Agenda

4ο Thessaloniki Food Festival (19/10-31/12)

Το κουλούρι, η μπουγάτσα, τα τρίγωνα Πανοράματος, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ο πατσάς θα κληθούν, μεταξύ άλλων γεύσεων, να σηκώσουν το γαστρονομικό “βάρος” και να βγάλουν την κουζίνα της Θεσσαλονίκης έξω από τα σύνορα, στην προσπάθεια να προσελκύσουν τουρίστες στην πόλη. Από τον Οκτώβριο έως και τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, η διοίκηση του Δήμου […]

Parallaxi
4ο-thessaloniki-food-festival-19-10-31-12-29838
Parallaxi
thessaloniki-food-festival.jpeg

Το κουλούρι, η μπουγάτσα, τα τρίγωνα Πανοράματος, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ο πατσάς θα κληθούν, μεταξύ άλλων γεύσεων, να σηκώσουν το γαστρονομικό “βάρος” και να βγάλουν την κουζίνα της Θεσσαλονίκης έξω από τα σύνορα, στην προσπάθεια να προσελκύσουν τουρίστες στην πόλη.

Από τον Οκτώβριο έως και τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επιθυμεί να προωθήσει τον γαστρονομικό τουρισμό εντός και εκτός της χώρας, με τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο του 4ου Thessaloniki Food Festival.

«Οι δράσεις του Thessaloniki Food Festival έχουν ως στόχο να αναδείξουν την πολυεθνική, πολυπολιτισμική κουζίνα της πόλης. Θέλουμε να βγούμε προς τα έξω και να παρουσιάσουμε τις συνταγές μας στο εξωτερικό. Σκεφτόμαστε να γνωρίσουν τις γεύσεις μας πόλεις όπως το Βελιγράδι, η Σμύρνη, το Λονδίνο, το Μόντρεαλ και η Νέα Υόρκη» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.

Το 4ο Thessaloniki Food Festival περιλαμβάνει επιπλέον την προώθηση του Γαστρονομικού Οδηγού, ενός ειδικού εντύπου με 13 αντιπροσωπευτικές συνταγές της τοπικής κουζίνας, την παρουσίαση των μπαχαρικών και των βοτάνων στις αγορές της πόλης Καπάνι και Μοδιάνο, αλλά και μαγειρέματα μαθητών, με τη βοήθεια σεφ μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Επίσης, το διάστημα από 15 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου, θα υλοποιηθεί η δράση “Restaurants Weeks”, στο πλαίσιο της οποίας, σε συνεργασία με τα εστιατόρια της πόλης, θα προβάλλονται -ανά εβδομάδα- οι έθνικ κουζίνες της Θεσσαλονίκης (αρμενική, πολίτικη, ιταλική, κινεζική κ.ά.).

«Επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε τα εξωτικά εστιατόρια της πόλης. Να εντάξουμε στις δράσεις μας όλα τα εστιατόρια με διαφορετική κουζίνα» επεσήμανε ο κ. Πέγκας.

Επίσης, το Thessaloniki Food Festival, προσαρμοσμένο στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, σχεδιάζει να διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, στα πλάνα είναι ένα φιλανθρωπικό brunch με παρουσίαση ελληνικού πρωινού, όπου μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Παιδιών με Κυστική Ίνωση, ενώ σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης θα μοιραστούν τα Χριστούγεννα τσουρεκάκια στα παιδιά του Ορφανοτροφείου “Μέλισσα”.

Οι εκδηλώσεις που ακολουθούν είναι:

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014: «Τα Παιδιά στην Κουζίνα» / Εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά σε δημοτικά σχολεία της 2ης και 3ης Δημοτικής Κοινότητας. Επαγγελματίες σεφ και αρτοποιοί του Σωματείου Αρτοποιών θα δημιουργήσουν παρέα με μαθητές το Κουλούρι Θεσσαλονίκης, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους παρασκευής του, όπως με φέτα, ελιές και σταφίδες

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014: Ημερίδα με θέμα: «Η Καινοτομία ως αντίδοτο στην κρίση: Παραδείγματα από τον κλάδο τροφίμων και ποτών», στις 18.00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα – AgriEntrepreneurship».

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014: Συμμετοχή του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL στην 30η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia της ΔΕΘ – HELEXPO με παρουσίαση των συνταγών του Γαστρονομικού Οδηγού της πόλης, σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ-Θ

15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2014: «Restaurants Weeks» – Διεθνής Κουζίνα / Σε συνεργασία με τα εστιατόρια της πόλης θα προβάλλονται ανά εβδομάδα οι έθνικ κουζίνες της Θεσσαλονίκης (Αρμενική, Πολίτικη, Ιταλική, Κινεζική κ.λ.π.)

17 έως 21 Νοεμβρίου 2014: «Γνωριμία με την κουζίνα της Θεσσαλονίκης – Live Εxperience» / Εκπαιδευτική εβδομάδα διαδραστικής μαγειρικής για μαθητές, ενήλικες και λάτρεις της γαστρονομίας, στο Θέατρο «Μ. Αλέξανδρος» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, σε συνεργασία με τον τομέα Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014: Χριστουγεννιάτικη Αγορά Τοπικών Προϊόντων στο φουαγιέ του Δημαρχείου, από τις 11.00 έως τις 17:00 με διάθεση τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος και το Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (Σ.Ε.Π.Ι.Κ.)

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014: Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η γεύση της μνήμης – Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων» του Αλβέρτου Αρούχ στο εστιατόριο «Αγιολί»

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014: «Γειτονιές των γεύσεων και των αισθήσεων» στις παραδοσιακές τοπικές αγορές της πόλης Καπάνι και Μοδιάνο, από τις 12 το μεσημέρι, με παρουσίαση της χρήσης των μπαχαρικών και των βοτάνων στην τοπική κουζίνα σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Π.Ι.Κ. και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014: «Μια γλυκιά εμπειρία» / Μια διαδραστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, από τις 11.00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου, που περιλαμβάνει πρωτότυπες δράσεις, όπως κατασκευή γλυπτών και συντριβανιών από σοκολάτα.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014: Προσφορά Χριστουγεννιάτικων τσουρεκιών στα παιδιά του Ορφανοτροφείου «Μέλισσα» σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014: Φιλανθρωπικό brunch στο ξενοδοχείο «The Met Hotel», με παρουσίαση του ελληνικού πρωινού του Γαστρονομικού Οδηγού. Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθεί στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδος Παιδιών Πασχόντων από την Κυστική Ίνωση.

*19/10-31/12

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα