθεση συμμετέχουν αναγνωρισμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με νέες παραγωγές και εικαστικές προτάσεις της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και φοιτητές Σχολών και Τμημάτων Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με ολοκληρωμένα έργα και έργα σε εξέλιξη, επίσης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών με φεστιβάλ, πολιτιστικούς οργανισμούς, εργαστήρια και καλλιτεχνικές πλατφόρμες –Video Art Miden, Ars Electronica, TILT platform– που προωθούν την ψηφιακή τέχνη και τα νέα μέσα.
Βίντεο προβολές με εργαλεία ΑΙ και στοιχεία 3D mapping projection, animation, ΑΙ και VR περιβάλλοντα, πολυμεσικές εγκαταστάσεις, ψηφιακές εκτυπώσεις, QR codes και ηχητικά έργα κατακλύζουν τον εκθεσιακό χώρο.
Διάρκεια έκθεσης έως 28 Φεβρουαρίου | MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Έκθεση «Τα άνθη του καπνού» | Ισλαχανέ
Η έκθεση χαρακτικών που αναφέρεται στα καπνά συνοδεύεται από μία έκδοση ποιημάτων και μελετών σχετικά με το θέμα, όπως και με ένα βίντεο που συνδημιούργησε η εικαστικός με τον κινηματογραφιστή Γιάννη Φραγκούλη.
Τα χαρακτικά, οι φωτογραφίες, τα εικαστικά έργα και οι εγκαταστάσεις της εικαστικού Μαρίνας Προβατίδου έχουν την ρίζα τους στα βιώματά της από την σπορά, την συγκομιδή και την επεξεργασία των καπνών στην γενέτειρά της. Η δημιουργία των εικαστικών και η συγγραφή των ποιημάτων, από διάφορους ποιητές, ήταν μια παράλληλη δημιουργία. Το βιβλίο που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη, το 2024, περιλαμβάνει 41 ποιήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της δημιουργού των εικαστικών της έκθεσης, και μελέτες σχετικές με αυτή την έκθεση.
Παράλληλα η Μαρίνα Προβατίδου με τον κινηματογραφιστή Γιάννη Φραγκούλη δημιούργησαν μια βίντεο αρτ ταινία που δίνει μια άλλη διάσταση στην εικαστική και συγγραφική σύλληψη, χρησιμοποιώντας το αρχέτυπο της θεάς Δήμητρας για να εμπλακεί βιωματικά ο θεατής τόσο με την παραγωγή και επεξεργασία του καπνού όσο και με τις εικαστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση. Η ταινία θα προβάλλεται, σε λούπα, στον εκθεσιακό χώρο, ενταγμένη στις υπόλοιπες δημιουργίες.
Διάρκεια Έκθεσης: Έως 31 Ιανουαρίου 2025