Πώς γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης χορωδίας για άτομα με και χωρίς αναπηρία όρασης

Μία συμπεριληπτική πρωτοβουλία που βάζει στο πλάνο όλους που τραγουδούν και μέχρι τώρα μπορεί να ήταν στο περιθώριο

Γιώργος Σταυρακίδης
πώς-γεννήθηκε-η-ιδέα-της-πρώτης-χορωδί-1000314
Γιώργος Σταυρακίδης

Μία Συμπεριληπτική Χορωδία για χορωδούς με και χωρίς αναπηρία όρασης γεννήθηκε αυτές τις μέρες στην Καρδίτσα, με σκοπό τη συμμετοχή ατόμων από όλη την Ελλάδα, τόσο για καλλιτεχνική απασχόληση, όσο και για μία πορεία προς μεγάλες διοργανώσεις άλλων χωρών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, που έχει έδρα την Καρδίτσα προχωρά στη δημιουργία Συμπεριληπτικής Χορωδίας με χορωδούς με και χωρίς αναπηρία όρασης, στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος χορωδοί από τη Θεσσαλία και από όλη την Ελλάδα, με τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε σημαντικά δίκτυα Πολιτισμού και Χορωδιακής Πρακτικής μαζί με συνεργαζόμενους φορείς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε συνεργασία με φορείς από την Ευρώπη, (την Vue d’Ensemble από Στρασβούργο, Γαλλία και τη Syri Blu από τα Τίρανα , Αλβανία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Visually Inclusive Choirs – VIC»), γίνεται κάλεσμα σε Χορωδούς, βλέποντες και με προβλήματα όρασης, (όσοι ήδη τραγουδούν σε κάποια Xορωδία, ή όσοι σκοπεύουν να λάβουν για πρώτη  φορά  πιο ενεργό μέρος σε αυτό το μουσικό είδος) από όλη την Ελλάδα– να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Νίκο Ευθυμιάδη, τ. Διοικητή του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων και Πρόεδρο του Συλλόγου οι «Φίλοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων», που μίλησε στην Parallaxi  για την ιδέα και την ανάγκη της συμπερίληψης τόσο στην χορωδία, αλλά και στην κοινωνία μας.

«Με κάποιους φίλους στο εξωτερικό, που έχουν φτιάξει αντίστοιχες χορωδίες στη Γαλλία, στη Γερμανία, στα Τίρανα και σε άλλα μέρη συζητούσαμε ότι εκεί γενικά υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, ενώ όσο το έψαξα είδα πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Ίσως κάποιες σχολές τυφλών μόνο αν κάνουν κάτι ή κάποια μαθήματα μουσικής που ξέρω πως γίνονται. Όμως, μια χορωδία που να δραστηριοποιείται με συναυλίες, σε ένα πλαίσιο πιο μόνιμο, δεν υπάρχει.» αναφέρει ο κ. Ευθυμιάδης, λέγοντας στη συνέχεια πως «Όταν αργότερα το ψάξαμε, είδαμε πως υπάρχει και ένα πρόγραμμα στο εξωτερικό που θα μπορούσαμε να ενταχθούμε και έτσι έγινε. Ενταχθήκαμε σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε με την Χορωδία και να πάμε μέχρι και στο εξωτερικό, να κάνουμε συναυλίες με όλες τις δαπάνες πληρωμένες για όλους που θα συμμετέχουν. Κάπως έτσι, ξεκίνησε λοιπόν όλο αυτό να γεννιέται».

Συνολικά για την χορωδία θα επιλεγούν από το Νίκο Ευθυμιάδη, 6 τραγουδιστές, τρεις  βλέποντες και  τρεις με προβλήματα όρασης, μετά από μια συνεδρία ακρόασης.

Στο πρόγραμμα VIC (Visually Inclusive Choirs) συμμετέχουν τρείς φορείς ο καθένας με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών δομών, που εμπλέκονται στον τομέα του χορωδιακού τραγουδιού.

Ο “Ζορμπάς” του Θεοδωράκη στα Τίρανα

Οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεργάζονται τόσο με βλέποντες Χορωδούς όσο και μη βλέποντες ή με προβλήματα όρασης Χορωδούς από την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Γαλλία.  Η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνικών τραγουδιού και διεύθυνσης σε άτομα με προβλήματα όρασης, ανταλλαγής χορωδιακών προγραμμάτων και επίσκεψης μεταξύ τους, συναυλιών και συμμετοχής σε χορωδιακά φεστιβάλ και εκδηλώσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα συγκεντρώσει Χορωδούς με προβλήματα όρασης και χωρίς προβλήματα όρασης από διαφορετικές πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και γεωγραφικές καταβολές και με διαφορετικές οπτικές δυνατότητες.

«Μας ενδιαφέρει η καλλιτεχνική διαδρομή της χορωδίας. Στα Τίρανα ας πούμε, θα συνυπάρξουν και με άλλες αντίστοιχες χορωδίες από άλλα κράτη. Θα ετοιμαστούν κάποια κοινά τραγούδια όπως ο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη που έχω προτείνει για την Ελλάδα και άλλα τραγούδια από τις άλλες χώρες. Θα υπάρξει λοιπόν, συνύπαρξη πολιτισμών αλλά και ανθρώπων με διαφορετικά ακούσματα και, ίσως, και άλλες κουλτούρες» εξηγεί ο κ. Ευθυμίαδης.

Οι Χορωδοί που θα επιλεγούν από κάθε έναν από τους τρεις συμμετέχοντες φορείς θα ερμηνεύσουν τόσο το δικό τους χορωδιακό πρόγραμμα όσο και συνθέσεις που θα ερμηνευθούν από όλους τους Χορωδούς μαζί σε μια μεγάλη χορωδιακή ομάδα, ως κοινά τραγούδια.

Τα δικά του, προσωπικά, βιώματα επηρέασαν την πρωτοβουλία του Νίκου Ευθυμιάδη στη δημιουργία αυτής της Συμπεριληπτικής Χορωδίας, μιλώντας για έναν τυφλό δάσκαλο μουσικής από τα Τρίκαλα.

«Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που διδάσκουν μουσική σε Σχολές Τυφλών και υπάρχει πολύς κόσμος που τραγουδάει καλά. Επίσης,  υπάρχουν διάφορα παιδιά σε μέρη της Ελλάδας που έχουν σπουδάσει και σε Μουσικά Σχολεία που τραγουδάνε και ενδεχομένως, έχουν περάσει και στα Πανεπιστήμια σε διάφορες σχολές, άτομα που ίσως να μην είναι και με μηδενική όραση. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που έχουν προβλήματα στην όραση αλλά τραγουδούν υπέροχα ή θέλουν να μάθουν να τραγουδούν καλύτερα. Εγώ θυμάμαι εδώ στα Τρίκαλα, στη γειτονιά μας, τον Γέρο – Κίτσο τον τυφλό που τον έπαιρνα με το μπαστουνάκι και τον πήγαινα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και έκανε το μάθημα της μουσικής. Μαζί του μεγαλώσαμε στη γειτονιά μας κι έτσι έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτούς τους ανθρώπους ακόμα από παιδί» θυμάται ο δημιουργός της Χορωδίας.

“Αλλάζουν πράγματα σχετικά με την συμπερίληψη”

Η συμπερίληψη είναι ένας όρος που γίνεται όλο και πιο απαραίτητος στη σημερινή κοινωνία καθώς σημαίνει, όπως λέει και η ίδια η λέξη: Η ομαλή συνύπαρξη όλων των ατόμων στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς διακρίσεις. Επιπλέον, η συμπερίληψη είναι μία απαραίτητη ηθική επιταγή, με κύριο σκοπό να αναδείξει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά, να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

«Νιώθω πως γενικότερα, είμαστε πια ως κοινωνία σε μία άλλη φάση. Αλλάζουν πράγματα σχετικά με την συμπερίληψη. Πρέπει λοιπόν να αρχίσουμε ένα ένα να τα αλλάζουμε όλα και πιστεύω πως αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να συντελέσει σε αυτό» συμπληρώνει ο Νίκος Ευθυμιάδης ενώ καλεί όλους που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της Χορωδίας, ανεξαρτήτου τόπου διαμονής, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά «Θα βρούμε τρόπους πώς θα γίνει, θα μηδενίσουμε τις αποστάσεις. Υπάρχει πλέον και το διαδίκτυο που τα κάνει όλα πιο εύκολα. Μεράκι και αγάπη να υπάρχει και όλα γίνονται»

Η πρώτη συγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων έχει προγραμματιστεί στα Τίρανα για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, η δεύτερη στο Στρασβούργο αρχές Οκτωβρίου και η τρίτη στην Καρδίτσα στις αρχές Δεκεμβρίου 2023.

Oι εγγραφές θα διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι-ηλικίας έως 55 ετών-από τη Θεσσαλία και την Ελλάδα, μπορούν να στείλουν αιτήσεις ή να απευθυνθούν τηλεφωνικά στις ακόλουθες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα