Featured

1984: Εκδόθηκε το 1948, μιλούσε για το 1984, θα το ζήσουμε άραγε το 2024…;

Το 1984 αν και γράφτηκε πριν εβδομήντα και πλέον χρόνια, αναφέρεται σε γεγονότα που ζούμε ήδη και πιθανόν να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Είναι τρομακτικά προφητική, παρουσιάζοντας μια κοινωνία του μέλλοντος που ήδη τη βιώνουμε

Πάνος Γεωργιάδης
1984-εκδόθηκε-το-1948-μιλούσε-για-το-1984-θα-το-ζήσ-742112
Πάνος Γεωργιάδης

Το «1984» ήταν ένα μυθιστόρημα που έγραψε και εξέδωσε ο Τζορτζ Όργουελ το 1948 (πιθανόν από αναριθμητισμό αυτών των ετών). Στις 9 Νοεμβρίου του 1984 έκανε πρεμιέρα η ομότιτλη ταινία επιστημονικής φαντασίας που φυσικά ήταν βασισμένη σε αυτό το βιβλίο.

Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία, αποτελούν σταθμούς του 20ου αιώνα, σχετικά με την πολιτική σκέψη και έχουν επηρεάσει πολύ κόσμο και σε διαφορετικά επίπεδα. 

Το «1984» αν και γράφτηκε πριν εβδομήντα και πλέον χρόνια, αναφέρεται σε γεγονότα που ζούμε ήδη και πιθανόν να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Είναι τρομακτικά προφητική, παρουσιάζοντας μια κοινωνία του μέλλοντος που ήδη τη βιώνουμε! 

Κι αυτό γιατί πραγματεύεται τις σχέσεις εξουσίας με τους ανθρώπους, με κυρίαρχο όπλο τον απολυταρχικό έλεγχο του πρώτου. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αναφορά στο «Μεγάλο Αδελφό» ( η πιο γνωστό ως Big Brother) και αφορά τον αόρατο ή ανύπαρκτο ηγέτη της χώρας, με την έκφραση : «Big Brother is watching you, o Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί.»

 Κάτι που σήμερα υποδηλώνει την παρακολούθηση κάθε στιγμής της ζωής μας. Ήδη σήμερα για να μεταβούμε κάπου, θα πρέπει να δώσουμε αναφορά μέσω sms σε κάποιον αόρατο ελεγκτή της καθημερινότητάς μας… 

Η πλοκή

Στην πλοκή του βιβλίου και της ταινίας το κράτος είναι πανίσχυρο ενώ οι πολίτες το υπηρετούν χωρίς να μπορούν να εκφράσουν την ελεύθερη βούληση, την αντίθετη άποψη, η ακόμη και να χαρούν απολαύσεις όπως ο έρωτας. Ακόμη και αγάπη προς τη γνώση αποτελεί αδίκημα, ενώ είναι κανόνας να παραποιείται η αλήθεια προς όφελος της Εξουσίας. 

Επικρατεί η απόλυτη υπακοή στο σύστημα, αλλά και ο φόβος για τα πάντα. Τρομακτικά σαν φαντασία και κινηματογραφική εκδοχή, αλλά σκεφτείτε το πιο απλό: Σήμερα ναι σήμερα το 2021, η επαφή, η έκφραση αγάπης, το φιλί, η αγκαλιά, το απλό άγγιγμα, η ερωτική πράξη, θεωρούνται πράξεις σχεδόν προσβλητικές στην υγεία του άλλου! Αυτού που αγαπάμε, ποθούμε, μας έλκει, θα το βλέπουμε μόνο από μακριά…

Ερωτεύτηκες; Έγκλημα…

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας υπάλληλος του συστήματος στη φανταστική χώρα της Ωκεανίας και λέγεται Γουίνστον Σμιθ. Θέλει να «ξεφύγει» από τον εφιάλτη που ζει και κάνει το λάθος να ερωτευτεί. Το υπέρτατο έγκλημα! Που μάλλον θα αποτελεί ποινικό αδίκημα και στα δικά μας χρόνια, με όλα όσα απίστευτα ζούμε και θα ζήσουμε.

Συμπερασματικά το νόημα της ταινίας είναι ένα: Το μέλλον είναι δυσοίωνο όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά γιατί ο ίδιος ο άνθρωπος θέλει να εξουσιάζει τον συνάνθρωπο του με τη δική του έγκριση αλλά και με το φόβο του…

Το 1984 είναι  μια δυστοπική ταινία, αλλά αξίζει να τη δείτε. Θα σας υπενθυμίσει το παρόν και μέλλον της ζωής σας. Δείτε την και καλό κουράγιο!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα