Το να χλευάζεις την ποίηση δεν είναι σάτιρα, είναι σκοταδισμός
Η προσβλητική συμπεριφορά των Ράδιο Αρβύλα απέναντι σε έναν άνθρωπο της Θεσσαλονίκης που υπηρετεί τον Πολιτισμό δεκαετές με συνέπεια.
Ένα περιστατικό κανιβαλισμού ενός ανθρώπου του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από μια εκπομπή που ”υπηρετεί” υποτίθεται τη σάτιρα ήρθε στο φως με γενναιότητα από τον ίδιο το θιγόμενο.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τον ποιητή και δημιουργό των εκδόσεων και βιβλιοπωλείου Σαιξπηρικόν.
Ο Γιώργος Αλισάνογλου με ανάρτηση του στα σόσιαλ έκανε γνωστό τι συνέβη:
Την οργή πολλών τηλεθεατών και όχι μόνο, προκάλεσε η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» με τον Αντώνη Κανάκη, τον Χρήστο Κιούση και τον Γιάννη Σερβετά όταν προς χάριν της σάτιρας που κάνουν, διακωμωδούν τον ποιητή και εκδότη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Αλισάνογλου που απαγγέλει σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή το ποίημα «Σκούπισμα» του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως τελευταία η ποίησή του Πάτζετ έγινε ακόμη πιο γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό, έπειτα από μια σειρά βραβείων, όπως αυτό των Los Angeles Times το 2013 για το σύνολο της έως τότε ποίησής του και το Robert Frost Medal το 2018. Πολύ πιο γνωστός στο κοινό έγινε με τη συμμετοχή του στην ταινία «Πάτερσον» του Τζιμ Τζάρμους το 2016. Στην ταινία αυτή υπάρχουν εφτά ποιήματα του Ρον Πάτζετ.
Το βίντεο που προέβαλε η εκπομπή, δείχνει τον Αλισάνογλου να απαγγέλει αρχικά το ποίημα και αμέσως μετά, προσθέτοντας φωνή οι συντελεστές, τον δείχνουν να απαγγέλει κι άλλα ποιήματα “του ίδιου ποιητή» όπως αναφέρεται, με τίτλους «Σφουγγάρισμα» και «Σιδέρωμα» σατιρίζοντας τον τίτλο του ποιήματος του Πάτζετ.
Για ακόμα μία φορά λοιπόν, στο προσκήνιο έρχεται το ερώτημα αν η σάτιρα έχει όρια και μέχρι πού θα πρέπει να πηγαίνει. Η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» δεν είναι η πρώτη φορά που εξοργίζει μία μερίδα τηλεθεατών με διάφορα που καταπιάνεται κατά καιρούς, αλλά εδώ τίθεται το ερώτημα αν τελικά η ποίηση είναι λόγος ώστε κάποιος να γελάσει.
Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για τέχνες, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η έκφραση μέσα από αυτές διόλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντικείμενο σάτιρας, ειδικά από μία εκπομπή που υποτίθεται προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης των ανθρώπων.
Η ανάρτηση του εκδότη του «Σαιξπηρικόν» προκάλεσε δεκάδες αρνητικά σχόλια για την ομάδα του Αντώνη Κανάκη μιλώντας όλοι για αποτυχημένα «αστεία» και άγνοια ενός καλλιτεχνικού είδους όπως είναι η ποίηση που σίγουρα, δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους σάτιρα, πόσο μάλλον και ο ίδιος ο Αλισάνογλου που απαγγέλει.
Παρακάτω ολόκληρο το επίμαχο ποίημα του Ρον Πάτζετ
Σκούπισμα
Αυτό που θέλω να κάνω
είναι να ξεχάσω ό,τι
μέχρι τώρα ήξερα για ποίηση
και να σκουπίσω τις πευκοβελόνες
από τη σκεπή της καλύβας
και να τις δω να πετούν μακριά
και να χάνονται στο απόγευμα αυτού του Οκτωβρίου.
Η πένα είναι πιο δυνατή από το σπαθί,
αλλά σήμερα η σκούπα
είναι πιο δυνατή από την πένα.