Είδαμε το reality που βλέπουν όλοι στο Netflix
Το εμπνευσμένο reality από την κορεάτικη σειρά, οι διαφορές που εντοπίσαμε και οι καταγγελίες των συμμετεχόντων.
Αν είσαι από αυτούς που ακόμα επισκέπτονται το Netflix και δεν το έχεις παρατήσει εντελώς, τότε σίγουρα θα γνωρίζει για ποιο reality μιλάω. Το «Squid Game: The Challenge» απέκτησε μεγάλη φήμη πριν καν κυκλοφορήσει καθώς οι περισσότεροι πίστεψαν πως πρόκειται για την δεύτερη σεζόν της δημοφιλούς κορεάτικης σειράς. Όμως όχι! Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα reality, το οποίο βασίζεται πάνω στη σειρά και στις δοκιμασίες που είχαμε δει.
Αν και απέχω από την συνδρομητική πλατφόρμα το τελευταίο διάστημα γιατί τίποτα δεν μου κάνει το “κλικ”, μόλις έμαθα για το συγκεκριμένο reality ενθουσιάστηκα και αποφάσισα να κάτσω να δω αν θα μου αρέσει ή όχι.
Στην πραγματικότητα δεν είχα μεγάλες προσδοκίες. Δεν πίστευα ποτέ πως θα δω κάτι με νόημα το οποίο θα μου αλλάξει την ζωή. Απλώς είχα μεγάλη απορία να δω αν θα καταφέρουν να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της σειράς και στο reality.
Το σόου διαθέτει μια τεράστια ομάδα 456 διαγωνιζομένων από όλο τον κόσμο, ο καθένας με τους δικούς του λόγους συμμετοχής.
Η ποικιλομορφία προσθέτει βάθος και απρόβλεπτο χαρακτήρα στον διαγωνισμό, καθώς οι διαγωνιζόμενοι αποχωρούν για λόγους τόσο τυχαίους όσο και ατυχείς. Οι συμμαχίες και οι κλίκες ανατρέπουν το αποτέλεσμα και για να ξεχωρίσουν οι παίχτες πρέπει να έχουν τύχη και μυαλό έτσι ώστε να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έπαθλο το οποίο είναι 4,56 εκατομμύρια δολάρια.
Οι παίκτες είναι ζωσμένοι με πακέτα μελάνης που εκρήγνυνται όταν πέφτουν αναίσθητοι, καθώς υποδύονται ότι πυροβολήθηκαν. Σε αυτή την εκδοχή, το διακύβευμα μπορεί να μην είναι η ζωή ή ο θάνατος, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό: 456 άτομα από όλο τον κόσμο διεκδικούν να κερδίσουν σχεδόν 4,6 εκατομμύρια δολάρια.
Αν θα έπρεπε να συγκρίνω την σειρά με το σόου, η πρώτη θα κέρδιζε με διαφορά και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Το «Squid Game: The Challenge» ήταν ένας συνδυασμός των παιχνιδιών του Squid Game, της κλειστοφοβίας του Big Brother και της κοινωνικής στρατηγικής του Survivor.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα υπήρχε στα παιχνίδια, παρά στο κομμάτι του reality. Εκείνα τα κομμάτια, όπου θύμιζαν έντονα το Big Brother ήταν κι αυτά που προσπέρασα αρκετά ή άρχισα να χαζεύω στο κινητό. Έξυπνη κίνηση ήταν το γεγονός πως δεν επιλέχθηκαν ακριβώς τα ίδια αγωνίσματα και μ’ αυτό τον τρόπο υπήρχε το κομμάτι της έκπληξης τόσο στους διαβασμένους παίχτες όσο και στους τηλεθεατές.
Βέβαια έχοντας δει και την σειρά αναπόφευκτα κάνεις στο μυαλό σου μία μικρή σύγκριση καθώς εκεί τα παιχνίδια ήταν ζωής και θανάτου και στο σόου απλώς αποκλειόσουν και έχανες τα χρήματα.
Αυτό που κάνει το σόου τόσο συναρπαστικό είναι ότι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζεις το τι γίνεται στη σειρά (και υποθέτεις τι θα γίνει στο reality), εξακολουθεί να είναι κάτι ολοκαίνουργιο. Ανταγωνιστικά ριάλιτι σόου όπως το Big Brother, το Survivor, το Top Chef είναι στον αέρα για αρκετά χρόνια ώστε οι διαγωνιζόμενοι που συμμετέχουν να γνωρίζουν τι είδους στρατηγικές έχουν αποτέλεσμα. Στο συγκεκριμένο reality, οι συμμετέχοντες πιστεύουν πως οι κλίκες θα τους σώσουν από τον αποκλεισμό, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί γίνονται πολλές ανατροπές.
Το γιγάντιο χρηματικό έπαθλο, η σκηνογραφία και οι προκλήσεις δημιουργούν μια νέα εμπειρία τηλεοπτικού ριάλιτι. Όλοι ανακατεύονται, αναπτύσσουν στρατηγική όσο καλύτερα μπορούν για να καταλάβουν ένα παιχνίδι που φαίνεται να δημιουργείται από τους ίδιους τους παίχτες.
Εκεί που το σόου με έχασε εντελώς ήταν στο κομμάτι των αντιδράσεων των παιχτών όταν αποκλείονταν. Καταλαβαίνω πως δεν είναι λίγα τα 4,56 εκατομμύρια δολάρια, όμως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δεν μπόρεσα να αισθανθώ την τόσο μεγάλη στεναχώρια και τα δάκρυα των παιχτών όταν πλησίαζε η ώρα του αποκλεισμού.
Οι παίκτες του τηλεπαιχνιδιού Squid Game απειλούν με μήνυση το Netflix.
Καταγγέλλουν αντίξοες συνθήκες γυρισμάτων σε πολικές θερμοκρασίες και τραυματισμούς.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας από τους παίκτες μίλησε στην εφημερίδα Sun στην οποία ισχυρίστηκε ότι πολλοί συμμετέχοντες χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική βοήθεια εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών μέσα στο στούντιο ενώ διαγωνίζονταν στο πρώτο παιχνίδι με τίτλο Red Light, Green Light. “Ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη” είπε για να περιγράψει την κατάσταση στα γυρίσματα. Και πρόσθεσε ότι “τους πήραν με φορείο”.
Ο ανώνυμος παίκτης είπε ακόμη ότι στα γυρίσματα “ήρθαν άνθρωποι που νόμιζαν ότι θα γίνονταν εκατομμυριούχοι, αλλά έφυγαν κλαίγοντας”.
Ο παίκτης που μίλησε ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, έδωσε μια εξήγηση γιατί δεν είναι περισσότεροι εκείνοι που διαμαρτύρονται. “Ακόμα κι αν εμφανιστούν συμπτώματα υποθερμίας, οι πιο πολλοί είναι πρόθυμοι να μείνουν όσο γίνεται περισσότερο, επειδή είναι πολλά τα χρήματα. Πολλοί ήταν αποφασισμένοι να μην το κουνήσουν και έτσι έμειναν ακίνητοι για πάρα πολλές ώρες”.
“Ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη”, αποκάλυψε ο παίκτης στη Sun. “Γιατροί έβγαζαν έξω ανθρώπους που δεν άντεχαν, αλλά δεν μπορούσαμε να πούμε τίποτα. Αν μιλήσετε, τότε θα βγείτε έξω από το παιχνίδι… Ακούγαμε κάποιον να φωνάζει “γιατρός” και από τις τεχνικές ομάδες ορμούσαν. Καταλήξαμε να στεκόμαστε σε ένα σημείο επί 30 λεπτά ανάμεσα στις λήψεις”.
Το Netflix αρνείται ότι οι διαγωνιζόμενοι του ριάλιτι έχουν υποστεί “σοβαρούς τραυματισμούς” και υποστηρίζει ότι στα συγκεκριμένα τρία άτομα προσφέρθηκαν απλώς πρώτες βοήθειες.
Τρία άτομα έλαβαν ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ριάλιτι τ, επιβεβαίωσε το Netflix, αλλά είπε ότι “οι ισχυρισμοί για σοβαρό τραυματισμό είναι αναληθείς”.
Ένας εκπρόσωπος του Netflix είπε στο BBC ότι οι γιατροί βρίσκονταν στο γύρισμα ανά πάσα στιγμή και ότι η πλατφόρμα “έχει επενδύσει σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες ασφαλείας”.
“Πράγματι έκανε πολύ κρύο στο πλατό – και οι συμμετέχοντες ήταν προετοιμασμένοι για αυτό – αλλά οποιοσδήποτε ισχυρισμός για σοβαρό τραυματισμό είναι αναληθής”, τονίζει το Netflix.
Έρχεται δεύτερη σεζόν
Το Netflix ανακοίνωσε ότι ανανέωσε το “Squid Game: The Challenge” για δεύτερη σεζόν.