Πολιτισμός

«Τα ζητήματα του πολιτισμού αφορούν όλη την κοινωνία!»

Η σημερινή μέρα ανήκει σε αυτά τα παιδιά, αυτές και αυτούς που αντιστέκονται, με τα λίγα μέσα που διαθέτουν, στην υποβάθμιση των πτυχίων τους

Λία Κεσοπούλου
τα-ζητήματα-του-πολιτισμού-αφορούν-ό-968394
Λία Κεσοπούλου

Εικόνα: Λευτέρης Τσινάρης – Rejected.gr

«Τα ζητήματα του πολιτισμού αφορούν όλη την κοινωνία!» Με αυτό το σύνθημα, οι σπουδάστριες/σπουδαστές της Σχολής Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε., αλλά και όλων των Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης, ενώνουν τις φωνές τους και τις δυνάμεις τους με τους/τις επαγγελματίες συναδέλφους τους, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που τους στηρίζουν και όλο τον αλληλέγγυο κόσμο, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα στο παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο που ξεκινά την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 από το άγαλμα Βενιζέλου.

«Η μεγάλη πληγή θα έρθει μέσα από μία στάση κοινή», υποστηρίζουν οι σπουδαστές/ σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., σχολιάζοντας, στην επικοινωνία που είχαμε, το post του Πρωθυπουργού στο Facebook που – εσκεμμένα; αναρωτιούνται – προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη διαστρεβλώνοντας γεγονότα (όπως η μη ύπαρξη σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου στις παραστατικές τέχνες) και αοριστολογώντας σε σχέση με την ικανοποίηση των αιτημάτων των καλλιτεχνών. Η αλλαγή, λένε τα παιδιά, έρχεται μέσα από το «μαζί», μέσα από έμπρακτες κινήσεις, όχι με posts, likes, αέναες αναλύσεις και άκαρπες αντιπαραθέσεις στα social media.

Και αυτή τη φορά, οι έμπρακτες κινήσεις είναι δυναμικές και μαζικές, καθώς στη 48ωρη απεργία που εξήγγειλαν το Σ.Ε.Η. (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και η Π.Ο.Θ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος), συμμετέχουν, όπως ανακοινώθηκε, περισσότερα από 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, καθηγητές και καθηγήτριες δραματικών σχολών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ, οι σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, σωματεία χορού, τεχνικοί και μουσικοί, ενώ 15 παραγωγοί τηλεοπτικών σειρών σταμάτησαν τα γυρίσματα για δύο μέρες, υποστηρίζοντας ανοιχτά τον σκοπό της απεργίας.

Ενώ, τις περισσότερες φορές, η Θεσσαλονίκη κινείται νωχελικά, σέρνοντας τα βήματά της πίσω από τις ραγδαίες εξελίξεις που συμβαίνουν στην Αθήνα (πρόσφατο παράδειγμα τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Κ.Θ.Β.Ε., παίρνοντας θέση σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το ψήφισμα του Π.Δ. 85/2022), οι σπουδαστές/σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Κρατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα. Συντόνισαν κατευθείαν την κατάληψή τους και κατάφεραν να την κρατήσουν, εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες, ζωντανή και εξωστρεφή, με πορείες διαμαρτυρίας και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, με ημερίδες και ανοιχτές συζητήσεις, με «μυστικές» συναυλίες έχοντας την έμπρακτη στήριξη μουσικών καλλιτεχνών (Δημήτρης Ζερβουδάκης με τους μουσικούς του, Κώστας Πουλής και Παναγιώτης Κουτσούρας, Γιάννης Αγγελάκας με τους 100°C, ΛΕΞ), διαβάζοντας κείμενα στις σκηνές του Κ.Θ.Β.Ε.

Δίπλα τους από την πρώτη στιγμή, οι φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. και σπουδαστές/σπουδάστριες από το Συντονιστικό Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης, όπως ο Θοδωρής Κουστολίδης και η Αρετή Κακαράνη από την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς», που με τις παρεμβάσεις τους σε ιδιωτικά θέατρα της πόλης, ενημέρωναν όλο αυτό το διάστημα τους θεατές για το Προεδρικό Διάταγμα και τα αιτήματά τους.

Η σημερινή μέρα ανήκει σε αυτά τα παιδιά, αυτές και αυτούς που αντιστέκονται, μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και με τα λίγα μέσα που διαθέτουν, στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, στην υποβάθμιση του ίδιου του πολιτισμού από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνεχίζει να τους υποτιμά και να τους εμπαίζει.

Ενημερωνόμαστε για τις δράσεις τους μέσα από τους λογαριασμούς τους σε Facebook και Instagram και τους/τις συναντάμε στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα