Θεσσαλονίκη

Πολυχώροι συνεργασίας: Co-work is the new work

Oι πιο σύγχρονοι χώροι της Θεσσαλονίκης. Γνώρισέ τους, γίνε μέρος τους.

Έλενα Ταξίδου
πολυχώροι-συνεργασίας-co-work-is-the-new-work-101946
Έλενα Ταξίδου

Καινοτόμοι χώροι ενοικίασης γραφείων εκπλήρωσης project workshops και δράσεων, ανοιχτών στο κοινό και κλειστών στην ιδεολογία του –συ της συμμετοχής και συνεργασίας.

525798_428098590582928_1715407580_n

«CO» is the key…

Εκεί που το αναζωογονητικό brainstorming είναι καθημερινότητα και το πολυπόθητο ζητούμενο της επιχειρηματικής υπερδιέγερσης με την αδρεναλίνη της ηθικής ικανοποίησης για την πραγμάτωσή του, αφαιρούν πιθανούς πόντους από τον dealer της γειτονιάς και γλιτώνουν την πόλη από την εύκολη λύση απελπισίας ενός ακόμα cafe. Τα co working spaces, με την ευρύτερη έννοια, βοηθούν εγχειρήματα εξελίσσουν μυαλά και ο επιχειρηματικός κόσμος κερδίζει ανθρώπους με ιδέες. Δεν είναι μόνο οι χώροι ως χώροι καθαυτού αλλά η ουσία τους καθώς οι πολυχώροι συνεργασίας ή δημιουργικής απασχόλησης, δείχνουν δρόμο παραγωγικότητας μακριά από τον αναχρονιστικό «βούρδουλα» του 8-4μμ και κοντά στην σύγχρονη εκδοχή του «μαζί».

«WORK» is the goal…

Tα οφέλη της εργασίας, με την μορφή του co-work, ψιθυρίζονται από το 1995 σε δυτικό επίπεδο, έως και το 2005 όπου και μπορούμε να πούμε και επίσημα πως δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο χώρων με την ίδια φιλοσοφία. Έκτοτε ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες ή απλά ανήσυχοι, οργανώνονται γύρω από την συγκεκριμένη φιλοσοφία λέγοντας πως τελικά οι πολυχώροι εργασίας είναι το άντρο της παραγωγικότητας. Ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πραγματικά εφικτή πρόσβαση σε έναν διαμορφωμένο χώρο γραφείου για να υποδέχονται πελάτες, να κάνουν συναντήσεις αλλά και να συνδημιουργούν με αντίστοιχους επαγγελματίες από συγγενή επαγγέλματα που βρίσκονται υπό τις ίδιες συνθήκες και με τους ίδιους όρους στον ίδιο χώρο. Άνθρωποι των Τεχνών μη έχοντας πρόσβαση στο «σύστημα» βλέπουν την δουλειά και το έργο τους να αποκτά υπόσταση μέσω συζητήσεων και κατευθύνσεων γύρω από τον ελεύθερο πυρήνα συγχρωτισμού τους με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ανάγκες στον ίδιο χώρο. Πολίτες που απλά επιθυμούν να περάσουν διαφορετικά τον ελεύθερό τους χρόνο, βρίσκουν τον τρόπο σε πολυχώρους «δουλεύοντας» πάνω σε βιβλία, ταινίες, κατασκευές, ιδέες και συζητήσεις. Απλά; Καθόλου απλά, αν σκεφτείς πως ανάμεσά τους κρύβονται ίσως εκείνοι που θα ανακαλύψουν μία νέα δεξιότητα ή θα «κατεβάσουν» μία νέα καινοτομία.

Save the «SPACE»…

Ανοίγουν σε loft σε αποθήκες σε υπόγεια που φανταζόσουν ότι θα μετατρέπονταν σε κάτι τόσο καινοτόμο. Είναι εξοπλισμένα με όλες τις παροχές που χρειάζεται ένας επαγγελματίας που έως τώρα δούλευε από το σπίτι του, ένας καλλιτέχνης που δεν έβρισκε δίοδο στον χώρο του ή ακόμα και ένας απλός ιδιώτης που επιθυμεί να περάσει διαφορετικά τον χρόνο του. Παρέχουν από γραφεία και meeting rooms, μέχρι κουζίνα και αναπαυτικούς καναπέδες, σύνδεση στο διαδίκτυο, και όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που προϋποθέτει από τηλέφωνο μέχρι fax και 3D εκτυπωτή. Ο ενδιαφερόμενος αποκτά πολύ οικονομικά ένα χώρο κατάλληλο για τα επαγγελματικά ραντεβού του, ανάμεσα σε άλλους επαγγελματίες, ανταλλάσσοντας ιδέες, απόψεις και χέρια βοηθείας.

598620_451336768259110_1095515675_n

Coho the coworking home

Στο κέντρο της πόλης από το 2013, ίσως ο πιο γνωστός πολυχώρος συνεργασίας, προσανατολίζεται εξολοκλήρου στην πρωταρχική ιδέα των co working spaces ακολουθώντας την τάση του εξωτερικού. Διαμορφωμένος σύγχρονα και με παροχές που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού ενδιαφερόμενου ο οποίος μπορεί να νοικιάσει γραφείο και να επιλέξει τις δραστηριότητες που θέλει να αξιοποιήσει σε μία κοστολόγηση προσιτή. Μαυροπίνακας για ιδέες της στιγμής, αναπαυτικοί καναπέδες για τις δύσκολες ώρες και ένας χώρος διαμορφωμένος έτσι ώστε να προκαλεί σχεδόν για δουλειά. Δικτύωση, γνωριμίες, μείωση των επαγγελματικών εξόδων αλλά και ένας αντιπροσωπευτικός του έργου σας χώρος εργασίας . Η πορεία του και η απήχηση του κόσμου από το ξεκίνημά του είναι ολοένα αυξανόμενη και αυτήν την στιγμή μπορούμε να πούμε πως πολλοί επαγγελματίες που απασχολούνται σε επιχειρήσεις του εξωτερικού έχουν βρει το πιο κατάλληλο μέρος για την εργασία τους μακριά από τον φυσικό χώρο της επιχείρησης .

*Στρ. Ναπ. Ζέρβα 10 / 2310 812113

coho

MAKE creative spaces

To 2013 o Χρήστος Κύρου και o Δημοσθένης Βαβάτσης, αρχιτέκτονας και μάνατζερ αντίστοιχα, δημιουργούν το MAKE. Έναν πλήρως εξοπλισμένο και σχεδιασμένο χώρο ο οποίος παρέχει ένα φάσμα τεχνικών εφαρμογών για το ευρύ κοινό. Διαθέτοντας το MAKE όλες τις παροχές και εργαλεία ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου (Laser cutter,3D Printer σκόνης – ABS Plus, CNC router, Woodworking facilities, μπορεί ο οποιοσδήποτε χρήστης αφού εκπαιδευτεί και ενημερωθεί να κάνει χρήση όλων αυτών με μία μηνιαία συνδρομή και να εκπληρώσει κάθε προσωπικό του πρότζεκτ με την επαγγελματική ακρίβεια που απαιτείται ή σε περίπτωση μη επαφής του με την οποιαδήποτε τεχνολογική κατάρτιση η ομάδα του ΜΑΚΕ διεκπαιρεώνει όλες τις εργασίες που απαιτούνται η ίδια της. Πιστό και στην φιλοσοφία της συνεργασίας το ΜΑΚΕ με την υπηρεσία του i-Make αναλαμβάνει να βοηθήσει στην εξέλιξη και ολοκλήρωση τυχόν νέας ιδέας ή και πρότζεκτ που έχεις στο μυαλό σου. Η απήχηση στον δραστήριο κόσμο της πόλης είναι και στην περίπτωση του ΜΑΚΕ ολοένα αυξανόμενη ενώ ταυτόχρονα εκτός από την χρήση όλων των καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων, μπορεί ο εκάστοτε επαγγελματίας που η δουλειά του σχετίζεται με την χρήση των εργαλείων αυτών να νοικιάσει και το δικό του γραφείο στους χώρους του MAKE.

*Μητροπόλεως 110 & Φιλικής Εταιρίας / 2310225565

make

Κήπος Σεμινάρια 

To Κήπος Σεμινάρια ξεκίνησε από την εκπαιδευτικό Θεοδοσία Κωνσταντινίδου το 2012 και έγινε γνωστό για τον προσανατολισμό του σε ό,τι έχει να κάνει με τα Γράμματα και την φιλοσοφία με την «δεύτερη» να συνοψίζεται στο «όλοι έχουμε όλοι παίρνουμε όλοι δίνουμε». Τα σεμινάρια και οι συζητήσεις του ανοιχτά προς όλους δραστηριοποιούνται στην Ορφανίδου 6. Τον υπέροχο νέο χώρο τους που εμπνέει την δημιουργικότητα.

15207823_10154772679025536_1628970453_n

*Ορφανίδου 6 / 2313078962

Les Yper Yper

Η διεπιστημονική κολεκτίβα καλλιτεχνών Les Yper Yper δραστηριοποιείται στο κέντρο της πόλης και οι δράσεις της είναι ανοιχτές στο κοινό. Παίρνει αφορμή από την ανάγκη πρόσβασης στις Καλές Τέχνες ή και τις εφαρμοσμένες, ανθρώπων και εκτός πεδίου της αλλά και από την ανάγκη των καλλιτεχνών να επικοινωνούν την Τέχνη τους στον κόσμο όπως και να βρίσκουν πιο εύκολα τον τρόπο να γνωρίζουν και να δικτυώνονται με καλλιτέχνες του εξωτερικού. Διοργανώνει εκθέσεις και workshops από visual arts και instalations μέχρι σεμινάρια και αποτελεί έναν από τους πλέον καλλιτεχνικούς πολυχώρους της πόλης .

*Γεωργίου Σταυρου 4 / 2310.269.587

les yper yper

Το Αβγό του μουσικού χωριού

Το Αβγό, η αστική έδρα της arTree, ένας ανακαινισμένος πρώην βιοτεχνικός χώρος αποτελεί τον πλέον μουσικό πολυχώρο συνεργασίας της πόλης. Φιλοξενεί όλες τις δραστηριότητες του «Μουσικού Χωριού», ενός πολυετούς δικτύου καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων, και διοργανώνει εργαστήρια ζωντανές ακροάσεις και γενικότερες ομαδικές δράσεις γύρω από την “μουσική πράξη”. Ένας πολυχώρος όπου μπορούν να αναπτύξουν project μέσω συμβιωτικών εργαστηρίων και διάδρασης των Τεχνών μεταξύ τους.

*Bαλαωρίτου 4 / 8ος όροφος / 6973578422

το αυγό

Το Παραμικρό

Ένα εργαστήρι δημιουργικότητας από το 2010, το στέκι το οποίο σε παροτρύνει να απασχοληθείς με όσα θέλεις συμμετέχοντας αρχικά σε κάποιο από τα workshops του από πλέξιμο μέχρι ζωγραφική, με μικρό κόστος αλλά κυρίως παρέχοντάς σου τον χώρο να τα εξασκείς μαζί με άλλους και εκτός ωραρίου λειτουργίας του μαθήματος. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν κόσμο και υλικά καινούρια, να πειραματιστούν σε διάφορες ασχολίες και πρακτικές μα προτίστως να μην «επιστρέφουν πάλι πίσω στο σπίτι, μετά την ολοκλήρωση της εκμάθησης». Το Παραμικρό βασίζεται στην ιδεολογία πως η δημιουργική συναπασχόληση μπορεί να συνδεθεί με εκφάνσεις ζωής όπως είναι και η εργασία και πήρε την αφορμή για την δημιουργία του χώρου όταν ο κος Καμπουρόπουλος αντιλήφθηκε την ανταπόκριση του κόσμου στην δημιουργικότητα ενασχολούμενος για καιρό με φεστιβαλικές δράσεις.

*Θεοτοκοπούλου 10 / Άνω Πόλη / 231 431 4602

το παραμικρο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα