Επικαιρότητα

Αγγελοχώρι: Βάζουν λουκέτο στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής

Θέλουν να κλείσουν έναν χώρο που ρήμαζε αλλά με κόπο και μεράκι μετατράπηκε σε εστία πολιτισμού γεμάτος μελωδίες, μουσικές, τραγούδια, ζωγραφιές

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
αγγελοχώρι-βάζουν-λουκέτο-στο-σπίτι-τ-928031
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ένας χώρος γεμάτος μελωδίες, μουσικές, τραγούδια, ζωγραφιές, λόγια.

Ένας χώρος που φιλοξένησε τα τελευταία πέντε χρόνια κοντά στις 90 εκδηλώσεις.

Ένας χώρος που με μεράκι και πολλή δουλειά μετατράπηκε σε μια εστία πολιτισμού.

Ένας χώρος που βρίσκεται μια ανάσα από το λουκέτο, με τα ερωτήματα και τις «σκιές» που πλανώνται πάνω από την απόφαση αυτή να είναι πολλά.

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη εκδήλωση, το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής ρίχνει τίτλους τέλους στις 23 Αυγούστου.

Ένα μικρό κτίσμα που στέκει στην παραλία του Αγγελοχωρίου από τη δεκαετία του 1950.

«Είναι πράγματι ένα ερώτημα το πώς έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Εξαιτίας της αδράνειας του δήμου Θερμαϊκού φτάσαμε έως εδώ» αναφέρει στην parallaxi ο πρόεδρος του Μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Αγγελοχωρίου Βαγγέλης Μίχος.

aliki8.jpg

Με την άδεια των υπευθύνων της Ελληνικής Αλυκής ΑΕ ο χώρος λειτουργούσε τα τελευταία πέντε χρόνια ως εστία πολιτισμού.

Το 2015 είχε υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της Ελληνικής Αλυκής ΑΕ και του Δήμου Θερμαϊκού με ισχύ για 10 χρόνια, αλλά με την προϋπόθεση ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε περίφραξη του χώρου, κάτι που δεν έγινε.

«Ο Δήμος είναι ο χρήστης του χώρου. Αρχικά, η Ελληνική Αλυκή ΑΕ δεν ενδιαφερόταν για το κτίριο. Ωστόσο, εν συνεχεία και καθώς είδαν ότι εδώ και πέντε χρόνια στο χώρο φιλοξενούνται εκδηλώσεις και ο κόσμος αγκαλιάζει την όλη προσπάθεια, η εταιρεία άλλαξε στάση και έδειχνε διατεθειμένη να μην γκρεμιστεί το κτίριο, αλλά ούτε όμως να δαπανήσουν χρήματα για την αποκατάστασή του. Προσπάθησα με ιδία μέσα να επισκευάσω τα παντζούρια και να βάλω και κάποια παρτέρια ώστε να υπάρχει διαχωρισμός του χώρου που γίνονται οι εκδηλώσεις με το Σπίτι, όμως δεν αρκούσαν» συμπληρώνει ο κ. Μίχος.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει ενέργειες προς τον τοπικό Δήμο, ώστε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου να οριστεί γραπτώς ως διαχειριστής του χώρου, ώστε να τρέξουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της στέγης του Σπιτιού, με σκοπό να λειτουργήσει σαν εντευκτήριο.

Όλα αυτά μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποιο κόστος για τη χρήση του χώρου που θα φιλοξενούσε εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, εργαστήρια, μουσικές βραδιές και κάθε άλλη πολιτιστική εκδήλωση. 

aliki4.jpg

«Όλα θα γίνονταν με την προαιρετική συνεισφορά των επισκεπτών. Δυστυχώς και ατυχώς, δεν ήταν στις προτεραιότητες της δημοτικής μας αρχής το εγχείρημα και δεν ασχολήθηκε κανείς στα σοβαρά με τα επανειλημμένα αιτήματα μας. Πρώην και νυν δημοτικοί άρχοντες» επισημαίνει ο κ. Μίχος.

Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν, στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής κατέφτασε κλιμάκιο της πολεοδομίας Θέρμης για αυτοψία του ακινήτου, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου, λόγω ανώνυμης καταγγελίας πως στο κτίριο μπαίνουν παιδιά και είναι επικίνδυνο για της σωματική τους ακεραιότητα.

Ο κ. Μίχος παραδέχεται ότι οι υπάλληλοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους και ότι το κτίριο όντως είναι επικίνδυνο. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα και έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ταχύτητα διεκπεραίωσης του όλου ζητήματος, καθώς η αυτοψία έγινε την Παρασκευή 5/8 και μόλις τη Δευτέρα 8/8 εκδόθηκε το πόρισμα επικινδυνότητας το οποίο κοινοποιήθηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρείας και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Οι υπεύθυνοι της ιδιοκτήτριας εταιρείας, ως όφειλαν, ενημέρωσαν ότι υπό τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν μπορούν να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Η σύμβαση παραχώρησης είναι σε ισχύ και θα πρέπει ο Δήμος πλέον καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει.

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου είναι ξεκάθαρος. «Βασικό μας μέλημα είναι η αποκατάσταση του Σπιτιού».

Να σημειωθεί ότι το κτίσμα είναι τακτοποιημένο πολεοδομικά από το 2017.

aliki9.jpg

«Ο Δήμος κινητοποιήθηκε μετά από 15 χρόνια και προσπαθεί τώρα να βρει τρόπο για να επισκευαστεί. Εμείς τους έχουμε πει ότι θα μπορούσαμε με τη λειτουργία του χώρου να ενισχύσουμε οικονομικά την προσπάθεια. Έχουμε βγάλει από τις περσινές εκδηλώσεις 1000 CD που έχει το καθένα 26 τραγούδια. Εάν αυτά πωληθούν για 10 ευρώ το καθένα, φανταστείτε το ποσό το οποίο θα συγκεντρωθεί. Εάν τον θέλουν μπορεί να επιτευχθεί ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία ενός χώρου που αγαπήθηκε από χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες καλλιτέχνες. 

Ένα κτίριο που μπορεί να λειτουργεί με όλες του τις εκδοχές και τον χειμώνα και το καλοκαίρι εφόσον γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ας σωθεί ένας χώρος που έχει γίνει εστία πολιτισμού και να παραμείνει η χρήση του όπως ήταν μέχρι σήμερα και να μη χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους» καταλήγει ο κ. Μίχος.

Η ιστορία του Σπιτιού

Σταθερός «φύλακας» μιας περιοχής NATURA, της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου, παραμένει εδώ και δεκαετίες το σακατεμένο «Σπίτι του φύλακα της Αλυκής», ένα κτίσμα που παρά τις φθορές του χρόνου, στέκει αγέρωχο να αγναντεύει τον μαγικό υγρότοπο εδώ και δεκαετίες.

Παροπλισμένο από τον ρόλο του φύλακα- κατοίκου του, το σπιτάκι αποτελεί μία από τις αθησαύριστες ομορφιές της προστατευόμενης περιοχής που, αν και βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, παραμένει για πολλούς ένας άγνωστος τόπος.

aliki7.jpg

«Επειδή δεν υπήρχαν περιφράξεις στις αλυκές, ερχόταν πολλοί και έκλεβαν αλάτι. Ο Πέτρος Αγοραστός, όπως λεγόταν ο φύλακας, έμεινε στο σπίτι με την οικογένειά του μέχρι τη δεκαετία του ’80 και μάλιστα η κόρη του, σε μια εκδήλωσή μας, έφερε μια φωτογραφία του πατέρα της και μια λάμπα θυέλλης που είχαν τότε στο σπίτι», είχε αναφέρει ο κ. Μίχος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν από δύο χρόνια.

Όταν σταμάτησε η υπηρεσία του φύλακα από τις αλυκές, γιατί το αλάτι φυλάσσονταν πλέον σε προστατευμένους χώρους, στο παραθαλάσσιο σπιτάκι με τη μοναδική θέα φιλοξενούνταν εποχιακοί εργάτες των αλυκών μέχρι και το ’92 οπότε και εγκαταλείφθηκε οριστικά.

«Έκτοτε έμεινε να ρημάζει, ξηλώθηκαν οι πόρτες και τα παράθυρα, έπεσε και μέρος της στέγης, γέμισε σκουπίδια, μπάζα, χόρτα και θάμνους.

Τον Ιούλιο του 2018, το καθαρίσαμε, βγάλαμε τα χόρτα, φτιάξαμε την πρόσβαση μέχρι την αυλή του, έγιναν παγκάκια από μαδέρια και ένα τραπέζι και ο χώρος φιλοξένησε πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικές, δίχως ενίσχυση, δίχως φως, δίχως τίποτε να αλλοιώνει το περιβάλλον».

aliki6.jpg

«Πρέπει να φτιαχτεί η στέγη και να ανακαινισθεί το σπίτι χωρίς να πειραχθεί το περίβλημά του και οι εξωτερικοί τοίχοι, που είναι 60 εκατοστά πάχος. Μάλιστα, θεωρώ ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει χωρίς ρεύμα και νερό για να διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του» επεσήμανε το 2020 ο κ. Μίχος, με τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Τσαμασλή να διαβεβαιώνει τότε ότι πρόθεση του Δήμου είναι η αξιοποίηση του Σπιτιού του Φύλακα της Αλυκής.

Πάλι σήμερα, ο κ. Τσαμασλής ενημέρωσε ότι σύντομα σε ειδική σύσκεψη θα εξεταστούν όλες οι ενδεδειγμένες νόμιμες λύσεις για την επίλυση του θέματος, σημειώνοντας μάλιστα ότι παρών στη συζήτηση θα είναι και ο κ. Μίχος.

«Χώρος γεμάτος αναμνήσεις»

Με δάκρυα στα μάτια πριν από λίγους μήνες η Βιβή Βασιλού, κόρη του τελευταίου φύλακα της Αλυκής, μίλησε σε εκπομπή της ΕΡΤ3 για το θέμα.

«Μου βγάλατε πάρα πολλές αναμνήσεις από τον πατέρα μου εκείνα τα χρόνια. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Μίχο και όσους έχει δίπλα του γι’ αυτή την προσπάθεια που κάνει. Ο πατέρας μου ήρθε παλικάρι το 1945 και έφυγε το 1990. Έζησε μόνος του εκεί περίπου 13 χρόνια. Οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν εύκολες εκεί. Δεν υπήρχε νερό και ρεύμα. Εκεί γεννήθηκαν τα αδέλφια μου. Έκατσαν περίπου 5 χρόνια σαν οικογένεια. Μας παραχώρησαν ένα πιο μικρό σπίτι ώστε να είναι πιο κοντά στο νερό. Μέχρι που οι γονείς μου έχτισαν στην παραλία δικό τους σπίτι ώστε να είναι συνέχεια ο πατέρας μου κοντά στην αλυκή.

aliki2.jpg

Ένα μαγευτικό τοπίο. Όλη του τη ζωή δεν έφυγε ποτέ. Λάτρευε αυτόν τον τόπο ο πατέρας μου. Και έτσι τον λατρέψαμε και εμείς. Βγήκε στη σύνταξη, αλλά καθημερινά πήγαινε τη βόλτα του στο σπιτάκι.

Όλοι θέλουμε να γίνει το καλύτερο για το χώρο. Ο κ. Μίχος αγάπησε πάρα πολύ τον τόπο μας και κάνει πολλά πράγματα γι’ αυτόν».

Συλλογή υπογραφών και έντονες αντιδράσεις

Εδώ και λίγες ώρες μέσα από την πλατφόρμα Avaaz έχει ανοίξει ψήφισμα στο οποίο συγκεντρώνονται εκατοντάδες υπογραφές.

Δείτε σχετικά ΕΔΩ

Σώστε το “Σπιτάκι του Φύλακα της Αλυκής” στο Αγγελοχώρι από το γκρέμισμα

«Με αυτή την απόφαση ακυρώνεται ένα πολιτιστικό γεγονός που έδινε διέξοδο σε εκατοντάδες ανθρώπους!» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους ανθρώπους που έχουν υπογράψει το ψήφισμα.

Έντονες είναι όμως οι αντιδράσεις και στα social media και στο γκρουπ της ομάδας «Το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής» στο Facebook.

Χαρακτηριστικά κάποιοι από τους χρήστες αναφέρουν:

«Τύποις δεν στέκει το σπίτι … Κάπως έτσι θα σιγήσει η αυλή του σπιτιού του Φύλακα της Αλυκης.. περιττό να σχολιαστεί τι διαδραματιζόταν κάθε βράδυ εκεί. Δεν είναι τέλος όμως … δεν μπορεί να είναι … Άλλωστε έχει μια μαγική ιδιότητα το μέρος να σε ταξιδεύει απ’ολα τα χρώματα και τώρα απλά πιστό στο ρόλο του, μας περνάει προσωρινά από το μαύρο … Τύποις δεν στέκει το σπίτι… ενώ τύποις εμείς όλοι στέκουμε …»

aliki5.jpg

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα θα είχε παραδοσιακά τραγούδια στο Σπίτι του Φύλακα. Αντ’ αυτού ερημιά λόγω της ακύρωσης όλων των εκδηλώσεων.

Κάποιοι που δεν είχαν ενημερωθεί ήρθαν κι αποχώρησαν με πολλά ερωτηματικά στο μυαλό τους και θλίψη στο βλέμμα τους».

«Ήμουν σίγουρος ότι υπήρξε κάποια “καρφωτή”. Τόση επιτυχία, τόση αυθόρμητη και δωρεάν χαρά σε ανθρώπους, στρέφει το βλέμμα αυτών που δεν αντέχουν να μην είναι το καθετί εμπόρευμα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα