Αρχιτεκτονικη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Συναγωγή Γιαντ Λεζικαρόν

Το κτίριο επί της Β. Ηρακλείου 26 εκ πρώτης όψεως δεν έχει κάτι ελκυστικό, όμως κρύβει πολλά μυστικά

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-συναγω-929593
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. 

Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Το κτίριο επί της Β. Ηρακλείου 26 εκ πρώτης όψεως δεν έχει κάτι ελκυστικό. Πρόκειται για ένα πανομοιότυπο κτίσμα της εποχής της ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης χωρίς κάποιο αρχιτεκτονικό κάλος.

img-1820.JPG

 Στο ισόγειο του όμως κρύβει την συναγωγή Γιαντ Λεζικαρόν που η οποία εγκαινιάστηκε το 1984 και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 

img-7417.JPG

Χτίστηκε στη θέση του μικρού ευκτήριου οίκου «Μπουρλά» γνωστού ως «Καλ ντε λα Πλάσα» (Συναγωγή της Αγοράς), που λειτουργούσε από το 1921 για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των πολυάριθμων Εβραίων που εργάζονταν στην παρακείμενη αγορά. 

img-7400.JPG

 Το 1905 στην πλατεία Πλάσα υπήρχε συγκρότημα καταστημάτων και ένα ιατρείο. Το 1918 καταργήθηκαν και με το νέο πολεοδομικό σχέδιο η Ισραηλιτική κοινότητα κατασκεύασε συγκρότημα καταστημάτων με εσωτερική αυλή μέσα στην οποία δημιουργήθηκε μια μικρή συναγωγή. Στην κατοχή η συναγωγή μετατράπηκε σε ταβέρνα.

img-7412.JPG

Σήμερα εντός της συναγωγής υπάρχει επιγραφή με της συναγωγές της Θεσσαλονίκης πριν το 1941 καθώς και αναθηματικές στήλες εις μνήμη τριών προέδρων των συναγωγών των Ιακώβ Κοέν, Λέων Λεβή, Σόλομων Παρέντε για την προσφορά και τον αγώνας τους στην ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής ιστορίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης .

img-7419.JPG

Στο εσωτερικό της συναγωγής ενσωματώθηκαν μέλη από συναγωγές που έχουν καταστραφεί, όπως το ιερό από τη συναγωγή Σαρφατή, και το μαρμάρινο βήμα από τη συναγωγή του οικισμού Βαρώνου Χίρς. 

img-7423.JPG

Η συναγωγή κρύβει και ένα μυστικό που λίγοι γνωρίζουν, μια μικρή όαση μέσα στην καρδιά του κέντρου της πόλης καθώς στη πίσω πλευρά υπάρχει ένας πανέμορφος κήπος που οι υπεύθυνοι του χώρου έχουν φροντίσει και αναδείξει και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρές συγκεντρώσεις.

img-7424.JPG
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα