Πολιτισμός

Η πρώτη ηθοποιός στην Επίδαυρο με σύνδρομο down είναι από Θεσσαλονίκη και εκθέτει έργα της στο Λονδίνο

Η Λωξάνδρα “LLoxy” Λούκας γίνεται το παράδειγμα θάρρους και τόλμης για δεκάδες ανθρώπους που νιώθουν πως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Γιώργος Σταυρακίδης
η-πρώτη-ηθοποιός-στην-επίδαυρο-με-σύνδ-1045152
Γιώργος Σταυρακίδης

Την Λωξάνδρα Λούκας (καλλιτεχνικά LLoxy) την είδα πρόσφατα στις πρόβες της παράστασης «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, δίπλα στην Ρούλα Πατεράκη. Η συγκέντρωση της και ο επαγγελματισμός απέναντι σε ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δείχνουν έναν άνθρωπο που από νωρίς έχει καταλάβει πως είναι δοσμένη στην τέχνη. Αυτή που εκείνη ορίζει κι αυτή που πιστά ξέρει να υπηρετεί.

Η εμφάνιση τους στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Αυγούστου μοιάζει ως η κορύφωση μίας σπουδαίας περιοδείας με εξαιρετικούς ηθοποιούς και ένα συνολικό αποτέλεσμα που ξεχώρισε αυτό το καλοκαίρι, αλλά γίνεται ακόμα πιο πολύτιμή καθώς η Λωξάνδρα είναι η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο down που θα παίξει σε αυτόν τον ιερό χώρο του ελληνικού θεάτρου, δίπλα μάλιστα στην σπουδαιότερη Ελληνίδα ηθοποιό, την Ρούλα Πατεράκη.

Η Λωξάνδα “LLoxy” Λούκας κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και είναι κόρη της ηθοποιού Ελένης Δημοπούλου και του Αυστραλού σκηνογράφου, Ρίτσαρντ Άντονι. Είναι επαγγελματίας ηθοποιός τα τελευταία χρόνια με σημαντικές συνεργασίες και με ξεχωριστές θεατρικές στιγμές της την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγατα και τα «Ερωτευμένα άλογα» της σπουδαίας θεατρικής ομάδας «Εν Δυνάμει» που με έδρα τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει κατά καιρούς εξαιρετικά θεάματα από ηθοποιούς με και χωρίς αναπηρίες.

σύνδρομο down
Φωτογραφία: Mike Rafail (That long black cloud)

Προηγούμενη σπουδαία συμμετοχή της, ήταν στην χορευτική performance «Solar” της ομάδας Εν Δυνάμει τον περασμένο Απρίλιο με την επιμέλεια της χορογράφου Βιτόρια Κωτσάλου που παρουσιάστηκε στο M-POWER Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Ξεκινώντας να γνωρίσουμε καλύτερα την νεαρή καλλιτέχνιδα από τη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να σταθούμε και στα δικά της καλλιτεχνικά οράματα που δεν περιορίζονται τελικά στο θέατρο, αλλά πηγαίνουν παραπέρα και συγκεκριμένα στη ζωγραφική με τοιχογραφίες της μάλιστα να κοσμούν το κτίριο του τμήματος Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ μία μεγάλη προσωπική έκθεση της προετοιμάζεται για το 2024 στη Θεσσαλονίκη!

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σπουδαία για την Λωξάνδρα καθώς βλέπει το όνομα και την τέχνη της να απολαμβάνεται από χιλιάδες μάτια και όχι μόνο στην Ελλάδα. Πριν από χρόνια, όταν η Λωξάνδρα έκανε τα πρώτα της βήματα στη σκηνή ως ιδρυτικό μέλος του θιάσου Εν Δυνάμει, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια μέρα θα έφτανε να παίξει στο σπουδαιότερο αρχαίο θέατρο του κόσμου ανάμεσα σε μια ομάδα αξιόλογων ηθοποιών. Μια τεράστια τιμή για την ίδια και για όλους όσοι τη βοήθησαν να πετύχει τους στόχους της. Ωστόσο το να παίζει στην Επίδαυρο δεν είναι το μόνο σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε η Λωξάνδρα αυτή την εβδομάδα. Την περασμένη Παρασκευή είδε να εκτίθενται δύο έργα τέχνης της για πρώτη φορά στο Λονδίνο στη Boomer Gallery. Στην ομαδική έκθεση συμμετείχαν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και τα έργα της LLoxy “Χωρίς φίλους” και “Θα πρέπει” επιλέχθηκαν για να εκτεθούν. Σημαντικό είναι πως την έκθεση παρακολούθησαν μια σειρά από λάτρεις της τέχνης και κριτικούς τέχνης, όπως ο Anthony Fawcett, διάσημος Βρετανός συγγραφέας, κριτικός τέχνης της Vogue και πρώην προσωπικός βοηθός του John Lennon και της Yoko Ono που εντυπωσιάστηκαν από τα έργα της νεαρής καλλιτέχνιδας, ενώ και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θερμή στο καλλιτεχνικό έργο της LLoxy, χωρίς καν να είναι η ίδια παρούσα κι αυτό δείχνει πόση δυναμική μπορεί να έχει ο τρόπος που ζωγραφίζει αλλά και ο «κόσμος» μίας νέας κοπέλας που αποτυπώνεται σε έναν καμβά.

σύνδρομο down

Επίσης, μόλις πριν από μια εβδομάδα η LLoxy συμμετείχε στο Outta City Festival όπου δημιούργησε μια τοιχογραφία μαζί με τον πατέρα της και τον σκηνογράφο Richard Lucas. Αυτή είναι η 3η τοιχογραφία στην οποία συνεργάστηκαν, ενώ οι δύο πρώτες ήταν αυτές στην Πτολεμαΐδα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το 2020, εν μέσω της πανδημίας, η LLoxy παρουσίασε την έκθεση «1000 faces» με πορτρέτα. Τότε, στην Parallaxi την είχαμε αποκαλέσει ως την πιο όμορφη έκθεση της καραντίνας και πραγματικά, ήταν.

Πήρε τότε πινέλα και χρώματα και άρχισε να δίνει ζωή στα πορτραίτα. Χρώματα εντελώς αλλοπρόσαλλα, κίτρινα, πράσινα, φουξ, στάθηκαν σαν νέα χρώματα για τα ανθρώπινα πρόσωπα, νέες επιδερμίδες, νέα προσέγγιση στο πως κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό.

Η τοιχογραφία της στο Outta City Festival

H LLoxy παίζει με τα χρώματα από μικρό παιδί εκφράζοντας τον εαυτό της μέσω ενός μέσου που της δίνει μεγαλύτερη ελευθερία να είναι ο εαυτός της. Μετά την έκθεση 1000 faces, η ανάγκη της να ζωγραφίζει ξύπνησε ξανά και έγινε μέρος της καθημερινής της ζωής. Έγινε μια διέξοδος για να εκφράσει τη δημιουργική της ατομικότητα, ενώ εργάζεται συνεχώς σκληρά για να βελτιώνεται ως καλλιτέχνης.

Η LLoxy αυτή τη στιγμή επικεντρώθηκε στην περιοδεία της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενώ στον ελεύθερο χρόνο της εργάζεται σκληρά για να προετοιμάσει την επερχόμενη ατομική της έκθεση στη Θεσσαλονίκη που όταν έρθει ο καιρός θα μιλήσουμε ξανά για αυτό το κορίτσι φαινόμενο.

Φωτογραφία: Mike Rafail (That long black cloud)

Ωστόσο, η χρονιά που έρχεται θα είναι γεμάτη για την νεαρή καλλιτέχνιδα καθώς εκτός από τις θεατρικές και εικαστικές της δραστηριότητες, θα συμμετάσχει σε μία τηλεοπτική σειρά καθώς και σε μία κινηματογραφική παραγωγή, δίνοντας θάρρος και όραμα έτσι σε δεκάδες ανθρώπους με αναπηρία εκεί έξω που στο χαμογελαστό πρόσωπο της Λωξάνδρας θα μπορέσουν να δουν τους δικούς τους πόθους – καλλιτεχνικούς και μη – να μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Αρκεί να δουλέψουν γι’ αυτούς.

Τα έργα της LLoxy, ανάμεσα σε άλλα, στην Boomer Gallery στο Λονδίνο

Περισσότερα για την LLoxy και όσα κάνει, θα βρείτε στο προσωπικό της site αλλά και στα social media

Website: Loxandra Lucas (lloxy.com)

instagram | Facebook

“Χωρίς φίλους”
“Θα πρέπει”

“Τρωάδες” στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

H τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, την οποία παρακολούθησαν μέχρι σήμερα περισσότεροι από 12.000 θεατές σε έξι μόλις παραστάσεις, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων θεατών για την απλότητα στην αφήγηση που προτείνει η σκηνοθεσία, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την καλοκαιρινή της περιοδεία με κορυφαίο σταθμό την παρουσίασή της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Με μια Εκάβη σπαρακτική, συγκλονιστικά ανθρώπινη από τη Ρούλα Πατεράκη, στην πρώτη της συνεργασία, ως ηθοποιού, με το ΚΘΒΕ, με ένα σπουδαίο επιτελείο πρωταγωνιστών: τον Δημήτρη Πιατά, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, τη Μαρία Διακοπαναγιώτου, την Μαρίζα Τσάρη, την Κλειώ Δανάη Οθωναίου, την Λουκία Βασιλείου και τον Αντώνη Καφετζόπουλο, στο ρόλο του Ποσειδώνα, κι έναν εξαιρετικό 20μελή θίασο ηθοποιών (μεταξύ τους και η Λωξάνδα “LLoxy” Λούκας). Με μουσική του Στέφανου Κορκολή που, για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, θα παίξει ζωντανά στο πιάνο του.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσφέρει τη δυνατότητα της οικονομικής μεταφοράς των θεατών με λεωφορείο στην Αργολίδα.

σύνδρομο down
Φωτογραφία: Mike Rafail (That long black cloud)

*Κεντρική φωτογραφία της Λωξάνδρας: Ευαγγελινα Καριοφυλλη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα