Νέοι κανόνες για την επιλογή της ελληνικής ταινίας στα Όσκαρ
Οι αλλαγές αποσκοπούν στη διαφάνεια, έπειτα από το περσινό σκάνδαλο που στιγμάτισε τη διαδικασία - Γράφει ο Γ. Γκροσδάνης
Ριζικές αλλαγές ανακοίνωσε φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού στον τρόπο επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα συμμετάσχει στη διαδικασία υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.
Οι τροποποιήσεις δημοσιεύθηκαν ήδη στο ΦΕΚ (10 Ιουλίου 2025, Τεύχος Β’ 3615) και αποσκοπούν στη διαφάνεια, έπειτα από το περσινό σκάνδαλο που στιγμάτισε τη διαδικασία.
Η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα ήταν η ταινία που τελικά επελέγη το 2024, μετά από μία θυελλώδη και αμφιλεγόμενη διαδικασία.
Οι δύο πρώτες επιτροπές ακυρώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 20 δημιουργοί απέσυραν τις ταινίες τους καταγγέλλοντας έλλειψη αξιοπιστίας, αφήνοντας μόνη υποψήφια τη «Φόνισσα».
Παρά την αμηχανία που προκάλεσε η επιλογή, η ταινία κρίθηκε άξια συμμετοχής και εκπροσώπησε τελικά την Ελλάδα στα Όσκαρ 2025.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, απαντώντας στην αναστάτωση που προκλήθηκε, προχώρησε φέτος σε εκτενή αναδιάρθρωση της διαδικασίας. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στη συγκρότηση μιας επιτροπής επιλογής η οποία από έξι μέλη, διορισμένα από το Υπουργείο, πλέον απαρτίζεται από έντεκα, εκπροσωπώντας όλους τους επαγγελματικούς κλάδους του ελληνικού κινηματογράφου, από σκηνοθέτες και ηθοποιούς έως τεχνικούς και σεναριογράφους. Το σύστημα θυμίζει αρκετά τον τρόπο ανάδειξης των υποψήφιων ταινιών την δεκαετία του ’80, με τα σωματεία να ορίζουν ποια ταινία θα έπαιρνε το εισιτήριο συμμετοχής στην διαδικασία.
Η νέα σύνθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη συμμετοχής και του Los Angeles Greek Film Festival. Η θητεία της επιτροπής θα είναι ετήσια, ενώ προβλέπεται και αυστηρός έλεγχος επιλεξιμότητας από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών του ΥΠΠΟ.
Το Υπουργείο επισημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιο μέλος της επιτροπής εμπλέκεται σε υποψήφια ταινία, οφείλει να αυτοεξαιρεθεί, διασφαλίζοντας έτσι την αμεροληψία. Η παρέμβαση αυτή θεωρείται από τον κινηματογραφικό κόσμο ένα θετικό βήμα προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του θεσμού.
Με το νέο πλαίσιο, η Πολιτεία επιχειρεί να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές επιλογές δεν θα αμαυρωθούν από παρασκηνιακές διαμάχες, αλλά θα αντικατοπτρίζουν με διαφάνεια την πραγματική ποιότητα και δυναμική του ελληνικού σινεμά στη διεθνή σκηνή.