Θέατρο

Οι μεγάλες θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού

Οι παραστάσεις που περιμένουμε να δούμε αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη

Γιώργος Σταυρακίδης
οι-μεγάλες-θεατρικές-παραστάσεις-του-347453
Γιώργος Σταυρακίδης

Πάντα τα καλοκαίρια μας έχουν θέατρο. Πολύ θέατρο. Έχουν συναντήσεις με φίλους, ραντεβού στη είσοδο, λευκά μαξιλαράκια από φελιζόλ, μερικά παγωμένα μπουκαλάκια νερό και κουβέντα κατεβαίνοντας, αν δεν είσαι από αυτούς του τυχερούς – άτυχους που έχουν αυτοκίνητο (και ψάχνουν ώρα για να βρουν κάπου να το παρκάρουν και άλλη τόση να ξεπαρκάρουν και να περάσουν ανάμεσα από το πλήθος).

Ευτυχώς στη Θεσσαλονίκη, είναι πολλές οι παραγωγές που έρχονται και δεν είναι λίγες οι φορές που παίρνουμε τον δρόμο για το Θέατρο Δάσους, το Δημοτικό Θέατρο Συκεών, το Θέατρο Γης, το Θέατρο Κήπου που φιλοξενούν θεατρικές δουλειές κάθε χρόνο.  Γι’ αυτό και φέτος, επιλέγουμε τις παραστάσεις που ξεχωρίσαμε και βάζουμε στην ατζέντα μας για τους επόμενους μήνες. Τα λέμε εκεί!

Από το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Δάσους, επιλέγουμε θεατρικά να ξεκινήσουμε με την καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που κάνει πρεμιέρα για μία παράσταση την Πέμπτη 6 Ιουλίου σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη στο Θέατρο Δάσους. Πρόκειται για τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και μουσική του Στέφανου Κορκολή (που όπως αποκάλυψε πριν λίγο καιρό στην Parallaxi θα παίξει ζωντανά πάνω στη σκηνή), με την Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Εκάβης και έναν σπουδαίο θίασο με ονόματα όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Δημήτρης Πιατάς, η Μαρία Διακοπαναγιώτου, η Λουκία Βασιλείου, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου, η Χρυσή Μπαχτσεβάνη, η Μπέτυ Νικολέση, η Βιργινία Ταμπαροπούλου και πολλοί άλλοι.

Συνεχίζοντας στο Θέατρο Δάσους, πέφτουμε πάνω στο εμβληματικό έργο του Ευριπίδη «Εκάβη», σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη που έρχεται Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Ιουλίου με την Ελένη Κοκκίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί της, ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, η Μαρίνα Καλογήρου, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Αλέκος Συσσοβίτης κ.α. ενώ αμέσως μετά, 12 και 13 Ιουλίου, ο Σίμος Κακάλας φέρνει το «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και μουσική του Φώτη Σιώτα (με τον ίδιο επί σκηνής), με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Συμμετέχουν οι: Γιώργος Αμούτζας, Σίμος Κακάλας, Χρήστος Μαλάκης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης, Απόστολος Καμιτσάκης και άλλοι ηθοποιοί.

Η θεατρική περίοδος θα φέρει στην πόλη πολλές σημαντικές δουλειές – που βέβαια θα κρίνουμε κυρίως αφού θα δούμε – ωστόσο ήδη από αυτά που ακούμε, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για το αποτέλεσμα. Ακόμα μία από τις παραστάσεις που περιμένουμε, είναι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου, που έρχονται Θέατρο Δάσους την Τρίτη 18 Ιουλίου με τον Δημήτρη Λάλο στον ρόλο του Διόνυσου, τον Γιώργο Χριστοδούλου ως Πενθέα και άλλους ηθοποιούς. Ακόμα, η Κύπρια σκηνοθέτης και βραβευμένη ηθοποιός του ΘΟΚ Λέα Μαλένη θα σκηνοθετήσει τη “Μήδεια” του Ευριπίδη αυτό τοπ καλοκαίρι και έρχεται στο Θέατρο Δάσους στις 19 και 20 Ιουλίου.

Ακόμα, 25 και 26 Ιουλίου, αναμένουμε τις «Σφήκες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού που αποτελεί μάλιστα μία συμπαραγωγή του Εθνικού και του Κρατικού Θεάτρου. Στους ρόλους του έργου, θα δούμε εκτός από την ίδια την Κιτσοπούλου, την Έμιλυ Κολιανδρή, τον Αλέξανδρο Ζουριδάκη, τον Κωνσταντίνο Καπελλίδη, τον Νίκο Καραθάνο, τον Νίκο Κουσουλή, τον Νικόλα Μαραγκόπουλο, την Ιωάννα Μαυρέα και άλλους.

Στο Θέατρο Δάσους, θα δούμε όμως και το «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα με πρωταγωνιστές την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, τον Δημήτρη Καταλειφό, τον Μάξιμο Μουμούρη και την Αγγελική Παπαθεμελή την Δευτέρα 28 Αυγούστου, καθώς και την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (11 – 13 Ιουλίου στο Θέατρο Κήπου και 30 – 31 Αυγούστου στο Θέατρο Δάσους) σε σκηνοθεσία από την Λίλλυ Μελεμέ, με την σπουδαία Λένα Παπαληγούρα ως Ηλέκτρα και τον Στρατή Χατζησταματίου ως Ορέστη. Μαζί τους, ο Ιωάννης Παπαζήσης, η Ελισάβετ Μουτάφη και άλλοι.

Στο ίδιο θέατρο, θα περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να απολαύσουμε την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη που θα έρθει Θεσσαλονίκη μετά την παρουσίαση του στην Επίδαυρο, στις 7 του Σεπτέμβρη. Στον θίασο θα συναντήσουμε παλιότερους αλλά και νεότερους σημαντικούς ηθοποιούς, μεταξύ αυτών την Κόρα Καρβούνη, την Έλενα Τοπαλίδου, τον Γιάννη Τσορτέκη, τον Ορέστη Χαλκιά, τον Αλέξανδρο Πιεχόβιακ, τον Χρήστο Διαμαντούδη, τον Κωνσταντίνο Γεωργαλή και πολλούς άλλους.

Οι σκηνοθεσίες της Έφης Μπίρμπα έχουν πάντα ενδιαφέρον και έχουν δείξει πως αγαπιούνται πάντα από το κοινό, οπότε δε γίνεται να μην αναφέρουμε την  φετινή της δουλειά που έρχεται στο Θέατρο Δάσους στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου και πρόκειται για τα «Βατράχια» του Αριστοφάνη.  Τη διανομή συμπληρώνει μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών που ξεκινάει από τον Άρη Σερβετάλη και τον Μιχάλη Σαράντη, και συνεχίζει με Αργύρη Ξάφη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορα Λιάτσο και πολλούς άλλους.

Στο Θέατρο Κήπου, θα απολαύσουμε την δημοφιλή κωμωδία του Νιλ Σαιμον «Αταίριαστο ζευγάρι» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Πλασκοβίτη, στις 10 Ιουλίου με την Θεοδώρα Σιάρκου, την Μαριάνθη Σοντάκη, τον Κωνσταντίνο Χειλά στους ρόλους του έργου μαζί με άλλους ηθοποιούς, ενώ αφού πιάσαμε τα ΔΗΠΕΘΕ, ας πούμε και για αυτό της Ρούμελης όπου φέτος παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική κωμωδία του περασμένου αιώνα, τοο «Μαλλιά Κουβάρια» του Νικολάου Λάσκαρη σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Τάσου Πυργιέρη και έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κήπου, την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Οι ηθιοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση, είναι ο Νίκος Ορφανός, η Σοφία Μανωλάκου, ο Δημήτρης Καλαντζής, η Τζίνη Παπαδοπούλου, η Λυδία Τζανουδάκη, ο Χρήστος Σταθούσης και ο Θάνος Μπίρκος.

Από τις 20 Αυγούστου που ξεκινάνε και τα Μερκούρεια στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», τέσσερις παραστάσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτές των ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Ρούμελης, Αγρινίου και Καλαμάτας με τα έργα «Ο Ζηλιαρόγατος», «Μαλλιά Κουβάρια», «Μιλώ σε εσένα, πατρίδα» και «Ατρείδες» που θα παρουσιαστούν μπροστά στο κοινό και μαθαίνουμε πως αξίζει τον κόπο να πάμε μέχρι εκεί.

Κατά τ’ άλλα, κρατήστε μάτια και αυτιά ανοιχτά και αναζητήστε τα προγράμματα του καλοκαιριού, γιατί θα βρείτε εξαιρετικές παραγωγές που έρχονται στην πόλη και, όπως φαίνεται, θα ζήσουμε ένα συναρπαστικό θεατρικό καλοκαίρι!

Από την άλλη, εκτός από τα ανοιχτά θέατρα της πόλης, η κλιματιζόμενη σκηνή του Βασιλικού θεάτρου, παρουσιάζει τον Ιούλιο την επιθεώρηση «E-pass ή επί τας!» με τους Μπαντα-ρισμένους (evolution), σε κείμενα και σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου, σχεδόν έξι χρόνια μετά  από την τελευταία τους εμφάνιση στον ίδιο χώρο, ενώ και πάλι στο Βασιλικό Θέατρο θα παρουσιαστεί, επίσης τον Ιούλιο, η επιτυχημένη παραγωγή του ΚΘΒΕ «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Κατά τ’ άλλα, κρατήστε μάτια και αυτιά ανοιχτά και αναζητήστε τα προγράμματα του καλοκαιριού, γιατί θα βρείτε εξαιρετικές παραγωγές που έρχονται στην πόλη και, όπως φαίνεται, θα ζήσουμε ένα συναρπαστικό θεατρικό καλοκαίρι!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα