Το να χλευάζεις την ποίηση δεν είναι σάτιρα, είναι σκοταδισμός

Η προσβλητική συμπεριφορά των Ράδιο Αρβύλα απέναντι σε έναν άνθρωπο της Θεσσαλονίκης που υπηρετεί τον Πολιτισμό δεκαετές με συνέπεια.

Parallaxi
το-να-χλευάζεις-την-ποίηση-δεν-είναι-σά-1092108
Parallaxi

Ένα περιστατικό κανιβαλισμού ενός ανθρώπου του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από μια εκπομπή που ”υπηρετεί” υποτίθεται τη σάτιρα ήρθε στο φως με γενναιότητα από τον ίδιο το θιγόμενο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον ποιητή και δημιουργό των εκδόσεων και βιβλιοπωλείου Σαιξπηρικόν.

Ο Γιώργος Αλισάνογλου με ανάρτηση του στα σόσιαλ έκανε γνωστό τι συνέβη:

”Μειλ-απάντηση μου στο κωμικό-σκωπτικό-σαρκαστικό και αρκούντως διαπομπευτικό βίντεο που προβλήθηκε στην χθεσινή εκπομπή των “Ράδιο Αρβύλα” ως μέρος της καθημερινής ξεπερασμένης πια και ανίατης “νουμερολογίας” τους.
Καλημέρα,
Μια γνωστοποίηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της τηλεοπτικής μαρκετίστικης νοοτροπίας που προτείνετε ως εκπομπή που δυστυχώς μέσω του “εναλλακτικού” προσώπου που πλασάρετε στον μέσο τηλεθεατή έχετε την τάση να σαρώνετε και να διαπομπεύετε -μεταξύ άλλων-, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά που μας έχουν απομείνει, την ίδια την λειτουργία της ποίησης.
Το ποίημα “Σκούπισμα” που διακωμωδείτε στο πρόσωπο μου είναι του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, φίλο των Τζον Άσμπερι, Κένεθ, Κόκ, Τζιμ Τζάρμους, Πάτι Σμίθ, κλπ.
Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ΠΕΡΑΣΑ ΩΡΑΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΛΙ, σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2020, το οποίο περιλαμβάνει τα ποιήματα που ακούγονται στην ταινία “Paterson” (2016) του Τζάρμους.
Σε μια εποχή που το καθεστώς κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους.
Η ποίηση, αντίδοτο σε κάθε μορφή “ιού”.
Φιλιά στα “μούτρα”
Γιώργος Αλισάνογλου
*Θεωρώ επιτακτική ανάγκη, οι φίλοι συνάδελφοι ποιητές, μεταφραστές εκδότες, αναγνώστες κλπ. να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό που αφορά όλους μας.

Την οργή πολλών τηλεθεατών και όχι μόνο, προκάλεσε η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» με τον Αντώνη Κανάκη, τον Χρήστο Κιούση και τον Γιάννη Σερβετά όταν προς χάριν της σάτιρας που κάνουν, διακωμωδούν τον ποιητή και εκδότη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Αλισάνογλου που απαγγέλει σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή το ποίημα «Σκούπισμα» του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως τελευταία η ποίησή του Πάτζετ έγινε ακόμη πιο γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό, έπειτα από μια σειρά βραβείων, όπως αυτό των Los Angeles Times το 2013 για το σύνολο της έως τότε ποίησής του και το Robert Frost Medal το 2018. Πολύ πιο γνωστός στο κοινό έγινε με τη συμμετοχή του στην ταινία «Πάτερσον» του Τζιμ Τζάρμους το 2016. Στην ταινία αυτή υπάρχουν εφτά ποιήματα του Ρον Πάτζετ.

Το βίντεο που προέβαλε η εκπομπή, δείχνει τον Αλισάνογλου να απαγγέλει αρχικά το ποίημα και αμέσως μετά, προσθέτοντας φωνή οι συντελεστές, τον δείχνουν να απαγγέλει κι άλλα ποιήματα “του ίδιου ποιητή» όπως αναφέρεται, με τίτλους «Σφουγγάρισμα» και «Σιδέρωμα» σατιρίζοντας τον τίτλο του ποιήματος του Πάτζετ.

Για ακόμα μία φορά λοιπόν, στο προσκήνιο έρχεται το ερώτημα αν η σάτιρα έχει όρια και μέχρι πού θα πρέπει να πηγαίνει. Η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» δεν είναι η πρώτη φορά που εξοργίζει μία μερίδα τηλεθεατών με διάφορα που καταπιάνεται κατά καιρούς, αλλά εδώ τίθεται το ερώτημα αν τελικά η ποίηση είναι λόγος ώστε κάποιος να γελάσει.

Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για τέχνες, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η έκφραση μέσα από αυτές διόλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντικείμενο σάτιρας, ειδικά από μία εκπομπή που υποτίθεται προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης των ανθρώπων.

Ο Γιώργος Αλισάνογλου (Καβάλα το 1975) είναι ποιητής, μεταφραστής και εκδότης (ιδρυτής των εκδόσεων Σαιξπηρικόν). Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και στην κοινωνική πολιτική. Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Τον Νοέμβριο του 2005 ίδρυσε και από τότε διευθύνει τις εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν. Ποίησή του εχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβάνεται σε ανθολογίες, ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και συμπόσια ποίησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπηρετεί με σεμνότητα και ταπεινότητα τη λογοτεχνία, την ποίηση και τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη δεκαετίες.
Αρνητικά σχόλια

Η ανάρτηση του εκδότη του «Σαιξπηρικόν» προκάλεσε δεκάδες αρνητικά σχόλια για την ομάδα του Αντώνη Κανάκη μιλώντας όλοι για αποτυχημένα «αστεία» και άγνοια ενός καλλιτεχνικού είδους όπως είναι η ποίηση που σίγουρα, δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους σάτιρα, πόσο μάλλον και ο ίδιος ο Αλισάνογλου που απαγγέλει.

Η επιλογή της χλεύης σε κάτι που προφανώς οι συντελεστές της εκπομπής όχι απλά αγνοούν, ποίηση και γενικότερα τέχνη με αυτό τον αγοραίο τρόπο δεν τιμά τους ίδιους και φυσικά το κανάλι που το φιλοξενεί. Δεν είναι σε καμιά περίπτωση σάτιρα. Ο πολιτισμός βάλλεται από παντού τα τελευταία χρόνια και φυσικά από το κυριότερο μέσο απαξίωσης του, την τηλεόραση που προάγει προϊόντα υποκουλτούρας.
Μια συγνώμη από μέρους τους θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν…

Παρακάτω ολόκληρο το επίμαχο ποίημα του Ρον Πάτζετ

Σκούπισμα

Αυτό που θέλω να κάνω

είναι να ξεχάσω ό,τι

μέχρι τώρα ήξερα για ποίηση

και να σκουπίσω τις πευκοβελόνες

από τη σκεπή της καλύβας

και να τις δω να πετούν μακριά

και να χάνονται στο απόγευμα αυτού του Οκτωβρίου.

Η πένα είναι πιο δυνατή από το σπαθί,

αλλά σήμερα η σκούπα

είναι πιο δυνατή από την πένα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα