Εκθέσεις

Η Θεσσαλονίκη υποκλίνεται στα έργα του ανθρώπου που έγιναν σύμβολο της οι ομπρέλες του

Πήγαμε, είδαμε και βγάλαμε φωτογραφίες από τη σπουδαία έκθεση με έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Γιώργος Σταυρακίδης
η-θεσσαλονίκη-υποκλίνεται-στα-έργα-το-963006
Γιώργος Σταυρακίδης

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η σπουδαία έκθεση με έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Φουαγιέ του τρίτου ορόφου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με δωρεάν μάλιστα είσοδο και με σαφείς αναφορές στην πόλη που, έτσι κι αλλιώς, αγάπησε και αποδέχτηκε καλλιτεχνικά τον μεγάλο εικαστικό, τόσο μαζικά που οι περιβόητες “Ομπρέλες” του να είναι πλέον σύμβολο της Θεσσαλονίκης και της καθημερινότητας νέων και μεγαλύτερων περιπατητών.

Μία μεγάλη έκθεση που αναδεικνύει το καλλιτεχνικό σύμπαν του μεγάλου καλλιτέχνη με τέτοιο τρόπο που πολύ εύκολα μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατανοήσει την πορεία και την διάθεση του Ζογγολόπουλου τόσο για ζωγραφικά του έργα, όσο και στα εικαστικά που είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα που δείχνουν την σύνδεση μεταξύ τους και τις θεματικές που απασχολούσαν τον εικαστικό.

Την έκθεση επιμελήθηκε η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, αρχικά για την αφιερωματική εκδήλωση της Art Thessaloniki 2022 στη ΔΕΘ και μετά, σε αυτή την εξαιρετική ιδέα να μεταφερθεί και να προσαρμοστεί στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής της πόλης, με 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, τοποθετημένα με ευφυή τρόπο και με σεβασμό στον χώρο και το έργο του Ζογγολόπουλου.

“Το Μέγαρο, πολύ ωραίο μεν, αλλά δεν έχει εκθεσιακό χώρο, οπότε το φτιάξαμε όλο από την αρχή που όμως, δεν ήθελα και να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να φτιαχτεί και μία αγκαλιά, να οριστεί ένας χώρος για να μπουν τα έργα. Να πούμε ότι ο χώρος περισσότερο από τον χρόνο, καθορίζεται από τα έργα του Ζογγολόπουλου πάντα.” ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Κοσκινά πριν από λίγο καιρό, όταν μιλήσαμε αναλυτικά για την έκθεση αυτή.

“Ο Ζογγολόπουλος ήταν σημαντικός γλύπτης και ζωγράφος και νομίζω πως η ζωγραφική του υπηρέτησε την γλυπτική του, δηλαδή είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Όποιος πάει στην έκθεση θα καταλάβει πως τα ζωγραφικά του έργα είναι το ίδιο πράγμα με τα γλυπτά του που είναι τοποθετημένα και δίπλα. Δηλαδή, αυτό που απασχολεί τον Ζογγολόπουλο, είναι το πώς θα αποδώσει αισθητικά και εικαστικά την ιδέα του, την θεωρία του, την άποψη του.”

Μία βόλτα πάντως, μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, θα μπορέσει να εξελιχθεί σε μία σπουδαία βόλτα, κάνοντας μία επίσκεψη στην Έκθεση με τίτλο “«Τα έργα ηχούν σαν μουσική».

Μία πρώτη γεύση όμως, μπορείτε να πάρετε στο δικό μας φωτογραφικό οδοιπορικό

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα