Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης : Μέγαρο Νάσλα, Τσιμισκή 97

Χτίστηκε το 1928 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παύλου Καμπά για λογαριασμό του Χρ. Νάσλα.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-μέγαρο-921713
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε εναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν απο την αδιαφορία μας.

 Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτίρια σύμβολα της πόλης.

Το μέγαρο Νάσλα βρίσκεται στην Τσιμισκή 97 και χτίστηκε το 1928 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παύλου Καμπά για λογαριασμό του Χρ. Νάσλα. 

Ιδιωτικό μέγαρο κατοικιών, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

img-1863.JPG

Σήμερα στεγάζει επιχειρήσεις στο ισόγειο, το καφέ “Πρώτο πάτωμα” στον πρώτο όροφο και ξενοδοχείο στον δεύτερο και τρίτο όροφο.

img-1864.JPG

Κτίριο με 5 επίπεδα. Ημιυπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Επηρεασμένο από τις μορφολογικές προτάσεις του Hebrard αλλά και με νεοβυζαντινά στοιχεία όπως οι καμάρες στους εξώστες που υποχωρούν στο εσωτερικό του κτιρίου. 

img-1861.JPG

Το κτίριο χωρίζεται σε τρεις κάθετους άξονες και παρουσιάζει απόλυτη συμμετρία στα ανοίγματά του. Χαρακτηριστική τέλος είναι η οδοντωτή, διακοσμητική ταινία που συναντάμε στον τρίτο όροφο. 

Στο εσωτερικά παρατηρούμε ανάγλυφες γύψινες διακοσμήσεις στις οροφές και πλαίσια στους τοίχους.

img-1862.JPG
65020388-7yoctpyyklstjkx-vj3jl-a26chtbg-tirvg-qmoeiq.jpg
img-1862.JPG
65020388-7yoctpyyklstjkx-vj3jl-a26chtbg-tirvg-qmoeiq.jpg

Ο Παύλος Καμπάς ήταν Έλληνας πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του Ecole Nationale des Ponts et Chaussees Paris (1914) στην Γαλλία που εργάστηκε από το 1922 ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: Θεσσαλονίκη 1912-2012, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας Β. Κολώνας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα