Κινηματογράφος

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Αν δεν έχετε καταλάβει με ποιον τρόπο βγαίνουν οι νικητές των Όσκαρ διαβάστε αυτό.

Κατερίνα Καραμφυλίδου

Βλέπουμε ταινίες να μένουν εκτος των υποψηφιοτήτων, ταινίες να παίρνουν όσκαρ αλλά ο σκηνοθέτης τους να μένει αβράβευτος. Μερικά πράγματα εξηγούνται αν ξέρεις με ποιον τρόπο ψηφίζονται οι υποψήφιοι και οι νικητές από τα 6687 μέλη της Ακαδημίας. Για να φτάσουμε στο And the Oscar goes to… η διαδικασία πριν τον φάκελο εξηγεί πολλά.

Το πόσες ψήφους χρειάζεται κάποιος για να βρεθεί υποψήφιος έχει να κάνει και με τους κανόνες με τους οποίους η Ακαδημία καταμετρά τις ψήφους (κάθε ψηφοφόρος καταγράφει 5 επιλογές και υπάρχει point system στην αξιολόγησή τους), αλλά και με τον κανονισμό που θέλει να προτείνουν για υποψηφιότητα τα μέλη κάθε κατηγορίας ξεχωριστά για τους συναδέλφους τους (μόνο στην τελική ευθεία των όσκαρ ψηφίζουν όλοι για όλους).

Τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημόνων είναι πλέον 6.687 και οι κατηγορίες 24. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα περισσότερα από τα μέλη της είναι σε ποσοστό 93% λευκοί και σε ποσοστό 76% άνδρες, ενώ η μέση ηλικία τους είναι τα 63 χρόνια. Το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας ανακοίνωσε πέρυσι, μετά την κριτική που της ασκήθηκε για την έλλειψη φυλετικής ποικιλίας μεταξύ των υποψηφίων ότι θα διπλασιάσει ως το 2020 τον αριθμό των γυναικών μεταξύ των μελών της, όπως και τον αριθμό αυτών που προέρχονται από μειονότητες.

Κάθε κλάδος ψηφίζει για τους δικούς του υποψηφίους. Οι ψήφοι που χρειάζεται ο καθένας είναι το σύνολο των μελών διαιρεμένο δια του 5 (όσοι και οι υποψήφιοι). Από κει και πέρα εισέρχονται αυτοί με τους περισσότερους. Ο κλάδος των σκηνοθετών έχει 473 μέλη, άρα οι 5 υποψήφιοι θα χρειαστούν από 79 ψήφους. Ο κλάδος των σεναριογράφων έχει 406 μέλη άρα χρειάζεσαι μια βάση 68 ψήφων. Οι ηθοποιοί μετρούν 1158 μέλη και ψηφίζουν για τις 4 ερμηνευτικές κατηγορίες. Η βάση για την κάθε μια είναι 194. Για την δεκάδα της καλύτερης ψηφίζουν όλα τα μέλη, με μια ιδιαιτερότητα. Η ψηφοφορία γίνεται σε δυο γύρους. Στον πρώτο γύρο περνούν όσοι συγκεντρώνουν 608 ψήφους (διαιρείς το σύνολο με το 10+1 και στρογγυλοποιείς). Αλλά για να ικανοποιήσεις τους κανονισμούς που θέλουν τις; υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία να είναι από 5 μέχρι 10 στο σύνολό τους ξαναμοιράζεις τις ψήφους και τελικά όποιο φιλμ παίρνει ένα μίνιμουμ που αντιστοιχεί στο 5% των ψήφων εισέρχεται στην δεκάδα. Δηλαδή αν συγκεντρώσει 335 ψήφους. Αν φέτος αλλά και άλλες χρονιές η κατηγορία έχει 8 ή 9 υποψηφιότητες σημαίνει πως καμιά άλλη ταινία δεν έχει συγκεντρώσει τη βάση των 335 ψήφων. Πράγμα που μας δείχνει γιατί το Nocturnal Animals (για παράδειγμα) δεν μπήκε τελικά στην δεκάδα αφήνοντας μόνο 9 ταινίες στην κατηγορία καλύτερη ταινία.

Ωστόσο ορισμένες κατηγορίες, όπως αυτή της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ή αυτή της Καλύτερης Ταινίας Animation, αποτελούν αντικείμενο μιας ειδικής επιτροπής, που στην περίπτωση του ξενόγλωσσου αριθμεί μόνο 40 μέλη (άρα με 8 ψήφους περνάς στην πεντάδα).

Μάθετε τις φετινές υποψηφιότητες και τα πάντα γύρω απ΄τα ‘Oσκαρ εδώ 

Αυτά για τις υποψηφιότητες. Όσον αφορά στην εκλογή του νικητή, τα μέλη ψηφίζουν μετά αυτούς τους 5 πάλι ο κάθε κλάδος για την αντίστοιχη κατηγορία, και όλοι για την κατηγορία Καλύτερη ταινία. Επειδή όπως βλέπετε η πλειοψηφία των μελών ανήκουν στον κλάδο των Ηθοποιών, πολύ συχνά το όσκαρ για την καλύτερη ταινία καταλήγει στα χέρια ταινιών με δυνατούς ρόλους. Γι’ αυτό και καμιά φορά τα όσκαρ στις κατηγορίες σκηνοθεσία και καλύτερη ταινία δεν πάνε στην ίδια ταινία, μια που ψηφίζουν με διαφορετικά κριτήρια ο κλάδος των σκηνοθετών με το σύνολο των μελών.

 

 

 

 

 

TAGS