Βράδυ Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη με «Δον Κάρλος», Πασχαλίδη και «Ελληνικό Φως»
Από την παράσταση «Προσδοκώ», έως τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και την προβολή του αφιερωματικού ντοκιμαντέρ «Τάσος Φάλκος-Στιγμές ζωής και τέχνης»
Η σημερινή πολιτιστική ατζέντα είναι πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα.
Θεατρικές παραστάσεις που έκαναν αίσθηση στο κοινό της πόλης, μια συναυλία με τον μοναδικό Μίλτο Πασχαλίδη, μια συναρπαστική ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο, ένα διαδραστικό workshop και η προβολή του αφιερωματικού ντοκιμαντέρ «Τάσος Φάλκος-Στιγμές ζωής και τέχνης», είναι όσα έχεις την ευκαιρία να βάλεις στο πρόγραμμά σου για το αποψινό βράδυ.
«Δον Κάρλος» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Τι βαραίνει την καρδιά του Δον Κάρλος και αποφεύγει τον πατέρα του Βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας; Ποιο είναι αυτό το μυστικό που τα άγρυπνα μάτια της Αυλής δυσκολεύονται να αποκαλύψουν;
Κάτω από τη φοβερή εξουσία του βασιλιά και τη δύναμη της Ιεράς Εξέτασης, στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο νεανικός ιδεαλισμός, ο έρωτας, η ευαισθησία, η ανάγκη για αλλαγή, για δράση και για ζωή ασφυκτιούν μέσα στην καρδιά του Δον Κάρλος, που ανήμπορος να διαχειριστεί τα πάθη του, εναποθέτει τις ελπίδες του στον αδελφικό του φίλο Μαρκήσιο Πόζα.
Η ισχυρή θέληση του Πόζα, οι ανανεωτικές του ιδέες, η πίστη και η αφοσίωσή του στον Δον Κάρλος, τον οδηγούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κρατική τρομοκρατία του μονάρχη.
Τετάρτη 27/11, στις 19:00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Προσδοκώ» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το Προσδοκώ είναι ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία, ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα, αλλά και για την Ιστορία. Πρόκειται για ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Οι νεκροί καταλαμβάνουν πολύ χώρο και οι ζωντανοί εκδικούνται συρρικνώνοντας τις ιστορικές μνήμες σε ξέφτια από παλιές ρεκλάμες και απόηχους συνθημάτων.
Οι μνημειώδεις φιγούρες της μεταπολίτευσης, αποκαθηλώνονται και αποσυνδέονται από την ουσία της πράξης τους. Ο θρήνος αναδύεται από τον κλαυσίγελο, το πολιτικό αποκτά καινούργιο νόημα καθώς συνδέεται με την καθημερινή αίσθηση της απώλειας, που συνεχώς γιγαντώνεται.
Σε αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στα ξέφτια της μνήμης και τον θρήνο πάνω από το κενό, που δημιουργεί η απώλεια, ποιος θα βγει νικητής;
Τετάρτη 27/11, στις 19:00 | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Το Πάρκο» | Μικρή Σκηνή
Ένας μοναχικός αλήτης περιπλανώμενος οδοιπόρος, που ζει σε ένα πάρκο κάπου στην παιδική μας ηλικία – γνωρίζει αναπάντεχα και από το πουθενά πώς ο χρόνος μπορεί να καταστρέψει την αγάπη.
Δεν μας μιλάει γιατί δεν έχει τίποτα να πει – αλλά μας διασκεδάζει σαν παιδί που ξέχασε να μαζέψει τα παιχνίδια του. Έχει μία μαγική τσέπη από όπου εμφανίζει και εξαφανίζει τους κόσμους που μας μεγάλωσαν – ομπρέλες, πανοπλίες, άλογα, ηλεκτρικές σκούπες και γιγαντιαία κατσαβίδια.
Στέκεται με απορία μπροστά στο κοινό που τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Μα εγώ; Μπορεί να έχω το οτιδήποτε ενδιαφέρον επάνω μου;
Μέχρι που το καλοκαίρι, μπαίνει εκείνη, εκείνο, εκείνος. Το άλλο – ο άλλος – η άλλη. Και ερωτεύεται ο αλήτης για πρώτη φορά. Την ιδανική του εκδοχή.
Τετάρτη 27/11, στις 21:00 | Μικρή Σκηνή
«Μίλτος Πασχαλίδης: Με επίσημο ένδυμα» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει τον τραγουδοποιό Μίλτο Πασχαλίδη με «Επίσημο Ένδυμα», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 27 & 27 Νοεμβρίου 2024, με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το «Επίσημο ένδυμα» είναι μια ανατρεπτική καλλιτεχνική πρόταση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνδυάζει Συμφωνική ορχήστρα με εναλλακτικούς καλλιτέχνες και σκιαγραφεί το καλλιτεχνικό τους πορτραίτο.
Τετάρτη 27/11 και Πέμπτη 28/11, στις 21:00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τελευταία ξενάγηση: «Το Ελληνικό Φως» | Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας -Θράκης
52 κοστούμια που παρουσιάστηκαν στην επίδειξη μόδας Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα 10-Το Ελληνικό Φως παρουσιάζει η έκθεση που φιλοξενείται στο Ισόγειο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκη.
Οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πρωτότυπες δημιουργίες, αλλά και να γνωρίσουν το ιστορικό της δημιουργίας τους, την πηγή έμπνευσής τους από τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και Θράκης ή από άλλες περιοχές της Ελλάδας, να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειες των υλικών, την επεξεργασία τους και να μάθουν όλα τα μυστικά τους!
Τετάρτη 27/11, στις 18:00 | Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας -Θράκης
«Let’s play spoons» | Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια Αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας & Κοινωνίας των Πολιτών και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών, διοργανώνουν το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο “Let’s play spoons” με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μουσικό και συγγραφέα Έφη Μπαχτσεβάνα.
Το σεμινάριο απευθύνεται στις παιδαγωγούς της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18:00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης»). Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και άκρως διαδραστικό workshop με την πρωτοποριακή και πολυβραβευμένη μέθοδο “Let’s play spoons” – Χρωματιστά μουσικά κουτάλια / Νέα Μουσικά όργανα.
Εφαρμόζεται μία καινοτόμος Μεθοδολογία, κατοχυρωμένη με βραβείο ευρεσιτεχνίας που σκοπός της είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά στην εφαρμογή πρότυπων μεθόδων βιωματικής διδασκαλίας, μέσα από την εφαρμογή παιγνιωδών δραστηριοτήτων. Η μέθοδος βοηθά τα παιδιά να ανταποκρίνονται στη μουσική και το ρυθμό και να εκφράζουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να ενισχύουν τη μνήμη, την προσοχή, και τη συγκέντρωση, να αναπτύσσουν αδρές κινητικές δεξιότητες, συντονισμό ματιού και χεριού, δύναμη, ευκινησία, ταχύτητα και ισορροπία μέσα από ποικίλες κινήσεις.
Τετάρτη 27/11, στις 18:00 | Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης»
Προβολή αφιερωματικού ντοκιμαντέρ: «Τάσος Φάλκος- Στιγμές ζωής και τέχνης» | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» σας προσκαλούν στην προβολή του αφιερωματικού ντοκιμαντέρ «Τάσος Φάλκος- Στιγμές ζωής και τέχνης» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου).
Πρόκειται για μια εικαστική φιλμική προσέγγιση του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Φασόη για τη ζωή και το έργο του φιλόσοφου, συγγραφέα και ποιητή, Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη. Είναι ένα εγχείρημα, με στόχο την περιγραφή όσο και την κατανόηση μιας πολυδιάστατης δημιουργικής παρουσίας, τουλάχιστον 50 χρόνων, πανεπιστημιακής, επιστημονικής, φιλοσοφικής και κυρίως συγγραφικής δραστηριότητας του Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη, κατά την οποία αναδείχθηκαν όλες οι μείζονες θεματικές κατευθύνσεις όχι μόνον του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος αλλά και της ευρύτερης φιλοσοφικής και ηθικής αναζήτησης σε διεθνές επίπεδο.
«Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω την ποίηση του Τάσου Φάλκου μέσα από την επαφή μου με τον ανεκτίμητο χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της “ΥΔΡΙΑΣ”. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που ξεχώρισα και εκτίμησα ιδιαίτερα ήταν οι ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες, υλικά της ποίησης διαχρονικά, τα οποία και μας προσφέρει η συγγραφική δεινότητα του ποιητή Τάσου Φάλκου», αναφέρει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Αλέξανδρος Φασόης στο προλογικό του σημείωμα, ο οποίος συνεχίζει «… (στην ταινία) καταγράφεται η πολύτιμη συνάντηση του έντεχνου και του καθημερινού, ο κοινός τόπος της ζωής και της ποίησης, το πέρασμα από το “εγώ” στο “εσύ”. Και αυτό είναι που υπηρετεί με συνέπεια, με αγάπη και τόλμη η ποίηση του Τάσου Φάλκου».
Τετάρτη 27/11, στις 19:00 | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Παρουσίαση βιβλίου: «Στρατόπεδα συγκέντρωσης -Ο χώρος, οι μνήμες, το δράμα» | Κέντρο Ιστορίας
Το νέο βιβλίο της Μαρίας Λιλιμπάκη – Σπυροπούλου «Στρατόπεδα συγκέντρωσης -Ο χώρος, οι μνήμες, το δράμα» παρουσιάζεται από τις εκδόσεις «Αντιγόνη» την Τετάρτη 27.11.2024, στις 7 μμ, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου).
Για το βιβλίο, που αναφέρεται στην περίοδο της Κατοχής, του Εμφυλίου και της χούντας, εξετάζοντας Τοπογραφία, Φυσικό περιβάλλον, Κλίμακες, Μετακινήσεις, Γκέτο, Καταφύγια, θα μιλήσουν οι:
- Στράτος Δορδανάς, Καθηγητής ιστορίας Α.Π.Θ.
- Νίκος Παπαμίχος, Καθηγητής αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.
- Αδάμ Δράγας, πολιτικός κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της χούντας
- η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Λιλιμπάκη – Σπυροπούλου, αρχιτέκτων -αρχαιολόγος
-Συντονίζει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συγγραφέας, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 27/11, στις 19:00 | Κέντρο Ιστορίας