Διεθνή

Αμβλώσεις- ΗΠΑ: Γιατροί και νοσηλευτές στρέφονται στο Tik Τοk και παρέχουν βοήθεια

Κύμα αλληλεγγύης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής. 

Parallaxi
αμβλώσεις-ηπα-γιατροί-και-νοσηλευτές-910971
Parallaxi

Αφού το Ανώτατο Δικαστήριο πήρε μια απόφαση που μόνο στον Μεσαίωνα γυρίζει τις ΗΠΑ, επαγγελματίες από τον ιατρικό τομέα ανά τη χώρα χρησιμοποιούν τώρα τους λογαριασμούς τους στο TikTok για έναν σπουδαίο σκοπό:

Προσφέρονται μέσω της εφαρμογής να βοηθήσουν μαιευτήρες και γυναικολόγους που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση για αμβλώσεις σε πολιτείες όπου η διαδικασία παραμένει ακόμα νόμιμη.

Οι επαγγελματίες αναδεικνύουν τις δεξιότητές τους και είναι μάλιστα πρόθυμοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. 

Η Δρ. Pamela Mehta, ορθοπεδικός στην Καλιφόρνια, είπε ότι δεν εξεπλάγη με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ωστόσο, τόνισε ότι αισθάνθηκε σαν μια γροθιά στο στομάχι με την έννοια ότι η απόφαση μας γυρνά κυριολεκτικά πίσω και ότι οι δικές μας κόρες θα έχουν λιγότερα δικαιώματα από ό,τι είχαν κάποτε οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους».

Η ίδια δημοσίευσε μια σειρά από βίντεο στην εφαρμογή λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η Mehta πιστεύει ότι η υγειονομική περίθαλψη βρίσκεται σε κρίση τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και τώρα με την πρόσφατη αυτή απόφαση. Ο καθένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον, λέει. Και παρότι από μέρους της δεν κάνει αμβλώσεις, έχει ορισμένες δεξιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλους γιατρούς να τις πραγματοποιούν. 

“Ξέρω πώς να βοηθήσω σε μια χειρουργική επέμβαση. Μπορώ να ράψω τομές, μπορώ να σφουγγαρίσω πατώματα, μπορώ να φέρω καφέ σε συναδέλφους μου.

“Σκέφτηκα τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τους συναδέλφους μου;». 

«Είδα το βίντεο της Pamela και μίλησα μαζί της και θέλαμε να συνεργαστούμε σε ένα βίντεο για να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας όχι μόνο προς τις γυναίκες αλλά και προς την ιατρική κοινότητα. Θέλαμε να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε πώς νοιαζόμαστε γι’ αυτές και πώς είμαστε εκεί και πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την υγεία των γυναικών», είπε η Grunch.

Αρκετοί άλλοι επαγγελματίες υγείας προσχώρησαν στην τάση, συμπεριλαμβανομένης της Hayley Wombles, μιας νοσοκόμας στο Ιλινόις. Ανάμεσα σε αυτούς και η Lauren, αναισθησιολόγος στην Αλαμπάμα αλλά και η Jess, πρώην νοσοκόμα.

Όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με τους οποίους μίλησε το CNN προσφέρουν τις δεξιότητές τους για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους σε πολιτείες όπου η άμβλωση εξακολουθεί να είναι νόμιμη.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι σαφές εάν οι εργαζόμενοι αυτοί είναι πιθανό να βρεθούν στις δικαστικές αίθουσες εξαιτίας της στάσης τους. 

Ο νομικός Matt Blumenthal μίλησε για ένα νομοσχέδιο που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των ατόμων που πραγματοποιούν αμβλώσεις.

«Θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις», είπε πάντως ως προς το ποιες θα είναι οι συνέπειες με τις οποίες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι οι ανωτέρω. 

«Ενώ είναι σαφές ότι τα κράτη έχουν την εξουσία να αποδώσουν ευθύνες για συμπεριφορές, δεν είναι σαφές πόσο εκτείνεται η ισχύς τους», ανέφερε ο νομικός. 

Η Rachel Rebouché, προσωρινή κοσμήτορας στη Νομική Σχολή του Temple University, είπε ότι οι ισχύοντες νόμοι για τις αμβλώσεις «δεν απευθύνονται σε ασθενείς ή στους ανθρώπους που τους βοηθούν αυτήν τη στιγμή», αλλά υπάρχει πιθανότητα τα κράτη να αποδώσουν ευθύνες για να επιτεθούν σε παρόχους σε άλλες πολιτείες όπου πραγματοποιούν νόμιμες αμβλώσεις.

Ανησυχία για το μέλλον

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων είπε ότι δεν είχε εξετάσει κανένα από τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο TikTok. 

Παρόλα αυτά, υποστηρίζει την επέκταση των τύπων κλινικών γιατρών που θα μπορούσαν να παρέχουν φροντίδα για τις αμβλώσεις.

«Οι άνθρωποι πρέπει ήδη να εγκαταλείπουν τις κοινότητές τους για να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Τα παραπάνω δήλωσε η Δρ Nisha Verma, συνεργάτης της ACOG, σε δήλωσή της.

“Θα είναι κρίσιμο να επεκτείνουμε την ομάδα κλινικών γιατρών που παρέχουν ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα για τις αμβλώσεις”.

Μια ανησυχία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που συμμετείχαν στην έρευνα του CNN είναι η υπερβολική επιβάρυνση των παρόχων σε πολιτείες που εξακολουθούν να επιτρέπουν την άμβλωση.

Το βίντεο στο TikTok ήταν ο τρόπος της Wombles να πει με τη σειρά της ότι θα είναι εκεί για να βοηθήσει, να μεταβεί σε οποιαδήποτε κλινική.

«Δημοσίευσα αυτό το βίντεο γιατί θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση σε πολιτείες που εξακολουθούν να πραγματοποιούν αμβλώσεις και θα χρειαστούν βοήθεια, θα χρειαστούν αναισθησιολόγο, θα χρειαστούν χειρουργούς, θα χρειαστούν βοηθητικό προσωπικό εν γένει», είπε η Λόρεν, η οποία δέχτηκε να μιλήσει στο CNN με την προϋπόθεση το επώνυμό της να μην δει το φως της δημοσιότητας. 

Σε πολιτείες όπου η άμβλωση είναι πλέον παράνομη, οι άνθρωποι χάνουν την ελπίδα τους, είπε.

“Ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, δεν είμαστε εδώ για να ρωτήσουμε ή να κρίνουμε. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τους ασθενείς μας και να τους φροντίσουμε για ό,τι χρειάζονται. Και θέλω να γνωρίζουν ότι εμείς, ως επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, θα είμαστε εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι έχουν ακόμα πρόσβαση», είπε η Lauren.

Ανησυχία για την υγεία των ασθενών

Οι επαγγελματίες υγείας είπαν στο CNN ότι φοβούνται ότι οι άνθρωποι θα επιχειρήσουν να υποβληθούν σε αμβλώσεις με μη ασφαλείς τρόπους και ότι η θνησιμότητα θα αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Jess, που όπως και η Lauren, δεν ήθελε να γνωστοποιηθεί το επώνυμό της, ανησυχεί για τη θνησιμότητα των γυναικών. 

Θετική η ανταπόκριση στο Tik Tok 

Και οι πέντε επαγγελματίες υγείας δήλωσαν ότι έλαβαν μια συντριπτικά θετική ανταπόκριση στα βίντεο που δημοσίευσαν στο διαδίκτυο.

«Τα σχόλια που διάβασα ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικά», είπε η Τζες.

Η Τζες έλαβε κάποιες αρνητικές απαντήσεις από άτομα με αντίθετες απόψεις. Σε αυτούς δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει. 

Η Grunch είπε ότι ενώ περίμενε να αντιδράσουν οι άνθρωποι, τελικώς η ανταπόκριση ήταν θετική.

«Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπεις ανθρώπους με κίνητρο να είναι υποστηρικτικοί», συμπλήρωσε. 

Όπως ο Jess και η Grunch, έτσι και η Mehta είπε ότι υπήρξε επίσης υποστήριξη ως απάντηση στο βίντεό της. Μετά τη δημοσίευση του βίντεο,  έκανε λόγο για «έναν ολόκληρο καταιγισμό» από γυναίκες στην υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ που είπαν ότι θα βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο.

«Η ανταπόκριση έδειξε ότι υπάρχει ένα συντριπτικό αίσθημα αλληλεγγύης, συμπάθειας και συντροφικότητας», είπε τέλος η Mehta. 

Πηγή: cnn.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα