Ένα ωραίο πικ νικ στον Βοτανικό Κήπο της πόλης με ελεύθερη είσοδο!
Στο τοπόσημο του Δήμου Παύλου Μελά επιστρέφει το 10ο Πικ Νικ Τέχνης.
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ του Δήμου Παύλου Μελά, γιορτάζει 25 χρόνια καλλιτεχνικής – πνευματικής δημιουργίας και προσφοράς κοινωνικού έργου και παρουσιάζει το 10ο ΠΙΚ ΝΙΚ ΤΕΧΝΗΣ, τη μεγάλη πολιτιστική συνεύρεση Μουσικής, Χορού, Θεάτρου, Εικαστικών, Ρομποτικής στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης, τοπόσημο του Δήμου Παύλου Μελά, πνεύμονα πρασίνου πέντε στρεμμάτων, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό.
ΔΕΙΤΕ: Έχουμε Βοτανικό Κήπο στην πόλη;
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» Παντελής Αδαμούδης, μας καλούν σε μια Δημιουργική συνάντηση Τέχνης και Φυσικού Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετέχουν:
Εργαστήρια Εικαστικών, Θεατρικό Εργαστήρι, Ρομποτική, Σχολή Χορού, Ωδείο Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, Ωδείο Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης, Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΔΗ.Κ.Ε. ΙΡΙΣ
Η θεά Ίριδα συστήνεται…
Η αρχαία θεά Ίριδα ήταν αγγελιοφόρος των θεών, κυρίως του Δία. Φτερωτή και ορμητική σαν θύελλα, γνωστή ως πιστή και γοργοπόδαρη. Η Ίριδα έμοιαζε με τους δικούς μας ταχυδρόμους, μόνο που αντί για σάκο κρατούσε κηρύκειο, αντί για παπούτσια είχε χρυσά φτερωτά σανδάλια και φορούσε κοντό χιτώνα.
Μοιάζει ευκολοπροσάρμοστη και γλυκιά, αλλά σχεδόν πάντα κρύβει μέσα της κάποια ιδιορρυθμία που δυσκολεύει τις σχέσεις της με τους άλλους. Έχει καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Της ανέθεταν να μεσολαβεί ανάμεσα στους θεούς κάθε φορά που προέκυπτε κάποιο πρόβλημα. Βασικό της καθήκον ήταν να συμβάλλει στην απονομή δικαιοσύνης, κάθε φορά που ξεσπούσαν καβγάδες ή αντιζηλίες στον Όλυμπο, ή ακόμη σε περίπτωση που κάποιος θεός έλεγε ψέματα.
Σήμερα το όνομα της Ίριδας χρησιμοποιείται με διάφορες σημασίες. Έτσι ονομάζουμε το τμήμα του ματιού μας που είναι έγχρωμο. Ακόμη, υπάρχει ένα φυτό που ονομάζεται ίριδα. Κυρίως όμως σημαίνει ουράνιο τόξο. Η Ίριδα λοιπόν ταυτίζεται με το ουράνιο τόξο στη σκέψη των ανθρώπων. Σ’ αυτήν ακριβώς την ταύτιση οφείλεται και η άποψη ότι η μικρή φτερωτή θεά, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματα των θεών στη γη, χρησιμοποιούσε στα ατελείωτα και δύσκολα ταξίδια της το φωτεινό και πολύχρωμο δρόμο του ουράνιου τόξου, που ένωνε τον ουρανό με τη γη.
Η Ίρις, το Ουράνιο Τόξο, η θεά των χρωμάτων, δεν ξεφύτρωσε μόνη της. Όπως όλες οι θεότητες του Ολύμπου είχε κι’ αυτή γονείς. Πατέρας της ήταν ο Θαύμας, ο γιος του Πόντου και μητέρα της η Ωκεανίς Ηλέκτρα, η κόρη του Ωκεανού. Κρίνοντας λοιπόν από γονείς και παππούδες βλέπουμε ότι κατάγεται από νεροοικογένεια. Πρόκειται δηλαδή για θεότητα υδατικής καταγωγής.
Κάθε φορά λοιπόν που αναδύονταν στην επιφάνεια του νερού, στα ρούχα της καθρεφτίζονταν τα επτά χρώματα που υπήρχαν στη φύση. Και η ιδιότητα αυτή της Ίριδας την ταυτίζει τελικά και με το ουράνιο τόξο που είναι ένα φαινόμενο που οφείλει την εμφάνιση του στις σταγόνες της βροχής.
Πολλοί καλλιτέχνες ως μυημένοι, ζωγράφιζαν ή σμίλευαν φτερωτές παραστάσεις, όπως η Ίριδα, η οποία σύμφωνα με τις περιγραφές των ποιητών και τις απεικονίσεις στην τέχνη ορμάει από ψηλά σαν χιόνι, σαν χαλάζι. Ο χρυσός συμβολίζει την ποιότητα της φωτεινής δύναμης, που είναι ηλιακή, και κατευθύνεται προς το χώμα, δηλαδή τη ΓΗ.
Ο Όμηρος πρώτος με την λέξη ΙΡΙΣ ονόμασε το φυσικό φαινόμενο της εμφάνισής του στον ουρανό, το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, με το οποίο και ταυτίζεται στη σκέψη των ανθρώπων, αρχικά η ίδια κι αργότερα το φόρεμά της ή ο δρόμος της.
Μοιάζει να συνδέει τη ΓΗ με τον ΟΥΡΑΝΟ, τον ΑΕΡΑ με τη ΘΑΛΑΣΣΑ, και ως μαντατοφόρος κινείται μεταξύ θεών και ανθρώπων, καθώς και στο βασίλειο του Ποσειδώνα έως και τον Κάτω Κόσμο, με την ταχύτητα του ανέμου.
Η Ίριδα συμβολίζει την ΥΠΕΡΒΑΣΗ των γνωστικών δυνατοτήτων των αισθήσεών μας, καθώς έχουμε την σύμπραξη του ΑΙΣΘΗΤΟΎ – φυσικού κόσμου και του ΥΠΕΡΑΙΣΘΗΤΟΥ –νοητού κόσμου, του κόσμου των ΙΔΕΩΝ, σύμφωνα με τον Πλάτωνα.
Είναι ο «μεταξύ» χώρος , η «ανάμεσα» κατάσταση, το σχήμα που ενώνει την ΘΝΗΤΗ φύση με την ΑΘΑΝΑΤΗ. Είναι το σύμβολο της ιδέας και της επικοινωνίας!
*Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, από τις 7 το απόγευμα. Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης βρίσκεται στην Άνω Ηλιούπολη, Οδός Περικλέους 9Α, δίπλα στο Πάρκο Σόλωνος, στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας.Η πρόσβαση είναι εύκολη και με την αστική συγκοινωνία, γραμμή ΟΑΣΘ Νο 34 (Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους), στάση με το όνομα «Βοτανικός Κήπος».