35 χρόνια από «Τα Φτερά του Έρωτα»- 10 πράγματα για τη μυθική ταινία
35 χρόνια από την πρεμιέρα του κλασικού αριστουργήματος του Βέντερς "Der Himmel über Berlin".
35 χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την κυκλοφορία του κλασικού αριστουργήματος του Βιμ Βέντερς Φτερά του Έρωτα.
Πρόκειται για την πιο δημοφιλή ταινία του σκηνοθέτη, η οποία άγγιξε βαθιά τις καρδιές σινεφίλ και κριτικών με τον ρομαντισμό, την τρυφερότητα και την ποιητικότητά της.
Τα Φτερά του Έρωτα (το “Der Himmel über Berlin” που στα ελληνικά σημαίνει «Κάτω από τον Ουρανό του Βερολίνου») είναι μια ρομαντική ταινία φαντασίας του 1987 από τη Δυτική Γερμανία και τη Γαλλία.
Wings of Desire, 1987. pic.twitter.com/DLeTXuaVVC
— L (@__phantoma__) November 8, 2022
Η πρεμιέρα της έγινε με απόλυτη επιτυχία στις 17 Μαΐου του 1987 στις Κάννες.
Σε αυτήν πρωταγωνιστούν και αφήνουν το στίγμα τους οι Μπρούνο Γκαντς, Σόλβεϊ Ντόμαρτικ και Όττο Σάντερ.
Invisible, immortal angels populate Berlin and listen to the thoughts of its human inhabitants, comforting the distressed#legendarywednesday#fantasy #romance #film
Wings of Desire 1987 dir. Wim Wenders pic.twitter.com/1JnlWl8Yt3
— Land of Lore Films (@LandofLoreFilms) November 9, 2022
Το φιλμ αφηγείται την ιστορία αθάνατων και αόρατων αγγέλων, οι οποίοι ακούν και ησυχάζουν τις επιθυμίες των Βερολινέζων.
Ένας εκ των αγγέλων, ερωτεύεται μια όμορφη παριζιάνα ακροβάτισσα του τσίρκου, τη Μαριόν.
Οι δυο τους συναντιούνται σ΄ ένα μπαρ κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του Νικ Κέιβ.
Εξαιτίας της γίνεται θνητός για να μπορέσει να κατανοήσει πλήρως την ανθρώπινη φύση: από τα απλά πράγματα, δηλαδή την αίσθηση της γεύσης του φαγητού, μέχρι το άγγιγμα των αγαπημένων προσώπων.
“Now I begin to understand.”
WINGS OF DESIRE (1987)#BrunoGanz #WimWenders
— Michael Warburton (@MichaelWarbur17) November 4, 2022
“No puedo verte, pero sé que estás aquí. Puedo sentirlo.” (Wings of Desire, Wim Wenders, 1987) pic.twitter.com/fhBVU1t1i5
— IrAdler (@_IrAdler) October 26, 2022
Ο άγγελος προκειμένου να βιώσει μια ιδανική στιγμή θυσιάζει την αθανασία.
Η ευχή του αγγέλου πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός Αμερικανού ηθοποιού που στο παρελθόν ήταν κι αυτός άγγελος.
Καθώς η ταινία θεωρείται μια από τις καλύτερες που κυκλοφόρησαν στη δεκαετία του ’80 (απέσπασε, άλλωστε, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών) και με αφορμή τη συμπλήρωση των 35 χρόνων από την κυκλοφορία της, αξίζει να γνωρίζεις γι’ αυτήν τα εξής:
#1 Πώς έγινε η σύλληψη της ιστορίας
wings of desire (1987), dir. wim wenders pic.twitter.com/kLuSgqXY3Y
— sasha (@petitfertile) October 9, 2022
Η σύλληψη της ιστορίας έγινε από τους αγγέλους που απεικονίζονται στη Δυτική Γερμανία στο Τείχος του Βερολίνου.
Εμπνευστές των εικόνων αυτών, ήταν οι Βέντερς και Χάντκε, που μαζί με τον Ρίχαρντ Ράιτενγκερ έγραψαν το σενάριο.
#2 Πού έγιναν τα γυρίσματα και γιατί
Wings of Desire / Der Himmel über Berlin (1987) [4/10] ◭ pic.twitter.com/lCWKZugGiI
— Wim Wenders (@WendersRenders) October 9, 2022
Η ταινία γυρίστηκε σε πραγματικές τοποθεσίες του Βερολίνου, όπως για παράδειγμα στη Κρατική Βιβλιοθήκη της πόλης.
«Πουθενά αλλού δεν θα μπορούσα να έχω γυρίσει αυτή την ταινία παρά μόνο στο Βερολίνο», λέει ο σκηνοθέτης. Επιστροφή γεωγραφική και ψυχική στην Γερμανία και στην ιστορία της. Το Βερολίνο είναι η μόνη πόλη που κουβαλά ακόμα πάνω στο σώμα της τις ανεπούλωτες πληγές του πολέμου και φυσικά την αποτρόπαια ουλή του Tείχους…
#3 Η ανάγνωση της ταινίας πέρα από τα προφανή
Wings of Desire- Wim Wenders, 1987. Bruno Ganz, Peter Falk, Nick Cave. (1.51 LFE) pic.twitter.com/qOCirmLDy4
— William Nickerson (@PyromantisZegma) September 18, 2022
H Πόλυ Λυκούργου σημειώνει στην κριτική της για το flix.gr τα παρακάτω δίνοντας μια ανάγνωση της ταινίας πέρα από τα προφανή: Η ανάγνωση της ταινίας ως κινηματογραφική φιλοσοφική διατριβή είναι ο πιο προφανής άξονας της. Η ανθρώπινη, διαπολιτισμική και υπαρξιακή διαμάχη ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, το επιστημονικά αποδεδειγμένο και το πνευματικό, τη λογική και την πίστη. Ποια είναι η σχέση της ύλης με το πνεύμα; Υπάρχει κάτι που να ξεπερνάει το Τείχος του υλικού μας κόσμου; Είναι το σώμα φθαρτό και γήινο, ενώ οι σκέψεις μας, οι εσωτερικές μας φωνές, προσευχές ή μη, κατοικούν στη σφαίρα του μεταφυσικού; Τις ακούει κανείς; Υπάρχει Παράδεισος και πόσο πρέπει να ταξιδέψει κανείς για να τον βρει – είναι στον ουρανό ή μέσα του, στην αγκαλιά του;
#4 Σκηνές με χρώμα και χωρίς- Ο λόγος
Still: Wings of Desire (Wim Wenders, 1987) pic.twitter.com/QvwSOXMwQu
— Velvetglade (@Velvetglade1) September 18, 2022
Τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ο Γάλλος κινηματογραφιστής Χενρί Αλεκάν, ο οποίος γύρισε την ταινία με χρώμα και χωρίς. Οι χωρίς χρώμα σκηνές γυρίστηκαν για να προσδώσουν τη σκοπιά του αγγέλου, που έτσι έβλεπε τον κόσμο.
#5 Φωτογραφικές αναφορές σε μεγάλους δασκάλους
Στο φιλμ εντοπίζονται μεταξύ άλλων για όσους δεν γνωρίζουν φωτογραφικές αναφορές στους μεγάλους δασκάλους του γερμανικού φωτός: Λανγκ και Μουρνάου.
#6 Η διττή υπόσταση του ασπρόμαυρου εξπρεσιονιστικού Βερολίνου
Το ασπρόμαυρο εξπρεσιονιστικό Βερολίνο που βλέπουμε στην ταινία έχει διττή υπόσταση: το ένα μέρος του, βουτηγμένο στον μαγικό ρεαλισμό του 76χρονου διευθυντή φωτογραφίας Ανρί Αλεκάν και το άλλο κρυμμένο πίσω από το τείχος. Οι άγγελοι μπορούν να το διαπερνούν, η άλλη πλευρά όμως παραμένει αθέατη. Η επιστροφή είναι και πάλι μια περιπλάνηση στο διχασμένο τοπίο μιας πόλης όπου «δεν μπορείς να χαθείς γιατί υπάρχει το τείχος»… Η πόλη («ο σταθμός όπου σταματούν όλοι οι σταθμοί»), εκ των πραγμάτων βρίσκεται αλλού και ως γνωστόν εκεί συχνάζουν οι άγγελοι. Μονάχα στο μισό ουρανό μιας διχοτομημένης πόλης, σε μιαν άλλη χώρα, θα μπορούσαν να πετούν οι άγγελοι του Ρίλκε.
#7 Η συμβολή του Πέτερ Χάντκε
Στα Φτερά του έρωτα, το τείχος είναι το αξεπέραστο όριο των εικόνων και του λόγου: κάποια στιγμή που υπήρχε κόλλημα με το σενάριο σημαντική ήταν η συμβολή του αρχαγγέλου Πέτερ . Οι πολύ όμορφοι και ποιητικοί διάλογοι που έγραψε έμοιαζαν με μετεωρίτες που έπεσαν από τον ουρανό… Αν το όνειρο είναι το πεδίο παρέμβασης των αγγέλων στην ζωή των ανθρώπων, ο τόπος της πραγματικής συνάντησης, η δίοδος μέσα από την οποία διαβαίνει ο άγγελος για να κόψει το φρούτο του έρωτα, είναι προϊόν μιας «κακής σποράς».
#8 Οι απίστευτες μουσικές αναζητήσεις του Βέντερς
Οι περιπλανήσεις του Βέντερς δεν συνοδεύονται απλώς, αλλά και ορίζονται από τις μουσικές του αναζητήσεις και επιλογές στον χώρο της ροκ μουσικής. Από τους Kινκς, τον Τσακ Μπέρι, τον Βαν Μόρισον, τους Ρόλλινγκ Στόουνς και τόσους άλλους…στην νευρωτική, σκοτεινή και αγχώδη μουσική του Nικ Κέιβ (και των Bad Seeds), που κάνει ένα ονειρώδες πέρασμα στην ταινία, ερμηνεύοντας σπαραχτικά το «From Her to Eternity». Το κακό πέρασμα βγάζει κατευθείαν στον διάδρομο απογείωσης…
Nick Cave & The Bad Seeds performing From Her to Eternity in Wings of Desire (1987) pic.twitter.com/3kt2PrgNNw
— — (@ryandanar) November 2, 2022
#9 Έχει κυκλοφορήσει σίκουελ και διασκευή
Το 1993 κυκλοφόρησε κι ένα σίκουελ της ταινίας, το Faraway, So Close!, από τον ίδιο τον Βέντερς. Το 1998, κυκλοφόρησε και αμερικανική διασκευή της ταινίας ονόματι Η Πόλη των Αγγέλων, του Μπραντ Σίλμπερλινγκ.
#10 Mια από τις καλύτερες ταινίες με πλήθος θετικών κριτικών
WINGS OF DESIRE (1987) is surely the best film set in Berlin❣️ https://t.co/YPduRMpInJ
— H. ✍✨🔮 (@cantabileGloria) September 19, 2022
Ήδη από την εποχή της κυκλοφορίας της η ταινία απέσπασε θετικές κριτικές, ενώ σήμερα θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του γερμανικού κινηματογράφου και όχι μόνο. Γενικότερα, θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν στη δεκαετία του 1980. Επίσης υπήρξε υποψήφια στο Φεστιβάλ Καννών και τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, με τον Βέντερς να κερδίζει και στα δύο το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Δείτε το trailer της ταινίας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=hAzzR2Uklok&t=1s
Δείτε ολόκληρη την ταινία παρακάτω:
*Διάρκεια ταινίας: 128′. Καταλληλότητα: Άνω των 15. ΙMDB: 8.0/10
Με πληροφορίες από Βικιπαιδεία, flix.gr/ Πόλυ Λυκούργου, κείμενο για την ταινία που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Θωμά Λιναρά Κινηματογραφικά Δεινά – Από τον Βιμ Βέντερς στον Γιασουχίρο Όζου