Αυτοψία στη νέα παραλία: Η άγνωστη λέξη τουαλέτες
Τα πέντε κτίρια που παραμένουν κλειδωμένα και οι χημικές τουαλέτες που χάσκουν παράταιρες σε διάφορα σημεία.
Μόνο καινούργιο δεν είναι το πρόβλημα με τις δημόσιες τουαλέτες στη νέα παραλία. Βασικά, με τις δημόσιες τουαλέτες σε όλη τη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα είναι μόνιμο και διαχρονικό, απλώς στην περίπτωση της νέας παραλίας φανερώνει τις παθογένειες συντήρησης του έργου, της νοοτροπίας περί δημοσίου χώρου και της λογικής «λύνω το πρόβλημα δημιουργώντας μεγαλύτερο».
Η Parallaxi συνεχίζει το οδοιπορικό της καταγράφοντας όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του στολιδιού της Θεσσαλονίκης. Ξεκινήσαμε με την εικόνα στα σιντριβάνια της νέας παραλίας και σήμερα παρουσιάζουμε την εικόνα στις δημόσιες τουαλέτες που (δεν) λειτουργούν.
Αυτό το διάστημα, φυσικά, υπάρχει δικαιολογία για τη μη λειτουργία των δημόσιων ουρητηρίων: η πανδημία. Είναι εντολή της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας. Ετσι μοιάζουν φυσιολογικές οι εικόνες των κλειδωμένων πορτών στα πέντε κτίρια που είναι ενσωματωμένα στο έργο της νέας παραλίας από το Βασιλικό θέατρο ως το Μέγαρο Μουσικής ωστόσο ακόμα κι αν δεν υπήρχε η απαγόρευση «για λόγους δημόσιας υγείας», οι εγκαταστάσεις αυτές είναι από χρόνια εκτός λειτουργίας, κλειδωμένες.
Τα κτίρια των τουαλετών είναι στα εξής πέντε σημεία: στο Βασιλικό θέατρο, στο Μακεδονία Παλλάς, στον κήπο των Εποχών, στον κήπο των Ρόδων και τον κήπο του Νερού. Κάποτε τα ξεχωρίζαμε από το καφέ τους χρώμα. Τώρα, όπως θα δείτε στις εικόνες του φωτογράφου μας, Μάριου Δαδούδη, καταλαβαίνουμε αμέσως ποιες είναι από τα γκράφιτι.
Τα κτίρια αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι μόνον πέντε γιατί στον αρχικό σχεδιασμό είχαν συμπεριληφθεί και οι τουαλέτες των γυάλινων αναψυκτηρίων τα οποία διαθέτουν τουαλέτες και ο ενοικιαστής έχει τη συμβατική υποχρέωση να τα λειτουργεί κανονικά.
Φυσικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια τα αναψυκτήρια παρέμεναν άδεια και μόλις στο τέλος της θητείας Μπουτάρη ανατέθηκαν με διαγωνισμό στον όμιλο επιχειρήσεων Σαββίδη που έχει και το Μακεδονία Παλλάς αλλά και το πρώην Maison Crystal το οποίο και εκμίσθωσε με το διόλου ευκαταφρόνητο ετήσιο ποσό των 262.500 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εν μέσω πανδημίας, οι τουαλέτες σε αυτά τα γυάλινα αναψυκτήρια είναι οι μόνες αξιοπρεπείς τουαλέτες όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους.
Οσο αφορά, τώρα, στις χημικές τουαλέτες που αντικρίζει κάποιος στους χώρους της παραλίας και τις οποίες εκμίσθωσε η παρούσα διοίκηση για να υποκαταστήσουν τα κλειδωμένα και παρατημένα πέντε κτίρια, αυτές εκτός του ότι είναι σχεδόν πάντα βρώμικες δεν έχουν καμία συνοχή και συνάφεια με τους χώρους της παραλίας. Χάσκουν σαν παρατημένες μέσα σε χώρους πρασίνου ή σε πεζόδρομους εμποδίζοντας τον περίπατο των περαστικών.
Προβλήματα που χρονίζουν και που σε καμία περίπτωση δε βαραίνουν τη νέα διοίκηση του Δήμου, χαρακτήρισε το ζήτημα των τουαλετών ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Εφραίμ Κυριζίδης. Μάλιστα, μάς αποκάλυψε ότι τα δέκα προηγούμενα χρόνια παρελήφθησαν 22 φορές!
«Εμείς ως νέα διοίκηση τις φτιάξαμε μια φορά μέσα στην πανδημία γιατί είχαν ρημάξει αλλά πάλι καταστράφηκαν. Τις τουαλέτες του λευκού πύργου τις ανοίξαμε να λειτουργήσουν και μέσα σε δύο βδομάδες ρήμαξαν ξανά. Η προηγούμενη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη είχε προσπαθήσει δυο φορές αλλά έκανε άγονους διαγωνισμούς αν θυμάστε για τη μίσθωσή τους και προσπαθούμε κι εμείς να βρούμε μια σταθερή λύση. Βάλαμε τις χημικές που επιτρέπονται μέσα στον covid για να αποσυμφορήσουμε την κατάσταση, μισθώθηκαν και τα περίπτερα κι έχουμε ακόμα πέντε σημεία με τουαλέτα, συνολικά δηλαδή εννέα σημεία μαζί με τα τέσσερα των χημικών τουαλετών», εξηγεί στην Parallaxi ο κύριος Κυριζίδης.
Φυσικά τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά από καιρό κι ακόμα και πριν μερικούς μήνες που η διοίκηση του Δήμου εκμίσθωσε τις χημικές τουαλέτες, δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν απαιτώντας μονιμότερες λύσεις αφού τα κτίρια υπάρχουν. Τότε, ο Σύλλογος «Φίλοι της νέας παραλίας» είχαν συσκεφθεί και αναρωτηθεί τα εξής:
Όπως γνωρίζουμε και σε ποια πόλη και χώρα ζούμε! Ο σύλλογος Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας ζητούν από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης εκτός όλων των άλλων που πρέπει να γίνουν και είναι γνωστά, να λειτουργήσει άμεσα ο Δήμος τα τρία συγκροτήματα χώρων υγιεινής που παραμένουν κλειστά εδώ και 7 χρόνια.