Η θεατρική ατζέντα της εβδομάδας

Από την πρεμιέρα της παράστασης «Προσδοκώ» έως τις παραστάσεις «Εκτός Ύλης» και «Ρασκόλνικωφ»

Parallaxi
η-θεατρική-ατζέντα-της-εβδομάδας-1235697
Parallaxi

Η θεατρική ατζέντα της εβδομάδας είναι πλούσια και άκρως συναρπαστική.

Το φιλοθεάμων κοινό της πόλης , αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να απολαύσει θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία, αλλά και παραστάσεις που αγαπήσαμε και συνεχίζουν να ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι της πόλης.

Η Parallaxi, σου έχει ετοιμάσει μια λίστα με όλες τις θεατρικές παραστάσεις που δεν θες να χάσεις:

«Δάφνη» | Θέατρο Αυλαία

Η «Δάφνη» είναι ένα  κουίρ παραμύθι για τον έρωτα, την αποδοχή, την επιβολή της εξουσίας και τελικά… την φωτοσύνθεση. Μια ιστορία για όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί διαφορετικά. Ένα  σύγχρονο θρίλερ, γραμμένο μόλις το 2022, που συνδιαλέγεται με τον αρχαιοελληνικό μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα.

Η Δάφνη είναι μία σύγχρονη γυναίκα που σιχαίνεται τις ταμπέλες και λατρεύει τα φυτά. Προσπαθεί να επιβιώσει στον έξω κόσμο, σ’ αυτόν τον ετεροκανονικό κόσμο: ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ένα βράδυ, ερωτεύεται μία γυναίκα – μια γουόντερ γούμαν. Και ακριβώς τη στιγμή που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την ευτυχία, ένα (όχι και τόσο) μικρό μυστικό από το παρελθόν της,  έρχεται να ταράξει τη σχέση και τη ζωή της.

Καθώς το τίμημα που πληρώνει για να μπορέσει να το κρατήσει κρυφό μεγαλώνει, το μυστικό της την βαραίνει ολοένα και περισσότερο, την τυλίγει σαν τις ρίζες ενός δέντρου που την αναγκάζουν να μένει ακίνητη. Το δέρμα της σιγά σιγά καλύπτεται με τον φλοιό της ενοχής. Και η Δάφνη θέλει όσο τίποτε πια να πετάξει ένα κομμάτι του εαυτού της. Να γίνει όλα όσα δεν είναι.

Ένα αστικό θρίλερ, που πραγματεύεται, με χιούμορ και ευαισθησία, τον δύσκολο και μοναχικό δρόμο της αποδοχής του εαυτού μας.

Δευτέρα 18/11 και Τρίτη 19/11, στις 21:00 | Θέατρο Αυλαία

«Sylvia» | Θέατρο Τ

Νέα Υόρκη. Δυτική συνοικία. Ένα ερωτικό τρίγωνο γεννιέται μεταξύ των Greg, Kate και της Sylvia που είναι… σκυλί. Ναι, καλά διαβάσατε.

Ο Greg και η Kate έχουν κενά στη ζωή τους, που προσπαθούν να γεμίσουν με διαφορετικό τρόπο. H Kate αφοσιώνεται στην δουλειά της ενώ ο άντρας της βρίσκει νέες ελπίδες στην σκυλίσια συντροφιά.

Έξυπνη, παιχνιδιάρικη, εκλεπτυσμένη, ασεβής και περιστασιακά σκληρή, η «Σύλβια» του A.R. Gurney είναι μια κωμωδία για τις σχέσεις, τη φύση και τη μοναξιά.

Δευτέρα 18/11, Τρίτη 19/11 και Τετάρτη 20/11, στις 21:15 | Θέατρο Τ

«Βότκα Μολότοφ» | Κολοσσαίον

Η παράσταση «Βότκα Μολότοφ», η θεατρική κωμωδία της Ελένης Ράντου, βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Τσέχωφ, που την απολαύσαμε στη σκηνή του Κινηματοθέατρου Κολοσσαίον στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει για 2 επιπλέον παραστάσεις.

Ο Άντον Τσέχωφ σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο από τα αστικά κέντρα, όσο και από την επαρχία της προεπαναστατικής Ρωσίας, μεγεθύνοντας με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις συνήθειες, τις εμμονές τους, τους φόβους τους, την προσήλωσή τους στα μικροσυμφέροντά τους, την αφέλειά τους, αλλά και την πονηριά τους.

Δευτέρα 18/11 και Τρίτη 19/11, στις 21:00 | Κολοσσαίον

«Δον Κάρλος» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Τι βαραίνει την καρδιά του Δον Κάρλος και αποφεύγει τον πατέρα του Βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας; Ποιο είναι αυτό το μυστικό που τα άγρυπνα μάτια της Αυλής δυσκολεύονται να αποκαλύψουν;

Κάτω από τη φοβερή εξουσία του βασιλιά και τη δύναμη της Ιεράς Εξέτασης, στην Ισπανία του 16ου αιώνα, ο νεανικός ιδεαλισμός, ο έρωτας, η ευαισθησία, η ανάγκη για αλλαγή, για δράση και για ζωή ασφυκτιούν μέσα στην καρδιά του Δον Κάρλος, που ανήμπορος να διαχειριστεί τα πάθη του, εναποθέτει τις ελπίδες του στον αδελφικό του φίλο Μαρκήσιο Πόζα. Η ισχυρή θέληση του Πόζα, οι ανανεωτικές του ιδέες, η πίστη και η αφοσίωσή του στον Δον Κάρλος, τον οδηγούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κρατική τρομοκρατία του μονάρχη.

Ο Δον Κάρλος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1787 και έχει ως αφετηρία ένα γαλλικό ρομαντικό μυθιστόρημα του 17ου αιώνα.

Τετάρτη 20 και Κυριακή 24/11, στις 19:00 και Πέμπτη 21/11, Παρασκευή 22/11 & Σάββατο 23/11, στις 20:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«Οι Σκέτοι» | Θέατρο Αυλαία

Δύο – άγνωστοι μεταξύ τους – δολοφόνοι της συμφοράς, συναντιόνται τυχαία σ’ ένα γιαπί. Είναι…ΣΚΕΤΟΙ. Δεν έχουν όπλα μαζί τους. Τα έχουν παραγγείλει και τα περιμένουν…με κούριερ! Στόχος τους το πλούσιο ζευγάρι που ζει στην απέναντι έπαυλη. Τον ένα τον έχει πληρώσει ο σύζυγος να σκοτώσει την γυναίκα του, τον άλλο τον έχει πληρώσει η σύζυγος να σκοτώσει τον άντρα της. Περιμένοντας τα εργαλεία της δουλειάς τους αλλά και τα υποψήφια θύματά τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον πραγματικό τους καθρέφτη που, για τον καθένα, είναι ο άλλος.

Και ο άλλος είναι αμείλικτος.

Ο συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχαήλ Άνθης, συναντάει τον εξαιρετικό ηθοποιό και μουσικό Γιώργο Χατζή σε μία ανατρεπτική, μαύρη κωμωδία-μιούζικαλ τσέπης πάνω στο φαίνεσθαι και το είναι.

Οι δυο τους γελάνε, κλαίνε, αστεΐζονται, τραγουδάνε, χορεύουν, τρώνε, χωνεύουν, παίζουν, ερωτεύονται, αυτοσχεδιάζουν, μέχρι την τελική ανατροπή που θα τους δείξει πως, όταν δεν αντέχουμε αυτό που είμαστε, δεν είμαστε ούτε αυτό που θέλουμε να φαινόμαστε.

Τετάρτη 20/11 και Πέμπτη 21/11, στις 21:00 | Θέατρο Αυλαία

«Το Πάρκο» | Μικρή Σκηνή

Ένας μοναχικός αλήτης περιπλανώμενος οδοιπόρος, που ζει σε ένα πάρκο κάπου στην παιδική μας ηλικία – γνωρίζει αναπάντεχα και από το πουθενά πώς ο χρόνος μπορεί να καταστρέψει την αγάπη.

Δεν μας μιλάει γιατί δεν έχει τίποτα να πει – αλλά μας διασκεδάζει σαν παιδί που ξέχασε να μαζέψει τα παιχνίδια του. Έχει μία μαγική τσέπη από όπου εμφανίζει και εξαφανίζει τους κόσμους που μας μεγάλωσαν – ομπρέλες, πανοπλίες, άλογα, ηλεκτρικές σκούπες και γιγαντιαία κατσαβίδια.

Στέκεται με απορία μπροστά στο κοινό που τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Μα εγώ; Μπορεί να έχω το οτιδήποτε ενδιαφέρον επάνω μου;

Μέχρι που το καλοκαίρι, μπαίνει εκείνη, εκείνο, εκείνος. Το άλλο – ο άλλος – η άλλη. Και ερωτεύεται ο αλήτης για πρώτη φορά. Την ιδανική του εκδοχή.

Τετάρτη 20/11, στις 21:00 | Μικρή Σκηνή

«Ρασκόλνικωφ» | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Η Αγγελική περνά από τον κακοποιητή πατέρα στον κακοποιητή σύζυγο, η Ευδοκία καταπιέζεται και καταπιέζει, η Φοίβη φοβάται πλέον να κυκλοφορεί μόνη, η Ελευθερία προσπαθεί να διαχειριστεί τα έμφυλα στερεότυπα, ο Άλκης γίνεται θύμα οπαδικής βίας και δολοφονείται. Δύο θύτες που βρίσκονται στη φυλακή, αποκαλύπτοντας τους λόγους που τους οδήγησαν εκεί, διαπραγματευόμενοι το ζήτημα της μετάνοιας.

Υπάρχουν ποτέ αρκετοί λόγοι για να εγκληματίσει κάποιος; Ιστορίες που δομούνται μέσα σε έναν χώρο που συνεχώς ανακατασκευάζεται. Ιστορίες που αφηγούνται πρόσωπα που φαίνονται για πρόσωπα που δεν φαίνονται. Μια εναλλαγή σκηνών που σχηματίζουν μια μεγαλύτερη εικόνα – καθώς τίποτα δεν βρίσκεται ξέχωρα από κάτι άλλο.

Εφτά πρόσωπα καλούνται να μιλήσουν για τη βία, έτσι όπως τη βίωσε καθένα ξεχωριστά και έτσι όπως επηρεάστηκε καθένα ξεχωριστά.

Η παράσταση Ρασκόλνικωφ είναι καλλιτεχνική δράση μιας ομάδας φοιτητών του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Αποτελεί δραματουργική επεξεργασία μιας σειράς κειμένων του Γιώργου Τριανταφύλλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καζάκου και δραματουργία Μαρίας Πάνου.

Τετάρτη 20/11 και Πέμπτη 21/11, στις 19:30

«Προσδοκώ» | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το «Προσδοκώ», είναι ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία, ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα, αλλά και για την Ιστορία.

Πρόκειται για ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Οι νεκροί καταλαμβάνουν πολύ χώρο και οι ζωντανοί εκδικούνται συρρικνώνοντας τις ιστορικές μνήμες σε ξέφτια από παλιές ρεκλάμες και απόηχους συνθημάτων.

Οι μνημειώδεις φιγούρες της μεταπολίτευσης, αποκαθηλώνονται και αποσυνδέονται από την ουσία της πράξης τους. Ο θρήνος αναδύεται από τον κλαυσίγελο, το πολιτικό αποκτά καινούργιο νόημα καθώς συνδέεται με την καθημερινή αίσθηση της απώλειας, που συνεχώς γιγαντώνεται.

Σε αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στα ξέφτια της μνήμης και τον θρήνο πάνω από το κενό, που δημιουργεί η απώλεια, ποιος θα βγει νικητής;

Τετάρτη 20/11 και Κυριακή 24/11, στις 19:00, Πέμπτη 21/11 και Παρασκευή 22/11, στις 21:00 και Σάββατο 23/11, στις 19:00 & 21:15 | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«Homo Hapticus» | Μικρή Σκηνή

Η πρώτη παραγωγή του κουκλοθέατρου Μαρμίτα για ενήλικο κοινό, επιχειρεί μέσα από την πολυδιάστατη τέχνη του κουκλοθεάτρου να δημιουργήσει μια ποιητική οπτική που εξερευνά το ανθρώπινο σώμα και την απτικότητα σαν καμβά πάνω στον οποίο γράφεται η ιστορία μιάς ζωής και ενός αιώνα.

Αξιοποιώντας τα δραματουργικά εργαλεία της εμψύχωσης, της κούκλας, της φιγούρας, της σκιάς, της μάσκας και του σωματικού θεάτρου η παράσταση σας προσκαλεί να γνωρίσετε το σύγχρονο κουκλοθέατρο για ενήλικες. Ξεκινώντας από το 1937 και με πλαίσιο αναφοράς το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη “Επιφάνια,1937 “ ακολουθεί την ιστορία μιας γυναίκας και ενός αιώνα για να φτάσει μέχρι το κοντινό μέλλον, στο 2037.

Μέσα από την σκηνική γλώσσα του ποιητικού θεάτρου και χωρίς λόγια δημιουργούμε μικρές σκηνικές τελετουργίες με κεντρική θεματική την ζωή που κρατήθηκε στην διάρκεια ενός αιώνα.

Πέμπτη 21/11, στις 21:00 | Μικρή Σκηνή

«Η Γίδα » | Artbox Fargani

Η ισοπεδωτική, μαύρη κωμωδία του Έντουαρντ Άλμπι «Η Γίδα», σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου, έρχεται τον Νοέμβριο στο «Artbox Fargani» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με την Πολιτεία Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά (και πολυβραβευμένα) έργα του γνωστού συγγραφέα όπου το καυστικό χιούμορ και οι συναισθηματικές εναλλαγές κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης αποδομείται, σε χρόνο dt, η αστική και οικογενειακή ευτυχία μέσα στην οποία ζουν οι ήρωες. Ο… τρελός έρωτας του απόλυτα επιτυχημένου Μάρτιν για μια Γίδα φέρνει καταστροφικές συνέπειες στην οικογένεια τα μέλη της οποία έρχονται αντιμέτωπα με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Παρασκευή 22/11 και Σάββατο 23/11, στις 21:00 & Κυριακή 24/11, στις 20:00 | Artbox Fargani

«Εκτός Ύλης» | Θέατρο Αυλαία

Ένας βουλευτής, που έχει διατελέσει για χρόνια και υπουργός ελληνικών κυβερνήσεων, αποφασίζει να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να εγκαταλείψει μια για πάντα την πολιτική ζωή της χώρας. Έτσι, ετοιμάζεται να εκφωνήσει τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή τη νύχτα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Έναν λόγο, που όμοιός του δεν έχει διαβαστεί ποτέ στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Αφού έχει αναλογιστεί τις πράξεις και κυρίως τις παραλείψεις του σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, εξομολογείται και παράλληλα απολογείται ενώπιον ενός λαού που τον πίστεψε, με την ελπίδα ότι –έστω και την τελευταία στιγμή– θα προλάβει να γίνει σύμμαχος της αλήθειας και υποστηρικτής μιας μεγάλης συγγνώμης, που έπρεπε να έχει ειπωθεί καιρό πριν.
«Το πρόβλημα ξεκινά από την στιγμή που η αξία του κοστουμιού ξεπερνά την αξία του ανθρώπου που το φορά.»
Το έργο είναι βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Παρασκευή 22/11, στις 21:00, Σάββατο 23/11, στις 21:30 και Κυριακή 24/11, στις 19:00 | Θέατρο Αυλαία

«Πετριχώρα» | Θέατρο Τ

Η μυρωδιά της γης με τις πρώτες σταγόνες της βροχής. Η χώρα που τα πουλιά μιλούν κι οι γυναίκες θυσιάζονται για να θεμελιωθεί ο κόσμος. Μια κατάρα που μετατρέπεται σε ευχή και μια προφητεία που ζητά την ανατροπή την κατάρριψη της προκατάληψης και τον σεβασμό στη φύση και τη ζωή Μια διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο που φέρνει την ανθρώπινη ανάγκη για υπέρβαση, αντιμέτωπη με τη μοίρα Ένας μύθος, που αναμετριέται με το εδώ και το τώρα· με την ευθύνη κάθεαπόφασης, με την τραγικότητα του ανθρώπου μπροστά στην Ιστορία Ένας άντρας, μια γυναίκα, μια κοινωνία που ζητά απεγνωσμένα λύση. Οι απαντήσεις παλιές αλλά η ευθύνη απέναντι στο δίλημμα ίδια Ένας λαός που απεγνωσμένα ψάχνει τους ήρωές του. Μια παράσταση για το κοινό μαζί με το κοινό.

Μετά το βραβευμένο “100” που παρουσιάστηκε την περασμένη χρονιά στο Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης “Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης” καθώς και στο Θέατρο Τ, η Εταιρεία Θεάτρου DOT Ensemble επιστρέφει στην σκηνή του Θεάτρου Τ με το νέο της εγχείρημα: “Πετριχώρα”. Μια ιδέα και έρευνα χρόνων του σκηνοθέτη Χάρη Θώμου, η οποία βασίζεται στο θρυλικό δημοτικό τραγούδι “Το γιοφύρι της Άρτας” και τις βαλκανικές εκδοχές του. Μια παράδοση αιώνων, η θυσία μιας αθώας ψυχής για το συλλογικό καλό και το στέργιωμα ενός νέου κτίσματος.

Η “Πετριχώρα” – Ηπειρώτικη ντοπιολαλιά του «πετριχώρ»: η ιδιαίτερη μυρωδιά της γης μετά τη βροχή – είναι μια μυσταγωγική σκηνική εμπειρία που ζωντανεύει μια παράδοση αιώνων. Βασισμένη στο θρυλικό δημοτικό τραγούδι «Το Γιοφύρι της Άρτας» και τις βαλκανικές εκδοχές του, φέρνει στο προσκήνιο μια αρχέγονη ιστορία και εξερευνά τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το ατομικό από το συλλογικό, ενώ μας καλεί να αναρωτηθούμε: «Τι κοινωνία είναι αυτή που χρειάζεται να χτίσει Λυγερές για να προοδεύσει;»

Σάββατο 23/11, στις 21:30 και παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30, κάθε Κυριακή στις 20:00 | Θέατρο Τ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα