64ο ΦΚΘ: Εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης «ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ»
Οι Νίκος Κεσσανλής, Βλάσης Κανιάρης, Σίλεια Δασκοπούλου και Ιάσονας Μολφέσης, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή, επιστρέφουν στο παρόν μας με έργα που άλλαξαν την ιστορία της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης.
Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο Glass House (Προβλήτα Α, Λιμάνι) τα εγκαίνια της κεντρικής εικαστικής έκθεσης «ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ» του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία εντάσσεται στο μεγάλο αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στα φαντάσματα.
Οι Νίκος Κεσσανλής, Βλάσης Κανιάρης, Σίλεια Δασκοπούλου και Ιάσονας Μολφέσης, τέσσερις από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή, επιστρέφουν στο παρόν μας με έργα που άλλαξαν την ιστορία της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης. Την έκθεση πλαισιώνουν φωτογραφίες του Δημήτρη Τσουμπλέκα, ο οποίος τους παρατηρεί και τους σχολιάζει με τον φακό του.
Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και επιμελητής της έκθεσης, πήρε αρχικά τον λόγο, καλωσορίζοντας το κοινό: «Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος στα Φαντάσματα, εκτός από τις ταινίες που έχει επιλέξει ο συνεργάτης μας, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και πολύ γνωστός κριτικός και θεωρητικός, Ντένις Λιμ, φιλοξενούμε και μια έκθεση, η οποία, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν περιλαμβάνει ανάθεση σε νέους καλλιτέχνες. Τη φετινή χρονιά, τέσσερις εμβληματικοί έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες που δεν είναι πια στη ζωή επιστρέφουν και αυτοί σαν φαντάσματα στη Θεσσαλονίκη, κουβαλώντας μαζί τους μυστικά, ψιθύρους και φόβους από το παρελθόν. Στο επίκεντρο των έργων τους βρίσκονται οι ίδιες οι τέχνες της ζωγραφικής και του κινηματογράφου, η θέση της γυναίκας σε μια πατριαρχική κοινωνία, οι μετανάστες και οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν λόγο σε έναν σκληρό κόσμο, αλλά και η τεχνολογία, η οποία είχε γεννήσει την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, αλλά πλέον προκαλεί τον φόβο ότι το δημιούργημά μας, που κάποτε πιστεύαμε ότι θα μας βοηθήσει, έχει πλέον τη δύναμη να μας καταδυναστεύσει».
Ο φωτογράφος Δημήτρης Τσουμπλέκας συνέβαλε στην έκθεση με δικές του φωτογραφίες από τα δύο μεγάλα έργα του, Αμαζόνιος και Ναυάγιο με θεατή, οι οποίες συνδέονται με τις δημιουργίες των τεσσάρων σπουδαίων καλλιτεχνών, ανοίγοντας ένα είδος διαλόγου μαζί τους.
Στη συνέχεια, ο guest curator του αφιερώματος του Φεστιβάλ στα Φαντάσματα και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, Ντένις Λιμ, δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με την έκθεση και τους σπουδαίους καλλιτέχνες που φιλοξενεί. Επιπλέον, εκθείασε τον τρόπο με τον οποίο τα έργα της έκθεσης αναπτύσσουν έναν εσωτερικό διάλογο μεταξύ τους και αντανακλούν το κεντρικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ με έμμεσο και υπαινικτικό τρόπο.
Διάρκεια και ωράρια της έκθεσης: Glass House (Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) 3-12/11/2023: 10:00-22:00
Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Παραγωγή-Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος.
*Η συγκέντρωση των έργων της έκθεσης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και των γκαλερί Kalfayan, a.antonopoulou.art και CAN Christina Androulidaki, οι οποίες τα παραχώρησαν αφιλοκερδώς στο Φεστιβάλ. To Φεστιβάλ ευχαριστεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του πρώην βρεφονηπιακού σταθμού (Glass House) για τις ανάγκες της έκθεσης.