Featured

De–fragmenting the Productive City_the case of Thessaloniki’s CBD: Το πέμπτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Η parallaxi παρουσιάζει τις βραβευμένες προτάσεις του διαγωνισμού για τη Δυτική Είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της.

Parallaxi
de-fragmenting-the-productive-city_the-case-of-thessalonikis-cbd-το-πέμπτο-βραβείο-για-810566
Parallaxi

Η πρόταση που κέρδισε το πέμπτο βραβείο του διαγωνισμού ArXellence 2 για τη δυτική είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της.

Μέσα από περισσότερες από 170 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Ανοιχτού Διεθνή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν οι δέκα καλύτερες. Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν θα παρουσιαστούν σε επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.

Σήμερα παρουσιάζουμε την πρόταση που κέρδισε το 5ο βραβείο.

Όνομα πρότασης: De–fragmenting the Productive City_the case of Thessaloniki’s CBD

Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει την περιοχή της παρέμβασης ως ένα σημείο σύνδεσης μεταξύ της αστικής, ιστορικής, βιομηχανικής και οικολογικής δυναμικής του αστικού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης

Το πρότυπο των ήδη υπαρχόντων βιομηχανικών κτιρίων γίνεται το σκαλοπάτι για την αξιολόγηση και τον καθορισμό των χώρων εντός του οικοπέδου.

Η χρήση πλίνθου στα κτήρια έχει σχεδιαστεί ως μια μετάβαση που δημιουργεί τη βασική σύνδεση των νέων πολυώροφων κτιρίων με το περιβάλλον τους. Μια ιστορική συνέχεια που καθρεφτίζεται στην πρόσοψη του πλίνθου. Από την άλλη πλευρά, η γυάλινη πρόσοψη των προτεινόμενων κτηρίων ακολουθεί τη λογική του ανοίγματος και της διάχυσης του φωτός καθιστώντας τα κτίρια πιο διαπερατά.

Η πρόταση οραματίζεται μια νέα παραγωγική περιοχή όπου διαμορφώνονται νέοι χώροι εργασίας. Οι ανοιχτοί αυτοί χώροι εργασίας, τα αίθρια και τα αμφιθεατρικά στάδια προωθούν έναν πιο βιώσιμο και μεικτό χαρακτήρα χρήσης.

Το πλαίσιο της στρατηγικής επικεντρώνεται σε τρεις οπτικές: τον κοινωνική, την οικολογική και την μορφολογική.

Η πορεία της στρατηγικής διερευνά μεθόδους σχεδιασμού για την ενσωμάτωση των κοινωνικών, οικολογικών και μορφολογικών σχέσεων της περιοχής σε ένα δίκτυο χρησιμοποιώντας τροποποιημένα συστήματα που υπάρχουν ήδη στο χώρο.

Η περιοχή έχει σχεδιαστεί ως ένας πράσινος πυρήνας που διευρύνει και αναγεννά το ευρύτερο πράσινο δίκτυο της Θεσσαλονίκης.

Τα μεταβιομηχανικά κτίρια διατηρούνται και αποκαλύπτονται μέσα από ανοιχτούς χώρους που σχηματίζουν τοπία δύο ταχυτήτων και οριοθετούν τον εναπομείναντα χώρο για τη δημιουργία του νέο επιχειρηματικού κέντρου.

Τα νέα κτίρια ακολουθούν το πρότυπο των ιστορικών κτιρίων χρησιμοποιώντας των πλίνθο ως μετάβαση. Η ιστορική, λοιπόν, κληρονομιά διατηρείται και αναδεικνύεται με τη δημιουργία αυτών των τοπίων δύο ταχυτήτων, των οποίων ο χαρακτήρας μεταβάλλεται και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Η δημιουργία ενός νέου δευτερεύοντος δικτύου διαμορφώνει και ορίζει τη νέα περιοχή ως ένα σύστημα τριών ζωνών, όπου τα ανατολικά και δυτικά όρια του χώρου εκλαμβάνονται ως φυσικοί χώροι πρασίνου, ενώ η μεσαία ζώνη έχει έναν πιο αστικοποιημένο χαρακτήρα καθορίζοντας τους χώρους συνάντησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι περιορισμένη στην επιχειρηματική περιοχή και όλα τα γκαράζ στάθμευσης βρίσκονται στους υπόγειους ορόφους.

Ο πράσινος χαρακτήρας της περιοχής ενισχύεται από την εισαγωγή αρκετών ειδών δέντρων και φυτών, τα οποία όχι μόνο είναι εμφανή στο χώρο, αλλά αποτελούν επίσης τοπικά είδη που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Τα νέα είδη που θα εισαχθούν θα προσελκύσουν και θα ενισχύσουν επίσης το φάσμα της βιοποικιλότητας του δικτύου, αποτελώντας ένα σκαλοπάτι για την αύξηση του πληθυσμού των πτηνών και εντόμων στην περιοχή.

Ένα νέο δίκτυο ύδρευσης εισάγεται για να αναδείξει τη σημασία του βιώσιμου χαρακτήρα της γης. Η συλλογή και η επαναχρησιμοποίηση του νερού της βροχής μέσω γεωθερμικών διαδικασιών θα δροσίζει και θα ζεσταίνει τα κτίρια κατά τη διάρκεια των εποχών. Κατά τη διάρκεια μεγάλων βροχοπτώσεων το νερό συλλέγεται μέσω αρκετών ζωνών που χρησιμοποιούν τον κεντρικό άξονα για να το κατευθύνουν στο φυσικό δίκτυο νερού.

Ο όγκος των κτιρίων διαμορφώνεται μέσω ανοιχτών χώρων που ενισχύουν τις ροές του ανέμου και την κυκλικότητα του, ενώ προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στις πράσινες στέγες των νέων κτηρίων για να συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια.

Η Μαρία Χρυσούλα Ακριβού και ο Αντώνης Αθανασίου, οι δύο αρχιτέκτονες που κατέθεσαν την πρόταση, εξηγούν ότι στόχος τους ήταν ο σχεδιασμός ενός χώρου που θα ξεφεύγει από την αυστηρά εργασιακή του χρήση. Το όραμα τους για το νέο επιχειρηματικό κέντρο είναι να γίνει ένας πράσινος χώρος συνάντησης και εμπειριών που μπορεί κανείς να επισκεφτεί ή να ζήσει.

*Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, θα παρουσιαστούν στην επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία.

Δείτε επίσης:

The Green Hub:Το δεύτερο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Bioclimatic Urban Lighthouse: Το τέταρτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα