Μια μαγική βραδιά μπαρόκ μουσικής με ελεύθερη είσοδο στη Ροτόντα
Τέχνη σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, θα εμφανιστεί την Τετάρτη 20 Ιουνίου σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, την Ροτόντα, για μία συναυλία με έργα εποχής μπαρόκ. Η είσοδος στη συναυλία, που ξεκινά στις 20.00, είναι ελεύθερη.
Διαβάστε σχετικά: Μια παλιότερη συναυλία που γέμισε με ομορφιά τη Ροτόντα
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί το εμβληματικό έργο του μεγάλου Γερμανού συνθέτη G. Fr. Haendel, Concerto grosso αρ. 9 σε φα μείζονα. Στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα θα έχει την χαρά να συμπράξει με την Χορωδία Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια στο υπέροχο θρησκευτικό έργο του Ιταλού συνθέτη A. Vivaldi Gloria, έργο που αποτελεί την δημοφιλέστερη ίσως χορωδιακή σύνθεσή του, γραμμένο στις αρχές του 18ου αιώνα.
Διαβάστε ακόμα: Μια ωραία open air συναυλία στο Δημαρχείο με ελεύθερη είσοδο
Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μόνιμος αρχιμουσικός της ορχήστρας Χάρης Ηλιάδης και σολίστ της βραδιάς θα είναι η Ρουμάνα σοπράνο Diana Tugui και η μεσόφωνος Miroslava Yordanova από την Βουλγαρία. Την διεύθυνση και διδασκαλία της Χορωδίας Συλλογου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια έχει η Γιάννα Αθανασιάδου.
Μερικά λόγια για τους συντελεστές
Ο Χάρης Ηλιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997.
Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία.
Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά.
Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).
Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.
Η Ρουμάνα σοπράνο Diana Tugui αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Μουσικής του Βουκουρεστίου. Είναι σολίστ στο Λυρικό Θέατρο Elena Teodorini και συνεργάζεται με πολλές όπερες και φιλαρμονικές ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην παράσταση La Traviata με τον τενόρο Mariu Zaharia και την Merry Widow. Έχει ερμηνεύσει περισσότερους από δεκαπέντε πρωταγωνιστικούς ρόλους γυναικών σε όπερες. Έχει τραγουδήσει για το Διεθνές Ίδρυμα για την Λευχαιμία Χοσέ Καρρέρας και έχει συμμετάσχει ως σολίστ στο Βιεννέζικο Χριστουγεννιάτικο Γκαλά στο Βουκουρέστι. Το 2006 βραβεύθηκε ως κορυφαία σολίστ στο Λυρικό Θέατρο Elena Teodorini , το 2007 στο διαγωνισμό Renata Tebaldi, το 2008 στο Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Jaume Aragali και την περίοδο 2010-2011 στο διαγωνισμό τραγουδιού Wilhelm Stenhammar της Σουηδίας. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με την V. Cortez, την T. Berganza και τον D. Baldwin. Έχει συνεργαστεί με πολύ σπουδαίους σκηνοθέτες και μαέστρους.
Η μέτζο σοπράνο Μιροσλάβα Γιορντάνοβα γεννήθηκε το 1972 στη Σόφια και σπούδασε πιάνο και τραγούδι. Έκανε το ντεμπούτο της ενώ ήταν ακόμα φοιτήτρια στη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας και υπήρξε σολίστ της Εθνικής Όπερας της πατρίδας της από το 1998. Το ευρύτατο οπερατικό ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ρόλους από Μότσαρτ μέχρι Στραβίνσκι, ενώ στις συναυλίες της έχει συμπεριλάβει πολλά σύγχρονα έργα. Εμφανίστηκε με πολλές ορχήστρες στη Σόφια, την Ιταλία και τη Γαλλία. Επιλέχθηκε ως μία από τις φωνές του μέλλοντος κερδίζοντας το ειδικό βραβείο Future for Bulgaria στο 12ο διαγωνισμό Boris Christoff για νεαρούς τραγουδιστές όπερας και παρουσιάστηκε από την Γκένα Δημητρόβα. Εκπροσώπησε την χώρα της στον διεθνή διαγωνισμό Cardiff Singer το 2001. Κέρδισε επίσης το ειδικό βραβείο στον διαγωνισμό Riccardo Zandonai το 2005.
Η Γιάννα Αθανασιάδου είναι αριστούχος απόφοιτη της Ανωτέρας Κρατικής Σχολής Χαμζά Τασκένδης στον κλάδο της Διεύθυνσης Χορωδίας. Έκανε την διπλωματική πρακτική της με την Χορωδία της Κρατικής Όπερας «Ναβόι» της Τασκένδης. Εισήχθη στον κλάδο Διεύθυνσης Χορωδίας της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας Τασκένδης. Μετεγράφη στον ίδιο κλάδο στο Κονσερβατόριο του Ζάγκρεμπ Κροατίας. Εκεί ανέλαβε την διεύθυνση της παιδικής και μικτής χορωδίας της Ριέκα με συμμετοχή και πολλές διακρίσεις σε φεστιβάλ του Σπλιτ, Ζάγκρεμπ, Οχρίδας. Στην Ελλάδα, επί δέκα χρόνια, είχε την διεύθυνση της Χορωδίας Δήμου Μίκρας στην Θεσσαλονίκη και από το 2009 διευθύνει την χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου.
Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία “Δημοτική Ορχήστρα” και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, διεθνείς διαγωνισμούς, δικές της παραγωγές, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Ιούλιο του 1993 και για μια πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια μέχρι το 2005 ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Από το 2013 καλλιτεχνικός συντονιστής της ορχήστρας υπήρξε ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.
Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Κ. Κατσαρής, V. Repin, F. J. Sellheim, L. L. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Kiri Te Kanawa, Vanessa Mae κ. ά. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων”- πολιτιστικού θεσμού της πόλης της Θεσσαλονίκης – και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού αυτού.
Έχει συνεργαστεί επίσης με τους: Γ. Νταλάρα, Φ. Πλιάτσικα, Ε. Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Θ. Μικρούτσικο, Δ. Σαββόπουλο, Ε. Καραΐνδρου, Κ. Μακεδόνα, Μ. Φαραντούρη, Ε. Αρβανιτάκη, τον Γ. Γάκη και τους Troublemakers. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως: Οι γάμοι του Φίγκαρο και Don Giovanni (Mozart), ll Campanello di notte (Donizetti), Το Μέντιουμ (Menotti), Gianni Schicchi (Puccini), Mόμο (Άλκης Μπαλτάς), ll Trovatore (Verdi), Σαλώμη (R. Strauss), Η Νυχτερίδα (J. Strauss), Η απαγωγή από το Σεράι (Mozart), Traviata (Verdi), Carmen (Bizet), Turandot (Puccini), Ορφέας στον Άδη (Offenbach), καθώς και μπαλέτου (Η ωραία κοιμωμένη του Tchaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως Τα Κατά Ματθαίoν Πάθη (Bach) και Missa Solemnis (Beethoven). Το Φεβρουάριο του 2006 παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini Οι Πουριτανοί. Ο διάσημος Έλληνας συνθέτης και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του συμφωνία που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Η Σ.Ο.Δ.Θ. στηρίζει καταξιωμένους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.
*Πληροφορίες: 2313 318221