Έρχεται το ωραιότερο Αστικό Πανηγύρι!
Το ωραιότερο χορευτικό αντάμωμα της χρονιάς έρχεται με φόρα!
Το Χορόδεντρο παρουσιάζει για μία ακόμη χρονιά το «Αστικό Πανηγύρι» του, εμπνευσμένο από την παράδοση, με σταθμό το σήμερα. Tο «Αστικό Πανηγύρι vol. 6» θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου στον πολυχώρο We.
Το «Αστικό Πανηγύρι vol. 6» το Σάββατο 11 Ιανουαρίου του 2025 θα έχει ιδιαίτερο αφιέρωμα στη Μακεδονία και τα Βαλκάνια με το μουσικό σχήμα «Χάλκινα Ηχοχρώματα», που έχει συμμετάσχει σε πολλά αφιερώματα της εγχώριας και διεθνής μουσικής σκηνής αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τους Βαλκανικούς μας ήχους.
Η εξέχουσα θέση που κατέχει το σχήμα στην απόδοση των ήχων και των τραγουδιών της Μακεδονίας το επιβεβαιώνουν και οι δουλειές τους με τον Παντελή Βούλγαρη στην «Ψυχή Βαθιά» και τον Νίκο Κυπουργό στο μουσικό οδοιπορικό «Τα μυστικά της Εγνατίας». Τη συναυλία θα ανοίξει το σχήμα Anemoessa_Band, που θα μας δώσει νότες θαλασσινού αέρα των νησιών μας και της Μικρά Ασίας. Πρόκειται για μια νεαρή και νεοσύστατη ομάδα μουσικών, φοιτητών και απόφοιτων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που λαμπρύνει την καλλιτεχνική ζωή της πόλης μας.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο We (Γ΄ Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη) με ώρα έναρξης 21:30, με επιτρεπόμενη είσοδο στο χώρο από τις 21:00. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι με εισιτήριο στην τιμή των 10 Ευρώ (Προπώληση, Φοιτητικό, Ανέργων) και 12 Ευρώ (γενική είσοδος) στο ταμείο του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης.
Η προπώληση γίνεται δια ζώσης από το Χορόδεντρο (στον Πολυχώρο ΕΝΩ, Ερμού 11, 1 ος όροφος και στο Κρουστόφωνο, Αλ. Παπαδιαμάντη 6) κατά τις ώρες των μαθημάτων και τον πολυχώρο We (Γ’ Σεπτεμβρίου, παλιό Παγοδρόμιο, στο ύψος του Παλαί Ντε Σπορ) κάθε μέρα 10:00-22:00, καθώς και διαδικτυακά από τη viva.
Χρονικό του «Αστικού Πανηγυριού»
Το εργαστήρι χορού και μουσικής, τραγουδιού και παιχνιδιού «Χορόδεντρο» πραγματοποίησε το Αστικό Πανηγύρι πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2019. Επιθυμία ήταν να μεταφέρει την αίσθηση ενός καλοκαιρινού πανηγυριού σε ένα μοντέρνο, φιλόξενο και σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Σε αυτή την πρόκληση σύγχρονου χώρου και ήχων ανταποκρίθηκε το μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά», γνωστό σχήμα στους παραδοσιακούς κόλπους για την ποιότητα και το ήθος με το οποίο αντιμετωπίζει την παράδοση, αλλά και τη διάθεση της εξέλιξης της παραδοσιακής μουσικής.
Με την ίδια διάθεση αντιμετώπισε την πρόταση και η Κατερίνα Δούκα, τραγουδίστρια και δασκάλα παραδοσιακού τραγουδιού, που ενώ έχει μια ενασχόληση με αρκετά είδη μουσικής (παραδοσιακό, έντεχνο, ρεμπέτικο, ρετρό), τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερα η ενασχόληση της με τη μουσική της Θράκης. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Αστικό Πανηγύρι», που τη δεύτερη χρονιά, τον Ιανουάριο του 2020 (Αστικό Πανηγύρι vol. 2) εμπλουτίστηκε με την παρέα του μουσικού σχήματος DRom, που ++ασχολούνται με βαλκανικούς ήχους. Εν τω μεταξύ το «Αστικό Πανηγύρι» μας είχε ταξιδέψει στο Φεστιβάλ Ολύμπου σε διήμερο αφιερωμένο σε Μεσογειακούς Ήχους, τον Ιούλιο του 2019.
Αμέσως, μετά το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς βρέθηκε στην Πάτρα, Αστικό Πανηγύρι on tour», Νοέμβρη 2019. Και στις δύο παρουσιάσεις εκτός Θεσσαλονίκης συμμετείχαν «η Εβρίτικη Ζυγιά» και η Κατερίνα Δούκα. Η πανδημία του covid-19 έφερε την υποχρεωτική παύση των δύο ετών και τη μεταφορά του από Ιανουάριο του 2022 τον Απρίλη 2022 (Αστικό Πανηγύρι vol.3) . Το 2023 στο «Αστικό Πανηγύρι vol. 4» οι ορχήστρες «Εβρίτικη Ζυγιά» και «Χάλκινα Ηχοχρώματα» συνέθεσαν και παρουσίασαν για πρώτη φορά επί σκηνής το τραγούδι του «Αστικού Πανηγυριού».
Την ίδια χρονιά το «Αστικό Πανηγύρι» αποκτά το δικό του λογότυπο και τις μασκότ του, τα πολύχρωμα τερατάκια μας, που τρελαίνονται για χορό. Τον Ιανουάριο του 2024 στην παρέα της «Εβρίτικης Ζυγιάς» και της Κατερίνας Δούκα προστέθηκε το σχήμα «Pontus Quartet», με μουσικές από τον Πόντο, και της ευρύτερης Περιοχής της Μαύρης Θάλασσας (Αστικό Πανηγύρι, vol.5).
Φέτος, ανταμώνουμε και πάλι με τους φίλους μας, τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα», που τους εμπιστευθήκαμε για την έναρξη του εργαστηρίου μας με μια παρουσίαση κι ένα γλέντι τον Οκτώβρη του 2017, που ακόμα θυμάται το στενό της Καθολικών και η πόλη.
Το «Αστικό Πανηγύρι» μεγάλωσε και απέκτησε δική του φωνή στα social. Εντός ολίγων ημερών θα είναι έτοιμο το site και τα social που θα φιλοξενήσουν το πλούσιο υλικό του.
Συντελεστές εκδήλωσης: Χάλκινα Ηχοχρώματα Ιωάννου Σάββας : κλαρίνο, σαξόφωνο, γκάιντα, καβάλι Ντίνης Σίμος : τρομπέτα, τρομπόνι, φωνή Πέγιου Γιάννης: τρομπέτα Μήσιος Σταύρος: ακορντεόν Καρκαρέτσης Μάνος: κρουστά Anemoessa_Band Παντελής Βαϊγκούσης: Λαούτο-φωνή Ολυμπία Εξαδακτύλου: Βιολί-φωνή Εβίνα Κουτσοκώστα: Κανονάκι-φωνή Όλγα Αλεξίου: Κρουστά-φωνή
Λίγα λόγια για τα σχήματα
“ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ“
Παραδοσιακή ορχήστρα η οποία δημιουργήθηκε το 2006 στο Βαρικό Φλώρινας από πέντε φίλους – χορευτές, με μεράκι για τον παραδοσιακό χορό και τη μουσική. Από την δημιουργία της έως και σήμερα μελετούν, καταγράφουν και ερμηνεύουν με προσήλωση στην παραδοσιακή μορφή τη μουσική παράδοση της Μακεδονίας.
Οι επιρροές ξεκινούν από μικρή ηλικία ως χορευτές παραδοσιακών χορών και από την καθημερινότητά μας στα γλέντια, γάμους, πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις της ευρύτερης περιοχής, ακούγοντας – μελετώντας παραδοσιακές ορχήστρες της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Τοπικοί και Βαλκάνιοι καλλιτέχνες δεξιοτέχνες των χάλκινων πνευστών λειτούργησαν ως πρότυπο για την εξέλιξή μας. Η θέση μας στο χώρο είναι να διατηρήσουμε αυτά που έχουμε βιώσει, και να τα παρουσιάζουμε στο κοινό με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Επίσης, η δημιουργία νέων συνθέσεων μουσικής, κρατώντας τις παραδοσιακές γραμμές, ώστε να αφήσουμε και εμείς το δικό μας στίγμα στη μουσική παράδοση του τόπου μας.
Επόμενα σχέδια, η δισκογραφία με καταγραφές και έρευνες χοροδιδασκάλων και λαογράφων που περιέχουν μουσικές και τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της κεντροδυτικής Μακεδονίας. Στόχος να καταφέρουμε να αφήσουμε ένα αξιόλογο μουσικό αρχείο στις νέες γενιές.
Το μουσικό σχήμα έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, καθώς και στην ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη.
Επιπλέον, συνεργάστηκε με τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Κυπουργό για ντοκιμαντέρ σχετικά με το αλλόγλωσσο τραγούδι, συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Balkans Beyond Borders, στο παραδοσιακό έθιμο «Ραγκουτσάρια» Καστοριάς, στο παραδοσιακό καρναβάλι των Γρεβενών γνωστό ως «Ανακατοσάρια» στις εκπομπές της ΕΤ3 «Ο τόπος και το τραγούδι του» και «Κυριακή στο χωριό», και στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποίησε εισηγήσεις σε χορευτικά σεμινάριά στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και στον Καναδά. Στις πιο πρόσφατες παρουσιάσεις τουσχήματος ανήκουν η συμμετοχή στο μουσικό οδοιπορικό «Τα μυστικά της Εγνατίας», του Νίκου Κυπουργού στο Ηρώδειο, το αφιέρωμα στη Μακεδονία στην πιο γνωστή μουσική σκηνή της Αθήνας, στο Σταυρό του Νότου και η συμμετοχή τους στο δίσκο «Μέγκλεν», που πρόκειται για καταγραφή τραγουδιών από την περιοχή Μογλενών – Καρατζόβας με λόγια.
Η ορχήστρα αποτελείται από τους:
Ιωάννου Σάββας (κλαρίνο, σαξόφωνο, γκάιντα, καβάλι) Ντίνης Σίμος (τρομπέτα, τραγούδι) Πέγιου Γιάννης (τρομπέτα) Μήσιος Σταύρος (ακορντεόν) Καρκαρέτσης Μάνος (κρουστά)
Δισκογραφία του σχήματος: ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (2011) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ (2012) ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (2013) ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ (2017)
Συμμετοχές: Μέγκλεν (2024)
Anemoessa Band
Το μουσικό σχήμα “Αnemoessa_band” με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε από το μουσικό ντουέτο του Παντελή Βαϊγκούση στο λαούτο και της Ολυμπίας Εξαδακτύλου στο βιολί, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκαν σε αυτό η Εβίνα Κουτσοκώστα στο κανονάκι και η Όλγα Αλεξίου στα κρουστά. Όλα τα μέλη του σχήματος τραγουδούν ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την παραδοσιακή ατμόσφαιρα στην οποία στοχεύει. Το σχήμα ασχολείται κυρίως με το παραδοσιακό ελληνικό ρεπερτόριο, αποδίδοντας μελωδίες και ρυθμούς απ’ όλη την Ελλάδα, με βασικό του στόχο την ανάδειξη παραδοσιακών σκοπών και τραγουδιών. Το όνομά του (τόπος με ανέμους) εκφράζει τη μεταβαλλόμενη σύσταση του, καθώς συχνά εμπλουτίζεται και με διαφορετικά όργανα, ανάλογα με τις καλλιτεχνικές του ανάγκες.
Η “Anemoessa_band” έχει πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και μαγαζιά, αλλά και σε εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, αλλά και της Χαλκιδικής, ενώ συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά με καινούργιες ιδέες και δημιουργίες.
Τα μέλη του σχήματος:
Παντελής Βαϊγκούσης (Λαούτο-φωνή) Ολυμπία Εξαδακτύλου (Βιολί-φωνή) Εβίνα Κουτσοκώστα (Κανονάκι-φωνή) Όλγα Αλεξίου (Κρουστά-φωνή)