Η Μάγδα Φύσσα στη Θεσσαλονίκη στην παράσταση για τον Παύλο – Θα ακολουθήσει συζήτηση
Την ημέρα που θα συμμετέχει σε Q&A με το κοινό - Μαζί της και η Δήμητρα Ζώρζου που κατέθεσε στο δικαστήριο όσα είδε το βράδυ της δολοφονίας
Μετά την τεράστια ανταπόκριση του κοινού και τις sold-out παραστάσεις στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η θεατρική παράσταση «18/9» έρχεται στο Θέατρο Αυλαία για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2025, με έναν συγκλονιστικό μονόλογο από την Δώρα Χρυσικού, ξετυλίγοντας με καθηλωτικό τρόπο την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, εστιάζοντας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.
Σημαντική στιγμή για την Θεσσαλονίκη, αλλά και την παράσταση, είναι η παρουσία της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του Παύλου και σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Αυλαία, στην πρώτη από τις παραστάσεις που θα γίνουν στην πόλη.
«Αυτό που με πονάει περισσότερο από όλα είναι αυτό, ότι ήταν ο τελευταίος καφές που ήπιαμε, εκείνη την ρημάδα μέρα… Που να το ξέρω όμως, δεν το ήξερα… Και τόσα που δεν είπαμε, που δεν προλάβαμε, γιατί δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Ότι έφυγες εκείνο το απόγευμα και ότι δεν θα σε ξαναδούμε και δεν θα ξανάκουσουμε τη φωνή σου» είχε πει χαρακτηριστικά η Μάγδα Φύσσα στην επέτειο από τα 11 χρόνια της δολοφονίας του γιου της τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συναυλία του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», στο πλαίσιο εκδηλώσεων.
Στη συζήτηση που κάναμε με την Δώρα Χρυσικού για την παράσταση «18/9», η ηθοποιός μεταξύ άλλων σε μία συνέντευξη ποταμό για την Parallaxi, αναφέρει:
Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα αλλά τελικά και η παράσταση;
«Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου, γύρω στα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Φύσα. Μία μέρα που ήμασταν στο εφετείο και η κυρία Μάγδα είχε μοιράσει κάποια τετραδιάκια που έλεγε «Έξι χρόνια Παύλος Φύσσας, σιγά μου φοβηθώ» και έτσι μου έδωσε και ένα για μία φίλη μας που είχε γεννήσει μόλις και μου είπε «Δώσ’το στη Μαρία για να γράψει την ιστορία του Παύλου και κάποια στιγμή να τη λέει στην κόρη της». Και κάπως έτσι εκεί, ασυνείδητα, μου δημιουργήθηκε η ιδέα ότι κάπως πρέπει να αποτυπώσω κι εγώ μέσω της δουλειάς μου, της τέχνης μου, την ιδέα αυτή σε μία παράσταση. Αλλά φυσικά από την ιδέα για τη σύλληψη μέχρι το να υλοποιηθεί αυτό το πράγμα, πέρασε από πολλές διαφορετικές φάσεις η παράσταση. Στην αρχή ήταν δύο μονόλογοι, μετά έγινε ένας μονόλογος και έτσι τελικά θελήσαμε να δώσουμε αυτή την τελική μορφή του μονολόγου, θέλοντας κιόλας να τιμήσουμε τις δύο φοιτήτριες που ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες. Ουσιαστικά θέλαμε να τιμήσουμε το μέσο άνθρωπο που δεν κοίταξε τη δουλειά του και έκανε αυτό που του επιτάσσει η συνείδησή του και έτσι φτάσαμε στην τελική μορφή του μονολόγου»
Υπήρξε και κάποια συζήτηση και με την μητέρα του Παύλου πριν γίνει η παράσταση;
«Της ανέφερα εγώ ότι θέλω να κάνω αυτό το πράγμα. Αλλά η κυρία Μάγδα δεν επενεύει ποτέ. Απλώς είδε την παράσταση στο τέλος της. Είχα δώσει βέβαια εγώ το κείμενο από πριν. Αλλά είναι αλλιώς να διαβάζεις ένα ξερό κείμενο και είναι αλλιώς να το βλέπεις ζωντανά μπροστά σου».
Q&A με την Μάγδα Φύσσα και την Δήμητρα Ζώρζου
Μάλιστα μετά το τέλος της παράστασης με την Δώρα Χρυσικού, θα ακολουθήσει συζήτηση (Q&A) στην αίθουσα του Θεάτρου Αυλαία με την Μάγδα Φύσσα να απαντά στο κοινό, αλλά μαζί και με την Δήμητρα Ζώρζου, την φοιτήτρια που δεν έστρεψε εκείνο το βράδυ το κεφάλι της από την άλλη μπροστά στη δολοφονία του Παύλου, αλλά πήγε στο δικαστήριο και κατέθεσε όσα είδε από το κοντινό παγκάκι που καθόταν, ενώ ΧΑυγίτες την απειλούσαν ευθέως.
Για ένα τέτοιο κορίτσι, με πολλά στοιχεία από τις δύο κοπέλες που είδαν εκείνο το βράδυ όσα έγιναν και δεν «κοίταξαν τη δουλίτσα τους», μιλάει η παράσταση «18/9». Η ηρωίδα που ενσαρκώνει η Δώρα Χρυσικού δεν είναι αήττητη, ατρόμητη, γυαλιστερή ηρωίδα. Είναι διάφανη και εύθραυστη. Μπορούμε να δούμε όλες τις πληγές της. Είναι δικός μας άνθρωπος, γειτόνισσα, φίλη, αδελφή που παλεύει με τους φόβους της, τώρα, λίγες ώρες πριν από την κατάθεσή της στην δίκη για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.
Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή
«Όχι δε γνώριζα το θύμα. Δεν τον είχα ξαναδεί ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκείνο το βράδυ.
Όχι, ούτε τους κατηγορούμενους γνώριζα προσωπικά, γνώριζα όμως την οργάνωση. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος της γειτονιάς… Μια χώρα παραδομένη στη φρίκη ακροδεξιών εγκλημάτων.
Άνθρωποι υπομένουν σιωπηλοί τις απειλές, τη βία, το θάνατο. Φόβος κυρίαρχος, φόβος παντού. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Έγιναν όλα, όπως σας τα είπα. Όσες φορές κι αν μου κάνετε αυτή την ερώτηση, θα δίνω την ίδια απάντηση. Ναι, μπορώ να τους αναγνωρίσω. Είμαι έτοιμη» αναφέρει το δελτίο τύπου.
Το «18/9» είναι ένας μονόλογος αγωνίας και αγώνα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η εμβληματική δίκη για τη ναζιστική οργάνωση.
Στοιχεία από αληθινές μαρτυρίες και πραγματικά περιστατικά μπλέκονται μέσα από τη μυθοπλασία με το κοινωνικό ψυχογράφημα ενός κοριτσιού που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σ’ ένα ακροδεξιό έγκλημα με αποτέλεσμα να αλλάξει η ζωή της και να βρεθεί μπροστά σε αδυσώπητα διλήμματα.
Ταυτότητα παράστασης: Ιδέα: Δώρα Χρυσικού | Κείμενο: Μαρία Λούκα, Κοραής Δαμάτης | Συμμετοχή στην α’ γραφή του δικαστικού κειμένου: Χρύσα Λύκου | Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Κοραής Δαμάτης | Δημιουργία σκηνικού χώρου: Αρετή Μουστάκα | Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα | Βίντεο παράστασης: Πηγή Δημητρακοπούλου | Μουσική επιμέλεια: Παύλος Ιωάννου | Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασσόπουλος | Εκφώνηση δελτίου ειδήσεων: Νατάσα Γιάμαλη | Φωνή μητέρας: Ασπασία Κράλλη | Φωτογραφίες: Μάριος Λώλος – Αλέξανδρος Κατσής | Γραφιστική Επιμέλεια & Trailer : Mαύρα Γίδια | Ερμηνεύει η Δώρα Χρυσικού
Παραγωγή: Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.
Υποστήριξη: Σημείο για την Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς
Πληροφορίες παράστασης: Στο Θέατρο Αυλαία, για 4 μοναδικές παραστάσεις, 24 – 27 Φεβρουαρίου 2025 | Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00 | Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 18 ευρώ, Μειωμένο: 16 ευρώ | Διάρκεια : 70 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα) | Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-avlaia-18-9/?lang=en