Μουσική

Eurovision 2023: Ο 16χρονος Victor Vernicos θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Ποιος είναι ο νεαρός καλλιτέχνης;

Parallaxi
eurovision-2023-ο-16χρονος-victor-vernicos-θα-εκπροσωπήσει-την-ελ-967416
Parallaxi

Ο κύβος ερρίφθη και, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (30/01) από την ΕΡΤ, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023, που θα γίνει στο Λίβερπουλ από τις 9 έως τις 13 Μαΐου, από τον 16χρονο Victor Vernicos και το «What They Say», με στόχο μία αξιοπρεπή εμφάνιση.

Συγκεκριμένα, ο Victor Vernicos ανέφερε – μεταξύ άλλων – στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά: «Ήξερα ότι πήγαινε πάρα πολύ καλά η συμμετοχή αφού προκρίθηκε πρώτα στους επτά και μετά στους τρεις. […] Το τραγούδι “What They Say” το έχω γράψει εγώ και έχω κάνει την παραγωγή εγώ. Άρχισα να ασχολούμαι με τη μουσική από τα 4 χρόνια μου, που άρχισα μαθήματα πιάνου, και έγραψα το πρώτο τραγούδι μου στα 11. Μέχρι τώρα, έχω εκφραστεί στα Αγγλικά.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το τραγούδι (σ.σ. το “What They Say” με το οποίο θα διαγωνιστεί στη Eurovision 2023) συνδυάζει πολλά είδη μουσικής, είναι μία συναισθηματική και φεστιβαλική μπαλάντα. Είναι ένας ύμνος των συναισθηματικών σκέψεων του άγχους, είμαι εγώ. Το έγραψα, τον Απρίλιο του 2021, όταν πέρασα μία αγχώδη κατάσταση. […] Πάντα πάω για την πρωτιά και κάνω το καλύτερο που μπορώ. Είμαι δουλευταράς και θα κάνω τα πάντα για να φέρουμε την πρωτιά, φέτος, στην Ελλάδα».

Πώς επελέγησαν ο καλλιτέχνης και το τραγούδι

Η ΕΡΤ, στις 26 Αυγούστου 2022, απηύθυνε πρόσκληση «σε εταιρείες με δραστηριότητα την παραγωγή ή και διανομή ηχογραφημάτων να υποβάλουν προτάσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας, με καταληκτική προθεσμία την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022». Μετά το πέρας της διορίας, 106 τραγούδια κατατέθηκαν στην ΕΡΤ αλλά μόνο 30, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ζούλα, πρόεδρο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ήταν αυτά που πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Χαρακτηριστικά, ο Κωνσταντίνος Ζούλας ανέφερε, στις 2 Δεκεμβρίου 2022, στην εκπομπή «Στούντιο 4» με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο: «Η ΕΡΤ έχει μια επταμελή επιτροπή, η οποία κάνει το πρώτο ξεκαθάρισμα των τραγουδιών, όπως και πέρσι. Φέτος είχαμε 106 συνολικά τραγούδια που κατατέθηκαν, εκ των οποίων τα 30 ήταν αυτά που πληρούσαν τις προδιαγραφές. Εννοώ ότι είχαν και μία εταιρεία, όχι απαραίτητα δισκογραφική πίσω τους, επομένως υπήρχε μία οργανωμένη ομάδα πίσω τους».

Στη συνέχεια, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση συγκρότησε επιτροπή κοινού από 70 πολίτες βάσει ηλικιακών κριτηρίων έπειτα από ηλεκτρονική κλήρωση ανάμεσα σε σχεδόν 3.000 διαδικτυακές αιτήσεις. Κατά συνέπεια, οι 70 πολίτες που αποτέλεσαν την εν λόγω επιτροπή, επισκέφθηκαν το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, στις 28 Δεκεμβρίου 2022, άκουσαν επτά υποψήφια τραγούδια που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας επιλογής και τα αξιολόγησαν βάσει του συστήματος της Eurovision, δηλαδή δίνοντας 12 βαθμούς στο αγαπημένο τους κομμάτι.

Επισημαίνεται ότι η κρίση της επιτροπής κοινού βάρυνε κατά 50,6% στην τελική απόφαση για το τραγούδι που θα ταξιδέψει στο Λίβερπουλ. Πάντως, το υπολειπόμενο 49,4% κρίθηκε από την επταμελή καλλιτεχνική επιτροπή της ΕΡΤ, καθώς είχε συναντήσεις με τους υποψήφιους καλλιτέχνες και αναλύθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της πρότασής τους (π.χ. σκηνική εμφάνιση).

Τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής της ΕΡΤ ήταν τα εξής:

 • Δημήτρης Παπαδημητρίου – συνθέτης και πρόεδρος της επιτροπής
 • Φώτης Απέργης – δημοσιογράφος
 • Πέτρος Αδάμ – μουσικός παραγωγός
 • Λεωνίδας Αντωνόπουλος – διευθυντής του KOSMOS της ΕΡΑ
 • Γιάννης Πετρίδης – μουσικός παραγωγός
 • Κωνσταντίνος Μπουρούνης – αναπληρωτής γενικός διευθυντής Προγράμματος της ΕΡΤ
 • Μαρία Κοζάκου – διευθύντρια του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ και σχολιάστρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision

Πάντως, τα επτά τραγούδια, που διεκδίκησαν την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Eurovision 2023 κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας επιλογής, ήταν τα εξής:

 • Κωνσταντίνα Ιωσηφίδου – «We Are Young»
 • Μελίσσα Μαντζούκη – «Liar»
 • Victor Vernicos – «What Τhey Say»
 • Μόνικα – «I’m Proud»
 • Leon Of Athens – «Somewhere To Go»
 • Κλαυδία – «Holy Water»
 • Μαρία Μαραγκού & Αντωνία Καούρη – «Shout Out»

Κατόπιν, στις 19 Ιανουαρίου 2023, μέσα από την εκπομπή «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν» με τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά, η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως τρία από τα επτά – προαναφερθέντα – τραγούδια πέρασαν στην τρίτη φάση της διαδικασίας επιλογής.

Τα τρία τραγούδια που διεκδίκησαν την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Eurovision 2023 κατά την τελευταία φάση της διαδικασίας επιλογής, ήταν τα εξής ήταν τα εξής:

 • Μελίσσα Μαντζούκη – «Liar»
 • Μαρία Μαραγκού & Αντωνία Καούρη – «Shout Out»
 • Victor Vernicos – «What Τhey Say»

Έτσι, πριν από λίγα λεπτά, η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023 από τον Victor Vernicos και το κομμάτι «What They Say», το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το βιογραφικό του Victor Vernicos

Ο Victor Vernicos είναι 16 ετών και αποτελεί τον νεαρότερο εκπρόσωπο της Ελλάδα στην ιστορία του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Συγκεκριμένα, ο καλλιτέχνης άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία μόλις 4 ετών, μαθήματα Φωνητικής στα 8 και μαθήματα κιθάρας στα 10 του χρόνια. Στα 11 άρχισε να γράφει τα πρώτα δικά του τραγούδια ενώ, εδώ και δύο χρόνια, επιμελείται και την παραγωγή της δικής του μουσικής, παρακολουθώντας μαθήματα Μουσικής Τεχνολογίας.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα