Ο πιανίστας που δραπέτευσε από αίρεση και έφτασε στην κορυφή των charts

«Το να πω ότι η μουσική με έσωσε είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια»

Parallaxi
ο-πιανίστας-που-δραπέτευσε-από-αίρεση-879237
Parallaxi

Ο 38χρονος Riopy (πραγματικό όνομα Jean-Philippe Rio-Py), έγινε διάσημος όταν έγραψε τη μουσική για τις βραβευμένες ταινίες “The Shape of Water” και “The Danish Girl” και βρέθηκε για τρεις εβδομάδες στην κορυφή των αμερικανικών κλασικών charts. 

Ήταν όμως ένας δύσκολος δρόμος αυτός προς την επιτυχία, αντάξιος μιας φανταστικής ταινίας που θα μπορούσε να διηγηθεί τη ζωή του.

«Είχα κάποια κακή τύχη που όμως μετατράπηκε σε ευκαιρία», είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η «κακή τύχη» που περιγράφει ο μουσικός, ήταν μια αίρεση στην περιοχή Deux-Sevres της δυτικής Γαλλίας, όπου τον μεγάλωσε η μητέρα του μαζί με δύο αδέρφια και δύο αδερφές.

Αντιμετώπισε ξυλοδαρμούς και άλλες μορφές ψυχολογικού βασανισμού που άφησαν το στίγμα τους με τη μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και χρόνιας κατάθλιψης γι’ αυτόν.

Ο γκουρού της συγκεκριμένης αίρεσης, απαγόρευε την μουσική και την τηλεόραση, αλλά ο νεαρός Riopy βρήκε ένα εγκαταλελειμμένο πιάνο και μπόρεσε να μάθει να παίζει.

«Το να πω ότι η μουσική με έσωσε είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια» έχει δηλώσει. “Με έβαζαν σε μια καρέκλα και μου έλεγαν να μην κουνιέμαι. Κρατούσε ώρες και ώρες αυτό. Συνήθιζα τότε να φτιάχνω ρυθμούς στο κεφάλι μου, που αργότερα μετέφερα στο πληκτρολόγιο του πιάνου”

Σήμερα, δεν του αρέσει να συζητά τις λεπτομέρειες αυτής της αίρεσης, αλλά έφυγε από το σπίτι του στα 18 και δεν είχε καμία επαφή με τη μητέρα του για τα επόμενα 17 χρόνια.

Βρέθηκε να ζει δύσκολα στο Παρίσι πριν πάρει την απόφαση να μεταβεί στο Λος Άντζελες, κυνηγώντας το αμερικάνικο όνειρο, όπως χαρακτηριστικά έχει πει.

Τα πράγματα όμως, δεν ήταν καλύτερα αφού χρειάστηκε να καθαρίσει τουαλέτες με αντάλλαγμα ένα κρεβάτι για να κοιμηθεί μέχρι και να αποτρέψει έναν ιερά που προσπάθησε να τον βιάσει.

Εγκαταλείποντας τις ΗΠΑ, βρέθηκε τελικά στο Ρέντινγκ, μια πόλη έξω από τη βρετανική πρωτεύουσα, και ήταν εκεί που τελικά η τύχη του άρχισε να αλλάζει. Κάποιος τον άκουσε να παίζει σε ένα κατάστημα πιάνου και προσφέρθηκε να πληρώσει για τις σπουδές του στην Οξφόρδη.

Από εκεί και μετά, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και άρχισε να παίζει σε κάποιο πιάνο μπαρ.

«Η μουσική μου ήταν τόσο κινηματογραφική που λειτουργούσε καλά σε τέτοιους χώρους», θυμάται.

Ένας Βρετανός παραγωγός ταινιών, ο Νικ Σάντερς, άκουσε τη μουσική του στο Διαδίκτυο και προσφέρθηκε να τον εκπροσωπήσει ως ατζέντη του. Σύντομα έπαιζε σε μερικούς από τους πιο δημοφιλής χώρους της πόλης και έπαιρνε δουλειές για να γράψει μουσική σε διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων διεθνών εταιρειών μέχρι ένα σποτ του Armani που προβλήθηκε περισσότερες από 10 εκατομμύρια φορές στο YouTube.

Ένα βράδυ, όταν προσκλήθηκε να παίξει σε ένα δείπνο που διοργάνωσε το Vanity Fair, συνάντησε τον Chris Martin, τραγουδιστή των Coldplay. Εντυπωσιασμένος από το παίξιμό του, ο Martin προσφέρθηκε να του αγοράσει ένα δικό του πιάνο.

“Όταν ήμουν 18, πριν πάω στο Λος Άντζελες, ήμουν στους δρόμους του Παρισιού, στο χιόνι. Και έκλαιγα και άκουγα το άλμπουμ “Parachutes” των Coldplay” είπε στο γαλλικό πρακτορείο.

Αν και η ζωή του φαινόταν να είχε μια απίστευτη τροπή και να πηγαίνουν όλα καλύτερα, ο Riopy ήταν δεμένος ακόμα με τους δαίμονες του παρελθόντος του.

“Αυτοκτονούσα. Ήταν τότε που για να μη θυμάμαι , έπνιγα τις μνήμες μου με αλκοόλ και ναρκωτικά”, θυμάται.

Η γιόγκα και ο διαλογισμός τον βοήθησαν να τραβηχτεί πίσω από το χείλος του γκρεμού και η καριέρα του να συνεχίζει να ανθίζει.

Έχει κυκλοφορήσει πλέον τρία επιτυχημένα άλμπουμ από το 2018 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως συνθέτης για ταινίες.

Οι πιο σκοτεινές του διαθέσεις είναι πλέον πιο ελεγχόμενες, όπως λέει και επιτέλους, μπορεί να απολαύσει τη ζωή.

«Έχω την ευκαιρία να ζήσω από τη μουσική μου, να έχω μια γυναίκα που αγαπώ, δύο μικρά παιδιά και να μπορώ να μοιράζομαι τη μουσική μου με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων»…

Από μια βίαιη γαλλική αίρεση, στη ζωή στους δρόμους του Λος Άντζελες και από εκεί μέχρι την κορυφή των μουσικών τσαρτ, το απίστευτο ταξίδι του πιανίστα Riopy είναι η επιτομή της ιδέας ότι η μουσική μπορεί να σώσει ζωές!

Πηγή: France24

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα