10 πράγματα για τον Νίνο Ρότα που γεννήθηκε σαν σήμερα
Τα παιδικά του χρόνια ως παιδί θαύμα, η συνεργασία ζωής με τον Φεντερίκο Φελίνι και η σύνδεσή του με την Ελλάδα
Ο Νίνο Ρότα ακολούθησε μια καριέρα λαμπερή και πληθωρική, που όμοιά της δύσκολα βρίσκεις. Η ροπή του φαινόταν από μικρή ηλικία και όντας γόνος μουσικών η πορεία του ήταν αναπόφευκτη.
Ο σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας γεννήθηκε σαν σήμερα στις 3 Δεκεμβρίου του 1911 στο Μιλάνο. Μικρός σε ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές του στο ωδείο της πόλης και στην πορεία τις συνέχισε στο Ινστιτούτο Μουσικής Curtis στις ΗΠΑ, κατόπιν προτροπής του διευθυντή ορχήστρας και δασκάλου του Αρτούρο Τοσκανίνι, ο οποίος είχε αντιληφθεί το εύρος των ικανοτήτων του. Ύστερα από τρία χρόνια, επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου και σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
Στα 22 του χρόνια έγραψε το πρώτο του θέμα για το «Treno Popolare» του Ραφαέλο Ματεράτσο. Στη συνέχεια, η πολυετής συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα του. Το ιταλικό αυτό δίδυμο ήταν συνώνυμο της επιτυχίας. Η καλλιτεχνική τους συνάντηση έγινε το 1952 στην ταινία «Ο Λευκός ΣεΪχης». Έκτοτε και για σχεδόν 30 χρόνια – μέχρι ο Ρότα να φύγει από τη ζωή, «έντυσαν» μαζί δεκάδες κινηματογραφικές παραγωγές· «Λα Στράντα», «Ντόλτσε Βίτα» και «8 1/2» είναι κάποιες μόνο από τις δουλειές τους.
Ο κορυφαίος Ιταλός συνθέτης γεννιέται σαν σήμερα και εμείς έχουμε συγκεντρώσει 10 λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζετε.
#1 Στην ηλικία των 11 ετών, ο Νίνο Ρότα είχε συνθέσει μια όπερα και ένα ορατόριο, το «L’infanzia di San Giovanni Battista», γεγονός που συγκλόνισε τον δάσκαλό του Αρτούρο Τοσκανίνι και τον ώθησε να ενθαρρύνει τον μικρό τότε Ρότα για μουσικές σπουδές.
#2 Αποσύρθηκε από την κατηγορία Όσκαρ μουσικής για το πρώτο μέρος της τριλογίας «Ο Νονός», με τη δικαιολογία ότι χρησιμοποίησε μουσικά μοτίβα του προηγούμενου σάουντράκ του για το «Φορτουνέλα» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο. Στο δεύτερο μέρος όμως της ίδιας ταινίας δικαιώθηκε αποσπώντας το βραβείο από την Ακαδημία, το οποίο ωστόσο δεν πήγε ποτέ να παραλάβει.
#3 Ήταν φίλος με τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος τον θαύμαζε πολύ. Χαρακτηριστικά, είχε δηλώσει για εκείνον: «Θαυμαστά συνθέτει ολόκληρες σειρές από πρωτοφανέρωτες οικείες μελωδίες, που εξαρχής δεθήκανε με τα φελινικά οράματα και φτιάξαν μία από τις πιο θαρραλέες και μαγικές στιγμές του κόσμου αυτού που ζούμε».
#4 Έχει μια κόρη, τη Νίνα Ρότα, καρπός της σχέσης του με την επίσης Ιταλίδα πιανίστρια Μάγκντα Λονγκάρι.
#5 Ο συνθέτης έβλεπε τη δουλειά του σαν ένα μέσο χαράς, που ήθελε να επικοινωνήσει. «Όταν συνθέτω στο πιάνο, τείνω να νιώθω ευτυχής, αλλά υπάρχει πάντα το αιώνιο δίλημμα: πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι ανάμεσα στη δυστυχία των άλλων; Θα έκανα τα πάντα για να δώσω σε όλους μια στιγμή ευτυχίας. Αυτό είναι που βρίσκεται στην καρδιά της μουσικής μου», είχε δηλώσει.
#6 Έχει αφήσει μουσική παρακαταθήκη για περίπου 150 ταινίες, πολλές κλασικές συνθέσεις για χορωδία και μουσική δωματίου, τρεις συμφωνίες, 3 κονσέρτα για βιολοντσέλο, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές, 23 μπαλέτα και 10 όπερες.
#7 Το «Canzone Arrabbiata», θέμα που απογειώθηκε το 1973 στην ταινία «Film D’ Amore E d’ Anarchia», είχε δημιουργηθεί 12 χρόνια νωρίτερα, ούτως ώστε να παιχτεί στην ταινία «Fantasmi a Roma» του Αντόνιο Πιετραντζέλι.
#8 Απολύτως δικαιολογημένα ταυτίστηκε με τον Φεντερικό Φελίνι, αφού έγραψε μουσική για όλες του τις κινηματογραφικές δουλειές από το 1952 έως και το 1979, όταν και απεβίωσε στις 10 Απριλίου. Τελευταία τους ταινία ήταν το «Πρόβα Ορχήστρας».
#9 Υπήρξε και καθηγητής, αφού το 1937 ξεκίνησε να διδάσκει Αρμονία και σύνθεση στο Ωδείο Νικολό Πιτσίνι στο Μπάρι, όπου και προήχθη σε διευθυντής 13 χρόνια μετά.
#10 Τον Φεβρουάριο του 1995, ιδρύθηκε το Ίδρυμα Nino Rota στο πολιτιστικό ίδρυμα Giorgio Cini στη Βενετία, που ειδικεύεται στα έργα Ιταλών συνθετών του 20 αιώνα. Στο Ψηφιακό Αρχείο του περιλαμβάνονται επιστολές, αποσπάσματα ειδήσεων, εικόνες και κριτικές.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ