5 oλοκαίνουργια τραγούδια και 1 άλμπουμ για να ακούσεις σήμερα, Σάββατο!
Άκουσέ τα όλα ένα προς ένα
6 ολοκαίνουργιες κυκλοφορίες έρχονται για να σου κρατήσουν συντροφιά αυτό το Σαββατοκύριακο.
Γι΄ αυτό πάρε το κινητό στο χέρι ή άνοιξε τον υπολογιστή και βάλε να παίζουν όλες οι νέες κυκλοφορίες τραγουδιών και άλμπουμ. Άκουσέ τα όλα ένα προς ένα:
Τραγούδια
«Οδός Αριστοτέλους» (Coyot Remix) – Χάρις Αλεξίου
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του ομότιτλου δίσκου “Οδός Αριστοτέλους”, η φωνή της Χάρις Αλεξίου, η μουσική του Γιάννη Σπανού και οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, κυκλοφορούν ξανά μέσα από ένα deep house remix σε παραγωγή κι ενορχήστρωση του Coyot.
Ο δημοφιλής Dj και παραγωγός συναντά ξανά τη Χάρις Αλεξίου, μετά το “Dusk till dawn” που συνεχίζει σταθερά την πορεία του στο top5 του Indie Airplay Chart καθώς και στο top40 του ελληνικού Shazam.
Η “Οδός Αριστοτέλους”, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κι εμβληματικά τραγούδια της αγαπημένης καλλιτέχνιδας, ταξιδεύει στο σήμερα μέσα από τη σύγχρονη ματιά του Coyot. Κυκλοφορεί ψηφιακά από τη Minos EMI, a Universal Music company και την Estia Recordings.
«Live a Little Lie» – Yellow Red
O Yellow Red κυκλοφορεί το πρώτο του single “Live a Little Lie” μέσα από το ντεμπούτο του άλμπουμ “My Little Words” που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2025 από την Make Me Happy records.
Yellow Red ονομάζεται το αγγλόφωνο προσωπικό synth pop project του Στέφανου Μανούση, ιδρυτικού μέλους του shoegaze – dream pop σχήματος Sugar for The Pill.
Το “Live a Little Lie” είναι ένα τραγούδι που αναφέρεται τόσο στον φόβο της θνησιμότητας όσο και στον πόνο της απώλειας καθώς και στην ανάγκη να τους “κοιτάξεις κατάματα” και να μην υποκύψεις σε αυτούς χωρίς όμως να τους αρνηθείς. «Η μοναξιά του ανθρώπου δεν είναι παρά ο φόβος του για τη ζωή» για αυτό «take all the fears and send them all to home» “write your role and put the mask on”.
Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Στέφανο Μανούση και τον Άλεξ Μπόλμπαση που έκανε και τις μίξεις. Το mastering έγινε από τον Ηρακλή Βλαχάκη.
«The One» – Σεμέλη Ταγαρά
Το “The One” είναι ένα υπέροχο νωχελικό κράμα πολλών αγαπημένων ειδών, συνδυάζοντας jazz υφές και φωνητικά, σε ένα electronic περιβάλλον με μινιμαλιστικούς στίχους.
Μια μουσική σύλληψη, η οποία εκφράζεται από τη βαθιά ιδιαίτερη φωνή, την κιθάρα και το σαξόφωνο της καλλιτέχνιδας, που ακούμε στο ατμοσφαιρικό “The One”.
Το vibe του κομματιού είναι χαρακτηριστικό του ηχοχρώματος του επικείμενου δίσκου που κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα από τη Fine! Records!
«Ας Μην Τέλειωνε Η Βραδιά» – Φωτεινή Βελεσιώτου
H σπουδαία Φωτεινή Βελεσιώτου ερμηνεύει το «Ας Μην Τέλειωνε Η Βραδιά» και μοιράζεται το δεύτερο τραγούδι από τον δίσκο «Τα Ρεμπέτικα Της Φωτεινής» που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Panik Oxygen. Η ερμηνεία της συνδυάζει την αυθεντικότητα του ρεμπέτικου με το προσωπικό της ύφος, δίνοντας νέα πνοή σε αγαπημένες μελωδίες.
Σημειώνεται πως το τραγούδι ερμηνεύτηκε πρώτη φορά από την Ιωάννα Γεωργακοπούλου,την αρχόντισσα του πάλκου που μεταξύ άλλων, τραγούδησε περισσότερα από 1.000 τραγούδια και συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς λαϊκούς δημιουργούς, όπως τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη και τον Μητσάκη.
«Ρεμπέτικο και Τζαζ στο ίδιο το ποτήρι» – Χρήστος Νικολόπουλος
Κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group το νέο τραγούδι με τίτλο «Ρεμπέτικο και Τζαζ στο ίδιο το ποτήρι», σε ερμηνεία του Χρήστου Νικολόπουλου, σε μουσική του ίδιου και στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη.
Πρόκειται για το τρίτο τραγούδι απ’ τον επερχόμενο δίσκο των δύο δημιουργών με τίτλο «Τα Απρόοπτα – Κύκλος Β’», ο οποίος συνεχίζει την επιτυχημένη καλλιτεχνικά και εμπορικά, προηγούμενη σύμπραξή τους στον δίσκο «Τα Απρόοπτα – Κύκλος Α’».
Το τραγούδι «Ρεμπέτικο και Τζαζ στο ίδιο το ποτήρι», συνδέει με τον μοναδικό αφηγηματικό τρόπο του Νίκου Αναγνωστάκη τη μυστηριακή ατμόσφαιρα που δημιουργούσε το ρεμπέτικο τραγούδι στα υπόγεια κουτούκια του Πειραιά, ενώ η μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου συνδέει τα δύο φαινομενικά ετερόκλητα μουσικά είδη, το ρεμπέτικο και την τζαζ που τα ενώνει η κοινή ψυχή και η ανάγκη των απόκληρών τους να υπάρξουν.
Χαρακτηριστικές οι αναφορές σε εμβληματικές μορφές της ελληνικής μουσικής θυμίζουν τον άρρηκτο σύνδεσμο του τραγουδιού με το θρυλικό παρελθόν του.
Αν ο πρώτος κύκλος τραγουδιών «Τα Απρόοπτα» αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στο έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι, ο δεύτερος κύκλος, με την καθοριστική συμβολή της εξαιρετικής ενορχήστρωσης του Θύμιου Παπαδόπουλου, συνδέει αρμονικά δύο διαφορετικούς κόσμους, δημιουργώντας από την ένωσή τους ένα νέο μουσικό τοπίο.
Η απέριττη ερμηνεία του Χρήστου Νικολόπουλου ξαφνιάζει με την εκφραστική της ευστοχία, απόσταγμα της εμπειρίας μιας αξιοζήλευτης δημιουργικής πορείας που τον καθιστά βασικό πυλώνα της ελληνικής μουσικής.
Κλείνοντας να σημειώσουμε πως Χρ.Νικολόπουλος και Νίκος Αναγνωστάκης, μετρούν πλέον μαζί, έναν σημαντικά μεγάλο αριθμό τραγουδιών, που «μοιραία» αποτελεί ειδικό κεφάλαιο στην τραγουδοποιία των τελευταίων χρόνων.
Το τραγούδι συνοδεύει ένα εμπνευσμένο video animation που δημιούργησε και σκηνοθέτησε η Θένια Κουρέλη. Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Δημήτρη Καρρά.
Άλμπουμ
«Η Άλλη Πλευρά» – Χρήστος Αλεξόπουλος
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε ψηφιακή μορφή, 25 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το ντεμπούτο άλμπουμ του συνθέτη και παραγωγού Χρήστου Αλεξόπουλου «Η Άλλη Πλευρά».
25 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του από την ιστορική Hitch-Hyke Records (1999) το άλμπουμ κυκλοφορεί για πρώτη φορά στις πλατφόρμες streaming (Spotify, Apple/i-Tunes, YouTube Music, Deezer, Tidal και πολλές άλλες). Το γύρισμα του αιώνα ήταν από πάρα πολλές απόψεις μια μεταβατική περίοδος για την μουσική σε σχέση με τις τότε νέες τεχνολογίες και για τη μουσική βιομηχανία γενικότερα. Είναι αρκετά τα άλμπουμ εκείνης της περιόδου που δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο και αυτή η επανακυκλοφορία συμπληρώνει ένα από αυτά τα κενά.
Το «Η Άλλη Πλευρά» πρότεινε ένα ήχο και μια αισθητική προσέγγιση που ήταν ασυνήθιστα για την εποχή τους και η κυκλοφορία του έκανε αίσθηση, όπως επιβεβαιώνεται και από τις κριτικές εκείνης της εποχής.
Στο «Η Άλλη Πλευρά» παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Πρινιωτάκης (κιθάρες, sampling, programming, σόλο μπάσο στο «Κύκλος»), Νάνση Παπακωνσταντίνου (φωνή στο «Ο Τζίτζικας»), Μάριος Δαπέργολας (βιολί), Χάρης Γκίτζιος (βιολί), Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (σαξόφωνο), Βασίλης Καψάλης (κοντραμπάσο), Άλκης Πρινιωτάκης (ηλεκτρικό μπάσο), Θοδωρής Σκάνδαλος (Hi-hat, πιατίνια), Χρήστος Αλεξόπουλος (Φωνές, πλήκτρα, πιάνο, Apollo guitar, sampling, programming). Πρόζες και μέλη του φωνητικού συνόλου «Εν Είδει»: Χρήστος Αλεξόπουλος, Τίνα Αλεξοπούλου, Φραντζέσκα Γρομματικάκη, Άννυ Καλογεράκη.
Το αντικείμενο που απεικονίζεται στο εξώφυλλο είναι ένα στερεοσκόπιο των αρχών του 20 ου αιώνα. Πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Sir Douglas Wheatstone το 1838. Πρόδρομος του «view master» των κατοπινών γενεών.