Πολιτισμός

Η «Λαρισαία» κοσμεί μία πολυκατοικία στη Λάρισα

Είναι η πρώτη τοιχογραφία μιας σειράς έργων που θα ακολουθήσουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με σημεία αναφοράς την παραδοσιακή ενδυμασία.

Parallaxi
η-λαρισαία-κοσμεί-μία-πολυκατοικία-1032008
Parallaxi

Σε μία χειρονομία σεβασμού και ένδειξη αγάπης προς την Ελληνική ενδυματολογική παράδοση, την Ιαπωνική γραφιστική σχολή και την ίδια την γυναίκα, δημιουργήθηκε η τοιχογραφία «Η Λαρισαία» σε πλαϊνό τοίχο πολυκατοικίας στο πάρκο Ο.Σ.Ε. (Μπασδέκη 1, Λάρισα) από τον visual designer, Κωστή Τσιάχα, σε επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας / μουσειολόγου, Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου, με αποκλειστική χορηγία της εταιρείας DIAS Scaffoldings και υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Πηγή έμπνευσης και εκκίνησης του έργου υπήρξε η «γεωμετρική γκέισα» που σχεδίασε ο Ikko Tanaka (1930 – 2002), ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς Ιάπωνες σχεδιαστές, για την προώθηση της παραδοσιακής ιαπωνικής παράστασης χορού στις Η.Π.Α., το 1981. Χρησιμοποιώντας αυτή τη σχεδιαστική γλώσσα, της λιτότητας της αφαίρεσης και της γεωμετρικής απόσταξης, μεταγλωττίστηκε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της λαϊκής παράδοσης: η τοπική παραδοσιακή ενδυμασία. Τιμάται μ’ αυτόν τον τρόπο η τοπική ενδυματολογική παράδοσή μας, ένα μίγμα στοιχείων και αναφορών, συμβατό με την χαρακτηριστική ανοιχτότητα και προσαρμοστικότητα της Λάρισας, γιορτάζοντας παράλληλα την δύναμη, την ευαισθησία και την θηλυκότητα της γυναικείας φύσης.

Η «Λαρισαία» είναι η πρώτη τοιχογραφία μιας σειράς έργων που θα ακολουθήσουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με σημεία αναφοράς την παραδοσιακή ενδυμασία της Βλάχας, της Καραγκούνας, της Ηπειρώτισσας, της Πηλιορείτισσας και άλλων, με απώτερο σκοπό να προσφερθεί μέσα στο σύγχρονο Ελληνικό αστικό τοπίο μία νέα οπτική έργων λαϊκής παράδοσης, ανατοποθετώντας τα εκεί όπου γεννήθηκαν, ώστε να μπορούμε ελεύθερα να τα θαυμάζουμε, να τα εκτιμούμε και να εμπνεόμαστε και πάλι από αυτά. «Οραματιζόμαστε νέες οπτικές μέσα από τις οποίες θα μπορεί κανείς να προσεγγίσει την ελληνική ενδυμασία για να φτάσει στον πυρήνα της, που είναι η ακάματη μετατροπή του εσωτερικού κόσμου του λαού μας σε φως». – Βικτωρία Καρέλια, Συλλέκτρια Ελληνικών ενδυμασιών

*Τοιχογραφία «Η Λαρισαία», Ιούνιος 2023 | Σχεδιασμός – δημιουργία: Κωστής Τσιάχας | Επιμέλεια: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου | Χορηγός: DIAS Scaffoldings | Υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα