Top

24ο ΦΝΘ: Τελετή έναρξης με αναφορές στην Ουκρανία και ευχές για ειρήνη

Όσα έγιναν στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στο κατάμεστο Ολύμπιον

Parallaxi
24ο-φνθ-τελετή-έναρξης-με-αναφορές-στην-893383
Parallaxi

Φωτογραφίες: MotionTeam

Η τελετή έναρξης του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου στο κατάμεστο Ολύμπιον με έντονες τις αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας και με την ευχή όλων για ειρήνη. 

Η παρουσιάστρια της τελετής, Νάντια Κοντογιώργη αφού καλωσόρισε το κοινό, ευχήθηκε την παύση του πολέμου σύντομα, ενώ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης ανέβηκε στη σκηνή με καρφίτσα στο πέτο την σημαία της Ουκρανίας.

Χαρακτηριστική στιγμή, ήταν όταν ο κ. Ανδρεαδάκης διάβασε το ποίημα «Παλιά Κριμαία»  του Όσιπ Μαντελστάμ :

Κρύα είν΄ η άνοιξη. Κι η γη πεινάει της Κριμαίας. Την ενοχή φοβάται η δύσμοιρη, όπως στου Βράγγελ τον καιρό. Κουρέλια τα κιλίμια, δεμένα τα σκυλιά κι ο ίδιος ο καπνός, τώρα πικρός και να κεντάει.

Χαμένη η γη της στην αχλύ, πανέμορφη όμως πάντα. Τα δέντρα ανθίζουνε, μα στέκουνε σαν ξένοι. Κι η αμυγδαλιά τον οίκτο προκαλεί στην χθεσινή τη στολισμένη ανοησία.

Την όψη της η φύση δεν γνωρίζει, κι απ’ το Κουμπάν κι από την Ουκρανία οι πρόσφυγες, σκιές εφιαλτικές. Στα κετσεδένια τους ποδήματα οι πεινασμένοι χωρικοί φρουρούν τις πόρτες, αλλά τις κλειδαριές δεν τις αγγίζουν.

«Η τέχνη κρύβει μέσα της μια μεγάλη δύναμη. Τη δύναμη της ελπίδας. Ας ψάξουμε μέσα από την τέχνη να βρούμε την ελπίδα και ας ελπίσουμε ότι στο τέλος το φως θα νικήσει το σκοτάδι», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης -μιλώντας και εκ μέρους της γενικής διευθύντριας Ελίζ Ζαλαντό, η οποία απουσίαζε λόγω επαφής της με κρούσμα.

Στη συνέχεια, η Βούλα Πατουλίδου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε επίσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και για τις ταινίες που γυρίζονται στην Θεσσαλονίκη τον τελευταίο χρόνο.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ευχήθηκε να έρθει γρήγορα η ειρήνη ενώ ο Υφυπουργός Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης εκτός από την αναφορά του στον Ουκρανικό λαό, μίλησε και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Φεστιβάλ τον καιρό της πανδημίας και πώς τελικά επιβίωσε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί.

Η αυλαία του 24ου ΦNΘ ανοίγει με την ταινία «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία» (How to Survive a Pandemic), σε πρώτη παγκόσμια προβολή, του Ντέιβιντ Φρανς ο οποίος παραβρέθηκε στην αίθουσα της τελετής και χαιρέτησε το κοινό λίγο πριν την προβολή της ταινίας.

Η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη, έκλεισε την τελετή έναρξης με την ευχή και στη νοηματική γλώσσα για «υγεία» και «ειρήνη».

Η ατμόσφαιρα είχε σίγουρα την αίσθηση μίας γιορτής που μόλις ξεκινάει για την πόλη, όμως και η συνθήκη ενός πολέμου κοντά μας, ήταν από τα γεγονότα που επικράτησαν στην εκδήλωση.

Τα διαγωνιστικά, το κεντρικό θέμα, τα αφιερώματα και τα podcasts

Tα τρία διαγωνιστικά τμήματα της φετινής διοργάνωσης -το Διεθνές Διαγωνιστικό, το τμήμα Newcomers και το τμήμα >>Film Forward- φιλοξενούν μια σειρά από ταινίες, που πραγματεύονται τα πιο επίκαιρα ζητήματα της εποχής, μέσα από μια κριτική και οξυδερκή ματιά. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του ΦΝΘ, τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Το κεντρικό θέμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναζητά τη νέα μορφή της μετα-πραγματικότητας, Post Reality. Από αυτό το θέμα εμπνεύστηκε και ο δημιουργός κόμικ και εικονογράφος Kanellos Cob, ο οποίος υπογράφει την αφίσα της φετινής διοργάνωσης. Τα τρία σποτ της διοργάνωσης υπογράφει η κινηματογραφίστρια Αγγελική Αριστομενοπούλου.

«Πρωταγωνιστές» φέτος είναι τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Θα προβληθούν 93 μικρού και μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες στα τρία διαγνωστικά τμήματα- στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward,- καθώς και στα τμήματα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του διεθνούς προγράμματος, «Πλατφόρμα» και «Από οθόνη σε Οθόνη».

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε καθολικά προσβάσιμη προβολή την ταινία «Ο μανάβης» (2013) του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου που είχε αποσπάσει το Βραβείο Κοινού στο 15ο ΦΝΘ.

Στο πρόγραμμα ειδικών προβολών περιλαμβάνονται η κινηματογραφική ταινία «Η πόλη και η πόλη» των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή και το ντοκιμαντέρ «Tραγωδία του Αιγαίου» (1961) του Βασίλη Μάρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης «Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά», που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, θα παρουσιαστούν 12 κινηματογραφικά διαμάντια από το χρυσό παρελθόν του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει το έργο της auteur από τη Λετονία Λάιλα Πακάλνινα με 19 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της. Επίσης, το 24ο ΦΝΘ πραγματοποιεί spotlight στη Φινλανδή δημιουργό Βίρπι Σουούταρι προβάλλοντας 6 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της.

«Από τις 11 έως τις 19 Μαρτίου 2022 στην Αποθήκη Γ’, αλλά και διαδικτυακά, θα διεξαχθεί η «Αγορά Ντοκιμαντέρ», η σημαντικότερη κινηματογραφική Αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 19 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts, ενώ θα μεταδοθούν και 15 podcasts εκτός συναγωνισμού.

Το 24ο ΦΝΘ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και του Προγράμματος MEDIA.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα