Θέατρο

Η ξεχωριστή καμπάνια θεάτρου που ζητά από γυναίκες να φωτογραφηθούν «ως άλλες Λυσιστράτες»

Πώς ο Αριστοφάνης μπορεί να εμπνεύσει σήμερα ώστε να διαδοθεί ένα σημαντικό μήνυμα για τις γυναίκες με έναν ξεχωριστό τρόπο

Γιώργος Σταυρακίδης
η-ξεχωριστή-καμπάνια-θεάτρου-που-ζητά-1196952
Γιώργος Σταυρακίδης

Την “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, το αντιπολεμικό έργο γεμάτο χιούμορ, σάτιρα και κοινωνική κριτική που σχολιάζει με εύστροφο και διεισδυτικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, επέλεξε αυτό το καλοκαίρι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δραστήρια ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, αυτό των Σερρών για να παρουσιάσει σε περιοδεία, φτάνοντας μέσα στον Αύγουστο και στη Θεσσαλονίκη, σε δύο θέατρα μάλιστα, την Τετάρτη 21 Αυγούστου στο Θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης και την Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Θέατρο Κήπου.

Σε μία εποχή που συζητάμε από την αρχή αυτονόητα ζητήματα όπως είναι η θέση της γυναίκας, έργα όπως η Λυσιστράτη έρχονται να μιλήσουν στη σύγχρονη κοινωνία καλύτερα από ποτέ. Στα έργα των μεγάλων τραγικών ποιητών μας, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, τα οποία μας έχουν διασωθεί, εξέχουσα θέση άλλωστε κατέχει η γυναίκα, Μήδεια, Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, Εκάβη, Άλκηστης και πολλές άλλες. Σε τρεις κωμωδίες του Αριστοφάνη, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσες και Εκκλησιάζουσες οι γυναίκες κατέχουν εξέχουσα θέση. Ρόλοι όπου οι ηρωίδες παρουσιάζονται με ιδιαίτερο δυναμισμό και αποφασιστικότητα, γυναίκες ταλαντούχες, ευφυέστατες και ικανότατες να φέρουν εις πέρας ότι βάλει ο νους τους, να αντιτάσσονται απέναντι στην ανεξέλεγκτη εξουσία του άνδρα και με εξαιρετικά αποτελέσματα να αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση της πόλεως.

Η “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, λειτουργεί προφητικά ως προς την ανάγκη υποστήριξης του κοινωνικού ρόλου των γυναικών και της πολύτιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό βίο – οπτική που σήμερα αποτελεί κεντρικό αίτημα του Παγκόσμιου Πολιτισμού έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που αναλογούν στους ενεργούς πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Κάπως έτσι το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, σκέφτηκε αυτό το καλοκαίρι, να συνδυάσει την περιοδεία της παράστασης που σκηνοθετεί η Εύη Σαρμή και τη μουσική της επιμέλεια έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου και γνωστός συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, με μία κοινωνική καμπάνια που θα αφορά όλες τις γυναίκες!

Κάπως έτσι, μια ιδέα της Εύης Σαρμή και του διαχειριστή των social media του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Ηρακλή Τζαρίδη πήρε σάρκα και οστά με το όνομα “Είμαστε Όλες οι Λυσιστράτες” όπου καθημερινές γυναίκες, γυναίκες των Σερρών, μάνες, εργαζόμενες, γιαγιάδες, σύγχρονες, δυναμικές…. φωτογραφίζονται «ως άλλες Λυσιστράτες» στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

“Η καμπάνια «Είμαστε όλες Λυσιστράτες» είναι μια ζύμωση ιδεών από τη σκηνοθέτιδα της παράστασης, Εύη Σαρμή, και τον συνεργάτη και διαχειριστή των social media του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Ηρακλή Τζαρίδη” αναφέρει στην Parallaxi η Βασιλική Πανταζή, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, ενώ εξηγώντας τους λόγους που επιλέχτηκε αυτό το έργο αλλά και το να γίνει η καμπάνια, λέει: “Στη σύγχρονη εποχή, η υπενθύμιση της αξίας των γυναικών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Εμείς, ως κοινωνία, έχουμε την υποχρέωση να προωθήσουμε την αξία της γυναίκας, πέρα από τους παραδοσιακούς ρόλους που της αποδίδονται. Με την οξυδέρκεια, την αποφασιστικότητα και το θάρρος τους, οι γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Η παράσταση και η καμπάνια μας αποτελούν φόρο τιμής στη γυναικεία δύναμη, δημιουργικότητα και την ικανότητα να επινοούμε και να εφαρμόζουμε λύσεις εκεί όπου φαινομενικά δεν υπάρχουν.

Ο Αριστοφάνης, μέσα από το έργο του, λοιπόν, μας υπενθυμίζει πως όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου. Εμείς, με τη σειρά μας, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την κληρονομιά και να ενισχύσουμε την φωνή των γυναικών, αναδεικνύοντας τη σημασία της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Tην καμπάνια “Είμαστε όλες Λυσιστράτες” εξηγεί στην Parallaxi και η Εύη Σαρμή, σκηνοθέτρια και εμπνεύστρια της καμπάνιας, με τον δικό της χαρακτηριστικό τρόπο:

– Πω πω νεύρα;; Πάλι περίοδο έχεις;(Φαντάζομαι δεν σκέφτηκες ότι μπορεί να “εχω περίοδο” όποτε σε βλέπω,ε;;;) – Πίσω από κάθε ισχυρό άντρα βρίσκεται μια δυναμική γυναίκα. ( Ντάξει, ασχολίαστο!!) – Πολύ ακριβά ρούχα φοράει αυτή, μάλλον κάποιον ” χορηγό” θα έχει. ( Φαντάζομαι δεν μπήκες στον κόπο να σκεφτείς οτι μπορεί να βγάζει περισσότερα λεφτά από σένα, ε;;;) – Ο γάμος θέλει υποχωρήσεις. Αυτό είναι το μυστικό!! ( Φαντάζομαι εννοείς υποχωρήσεις από την πλευρά της γυναίκας,ε;;;) – Δεν έχεις παιδιά;;; Έχεις κάποιο πρόβλημα; Η μητρότητα είναι ο σημαντικότερος ρόλος μιας γυναίκας. Κάνε παιδιά και θα καταλάβεις. Δεν θα ολοκληρωθεις σαν γυναίκα αν δεν κάνεις παιδί! ( Φαντάζομαι δεν σου πέρασε καν από το μυαλό οτι μπορεί να ΜΗΝ ΘΈΛΩ να κάνω παιδιά, ε;;;) – Πως βγαίνεις έξω έτσι ντυμένη, θα σε στριμώξει σε καμία γωνία κανένας. (…………)

Και τα άλλα τα πιο απλά… αυτά τα χειρότερα, τα καθημερινά…

– Τι έφτιαξες να φάμε; – Μου σιδερωσες το πουκάμισο; – Πολύ αλάτι έριξες σήμερα στο φαγητό, το χάλασες το φαγητό. – Φτιάξε μου ένα καφέ. – Πήγαινε να μου πάρεις τσιγάρα, μου τελειώσανε. – Ο άντρας πληρώνει, βάλε το πορτοφόλι μέσα. – Δεν θέλω σήμερα. Θέλω εγώ! – Φέρε το τηλεκοντρόλ, έχει ματς.

Λόγια και φράσεις που περιγράφουν τη ζωή μας όλη, που κάποια στιγμή κάπου έχουμε ακούσει, σε κάποιον έχουμε πει. Λέξεις από τα χρόνια τα παλιά ή τα πιο τωρινά τα χρόνια. Λέξεις που αφήνουν λίγο ή πολύ όμως το ίδιο αποτύπωμα στις γυναίκες. Αθώες φράσεις μπολιασμένες με στερεοτυπικές αντιλήψεις που εύκολα ξεγλιστρούν από άντρα σε γυναίκα αλλά και από γυναίκα σε γυναίκα από την μάνα στην κόρη, από την πεθερά στην νύφη, από την μια στην άλλη με το πρόσχημα της λαϊκής σοφίας, της εμπειρίας της ζωής και της γενικής ξερολίασης και αποψάρας που επικρατεί στον κόσμο. Ανισότητα, φόβος, ενοχή, ενδοοικογενειακή βία, πατριαρχία, εργασιακός εκφοβισμός, τοξική αρρενωπότητα, φόβος, φόβος, φόβος…. Τι γίνεται όμως όταν αλλάζουν τα πράγματα και το “αδύναμο φύλο”( ασχολίαστο…) παίρνει τα πράγματα στα χέρια του. Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη μαζί με της άλλες γυναίκες σταμάτησαν έναν πόλεμο.( Έναν ολόκληρο πόλεμο, το αντιλαμβάνεσαι, ε;;;) Εμείς σήμερα πόσες Λυσιστράτες ξέρουμε; Πόσες έχουμε γύρω μας; Πόσες φορές γίναμε εμείς οι Λυσιστράτες της ζωής μας; Αναγκαστικά ή ηθελημένα… Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος αν αντί για Τραμποπουτινορμπανερντογανονετανιάχοκιμγιονουνηδες….είχε Λυσιστράτες. Λυσιστράτες ( Λύω / λυσι + στρατός) Αυτές ψάχνουμε! Κάπου ανάμεσα μας είναι..δίπλα μας, μέσα στα σπίτια μας. Είναι οι μάνες μας, οι δασκάλες μας, οι κολλητές μας, οι συναδέλφισσες μας, γυναίκες που θαυμάζουμε γι’ αυτά που κατάφεραν κι αυτά που προσπάθησαν και δεν κατάφεραν αλλά κι αυτά που θα καταφέρουν αν είμαστε δίπλα τους. – Make love not war – H ισχύς εν τη ενώσει – Women power – Όλ@ για εναν/ μία / ένα και ένας/ μια / ένα για ολ@ – Κράτα με να σε κρατώ να ανέβούμε το βουνό

Όμορφες φράσεις και λέξεις, με ένα ουράνιο τόξο από πάνω να φωτίζει τον ουρανό τους, ε;;;

Ο Αριστοφάνης ευφυώς δίνει το «κλειδί» της Πολιτείας στις γυναίκες και εμπιστεύεται στα χέρια τους και στις δράσεις τους την επίτευξη του μέγιστου αγαθού μιας κοινωνίας που είναι η ειρήνη. Ο πόλεμος για τον Αριστοφάνη είναι μια αντρική υπόθεση. Οι γυναίκες ως μάνες αλλά και ως σύντροφοι των ανδρών που χάνονται στα παιδία των μαχών αγωνίζονται στο Αριστοφανικό αριστούργημα να επαναφέρουν την ειρήνη χρησιμοποιώντας κάθε όπλο και κάθε τρόπο, και εδώ αρχίζει η αριστουργηματική κωμική προσέγγιση του μεγάλου συγγραφέα.

Στην παράσταση, πρωταγωνιστεί η Ελευθερία Ρήγου καθώς και Γιώργος Καρύδας, Αστέριος Πολυχρονίδης, Αστερόπη Χαριτίδου και Χριστίνα Αναγνώστου.

Ως ΔΗΠΕΘΕ, νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε αυτή την καμπάνια γιατί, εκτός από τον ρόλο μας ως πολιτιστικός φάρος, έχουμε και μια βαθύτερη κοινωνική αποστολή. Οφείλουμε να αφυπνίζουμε συνειδήσεις και να ανταποκρινόμαστε στις κοινωνικές ανάγκες. Αυτή άλλωστε είναι η μαγεία του θεάτρου: να προκαλεί σκέψη, να εμπνέει και να ενώνει. Μέσα από την τέχνη, επιδιώκουμε να προωθήσουμε την ισότητα και να υπενθυμίσουμε την αξία της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, ανεξάρτητα από το φύλο της” αναφέρει τέλος η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών καλώντας όλες τις γυναίκες των Σερρών αλλά και της Θεσσαλονίκης όπου η παράσταση “Λυσιστράτη” θα έρθει δύο φορές μέσα στον Αύγουστο, να συμμετάσχουν στην σπουδαία αυτή καμπάνια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα