Space Lab: Ένας νέος χώρος ζωντανεύει το Βαρδάρη
Βάζοντας ξανά το Βαρδάρη στο χάρτη, τo Space Lab ξεκινάει δυνατά στην πόλη με την ιδιαίτερη φωτογραφική έκθεση "Floating with hope".
Το να επενδύεις αυτή την εποχή στις ιδέες και την τέχνη είναι ρίσκο. Το να επενδύεις σε μια γειτονιά που παρακμάζει δεκαετίες και ας ήταν ο ομφαλός της πόλης παλαιότερα είναι ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο και αντικείμενο επαίνων.
Το Space Lab μετράει μόλις κάποιες μέρες ύπαρξης στην πόλη και ήδη ξεκινάει με την φιλοξενία μιας από τις πλέον διαφορετικές και δυναμικές φωτογραφικές εκθέσεις της σεζόν. Το “Floating with Hope”, η φωτογραφική έκθεση της νεαρής φωτογράφου Όλγας Σαλιαμπούκου, αφορά στο προσφυγικό αλλά όχι όπως συνήθως αυτό παρουσιάζεται εγκαινιάζεται στις 2 Δεκεμβρίου 2016. Με αφορμή το ιδιαίτερο και πολυμορφικό event που θα συνοδέψει τα εγκαίνια της έκθεσης στο χώρο του Space Lab, δραττόμαστε της ευκαιρίας να μάθουμε τα πάντα γύρω από τον νέο πολυχώρο, την ιδιαίτερη έκθεση και την ταλαντούχα φωτογράφο.
Space Lab θα πει ένας καινοτόμος, μεταβλητός χώρος σχεδιασμένος ιδανικά για να φιλοξενήσει κάθε τύπου ιδιωτικές και εταιρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια, εικαστικές εγκαταστάσεις, live, πάρτι κ.α.
Εντέχνως μίνιμαλ για να έχει την δυνατότητα κάθε δημιουργικός άνθρωπος να πάρει την ιδέα ή το event του ανά χείρας και να το ξεδιπλώσει εκεί. Χώρος μοντέρνος και “καθαρός” και απόλυτα λειτουργικός. Εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την φιλοξενία οποιασδήποτε εκδήλωσης προκύψει.
Η the lab project, η ομάδα που υποστηρίζει το Space Lab βρισκόμενη πίσω από την ιδέα του, έχοντας ως βάση το γεγονός πως το Space Lab αποτελεί ουσιαστικά την πιο φρέσκια προσθήκη χώρου πολιτισμού στην πόλη, στηρίζει την προβολή και την πραγμάτωση εναλλακτικών εκδηλώσεων. Εκδηλώσεων που δεν στοχεύουν να σταθούν στον ξύλινο τίτλο του “εναλλακτικού” αλλά που προωθούν μία διαφορετική προσέγγιση της επαφής του κόσμου με την τέχνη, τον πολιτισμό, την τεχνολογία, και την διασκέδαση εν γένει στην Θεσσαλονίκη.
Το Space Lab επιδιώκει και προσμένει, τις δημιουργικές συνεργασίες με ομάδες και ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές μεταξύ τους ειδικότητες. Από την μουσική σκηνή και τον αθλητισμό μέχρι τα καλλιτεχνικά δρώμενα και την πάσης φύσεως δημιουργία. Ομάδες οι οποίες μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών, και τεχνογνωσίας θα μπορούν να παράγουν νέα και πρωτότυπα έργα και εμπειρίες τόσο για τους ίδιους όσο και για το ευρύτερο κοινό της πόλης.
Βασικός σκοπός όμως του Space Lab είναι και η ποιότητα στις ποικίλες δράσεις του. Θέλει να μετατρέπει την παρουσία του κοινού στον χώρο του σε “εμπειρία” και αυτό ορίζεται ως μία από τις βασικές του προτεραιότητες.
Στην καρδιά του Βαρδαρίου, λίγο πριν το Σιδηροδρομικό Σταθμό, ξαναβάζει στο χάρτη με δημιουργικό τρόπο μια γειτονιά με τεράστια ιστορία, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες. Σε αυτή τη γειτονιά άλλωστε είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες μέρη όπως το Νανί Νανί και το Hotel Άριστον.
Ένα βασικό σκοπό που προδίδει ήδη με την παρθενική του εμφάνιση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης καθώς το Space Lab εγκαινιάζει την φωτογραφική έκθεση της Όλγας Σαλιαμπούκου με τίτλο “Floating with hope”.
Η έκθεση αφορά στο προσφυγικό το οποίο από την πλευρά του αποτελεί εδώ και ένα χρόνο ένα πολυ-προβεβλημένο θέμα εξαιτίας της δραματικότητας, της έκτασης, και κυρίως της κοινωνικής του προέκτασης. Για πολλούς ανθρώπους, η μετανάστευση είναι και θα είναι θέμα ζωής και θανάτου. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, η Όλγα Σαλιαμπούκου, σε αντίθεση με τη γενική τάση, επιλέγει να παρουσιάσει το πρώτο.
Το προσφυγικό ως θέμα “ζωής” λοιπόν και όχι “θανάτου” καλύπτεται φωτογραφικά στην έκθεση της Όλγας Σαλιαμπούκου από τον Σεπτεμβρίου του 2015 έως και τον Ιουνίου 2015, περνώντας από τα κομβικά σημεία της Λέσβου, της Αθήνας και της Σμύρνης. Μέσα στην κούραση, το φόβο, την ανασφάλεια και τη διάκριση εμφανίζονται ίχνη ελπίδας, γέλια και κρυφά χαμόγελα.
Η επιλογή των τελικών φωτογραφιών που θα παρουσιαστούν δεν στοχεύει στην άρνηση της πραγματικότητας, αλλά στην προβολή εκείνων των στιγμών, ακόμη και μεταξύ δευτερολέπτων, στις οποίες η χαρά επιβάλλεται στη θλίψη και υπερισχύει. Η στιγμιαία αυτή εκδήλωση ενός συναισθήματος αντίθετου προς τα δεδομένα, είναι βασικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, της τάσης του ανθρώπου να χαμογελάει όταν του χαμογελάνε, και το επίκεντρο αυτής της φωτογραφικής έκθεσης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 2 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στον χώρο του Space Lab με ένα διαδραστικό Opening Event οπτικο-ακουστικής και γαστρονομικής εμπειρίας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Όσοι επιλέξουν να παρευρεθούν στα εγκαίνια θα ζήσουν αυτό που ορίζει το Space Lab ως “εμπειρία”.
Σε άμεση νοερή σύνδεση με την έκθεση, θα υπάρχει ανοιχτή κουζίνα-μπουφές με γεύσεις της Ανατολής και πιο συγκεκριμένα γεύσεις από την κουζίνα των ιδιαίτερων πατρίδων των προσφύγων. Παράλληλα visual θα παρουσιάζουν όλο το φάσμα της σύνδεσης ανάμεσα σε πρόσφυγες και ντόπιους. Τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών μας και της ανθρώπινης φύσης που θα έπρεπε να είναι αρκετά για την αρμονική συνύπαρξη όλων.
Παρθενική εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη και για την ταλαντούχα Όλγα Σαλιαμπούκου της οποίας η έκθεση το “Floating with Hope” είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς της στην πόλη. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1990 στην Μυτιλήνη και σπούδασε Κοινωνική Πολιτική στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές της άρχισε να εξερευνεί την τέχνη της φωτογραφίας, μέσα από ταξίδια και πληθώρα σεμιναρίων και workshops.
Το καλοκαίρι του 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Γλυκάνισος» αναδεικνύοντας την μυσταγωγία του ούζου. Την πρώτη παρουσίαση υλικού σχετικό με το προσφυγικό ζήτημα την έκανε το καλοκαίρι του 2016, στο πλαίσιο ενός προσωπικού της project στη Σαντορίνη. Η ζωή και η εργασία της σήμερα την βρίσκει ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στη Μυτιλήνη.
*Space Lab (Μοναστηρίου 18, Τηλ. 2310 541 040), Όλγα Σαλιαμπούκου – “Floating with Hope”, 02-09 Δεκεμβρίου 2016, Opening Event: Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου στις 20:00. Το opening event έχει είσοδο 5 ευρώ, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες η έκθεση θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί κανείς δεν αγαπά το Βαρδάρη πια;
Βρείτε το Space Lab στο facebook εδώ και γνωρίστε περισσότερους πολυχώρους της πόλης εδώ.